Nu begint het in een keer op te schieten: het kon wel eens de derde van juni worden dat de zeeman thuis komt! Dat is over precies een week! Wordt weer een staaltje van rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan .... De rozen staan ook op punt van bloeien, dus hij komt precies op tijd. Dat is jaren geleden, dat hij ze op hun mooist zal zien!
Het leven van een andere zeemansvrouw, zó herkenbaar...
ANDERS??!!
Ik ben anders. Mijn gezin is anders. Dat schijnt heel raar te zijn. Ik gooi er uitspraken uit waarbij mensen me aankijken,'waar heeft ze het over?' 'Hoezo je gooit iets over de muur? Wat is een pendek? Je gaat iets voorgaats halen? We gaan bunkeren in plaats van eten, we gaan naar onze kooi in plaats van naar bed. Een monsterboek, wat is dat? Piraterij, dat komt toch alleen in stripboeken voor?'
Deze woorden en opmerkingen, krijg ik nog wel uitgelegd. Maar het feit dat ik het niet erg vind dat mijn man drie maanden weg is..., dat valt niet mee! Ben ik wel goed bij m'n hoofd? Ja hoor, ik voel me prima, en geniet er van. Laat 'm af en toe maar lekker naar zee gaan. Natuurlijk laat ik een traan als hij vertrekt. Afscheid nemen is niet leuk en wordt niet leuk.
Maar stiekem geniet ik de eerste avond al als hij weg is. Ik kan eindelijk weer beslissen wat ik op TV of internet wil zien. Geen voetbal, geen Nova maar lekker gooise vrouwen, Ugly Betty en meer van dat soort "wijvenprogramma's",zoals mijn zeeman dat charmant noemt. De asbak blijft leeg, ik heb het bed weer voor mezelf alleen en joepie de "bruine bonen met een bal"-periode is ook weer voorbij, lang leve de groente de pasta en Sonja Bakker!
Natuurlijk mis ik hem, al denken ze van niet. Dat is dan toch mijn probleem. En trouwens..., al laat ik eens merken dat ik even wat minder blij ben, komt onmiddelijk de kreet 'je wist toch waar je aan begon?' Nee, dat wist ik niet, maar dat ga ik hen natuurlijk niet vertellen, ik ga niet vertellen dat ik de eerste jaren dramatisch vond en regelmatig dacht: "is dit het nu?" Ik heb een leuke man maar ik zie hem nooit. Ik moest zoveel ontdekken en regelmatig het ei van Columbus uitvinden en ging regelmatig op m'n bek. Het heeft me jaren gekost voordat ik durfde zeggen 'ik ben een zeemansvrouw en ik ben er trots op!' Heerlijk is het dat ik na al die jaren kan zeggen: 'Ik vind alles best zolang je maar niet aan wal komt.'Gelukkig duurt het nog ruim 20 jaar voordat hij met de VUT kan.
De mensen zijn jaloers als mijn man met verlof komt. Hoezo, "ze zijn jaloers?" Nu opeens wel? Ze zien mijn gestuiter. De laatste dag moet mijn huis nog 3X schoon. Ik wil nog 10kg afvallen. Ik sta uren voor de kast te dreutelen en weet niet wat ik aan moet. Veel te vroeg op schiphol, zweethandjes, knikkende knieen. Ik lijk wel zo'n 14-jarige puber!
Ze vinden het leuk om me zo blij te zien, verliefd, gelukkig. Tja..., dat is weer het voordeel van "ons" leven. We hebben altijd iets om naar uit te kijken: of het vertrek of de thuiskomst. Eigenlijk genieten we van allebei. En dat, dat is nu net iets wat moeilijk is uit te leggen. Daar heb ik eigenlijk ook geen zin meer in.
Maar als ik dit zo terug lees, denk ik toch dat ze gelijk hebben: Ik ben anders, mijn gezin is anders. Ik geniet ervan, wij genieten ervan. O zo!
Met een snelheid van ongeveer 16,5 mijluur gaat het razend hard naar Galveston! (voor sleepbootbegrippen dan ) Zou hij het hooi ruiken? Het is in ieder geval bijna een speedboat. Kanaalkoorts slaat hier thuis in alle hevigheid toe. Er wordt gepoetst totdat alles er weer blinkend uit ziet. (natuurlijk duurt dat blinken nog wel even... ...)
Vandaag hebben we een familiefeest! Het weer werkt mee, er wordt voor eten gezorgd door meerdere mensen dus wat wensen we nog meer? Van onze kant komen 6 quiches. Gisteren door mijzelf gemaakt. Monique helpt in de bediening samen met twee nichtjes. (grote nichtjes ) Natuurlijk is het dan ook leuk, als ze een schortje om hebben. Die heb ik dus ook nog even in elkaar geflanst! Bas maakte een liedje en zo is de boel helemaal compleet, gedrukt op mooi papier en op de muziek van "boten Anna". Is wel doorzingen, maar met een beetje oefenen, zal dat wel lukken. Ik zit nu een beetje te dubben of ik dit bericht vandaag wel kan plaatsen, want voor sommigen in de familie is het een en ander nog een verrassing. Ach, die hebben het vast te druk om ook nog achter de computer te gaan zitten; dat risico ga ik gewoon nemen. Bas mist dit feest, maar daar is niets aan te doen. Dat hij maar een vak had moeten leren, mag ik van sommige mensen niet zeggen.
Ik heb een aanrijding gehad met een paaltje. Ik vraag me nog steeds af, wie er eerder stond: ik of het paaltje! Uit de rechtervoorlamp is een hapje. Hij zal nu niet meer waterdicht zijn, dus dat wordt vast vervangen bij de keuring in november.... De strip om de lamp eruit te kunnen halen is er ook af. Op een een of andere manier is de rechterhoek een beetje verwrongen, want die strip krijg ik nog niet zomaar weer op zijn plek. Een deuk is niet te zien, alleen wat krassen. Zucht. Ik zal het dadelijk maar even mailen naar Bas.
Het songfestival is voor Nederland weer afgelopen! Hoewel ik het liedje wel leuk vond, ben ik een tegenstander van het muziekevenement. In mijn ogen heeft het weinig te maken met echte waardering voor de prestaties.
Bas is bijna weer bij Recife. 6 juni thuis?? We zullen zien..
Hind moest gisterenavond de Nederlandse eer verdedigen tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival in Belgrado.
Vandaag kregen mijn dochter en ik ieder een kaartje uit Recife! Aangezien hij daar niet aan de wal is geweest, stuurde hij een Nederlands kaartje! Dat is ook wat! De postzegel en stempel zijn wel van Brazilië.
Als je 'zeesleper' op het Wikipedia-netwerk opzoekt, vind je:
Nederlands
Zelfstandig naamwoord
zeesleper : de ~, ~s
relatief kleine, maar zeer zeewaardige sterke boot die gebouwd is om schepen in nood te helpen, te bergen, drijvende vrachten over zee te slepen en olieplatforms te bevoorraden
Verwante begrippen: zeesleepvaart, sleper
Tot zover Wikipedia.
Met afmetingen van 74,83 x 15,78 x 7,60 m en een vermogen van 22000 ipk, klopt deze omschrijving!
UTRECHT (ANP) - Een gestolen kip heeft onlangs in Utrecht een nacht in een politiecel doorgebracht. De man die de kip had gestolen mocht na verhoor naar huis.
Het hennetje was tijdens een nachtelijke inbraak gestolen uit een kinderboerderij aan de Utrechtse Briljantlaan. Een agent, die de dief met het beestje onder zijn armen en zaagsel in het haar zag lopen, vertrouwde het niet en hield de man aan. Tijdens het verhoor bekende de dief de inbraak in het kippenhok.
Een medewerkster van de boerderij kreeg de volgende morgen een telefoontje dat ze het beestje op kon ophalen op het politiebureau. Volgens beheerder Angelique Jacobs was de kip keurig netjes met een bakje water maar zonder brood achter de tralies gezet. De kip heeft na de stress van de diefstal inmiddels haar eerste eitje weer gelegd.
In de scheepvaart is niets zeker. De plannen zijn daarom gewijzigd, anders zou het tè duidelijk zijn voor ons walmensen. De Rotterdam heeft haar sleepdraad losgemaakt van het platform (letterlijke woorden van Bas: We zijn los!!!!) om eerder dan eerst was gepland weer richting Galveston te vertrekken. De wal heeft nog geen toestemming gegeven, maar zodra die binnen is, gaat het bootje weer terug naar waar deze reis begonnen is. Ze weten in ieder geval de weg. Als ze moeten varen op economische snelheid, zijn ze over 3 weken weer in Galveston. Op hoogste snelheid zijn ze er over 2 weken. Aangezien het voor de vakantie beter uitkomt om later thuis te zijn, hoop ik op de eerste mogelijkheid. Kantoor laat nog weten wat de bedoeling is. Het einde van de reis komt in zicht!
De binnenstad van Dordrecht is dit weekend het toneel van het evenement Dordt in Stoom. Bezoekers kunnen zich vergapen aan een bonte verzameling stoomboten, stoomlocomotieven en andere door stoom aangedreven machines.
Het evenement wordt eenmaal in de twee jaar gehouden en trekt veel bezoekers. De organisatie verwacht dat er tussen 250.000 en 300.000 mensen de binnenstad van Dordrecht gaan bezoeken.
Alleen de stijgende dieselprijs baart de organisatie zorgen. Een stoomcoaster en een Noorse ijsbreker hebben om die reden verstek moeten laten gaan.
Dordt in Stoom is vrijdagavond begonnen met een spectaculaire vlootschouw.
In Overijssel was het de afgelopen dagen droog, maar in Spanje werd het een probleem. Drastische maatregelen waren nodig. Is dit het, als men zegt: water naar de zee dragen?
(hartelijk dank voor het artikel, Michel!)
Barcelona wordt per schip van water voorzien
13/05/2008 18:22
Barcelona, dat kreunt onder de droogte, wordt per schip van drinkwater voorzien. Dinsdag liep in de haven van de Catalaanse metropool het eerste met water geladen tankschip binnen.
Het schip had een lading van 20.000 kubieke meter water aan boord. Dat komt overeen met het dagelijks verbruik van 170.000 mensen. In de komende dagen worden nog schepen verwacht die drinkwater uit Tarragona en Marseille naar Barcelona zullen brengen.
In de ruime omgeving van Barcelona hebben zowat vijf miljoen mensen te lijden onder de ergste droogte in 60 jaar. Tijdens de afgelopen dagen heeft het echter hevig geregend, zodat de waterreserves in de stuwmeren zijn gestegen.
De Catalaanse Kamer van koophandel vraagt dat op grond van die neerslag de waterbevoorradingen per schip zouden worden beperkt. Die brengen het imago van Barcelona volgens haar immers schade toe.
Fietsen vind ik heerlijk! Op een zadel zitten wat minder en daarom heb ik een jaar geleden een ligfiets gekocht! Wat een verschil! Ik zit als het ware op een tuinstoel en trap mijn (bijna) dagelijkse rondje van 16 kilometer met gemak. Dat ze ooit zo'n raar spits zadel hebben uitgevonden is me een raadsel!
Het Pinksterweekend inclusief moederdag is weer voorbij. Het waren tevens de laatste vakantiedagen van deze lange vakantie. Twee volle weken en nog een lang weekend erbij.... wat een weelde! Onze dochter is vanochtend weer om 7.05 uur de deur uit gegaan. Wie ook de deur uit zijn gegaan, zijn onze schildpadjes. De 1-vierkante meter bak is weer leeg en de dieren zitten heerlijk in de tuin. De grote houdt erg van zonnebaden:
De zeeman heeft natuurlijk naar huis gebeld op moederdag, want dat doet hij altijd. Hij had zwaar weer met golven van 4 meter en windkracht 7. Verschil moet er zijn.
Het prachtige weer van Pinksteren in 2008 is geen uitzondering volgens Wikipedia: De Pinksterdagen hebben in Nederland en België de beste weercijfers van alle feestdagen. Meestal overheersen zon en warmte met Pinksteren, waarvan de uiterste data liggen tussen 11 mei en 14 juni. Gemiddeld is deze periode de zonnigste van het jaar met dagelijks zo'n 7 à 8 uur zon (soms bijna 15 uur) en een middagtemperatuur van 15 à 16 graden aan zee tot 18 à 20 graden in het binnenland. De zonkracht kan tijdens Pinksteren dan ook groot zijn.
Vandaag is het moederdag! We zijn bij mijn ouders, want daar is natuurlijk ook een moeder. Mijn dochter heeft me verwend met twee pakjes gekleurd/bedrukt papier, waar ik kaarten mee kan versieren en van mijn man heb ik 3 kookboekjes gekregen. Die had hij voordat hij vertrok al gekocht en aan dochterlief gegeven met de opdracht ze te geven op moederdag. Mijn zus (zelf ook moeder) bracht thee op bed. Wat wensen we nog meer! Mijn moeder is verwend met bezoek van alle kinderen en allerlei badproducten. Vanavond nog een bezoek brengen aan mijn schoonmoeder, want zij is natuurlijk ook een moeder. Ze komt vanavond pas terug van een vakantie in Turkije. Daarna nog naar Overijssel rijden, want onze dochter wil heel graag morgen nog de lucht in en daarvoor moet ze om 9.30 uur al bij de vereniging zijn. Wel een lange drukke dag dus, maar kei gezellig! Vast ook nog wel een belletje van mijn man in het verschiet! Voorpret te over! Voor alle moeders wens ik een fijne dag!
Op dit moment zijn mijn dochter en ik bij mijn ouders in het Zuiden van het land. De natuur loopt hier ongeveer twee weken voor op de natuur in Overijssel. Voor ons als hooikoortspersonen , is dat op dit moment géén voordeel, maar wie weet hadden we het in ons pitoreske dorpje ook wel zo gehad. Nu kwam ik het volgende artikel tegen op internet:
Japanse biotechnologen hebben rijst gemaakt die beschermt tegen hooikoorts. Muizen die met stuifmeel werden bestookt, niesden veel minder wanneer ze eerst van deze rijst hadden gegeten. Is een hapje rijst straks genoeg om allergieën de kop in te drukken?
Wie weet is er dus nog hoop voor ons, al zal met dat gemanipuleer van voedsel, de mening daarover kunnen verschillen. De beste plek voor hooikoortsmensen is gewoon op zee!
Gut-o-gut, wat een verknolde dag. Bas zal vandaag bellen. Vandaag duurt duidelijk 24 uur. Natuurlijk wil ik hem graag aan de telefoon, maar ik baal er wel eens van als het de hele dag duurt voordat er gebeld kan worden. Het is waarschijnlijk druk.
Wachten wachten wachten, naar de telefoon kijken of hij er niet toevallig af ligt. Wachten wachten wachten, nergens naar toe, want hij zou maar eens nèt kunnen bellen. Vandaag duurt lang.
Aan boord is de Nederlandse vlag natuurlijk altijd in de mast. Die dingen slijten enorm snel, daar verbaas ik me vaak over. Wat een beetje wind al niet kan doen. Op vlaggendagen, zoals vandaag en morgen is het natuurlijk handig om te weten hoe dat moet.....
Het hijsen van de vlag
De vlag dient gehesen te worden aan een stok, waarvan de lengte zodanig is, dat de vlag (ook als zij halfstok is bevestigd) nimmer de grond raakt of het verkeer kan hinderen. Nederlandse of buitenlandse vlaggen behoren niet tussen zonsondergang en zonsopgang gehesen te worden of te blijven. Elke gehesen vlag moet derhalve bij zonsondergang worden neergehaald en zonodig de volgende dag na zonsopgang opnieuw worden ontplooid. Uitzondering hierop is mogelijk, als de vlag zodanig verlicht wordt, dat de kleuren duidelijk te zien zijn.
Halfstok vlaggen
Tijdens de dodenherdenking dient de vlag NA 18.00 uur buiten gehangen te worden. Tot 2001 werd op Dodenherdenking, tijdens het spelen van het Wilhelmus na het in acht nemen van de twee minuten stilte om 20:00 uur, de vlag in top gehesen. Tegenwoordig blijft de vlag tot zonsondergang (wanneer zij wordt gestreken, op 4 mei zo rond 21:10 uur) halfstok hangen.
Het halfstok hijsen van de vlag behoort op de volgende wijze te geschieden: eerst wordt de vlag vol gehesen, daarna wordt zij langzaam en statig neergehaald, totdat het midden van de vlag op de helft van de normale hoogte is gekomen, waarna de vlaggelijn wordt vastgebonden; de vlag wordt niet opgebonden. Bij het neerhalen van een halfstok gehesen vlag wordt deze eerst langzaam en statig vol gehesen en vervolgens op dezelfde wijze neergehaald. Het eerst tot de top hijsen van de vlag is om te voorkomen dat er enige illusie van luiheid is bij het halfstok vlaggen.
Hier volgt een kort overzicht van een deelnemer aan het MaritimeCareerEvent (met dank aan Bas v.G. ) wat ik eerder op de site noemde.
Het MaritimeCareerEvent (MCE) vond plaats in de beurs, ofwel WTC in Rotterdam. Vanaf het begin ademt dat MaritimeCareerEvent een heel andere sfeer dan een congres "Toekomst van de Nederlandse zeevarende", dat ik in 2005 bezocht. Destijds was ik net klaar met de zeevaartschool (wel een beetje raar, al 38 jaar, en dan nog eens beginnen....). Overal werd gezegd dat er te weinig Nederlandse zeevarenden waren, maar er werd ook gezegd dat de Nederlandse zeevarenden gepasseerd werden door buitenlanders. In de zeevaart solliciteren kon een langdurig en lastig proces zijn. Dat lijkt hier radicaal veranderd. OF de bron van buitenlanders is nu ook opgedroogd, OF de dame en heren reders zijn werkelijk begaan met de Nederlandse werknemers in hun bedrijven. Het is nu bij het MCE namelijk een komen en gaan van studenten, afgestudeerde stagiaires, ouwe-jongens-krentenbrood en ouwe knarren zoals ik. Wat waarschijnlijk mee helpt is dat vrijwel iedereen bezig is met een nieuwbouwprogramma, of daarover nadenkt. De werven zitten tot ergens in 2010 vol, varend personeel blijkt lastig te vinden. Uit een KNVR-Nota wist ik dat men de Nederlandse vloot drastisch wil laten groeien. De huidige aanwas bij de zeevaartscholen is bij lange na niet voldoende om aan de vraag te voldoen. Herintreders, sla uw slag! Overigens zijn er nogal wat bedrijven die ook personeel voor de walorganisatie hopen te vinden. En behalve de reders, zijn ook de scheepsbouwers en toeleverende bedrijven goed vertegenwoordigd. Vrijwel heel Maritiem Nederland is aanwezig, ook de HAL, de Marine en Rijkswaterstaat. Bij ongeveer elke stand zijn er meerdere vacatures te vervullen, al dan niet voor varend personeel. Bij Dockwise bijvoorbeeld betrekken ze de zeevarenden uitsluitend uit het buitenland. Zij zochten vooral beladingstechneuten en ander kantoorpersoneel. Ook Noordhoek blijkt goed aan de weg te timmeren en Spliethoff valt op door een onderwijsproject waarbij 8 schepen met een extra oefenbrug worden uitgerust. Er zijn lezingen van sprekers uit uiteenlopende branches en een netwerkborrel. De sfeer leek mij zowel opgetogen door de goede marktperspectieven, als bezorgd door de vraag waar de juiste mensen te vinden. Hebben de bedrijven te lang gewacht met het promoten van de sector? Hebben ze erop gespeculeerd dat buitenlandse werknemers het gat wel konden dichten? Duidelijk is wel dat de sector als geheel (scheepvaart, scheepsbouw, offshore, toeleveranciers) een periode vette jaren doormaakt. De markt is altijd cyclisch geweest; na vette weer magere jaren en andersom. Maar de bedrijvigheid in China, het verre Oosten, Zuid-Amerika en Rusland lijkt een aanjager die de zaak voorlopig nog wel even aan de praat houdt. Het is te hopen dat alle beleidsnotoa's het juiste gehoor vinden in Den Haag, zodat we hier allemaal blijvend plezier van mogen beleven.
Philips van Marnix, heer van St. Aldegonde (1540-1598).
Net zoals het ontstaansjaar van het Wilhelmus, blijft het ook een mysterie wie de auteur is van dit Geuzenlied. De meningen op dit gebied blijven gemengd. Sommigen noemen Coornhert als auteur, anderen Marnix van St. Aldegonde. Hij was letterkundige, studeerde zowel Theologie als Rechten en was bovendien een vriend en dienaar van Willem van Oranje. Niemand heeft echter ooit uitsluitend bewijs kunnen leveren over wie het nu echt geschreven heeft. De meesten denken echter dat Marnix van St. Aldegonde de auteur is. Het lied is een ode aan de Prins van Oranje. De auteur verdedigt in het Wilhelmus het leiderschap van de Prins van Oranje en dus kan het ook gezien worden als een propagandalied.
Bas mist dit jaar Koninginnedag. Dat vindt hij niet erg. We zijn opgegroeid met het idee, dat Koninginnedag een dag vrij is waarop men spelletjes kunt doen. Aan boord hangt in de messroom (eetkamer) een portret van Hare Majesteit. Hij zal er eentje nemen op Haar Gezondheid!