Als ik een koekje aangeboden krijg, wimpel ik dat nooit af. Een koekje gaat er altijd in. Koekjes worden wereldwijd gemaakt en zijn een onderdeel van de gezellige levenssfeer maar ook van gastvrijheid. Bij een open huizen dag of klantenbezoek kan je ze gerust aanbieden op een schaaltje in de keuken of ze presenteren in een oude blikken koekendoos.
Hier volgt een receptje van een van mijn favorieten: de kletskoppen:
benodigdheden voor 36 stuks:
- 25 gram geschaafde amandelen
- 60 gram boter
- 150 gram bruine suiker (licht bruine versie)
- 50 gram bloem
- 1/4 koffielepel kaneel
- zout
- 3 koffielepels water
Bereiding: (ongeveer een half uurtje)
Rooster de amandelen voor 3-5 minuten, hak ze vrij grof.
Smelt de boter in een steelpan, haal de pan van het vuur. Meng door de boter eerst de bruine suiker en daarna de bloem, kaneel en een beetje zout. Voeg daarbij 2 theelepels water en de amandelen.
Het deeg moet voldoende samenhang hebben om met een koffielepeltje in hoopjes op de bakplaat te kunnen leggen. Verdeel het deeg op de bakplaat met een koffielepel. De hoeveelheid per koekje is niet meer dan een koffielepel.
Doe de kletskoppen in een voor verwarmde oven (175 graden) en bak ze in 7-10 minuten bruin. Ze zijn goed als ze de kleur van karamel hebben.
succes,
Frank


|