Als bedrijfsleider ben je op zoek naar de fiscaal voordeligste wijze om inkomsten uit uw vennootschap te halen. Het verhuren van het beroepsgedeelte van een gebouw aan de vennootschap kan een interessante manier zijn om deze inkomsten uit de vennootschap te halen. Het voordeel is dat u in dit geval belast wordt op huurinkomsten, wat veel interessanter is dan belast te worden op een wedde. Als u een vennootschap heeft en u bezit onder eigen naam een handelspand, kantoorruimte, magazijn..., dan kan u deze dus verhuren aan uw vennootschap. Huurinkomsten worden immers voordeliger belast. Van de ontvangen huur mag u forfaitair 40% kosten aftrekken en daarbovenop betaalt u geen sociale bijdragen op deze inkomsten. Let wel: de kosten mogen niet meer bedragen dan het niet geïndexeerde KI x 2/3 x revalorisatiecoëfficiënt. De revalorisatiecoëfficiënt voor aanslagjaar 2013 bedraagt 4,10.
Het zou interessant zijn deze inkomsten uit fiscale overwegingen te maximaliseren, maar de wetgever gunt u dit geluk niet. Wanneer u als zaakvoerder of bestuurder van een vennootschap een gebouw verhuurt aan uw vennootschap, dan wordt het gedeelte van de huur dat meer bedraagt dan het niet geïndexeerde KI x 5/3 x 4,10 als een wedde geherkwalificeerd.
Voor een gebouw met kadastraal inkomen van bijvoorbeeld 900 mag u derhalve maximum 6 150 op jaarbasis vragen (900 x 5/3 x 4,10). Dit is 512,50 per maand. Alles daarboven wordt als belastbare wedde beschouwd. Dat betekent dan dat er forfaitair slechts 5% kosten worden afgetrokken en dat er ook sociale lasten verschuldigd zijn. U zal dus netto heel wat minder overhouden. Voor uw BVBA is er echter geen verschil; zowel huur als wedde zijn aftrekbare beroepskosten.
En toch zijn er methodes om wat meer huur te vragen, vooraleer er sprake kan zijn van herkwalificatie in loon. Als uw partner mede-eigenaar is van het gebouw dat u aan uw BVBA verhuurt, kan het interessant zijn om meer huur te vragen. Als hij/zij geen zaakvoerder of bestuurder is, geldt de beperking voor deze immers niet. Dat betekent dan ook dat slechts de helft van de overdreven huur als een bezoldiging zal worden beschouwd.
Is het gebouw dat uw vennootschap huurt echter de persoonlijke eigendom van uw partner, dan geldt de beperking niet. De huur wordt dan nooit als een bezoldiging beschouwd, als uw partner tenminste geen zaakvoerder of bestuurder is in uw vennootschap. Als u gehuwd/wettelijk samenwonende bent en als het gebouw mede-eigendom is van uw echtgeno(o)t(e)/partner , kunt u de herkwalificatie volledig vermijden door uw deel te laten overbrengen naar zijn/haar eigen vermogen. Daarvoor moet u naar de notaris en betaalt u wel registratierechten. Ook als het gebouw uw persoonlijke eigendom is, kunt u het overbrengen naar het eigen vermogen van uw echtgeno(o)t(e). Dat kost u dan wel meer registratierechten (verkoop). Hou wel rekening met de gevolgen bij bijvoorbeeld echtscheiding of overlijden.
Als men de jaarrekening opmaakt is verhuren voordeliger dan afschrijven. Naast bovenstaande voordelen voor de bedrijfsleider (eigenaar van het gebouw) of zijn/haar echtgeno(o)t(e), heeft ook de vennootschap zelf er baat bij. Deze kan namelijk een hoger kostenbedrag boeken dan bij afschrijving (namelijk 7% van de waarde van het pand i.p.v. 3% of 5%). Bovendien kan verhuren in principe eeuwig doorgaan, daar waar de afschrijving na 20 of 33 jaar afgelopen is. Tenslotte stelt men in de praktijk vast dat exploitatiegebonden verbouwingswerken wel degelijk ten laste van de vennootschap gelegd worden, ook als is het bedrijfspand particuliere eigendom.
|