port en voeding
Voeding : de sluipende tekorten
Mensen die aan sport doen zijn zich er over het algemeen goed van bewust
dat ze om hun motor te laten draaien brandstof en water nodig hebben. Jammer
genoeg onderschatten ze vaak het belang van de andere voedingsstoffen.
Weinig sporters letten erop of ze wel genoeg mineralen binnenkrijgen. Dat
is nochtans essentieel. Magnesium is bijvoorbeeld onontbeerlijk voor de
productie van energie in het lichaam. Bij een tekort aan magnesium gaat het
lichaam in een lagere versnelling en voelt de betrokkene zich de hele dag door
abnormaal moe. Zulke situaties zijn schering en inslag bij sporters die aan een
krachttraining beginnen. De herhaling van intensieve inspanningen zorgt voor
een aanzienlijk verlies van magnesium via het zweet en de urine. Als de sporter
in kwestie er niet op toeziet dat de verliezen telkens worden gecompenseerd,
zit hij voor hij er erg in heeft met een tekort. Ook de hoeveelheid zink in het
lichaam krijgt te lijden bij een intensieve spieractiviteit. Hetzelfde geldt
voor tal van andere mineralen en vitamines. Het is een beetje te vergelijken
met een werk in een fabriek, waar de afwezigheid van één post soms volstaat om
het hele productieproces stil te leggen. Hier wordt de eiwitsynthese onmogelijk
zodra een van de schakels in het proces, hoe klein ook, ontbreekt. Vandaar het
belang om fruit en groenten te eten die rijk zijn aan micronutriënten.
Bouwstoffen
In de voeding van sporters horen voorts ook alle stoffen die als
bouwmateriaal fungeren in de steunweefsels die bij het sporten extra belast
worden, zoals de pezen en het kraakbeen. Water, kalk, silicium, mangaan enz
zijn hier onontbeerlijk. En dan is er nog het meest problematische geval: dat
van de vetzuren. Vet heeft in het sportmilieu een slechte reputatie. Elke
sporter zal vet mijden uit angst om bij te komen. Dat geldt voor de sporters
die een uithoudingssport beoefenen (fietsen, lopen, enz.), zowel als voor de
rest. Onderzoekers die bij rugbyspelers een biologische balans opstelden kwamen
ernstige tekorten aan essentiële vetzuren op het spoor. Als gevolg daarvan
verliezen de celmembranen hun vloeibaarheid, waardoor ze de schokken minder
goed kunnen opvangen. De spiervezels worden extra belast en worden brozer, en
soms ziet men dan ook dat het herstelvermogen van de spieren aan het eind van
een training niet meer voldoende is. Bij de atleet manifesteert zich dat in
zware benen, soms zelfs in spierpijn die pas na enkele dagen verdwijnt. Gaat
hij toch door met trainen, dan forceert hij zich en loopt hij uiteindelijk
blessures op. Die zwakte van zijn spieren interpreteert hij dan als brute pech,
een speling van het lot. Nochtans volstaat het soms gewoon dat hij zijn
eetgewoonten herziet om het probleem op te lossen.
Het ideale menu voor sporters is een gevarieerd dieet op basis van
volwaardige voedingsmiddelen, bij voorkeur seizoensproducten uit de streek. Dat
geeft meteen ook de garantie dat ze vers zijn.
Slotsom: wie zijn boodschappen op de markt doet, bespaart zich misschien
een omweg langs de apotheek.
18-07-2006, 12:09 geschreven door pantergirl 
|