Stevioside, de belangrijkste zoetstof uit de blaadjes
van de Stevia plant, smaakt ongeveer 300 keer zoeter dan tafelsuiker.
Er is dan ook maar een heel kleine hoeveelheid van nodig om
iets zoet te maken. Gezien het voorkomen van diabetes en obesitas
pijlsnel stijgt, kan stevioside een goed alternatief zijn
voor suiker. De behandeling van deze ziektes wordt in België
op 5 miljard euro geschat. In 2000 heeft de Europese Commissie
het gebruik Stevia en stevioside echter verboden omdat er
nog niet voldoende studies zijn over de veiligheid. Onder
leiding van professoren Jan Geuns en Johan Buyse van de K.U.Leuven
publiceren internationale Stevia-onderzoekers nu een boek
waarin ze bevestigen dat het gebruik van stevioside als zoetstof
volstrekt veilig is.
De voordelen van stevioside als zoetstof
zijn talrijk: het is 100% natuurlijk, stabiel, bevat geen
calorieën, reduceert tandbederf en het kan worden gebruikt
door diabetici, fenylketonurie-patiënten (een stofwisselingsziekte
die een streng dieet vereist; deze patiënten mogen bijvoorbeeld
geen aspartaam - een kunstmatige zoetstof ter vervanging van
suiker - gebruiken), mensen met overgewicht, en natuurlijk
ook door iedereen. Hoge concentraties stevioside verlagen
de bloeddruk bij hypertensie, terwijl de biochemische parameters
van het bloed niet veranderen. Er werden nooit nadelige effecten
waargenomen, en het nemen van stevioside had geen invloed
op de mannelijke potentie. Daarenboven bezitten hogere steviosideconcentraties
mogelijkheden voor de behandeling van type 2 diabetes.
In Brazilië, Korea en Japan zijn Stevia en stevioside
toegelaten. In de Verenigde Staten zijn ze toegelaten als
dieetsupplement. Inspelend op de vraag van de Europese Commissie
naar meer onderzoek richtten de Leuvense professoren Jan Geuns
(Laboratorium voor Functionele Biologie) en Johan Buyse (Laboratorium
voor Fysiologie en immunologie der huisdieren) in 2003 het
European Stevia Research Centre op aan
de K.U.Leuven om het onderzoek rond Stevia en stevioside
beter te coördineren. Het onderzoekscentrum wil onder
meer een Europees kwaliteitslabel voor stevioside
ontwikkelen opdat de Europese ban op stevioside op termijn
kan opgeheven worden.
In april 2004 organiseerde het European Stevia Research Centre
een eerste internationaal symposium aan de K.U.Leuven over
de veiligheid van stevioside. Zowel buitenlandse specialisten
als onderzoekers van de K.U.Leuven gingen onder meer in op
de effecten van stevioside bij type 2 diabetes en bij gezonde
vrijwilligers. Het algemene besluit van het symposium was
dat het gebruik van stevioside als zoetstof volstrekt veilig
is. Daarbij verwijzen de onderzoekers ook naar het jarenlange
gebruik in bovengenoemde landen. Onder de redactionele leiding
van Jan Geuns en Johan Buyse verschijnt nu het boek Proceedings
of the first symposium on the Safety of Stevioside
met de handelingen van de studiedag.
Opgenomen uit de website van KU Leuven. Persoonlijke nota : Stevia zaadjes kunne vrij worden gekocht in de AVEVE winkels, afdeling zaden en granen, en kan makkelijk worden binnen gekweekt in een bloempot.
11-07-2006, 23:30 geschreven door pantergirl 
|