Olijfolie
verlaagt de bloeddruk
Bron
http://nutraingredients.com/news/ng.asp?id=55854&n=dh309&c=qrvanfbhebhopku
Consumptie van olijfolie is omgekeerd evenredig met
bloeddruk, aldus Griekse onderzoekers. Deze bevinding legt een nieuw mechanisme
bloot van de hartbeschermende werking van olijfolie.
Er werd al eerder bewezen dat olijfolie een gunstige
invloed had op de hoeveelheid vetten in het bloed, maar de resultaten van de
nieuwe studie (gepubliceerd in het oktober-nummer van de American Journal of
Clinical Nutrition (vol 80, no 4, 1012-1018)) wijzen erop dat olijfolie over een
aantal mechanismes beschikt om mensen te beschermen tegen hartzieken.
Er bestaat al heel wat bewijsmateriaal waaruit blijkt
dat het mediterraanse voedingspatroon het risico op hart- en vaatziekten
vermindert, maar de nieuwe studie spitst zich toe op één van de grootste
risicofactoren voor hartziekten.
Volgens de Wereldgezondheidsorganistatie zijn ongeveer
twee derde van de beroertes en de helft van de hartziekten toe te schrijven aan
hoge bloeddruk. Geschat wordt dat hoge bloeddruk op wereldschaal 7,1 miljoen slachtoffers
maakt. Dat is ongeveer 13 procent van het totaal en circa 4,4 procent van de
totale chronische ziektelast.
De voedingsindustrie komt alsmaar meer onder druk te
staan om iets te doen aan de toenemende incidentie van hartziekten. Dit kan
door hartbeschermende ingrediënten aan te bieden aan risicopatiënten. Voeding
en drankjes ter stimulering van een goede gezondheid van het hart waren
gedurende 2002 in het Verenigd Koninkrijk alleen al ₤100,7 miljoen waard. Deze
cijfers zijn afkomstig van Datamonitor statistics; verwacht wordt dat dit
cijfer tot ₤145,1 miljoen zal zijn gestegen tegen 2007.
De onderzoekers van de Universiteit van Athens Medical
School, Harvard School of Public Health en Sotiria Hospital in Athene legden
arteriële bloeddruk en andere variabelen zoals sociademografische, maar ook
voeding en fysiche activiteit vast van de deelnemers voor het Griekse luik van
de Europese Prospectieve Studie over Kanker en Voeding.
Bij 20 343 van deze deelnemers was nog nooit een
diagnose van hypertensie gesteld. De analyse was gebaseerd op een uitslag die
wees op het gebruik van het mediterraanse dieet en meer bepaald op de
ingrediënten ervan alsook olijfolie.
Het mediterraanse dieet was significant omgekeerd
evenredig met zowel de systolische als de diastolische bloeddruk. Consumptie
van olijfolie, groenten en fruit waren significant omgekeerd evenredig met de
systolische en de diastolische bloeddruk, terwijl de inname van ontbijtgranen,
vlees en afgeleiden, en alcohol evenredig waren met de arteriële bloeddruk.
Combinaties van olijfolie en groenten, die trouwens
vaak samen worden gegeten, toonden aan dat olijfolie het gunstigste effect had
op de arteriële bloeddruk in deze populatie, aldus de conclusie van de auteurs.
"De consumptie van olijfolie is omgekeerd
evenredig met de systolische en diastolische bloeddruk", aldus Prof.
Dimitrios Trichopoulos, auteur en raadgevend epidemioloog aan de Universiteit
van Athene. Het verschil was niet verbluffend maar zeker statistisch
significant".
Hij voegt er wel aan toe dat de precieze werking van
olijfolie nog niet helemaal bekend is. "De belangrijkste inhoudsstof is
een enkelvoudig onverzadigd vet maar olijfolie heeft daarnaast honderden
microcomponenten".
Een recente studie aan de Second University in Napels,
Italië, toonde aan dat een mediterraans dieet een positieve invloed had op mensen
met het metabool syndroom dalende bloeddruk, lichaamsgewicht, glucosegehalte,
insuline, cholesterol en triglycerides waardoor het gehalte aan HDL-cholesterol
een significante stijging kent.
Het volgende wat de Griekse onderzoekers gaan bekijken
is of het mediterraanse dieet een gunstig effect heeft op mensen die reeds een
hartziekte hebben.
22-08-2006, 12:15 geschreven door pantergirl 
|