Deze week (5 april) was er geen begeleiding. Het Vesaliusinstituut had een G.W.P. waardoor alle gewone schoolse activiteiten werden geschrapt. (inclusief de huiswerkbegeleiding)
Volgens de verantwoordelijke voor de huiswerkbegeleiding moet die begeleiding niet worden ingehaald.
Deze begeleiding zijn we verder gegaan met het verbeteren van de toets wiskunde. Wat bleek? Het herhalen van de basis vorige week wierp zijn vruchten af.
Shannon kon de meeste oefeningen zelf oplossen! Enkele opdrachten waren nog een uitdaging, maar met de meeste oefeningen speelde ze.
Ik was blij om te zien dat al mijn moeite niet voor niets was geweest!
En vooral: ik was blij voor Shannon, die nu speelt met het omzetten van formules!
Wanneer je als leerkracht een toets verbetert, denk je, ik zal enkel aanduiden wat fout is. Op die manier krijgen de leerlingen de kans om hun fout zelf te verbeteren en eruit te leren.
Beste leerkrachten, dat is valse hoop! Leerlingen doen dat niet. Ze denken: We hebben de punten, we zijn ervan af!
Ik verbeterde dinsdag met Shannon haar toets. Het begon met het overlopen van de fouten. Shannon zei dat de toets niet goed was gegaan, maar dat ze nu de leerstof wel begreep. Omdat Shannon last heeft van faalangst dacht ik: we verbeteren de toets samen. Ze begrijpt de leerstof nu en dankzij de verbetering van de toets zal ze inzien dat ze het wél kan!
Shannon begreep de leerstof niet helemaal.
- De leerstof: het omzetten van formules. - Het probleem: het omzetten van formules. (+ wordt -; x wordt : en vice versa)
De begeleiding was een verhelderend moment voor mezelf. Als leerkracht heb je die les die je hebt voorbereid. Je les die je gebaseerd hebt op het leerplan, het leerplan dat gebaseerd is op de kennis en het kunnen van de leerlingen...
Wat leerlingen hebben gezien in het eerste middelbaar (zoals hier het omzetten van formules) wordt terug opgehaald in het derde middelbaar... Het probleem? De leerlingen hebben de leerstof twee jaar niet gebruikt. Gevolg: ze zijn ze vergeten (te gebruiken).
En wat denk je als leerkracht? Dat is geziene leerstof; als ik dat opnieuw moet uitleggen, verlies ik tijd en geraak ik er niet met mijn leerstof...
Daar knelt het schoentje: we denken tijd te verliezen door de leerstof te herhalen, in werkelijkheid moeten we een keuze maken. Of we kiezen ervoor om tijd te verliezen, of we verliezen de aandacht van de leerlingen...
Daarom besloot ik om me deze begeleiding goed te concentreren op het herhalen van de basis en volgende les verder te gaan met het verbeteren van de toets...
Veelzijdigheid is een must! Wanneer je aan huiswerkbegeleiding doet, moet je aanvaarden dat je vakken moeten uitleggen waar je zelf niet de sterkste in bent. Vakken die je liever links laat liggen. Vakken waarvan je na het zesde jaar secundair onderwijs dacht: 'En nu, nooit meer!'
Ik had het na het zesde middelbaar gehad met wiskunde, maar wiskunde had het duidelijk nog niet gehad met mij. Nog steeds niet...
Shannon begint beetje bij beetje los te komen en hulp te vragen. Het lijkt of ze nu eindelijk beseft dat het niet erg is om iets niet te begrijpen, om extra uitleg nodig te hebben.
En op die manier, via Shannon, vond wiskunde zijn weg (opnieuw!) terug naar mij...
Hoewel het weerzien met wiskunde bitterzoet te noemen was, was ik blij dat wiskunde mij hielp om tot Shannon door te dringen. Om haar de stap te laten zetten om hulp te vragen!
Jammergenoeg was Shannon (op dinsdag 1 maart) ziek. Daardoor kon de begeleiding niet doorgaan. Deze week steekt de vakantie een stokje voor de deur... Maar volgende week vliegen we er terug in! In afwachting daarvan zullen er enkele links op mijn blog komen.
Zoals ik al in een eerder blogbericht vermeldde heb ik met Shannon haar leerstijl achterhaald. Je leerstijl kennen is voor iedereen nuttig: op die manier kun je veel efficiënter leren. Gevolg? Je zult sneller leren en je geleerde leerstof veel beter onthouden! Doen dus, die test!
Al deze testen zullen je niet meteen dé oplossing bieden. Het nuttige aan deze testen is dat ze jou faalangst/leerstijl gaan benoemen. Je zult kenmerken van jezelf herkennen en op die manier kun je veel efficiënter op zoek gaan naar een oplossing voor je moeilijkheden
Mensen hebben tijd nodig... Mensen hebben aanpassing nodig... Mensen hebben tijd nodig om zich aan te passen!
Shannon begint open te bloeien. Ze begint het aan te durven de vinger op de wonde te leggen. Toe te geven wat niet zo goed gaat en véél belangrijker: ze is echt bereid om er aan te werken. Dat viel me deze week nog meer op dan vorige week!
We hebben enkele testjes gedaan om na te gaan welke leerstijl Shannon had, zodat ze op maat gemaakte tips kan krijgen!
Ook aan haar faalangst hebben we een beetje gewerkt, maar dat zal nog véél meer het geval zijn tijdens de volgende begeleidingen!
Gisteren zette ik voor de eerste keer sinds enkele weken opnieuw koers richting Vesaliusinstituut Oostende. Daar heb ik kennis gemaakt met mijn nieuwe te begeleiden leerlinge: Shannon. Shannon heeft zelf de stap naar de huiswerkbegeleiding gezet en om dat te doen heb je zowel zelfkennis als moed nodig. Daarom: petje af! Ik hoop Shannon de komende weken te kunnen begeleiden in haar leren: haar nieuwe leertips aanreiken en waar nodig ook bijsturen, zodat ze na de begeleiding weer opnieuw verder kan!
Zoals beloofd volgen hier de formulieren in verband met de huiswerkbegeleiding van Claudia. Hopelijk kunnen andere 'huiswerkbegeleiders' die dit blog bekijken er iets van opsteken!
One last drink before leaving for a journey. Dat is de uitleg van de uitdrukking "One for the road". Hoewel het bij mij geen glas betreft, vind ik deze uitdrukking zeer toepasselijk op deze huiswerkbegeleiding. De laatste keer... Het voelt wel raar, want je laat iemand die je een half jaar begeleid hebt opnieuw los. Het helpen is afgelopen, vanaf nu moet deze persoon zich opnieuw zelf bewijzen...
Maar ik geloof erin! Claudia heeft gedurende de hele periode van de begeleiding een vooruitgang geboekt. Van iemand die binnenkwam en bang was te zeggen waar ze hulp bij nodig had, tot iemand die binnenkomt en zegt waar ze hulp bij nodig heeft. Van iemand die zich moeilijk een halfuur kon concentreren, tot iemand die zich moeiteloos vijftig minuten concentreert... Om dan nog maar te zwijgen over de vele wiskundige leerstof die ze rijker is.
En daarmee hebben we onze begeleiding ook afgesloten: met wiskunde. Een snelle blik op de examenleerstof en hier en daar extra uitleg bij geven. Dat was dat.
Afgesloten heb ik gedaan met het commentaar van meneer Scharmin: "Wij zijn zeer blij met het werk dat je hier geleverd hebt en zou je hier graag stage lopen? Ja? Ik zal het eens navragen..."
Misschien zie ik Claudia dan terug, maar dan niet tijdens een les wiskunde...
Je leefde in de zesde eeuw voor Christus en was onder andere een wiskundige. Door velen word je beschouwd als één van de zeven wijzen... Je ontwikkelde een stelling die ervoor zou zorgen dat men het verband tussen de rechthoekszijden en de schuine zijde van een rechthoekige driehoek zou gaan inzien... Maar... heb je er ooit aan gedacht dat die stelling 2500 jaar na je dood nog steeds van kracht zou zijn? Dat diezelfde stelling niet alleen voor oplossingen , maar bij vele leerlingen van het secundair onderwijs ook voor extra problemen zou zorgen? Dat niet iedereen de logica van a²= b²+c² zou inzien? Mijn vraag aan jou is: als je zo slim was om deze stelling uit te vinden, heb je er dan ook ooit aan gedacht hoe we problemen omtrent het gebruik van deze stelling zouden kunnen oplossen? Neen? Wel, dikke merci zou ik zeggen! Want dankzij jou hebben veel leerkrachten nu een extra (alsof er nog niet genoeg zijn) kopzorg. Dankzij jou vrezen veel leerlingen te buizen voor een vak genaamd wiskunde...
In naam van al de leerkrachten die de stelling moeten uitleggen en in naam van alle leerlingen die ermee worstelen vraag ik jou: zend nog een wijze naar ons die deze stelling voor ons vergemakkelijkt!
Een (niet zo) wiskundige groet,
Aurélie.
Volgens mij heeft deze brief niet veel extra uitleg nodig. Ik denk dat iedereen wel weet waar mijn huiswerkbegeleiding deze week over ging. Gelukkig bleek ik sterker dan de ingewikkelde wijze Pythagoras, want Claudia vertrok de stelling begrijpend naar huis!
"Staking van de NMBS op dinsdag 26/11. Vooral Vlaanderen zal er de gevolgen van merken"
Binnenmonds gevloek toen ik dit bericht te horen kreeg. De laatste week van de stage, dus ook de laatste keer dat ik het traject Brugge-Oostende in allerijl zou moeten afleggen om op tijd op mijn huiswerkbegeleiding te zijn. Alsof dat nog niet moeilijk genoeg is (op een halfuur tijd van Brugge in Oostende geraken is niet zo gemakkelijk als men zou veronderstellen), besloot de NMBS de uitdaging voor mij nog een beetje te vergroten... Maar hier is mijn boodschap aan de NMBS: bring it on!
Je leest het goed, deze keer was ik de NMBS te snel af. Hoewel het eerder de vierwieller van mama is die de NMBS heeft verslagen, dan ikzelf... Maar toch, het voelde goed om te weten dat mijn afspraken niet eens te meer zouden gedwarsboomd worden door de NMBS.
Superblij dat ik op tijd in het Vesaliusinstituut was geraakt, stapte ik het lokaal binnen. Kwam Claudia al wenend binnen dat ze zich niet goed voelde, maar toch wilde blijven. Samen hebben we dan haar toets chemie geleerd. Claudia vertelde me aan de start van de huiswerkbegeleiding in oktober, dat ze het wel wat moeilijk heeft om zich langdurig te concentreren. Dat bleek nu echter veel verbeterd te zijn. Ze was zeer geconcentreerd tijdens het uurtje met als gevolg dat ze na een veertigtal minuten de namen en symbolen van haar chemische stoffen al volledig had gememoriseerd.
Na de huiswerkbegeleiding riep meneer Scharmin, de verantwoordelijke voor de huiswerkbegeleiding in het Vesaliusinstituut, mij bij zich. Hij wilde het met mij hebben over de huiswerkbegeleiding... Meneer Scharmin vertelde mij dat hij zeer tevreden is met mijn werk en een duidelijke vordering heeft gezien bij Claudia.Ik liep op roosjes...
Hopelijk verloopt de volgende huiswerkbegeleiding even vlot, ik hoop enkel er zonder zoveel organisatie te geraken!
"Door problemen met een andere trein heeft de trein van 15u04 naar Oostende een vertraging van ongeveer twintig minuten. Hiervoor onze verontschuldigingen".
Voor veel treinreizigers zijn vertragingen een noodzakelijk kwaad dat je erbij moet nemen wanneer je met de NMBS reist. Maar er zijn zo van die dagen waar je echt geen vertraging kunt hebben. Een dag waar zelfs een minuut vertraging je hele schema in de knoei brengt...
Inderdaad, ik had vandaag zo een dag. Na vijf uur vakkenstage haaste ik mij van het KTA in Brugge naar het station, om er de trein van 15u04 te halen. Er wachtte mij namelijk nog een uur huiswerkbegeleiding. Aangekomen in het station werd al snel duidelijk dat de trein niet op tijd zou vertrekken. Zeven minuten vertraging werden er twaalf om er uiteindelijk twintig te worden. Er zat dus niets anders op dan de verantwoordelijke voor de huiswerkbegeleiding te contacteren en hem mee te delen dat ik vastzat in Brugge.
Twintig minuten later dan voorzien kwam ik eindelijk toe in het Vesaliusinstituut. Met een bang hart dat Claudia al naar huis zou zijn vertrokken en dus geen begeleiding zou hebben deze week. Gelukkig, bleek mijn angst onterecht; Claudia zat zelfstandig haar formules voor wiskunde te leren. Wat een verschil met Claudia enkele weken geleden die toezicht nodig had om zich te concentreren op schoolwerk!! En er is meer... toen ik haar vroeg hoe haar week geweest was, antwoordde ze met een glimlach: we hebben een toets van wiskunde gehad en ik vond hem gemakkelijk!
Morgen een belangrijke dag. Het is niet enkel huiswerkbegeleiding, maar ook de eerste dag van mijn vakkenstage. Dat zorgt beslist voor extra stress. Niet alleen de vraag "zullen mijn lessen lukken" spookt door mijn hoofd, ook de vraag "Zal ik op tijd in het Vesaliusinstituut geraken" houdt me bezig. De school is in ieder geval verwittigd dat het iets later kan zijn (door de trein), maar ik haast me om er toch op tijd te geraken.
Waar zal ik morgen mijn hersenkronkels op mogen focussen tijdens de huiswerkbegeleiding? Waarschijnlijk terug wiskunde. Na ik mijn twee laatste jaren secundair onderwijs, waar ik zeven uur wiskunde per week had, nam ik mezelf voor om afstand te nemen van het vak. Maar dat was buiten de huiswerkbegeleiding gerekend. Om Claudia zo goed mogelijk te helpen met haar 'probleem' wiskunde, moest ik noodgedwongen opnieuw toenadering zoeken tot het vak. Een toenadering die mij tot nu toe wel aanstaat. Ik vind het eigenlijk bijzonder fijn om opnieuw bezig te zijn met het vak, de logica ervan te achterhalen en te ontdekken hoeveel wiskundekennis er eigenlijk is blijven hangen. (verrassend veel zo blijkt)
Waarschijnlijk wiskunde dus en dat vind ik nu eens niet erg! Het is een leuke afwisseling met hetgeen nu dagelijks op mijn programma staat!!! (Frans en geschiedenis)
Veel kunnen doen in dit uurtje. Doordat ik nu nog slechts één leerling begeleid, merk ik dat we sneller vooruitgaan en meer kunnen bereiken in dat ene lesuurtje.
Hopelijk gaat de extra hulp zijn vruchten afwerpen!
De opvolgingsfiche van Claudia komt binnenkort ge-update online te staan (heb het momenteel razend druk met de vakkenstage die er nog bij komt!)
Mijn leerlingen hebben voor de vakantie hun rapport gekregen. Twee ervan hadden geen enkele buis en moeten vanaf nu niet meer komen naar de huiswerkbegeleiding. Ik wens hen dus véél succes verder!
Voor Claudia gaat de huiswerkbegeleiding gewoon verder, maar vanaf nu is die nog productiever en nuttiger! Er is nu heel wat extra tijd om samen aan het 'probleemvak' wiskunde te werken.
Morgen begint de huiswerkbegeleiding dus gewoon opnieuw om 15u20, maar dan vanaf nu met één leerling en waarschijnlijk één vak: wiskunde....