Competitie, sport, cultuur, vriendschap, Afrika ineen
Zoals 2 jaar terug neem ik met het Humanitair Cycling Team Menen deel aan de "Tour du Sénégal", een rittenwedstrijd over 9 dagen die meetelt voor de Afrika Tour. Via deze blog wil ik je een kleine voorbeschouwing geven over ons avontuur, en hopelijk vinden we voldoende internetcafés waar we een goed verslag kunnen typen over elke dag daar
Het team waarmee ik naar Senegal reis heet het Humanitair Cycling Team Menen. Dit is een gelegenheidsteam die gesticht is door Wilfried Ossieur. Wilfried heeft 2 grote passies, nl wielrennen en Senegal. Hij reisde al talloze keren naar dit land en toen hij in 2005 de ronde van Senegal bezocht beloofde hij aan de organisatie dat hij het jaar erop met een Belgisch team aan de start zou staan, en zo geschiedde. In 2006 maakte ik voor voor de eerste maal deel uit van zijn "debuutteam" in Senegal. Ik werd er 3e in het jongerenklassement en 16e in de eindstand. In 2007 kon ik door omstandigheden geen deel uitmaken van z'n team, maar dit jaar ben ik er met veel enthousiasme wel bij:) Uiteraard ben ik niet alleen, dit zijn mijn mederenners:
- Bram Delie: maakt voor de 3e maal deel uit van de ploeg. Zeer goeie sprinter en dat kan wel eens van pas komen daar. Had dit jaar één groot doel, nl de Ronde van Senegal! Misschien doet hij op die manier beter dan vorig jaar, toen won hij 1 rit en droeg enkele dagen de groene trui. Maakt deel uit van het Decock - Capino team in Moorsele. - Sven De Meyts: deed vorig jaar mee, maar moest opgeven in de voorlaatste rit door ziekte. Dit jaar boekte hij enorm veel vooruitgang en hij zal wel knallen in Senegal. Is ploegmaat van Bram bij Decock Capino. - Rino De Raedt: Wou al enkele keren deelnemen, maar door omstandigheden is het er nog niet van gekomen. Nu dus wel! Was 2 jaar prof. - Roeland Suys: is een Antwerpenaar en zal zich dus niet laten doen door een stelletje west-vlamingen. - Joeri Calleeuw: dat is onze kopman, was al gans het seizoen briljant. Behoort tot de absolute top bij de eliterenners zonder contract. Won dit jaar 5 koersen, was 2e op het Kampioenschap van België in La Roche (na Davy Commeyne), werd 2e in het regelmatigheidscriterium van de Topcompetitie. Misschien zit er een gele of witte trui in voor onze Joeri! Is mijn ploegmakker bij Team bouwkantoor Lippens - Deschuytter en is al jaren één van mijn beste maten in en naast de koers. - Mezelf. Bij deze wil ik ook Filip Deschuytter en de rest van het Team bouwkantoor Lippens - Deschuytter bedanken. Hij gaf Joeri en mij de toelating om deel te nemen aan de ronde.
Natuurlijk worden we daar niet aan ons lot overgelaten en is er een team mee die ons perfect de weg zal wijzen! - verzorger Danny Baeckelandt: We zullen niets tekort komen vertrouwde hij ons toe. Reisde al 9 keer naar Senegal, dus hij weet hoe het daar aan toe gaat. - mecanicien Jacques Deurinck: Dit wordt zijn 3e ronde en is een topmecanicien. Heeft ervaring bij de profs en was hij 2 jaar geleden niet mee, dan reed ik de ronde niet uit. - ploegleider Chantal Martin: ik vergiste mij met te typen dan Roeland de enige Antwerpenaar is, dit moet gecorrigeerd worden. Chantal zal als Antwerpse haar mannetje wel staan!
Naast onze wieleractiviteiten hebben we ook aandacht voor de problematiek in Senegal, nl armoede. In samenwerking met de Senegalese vriendenkring gaan we een cheque schenken van 1500 Euro voor het weeshuis La Pouponière in het stadje M'bour.
Senegal is een land die ligt langs de westkust van Afrika. De hoofdstad is Dakar en die bereik je vanuit Brussel in 5 uur vliegen. Andere belangrijke steden zijn Thies, Saint - Louis en Ziguinchor. Deze laatste is de hoofdstad van de provincie Cassamance, het meest zuidelijke deel van Senegal. Vroeger was Senegal een kolonie van Frankrijk. In de jaren 60 werd het afhankelijk. In de noordelijke stad Saint - Louis herken je de nog mooie oude koloniale trekjes. Senegal is een moslimland, dus wordt er jaarlijks de Ramadan gehouden. Zoals pasen vroeg viel bij ons, viel bij hen de Ramandam ook vroeg, waardoor de ronde niet in september, maar in oktober wordt gehouden. Het land is in principe een democratie en de president is Abdoulaye Wade en is er aan de macht sinds 2000. Het is er redelijk stabiel, hoewel er in Cassamance een gewapende onafhankelijkheidsbeweging actief is. Voorzichtigheid wordt sterk aanbevolen voor de bevolking en toeristen daar. Ook in Senegal is er veel armoede, getuigen daarvan de wanhoopspogingen van verschillende Senegalezen die vanuit Saint-Louis per bootje naar de Canarische eilanden proberen te varen. Meestal met de dood tot gevolg...
BS'sen (Bekende Senegalezen) zijn: - Kalilou Fadiga: Speelde jaren voor Club Brugge en is een vaste waarde in de nationale voetbalploeg. - Youssou Ndour: Eén van de bekenste Afrikaanse zangers. Ook in Europa is Ndour bekent omdat hij met zijn muziek een mix vormt met typisch Afrikaanse en moderne westerse muziek. Tijdens het WK voetbal in 1998 (Frankrijk) zong hij tijdens de openingsceremonie een duet samen met Axelle Red.
Vele vragen zich af, wat zo'n avontuur precies inhoudt, wat het niveau daar is, en hoe het wordt georganiseerd... Koersen in Afrika lijkt eigenlijk een beetje gek als je weet dat het constant 30-40 graden warm is, dat de voeding op nergens lijkt, dat de wegen slecht zijn (hoewel), dat je moet oppassen als er een bocht aankomt, dat je slaapt in barakjes tussen kakkerlakken, en ander ongedierte, dat je soms uren geduld moet hebben tot dat je bagage is waar die moet zijn... Maar dit tot een goed einde brengen... dat is kicken!! De ronde van Senegal is de 2e grootste ronde in Afrika. De grootste is Burkina Faso die door ASO wordt georganiseerd. Het niveau valt te vergelijken met Burkina, maar Senegal is minder commercieel en telt ook minder deelnemers. Dit jaar zijn er een 14 tal ploegen (met 6 renners) aangekondigd. De ene helft komt uit Afrika, de andere helft uit Europa. Zoals elke ronde in Europa worden er ook truien uitgedeeld. Hetzelfde systeem zoals in de Tour: geel voor de leider, groen voor de leider in het puntenklassement, wit voor de beste jongere. Een bolletjestrui bestaat daar niet, wegens gebrek aan bergen Het niveau valt voor ons Belgen toch niet te onderschatten. Velen denken dat Afrikaantjes niet kunnen fietsen. Niets is minder waar. Die mannen reizen gans Afrika rond en rijden een 7- tal rondes per jaar, ervaring zat dus! De Europese ploegen die er zullen zijn, zijn ook niet min. Selle Italia wordt aangekondigd en dit is toch een Italiaans profteam. Wat de organisatie van de koers zelf betreft vind ik, na mijn ervaring 2 jaar terug, dat ze het daar schitterend doen. Op het op tijd starten na, valt er eigenlijk niets op aan te merken. Ze werken met fotofinish, de kilometers kloppen perfect, de volgwagens zijn oud, maar ze rijden, er is een koersradio, zodat alle ploegleiders op de hoogte worden gehouden. Er is een ardoisier die de tijdverschillen perfect weet de communiceren (dezelfde uit de Tour de France, nl. Michel Bationo) Er zijn 9 koersdagen met een totaal van een 1250 tal km. Het grootste probleem is de voeding. Als het voedsel niet gekookt is, blijf je er best vanaf. Opletten is de boodschap. En wat ook zeer belangrijk is: onze malariapilletjes niet vergeten te nemen! Hieronder enkele foto's van 2 jaar terug