Vele vragen zich af, wat zo'n avontuur precies inhoudt, wat het niveau daar is, en hoe het wordt georganiseerd... Koersen in Afrika lijkt eigenlijk een beetje gek als je weet dat het constant 30-40 graden warm is, dat de voeding op nergens lijkt, dat de wegen slecht zijn (hoewel), dat je moet oppassen als er een bocht aankomt, dat je slaapt in barakjes tussen kakkerlakken, en ander ongedierte, dat je soms uren geduld moet hebben tot dat je bagage is waar die moet zijn... Maar dit tot een goed einde brengen... dat is kicken!! De ronde van Senegal is de 2e grootste ronde in Afrika. De grootste is Burkina Faso die door ASO wordt georganiseerd. Het niveau valt te vergelijken met Burkina, maar Senegal is minder commercieel en telt ook minder deelnemers. Dit jaar zijn er een 14 tal ploegen (met 6 renners) aangekondigd. De ene helft komt uit Afrika, de andere helft uit Europa. Zoals elke ronde in Europa worden er ook truien uitgedeeld. Hetzelfde systeem zoals in de Tour: geel voor de leider, groen voor de leider in het puntenklassement, wit voor de beste jongere. Een bolletjestrui bestaat daar niet, wegens gebrek aan bergen Het niveau valt voor ons Belgen toch niet te onderschatten. Velen denken dat Afrikaantjes niet kunnen fietsen. Niets is minder waar. Die mannen reizen gans Afrika rond en rijden een 7- tal rondes per jaar, ervaring zat dus! De Europese ploegen die er zullen zijn, zijn ook niet min. Selle Italia wordt aangekondigd en dit is toch een Italiaans profteam. Wat de organisatie van de koers zelf betreft vind ik, na mijn ervaring 2 jaar terug, dat ze het daar schitterend doen. Op het op tijd starten na, valt er eigenlijk niets op aan te merken. Ze werken met fotofinish, de kilometers kloppen perfect, de volgwagens zijn oud, maar ze rijden, er is een koersradio, zodat alle ploegleiders op de hoogte worden gehouden. Er is een ardoisier die de tijdverschillen perfect weet de communiceren (dezelfde uit de Tour de France, nl. Michel Bationo) Er zijn 9 koersdagen met een totaal van een 1250 tal km. Het grootste probleem is de voeding. Als het voedsel niet gekookt is, blijf je er best vanaf. Opletten is de boodschap. En wat ook zeer belangrijk is: onze malariapilletjes niet vergeten te nemen! Hieronder enkele foto's van 2 jaar terug








|