ik loop dus door een erfelijke zenuwziekte moeizamer dan de gemiddelde medemens. va,daag was er een oudere, van hondje voorziene madame die me graag wou helpen om de straat over te steken. heel vriendelijk en attent, niks van opdringerigheid. ik zei haar dus vriendelijk maar beslist dat ik me wel naar de overkant zou redden. 'ah ok, dat is van een auto-accident of zo.' 'nee hoor, een erfelijke zenuwziekte.' 'aiaiai.' 'ja, elke mens heeft zo wel zijn problemen hè.' (met een mewarige blik in haar ogen) 'ja, maar ge ziet er wel heel goed uit ze, voor de rest.' ik stapte vertederd in mijn auto, zo lief.
andere keer, ongeveer een half jaar terug. een aar weken voor ik mijn rolstoel ging ophalen. ik wankel van een sollicitatie terug naar de parkeerplek die wellicht niet echt nog een parkeerplaats was, maar waar mijn auto toch op me blijven wachten was. een vrouw die naast mijn auto op haar bus wacht, schudt beslist van nee, terwijl ik mijn portier open. 'is er een probleem, mevrouw?' 'ah oei, ik dacht da ge dronken waart.' 'neenee, mevrouw, helaas stap ik altijd op deze manier. slecht werkende benen.' 'oeioeioei, sorry hoor meneer, dat had ik niet door.' de gêne van die vrouw was echt aandoenlijk. gelukkig was mijn rolstoel al op komst, ter bestrijding van verkeerde interpretaties der omstaanders...
over het algemeen heeft een hadicap of een rolstoel een vervriendelijkend effect op mensen. je wordt inderdaad ook aangestaard. op het moment dat iemand zich van zijn of haar staren bewust wordt, ruimt dat baan voor een vriendelijke begroeting en erg vaak ook voor attente hulpvaardigheid. alsof men zichzelf afstraft voor dat nastaren. deuren worden massaal opengehouden, ik word hellinkjes opgeduwd of krijg toch voorstellen in die zin, niemand anders krijgt meer goeiedags te verwerken - de begroeting, niet het middeleeuwse wapen - en eigenlijk hoef ik mijn rolstoel niet echt zelf uit de auto te halen, omdat voorbijganger of zelfs chauffeurs de vriendelijkheid hebben hulp aan te bieden. zoals johan cruijf ooit zei, heeft elk nadeel ook zijn voordeel (of klonk het omgekeerd bij hem?), maar voor een handicap en rolstoel geldt dat zeker.
Reacties op bericht (1)
16-12-2009
plusje voor de alliteraties
Het is best indrukwekkend, maar als interim-leerkracht mag je hopelijk ook al van hoofdletters gehoord hebben! ;)