Heb je last van vermoeidheid, duizeligheid, angsten of onverklaarbare hoofdpijn? Dan zou het best wel eens zo kunnen zijn dat je eetgewoonten daar de oorzaak van zijn.
Heb je in het midden van de ochtend of de middag het gevoel dat je omvalt als je niet meteen iets eet (liefst iets met veel koolhydraten) dan is de kans groot dat dit komt door een te grote schommeling in je bloedsuikerniveau. Dan ben je niet de enige. Door verkeerde eetgewoonten kan je bloedsuikerniveau enorm gaan schommelen. Als je bloedsuikerniveau te laag is, dan schreeuwt je lichaam om voedsel. Als je dan iets eet met veel koolhydraten (bijv. suiker of zetmeel) reageert het lichaam daarop door veel insuline af te geven. Die insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerniveau omlaag gaat. Als dat te snel gebeurt, wordt je bloedsuikerniveau te laag (hypoglycemie), met alle gevolgen van dien: hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, slechte concentratie, geirriteerdheid, soms ook angsten en zelfs paniekaanvallen.
Gelukkig is de oplossing dichtbij. Je moet ervoor zorgen dat het bloedsuikerniveau stabiel wordt (en blijft). Dat doe je door te kiezen voor de juiste voedingsmiddelen. Bloedsuiker wordt namelijk niet alleen maar gemaakt van suiker, wat veel mensen wel denken, maar van koolhydraten. Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde. Sommige koolhydraten doen je bloedsuikerniveau snel stijgen, anderen langzaam. Het toverwoord is glycemische index (GI). Elk voedingsmiddel heeft een waarde. Glucose is het referentiepunt en heeft een GI van 100. Voedingsmiddelen met een hoge GI zorgen voor de grootste schommelingen in het bloedsuikerniveau. Dus, als je je bloedsuikerniveau wilt controleren, dan is het beter om te kiezen voor producten die laag scoren op de GI-index.
Een paar voorbeelden:
GI=
110: maltose (bier)
100: glucose, druivensuiker, dextrose
90-100: aardappelen uit de oven, frites, rijstebloem
80-90: aardappelpuree, gekookte worteltjes, snelkookrijst, chips, cornflakes, watermeloen
70-80: gekookte witte rijst, witbrood, suiker, candybars
60-70: bruinbrood, gekookte aardappelen, couscous, rozijn, jam (met suiker)
50-60: witte macaroni/spaghetti, mais, zilvervliesrijst
40-50: volkorenbrood, volkorenpasta
30-40: appel, sinaasappel, perzik, melkproducten, rauwe worteltjes, bruine bonen, vijgen
20-30: kersen, grapefruit, jam (zonder suiker)
15: pinda's, walnoten, soja
minder dan 15: bladgroenten, aubergine, courgette, knoflook, ui, champignons
Waar moet je op letten als je je bloedsuikerniveau wilt stabiliseren?
Zorg dat je altijd ontbijt. Mensen die geen ontbijt nemen, hebben eerder de neiging om naar tussendoortjes te grijpen gedurende de ochtend.
Zorg dat je voldoende eet.
Denk na over wat je eet. Kies liever voor producten die laag (tot ca. 55) scoren op de GI-index, dan producten met een score erboven.
Zorg dat je altijd een gezonde snack bij je hebt (stukje groente, handjevol noten).
Een stabieler bloedsuikerniveau heeft niet alleen tot gevolg dat je je beter voelt, maar ook dat je gezond bezig bent (in de zin dat je risico om diabetes II te ontwikkelen hierdoor significant afneemt).
Minder koolhydraten zonder honger
F1 voedingsshake op basis van plantaardige eiwitten Plantaardige eiwitten voeden alle cellen en organen en doen de insuline niet op hol slaan zodanig dat er minder vet wordt opgeslaan. Wanneer er niet meer te veel insuline wordt geproduceerd is er ook geen probleem met een te plotse lage bloedsuikerspiegel die je naar alles doet grijpen. Plantaardige eiwitten zorgen er dus voor dat je minder snel honger krijgt.
Voor meer informatie over voedingsshakes en hoe je ze aan groothandelsprijs (1,5euro per maaltijd) kan surf naar : for body
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Blog van Nathalie Vercammen onafhankelijk Herbalife distributeur
Alle woord- en beeldmerken op deze site zijn, tenzij anders
aangegeven, eigendom van HERBALIFE International. Zonder schriftelijke
toestemming van HERBALIFE International is het niet toegestaan gebruik
te maken van deze merken of merknamen.