Het vervolg van het eerste olympisch avontuur van een sportjournalist
30-09-2009
Visa sponsort de Britse olympische ploeg
Kredietkaartmaatschappij Visa wordt de officiële sponsor van de Britse selectie op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Dat maakte Sebastian Coe, voorzitter van het organisatiecomité, dinsdag bekend. "We zijn erg blij dat we Visa kunnen voorstellen als officiële partner en motor van het Team 2012", verklaarde Coe. Hoeveel geld het bedrijf vrijmaakt, is niet bekend. Hoe dan ook zijn de centen meer dan welkom aangezien het budget dat voorzien is om de Britse atleten te ondersteunen met het oog op de Spelen kampt met een tekort van 50 miljoen pond (54 miljoen euro). Dat is vooral het gevolg van de wereldwijde economische crisis waardoor talrijke kleinere sponsors afhaakten.
29-09-2009
BOIC keurt nieuwe atletencommissie goed en duidt delegatieleiders aan
De raad van bestuur van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft op een vergadering in het Olympisch Huis in Brussel de samenstelling van de nieuwe atletencommissie goedgekeurd. Philippe Rogge, die de commissie voorzit, zal kunnen rekenen op de steun van volgende atleten: Karin Donckers (ruitersport), Justin Gevaert (roeien), Tia Hellebaut (atletiek), Ilse Heylen (Judo), Bob Maesen (kajak), Laurence Rase (taekwondo), Thierry Renaer (hockey), Sigrid Rondelez (zeilen), Cédric Van Branteghem (atletiek), Tom Vangeneugden (zwemmen), Frédéric Xhonneux (atletiek) en Axel Zeebroek (triatlon). Jean-Michel Saive (tafeltennis) is de ondervoorzitter.
De atletencommissie zal de raad van bestuur op geregelde basis feedback geven op tal van onderwerpen. "De mening van de atleten is voor de raad van bestuur van fundamenteel belang. Het zijn inderdaad de atleten die ons zullen helpen de goede beslissingen te nemen om topsport naar dat niveau te brengen ons land waardig", zegt BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers.
Eddy De Smedt, topsportdirecteur van het BOIC, werd benoemd als chef de mission voor de Olympische Zomerspelen van Londen in 2012. Van 9 tot 23 november zal in club La Santa in Lanzarote een eerste stage worden georganiseerd. Vijftig atleten uit elf verschillende sportdisciplines werden tot nu geselecteerd voor de stage. De Smedt zal overigens ook de Belgische delegatie naar de Olympische Winterspelen in Vancouver leiden (van 12 tot 28 februari 2010).
Verder is Gert Van Looy, medewerker bij de topsportcel van het BOIC, aangeduid als chef de mission voor de eerste zomereditie van de Jeugd Olympische Spelen in Singapore (van 14 tot 26 augustus 2010). Van 30 oktober tot 6 november organiseert het BOIC daarvoor een stage in Mulhouse en Vittel.
28-09-2009
OLA OLYMPIA: Wie betaalt mijn zitje?
In augustus was ik in Berlijn voor het WK atletiek. Na de Olympische Spelen en het WK voetbal is dat wereldkampioenschap wellicht (als men het heeft over de mondiale interesse) het grootste sportevenement. Het leek me een ideale combinatie, een city-trip naar Berlijn, gekoppeld aan twee dagen live atletiek op het hoogste niveau.
Ik hoorde ter plaatse geklaag over de vele lege plekken in het stadion en de hoge ticketprijzen. Enkele maanden vooraf bestelde ik mijn tickets en voor 50 per dag kon ik een plaatsje bemachtigen aan de start van de 200m en dicht bij de hoogspringstand. Voor mij was dit wel OK. Maar ik kan me best voorstellen dat dit voor de absolute atletiekfreak, die een abonnement neemt voor de ganse week, of voor zij die de beste plaatsen verkiezen, serieus gaat wegen op het gezinsbudget. Meteen kwam bij mij de vraag op wat het me zou gaan kosten wanneer ik een keertje de Spelen ter plaatse zou willen bijwonen (wat weinig realistisch is, gezien ik zoveel mogelijk wil gezien en geweten hebben).
Het EK atletiek in 2010 vindt plaats in Barcelona en via een infostandje kon ik in Berlijn al een vergelijking maken. Voor 30 per dag kan ik er dezelfde plaats innemen als in het Olympisch Stadion van Berlijn. Een pak groter was mijn verbazing toen ik er een foldertje toegestopt kreeg over het komende WK ijshockey in mei volgend jaar. Keulen, Mannheim en Gelsenkirchen zijn de gaststeden. De gemiddelde prijsklasse voor een ticket voor één wedstrijd ligt tussen 70 (in de voorronde) en 125 voor de finale. Logischer lijkt een dagticket, voor twee wedstrijden. Gemiddeld betaal je daar 70 (voorronde) tot 215 (troosting en finale) voor. Wat zou een tripje richting Spelen me wel niet gaan kosten?
Londen 2012 is nog wat veraf, prijzen voor tickets zullen pas in 2011 gekend zijn. Dus kon ik misschien al even rondneuzen in wat een kaartje in Vancouver zal gaan kosten. Ja, blijkt dat ijshockey inderdaad een dure sport is. Je kan er wel een match bijwonen voor een kleine 20, maar of je dan veel van die match ziet is maar de vraag. De duurste zitjes voor de mannenfinale lopen op tot net geen 500 (vijfhonderd) . Om zo eens een dagje de Spelen te bezoeken valt het allemaal nog best mee. Maar als Europeaan in Canada wil je wel het één en het ander gezien hebben, niet? En om het bij die sporten te houden waarin wij, Belgen, eventueel zouden aantreden. Een wedstrijdje skiën kost minstens 50, een bobslee-afdaling 20. Een dagje kunstschaatsen kan voor 35, net als shorttrack en snowboarden. Voor het snelschaatsen moet je minstens 60 ophoesten. Deze prijzen zijn voor de minst goede plaatsen. Iemand zin om te gaan?
Stilletjes hoop ik dat het in Londen allemaal zo erg niet zal zijn. Ach, ik maak me geen illusies, een wereldstad zal voor die 14 dagen niet denken aan Jan Modaal. Ik denk dat ik best digitale televisie betaal. Voor de prijs van een kaartje ter plaatse mis ik niets van het totale spektakel. En daarin ligt nog altijd mijn grote liefde voor Olympialand.
Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.
IOC-congres: Obama naar Kopenhagen om kandidatuur Chicago te steunen
De Amerikaanse president Barack Obama zakt deze week dan toch af naar het congres van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in Kopenhagen om er de kandidatuur van Chicago voor de Olympische Spelen in 2016 te steunen. Obama had het Amerikaans olympisch comité eerder deze maand laten weten dat hij het te druk heeft met de hervorming van het Amerikaanse gezondheidszorgstelsel, maar nu meldt het Witte Huis dat de president toch komt. Het IOC beslist op 2 oktober wie in 2016 de Spelen mag organiseren. Naast Chicago zijn Madrid, Tokio en Rio de Janeiro kandidaat.
23-09-2009
Een plaatselijke markt in Dalian door het oog van Piet De Mol
We hebben nog wat foto's ontvangen van Piet de Mol tijdens zijn bezoek van een plaatselijke markt in Dalian.
22-09-2009
Piet De Mol bezoekt een markt in Dalian
Op de vorige speeldag was Piet de Mol met zijn Chinese voetbalclub te gast in Dalian. Aangezien zo'n uitwedstrijd meerdere dagen in beslag neemt, had onze landgenoot wat tijd om een plaatselijke markt te bezoeken. Hieronder een kleine impressie.
21-09-2009
OLA OLYMPIA: Organiseren is presteren
Onlangs zat we te bladeren in onze olympische documentatie en even stonden we stil bij een opvallende vaststelling: sporters van het organiserende land komen telkens sterk uit de hoek tijdens de Olympische Spelen. Dat wordt bevestigd door de meest recente edities. In Sydney was Australië top, in Athene werd sportdwerg Griekenland een Europese grootnatie en in Peking kon je de sporten waarin geen enkele Chinees een medaille behaalde wellicht op één hand tellen. Het zal in 2012 in Londen niet anders zijn. De Britten scoorden in Peking al heel goed met 47 medailles. Maar nu al, 3 jaar voor de Spelen, is duidelijk dat er gepresteerd moet en zal worden. Groot-Brittannië is een medaillekaper in sporten zoals paardensport, baanwielrennen en roeien. China behaalde meer dan 100 medailles voor eigen volk, wellicht loopt het voor de Britten niet zo een vaart, maar toch durven we een oogst van rond de 80 stuks voorop te stellen.
De voorbije maanden toonde de Britse sportnatie dat ze ook in een aantal andere sporten doorgestoten is tot de wereldtop. Denken we maar aan de Europese hockeytitel van de Engelse mannen, het verbluffende gemak waarmee Alistair Brownlee de zeges in het triathlon aan elkaar rijft en de finaleplaats van de Engelse voetbalvrouwen op het EK. Op het WK atletiek in Berlijn bleek nu al dat Groot-Brittannië één van de weinige Europese landen is die de strijd kan aangaan met het Amerikaanse en Afrikaanse geweld. Ook in de overige sporten zullen ze hun mannetje of vrouwtje staan. Denk maar aan Thomas Daley (duiken), Andy Murray (tennis), Mark Cavendish (wielrennen) en Nick Dempsey (zeilen). Slechts enkele namen, maar er zijn er zoveel meer. Hou het allemaal maar eens een jaartje in de gaten.
Een bijkomende conclusie bij dit alles is dat alle organiserende landen na de Spelen een terugval kennen. De Australiërs bleven in Athene en Peking ver uit de buurt van wat ze thuis presteerden. Griekenland behaalde in Peking nog vier medailles (geen enkele gouden) en de Chinezen brengen ook al veel minder in dit post-olympisch jaar. Benieuwd of de sportgekke Britten hierin verandering brengen na 2012.
Joerie Devreese is een sportliefhebber pur sang. Eentje die nog wakker blijft om echt alles te volgen. Sinds vier jaar organiseert de Deurlenaar de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. Regelmatig geeft Joerie -exclusief voor deze blog- zijn kritische kijk op de sport en op de Olympische Spelen. Meer nieuws over de komende Olympische Spelen vind je op zijn blog www.bloggen.be/deolympischedroom.
19-09-2009
Haile Gebreselassie wil olympisch goud op de marathon
De Ethiopiër Haile Gebreselassie, wereldrecordhouder op de marathon, wil op de Olympische Spelen van Londen in 2012 de marathon winnen. Dat heeft hij vrijdag op de vooravond van de marathon van Berlijn laten weten. "Ik heb nog twee ambities in mijn carrière: het wereldrecord op de marathon verbeteren en de marathon op de Spelen van Londen op mijn naam schrijven", verklaarde de tweevoudige olympische kampioen op de 10.000 meter (1996 en 2000). 'Gebre' nam vorig jaar in Peking niet deel aan de olympische marathon, omdat hij vreesde dat de luchtvervuiling en het klimaat hem parten zouden spelen. De 36-jarige Ethiopiër nam in Peking wel deel aan zijn vierde Spelen. Hij werd zesde op de 10.000 meter. Vorige maand nam hij speciaal niet deel aan de marathon op het WK in Berlijn om zich beter te kunnen focussen op de (echte) marathon van Berlijn. Daar verbeterde hij vorig jaar het wereldrecord (2u03'59").
18-09-2009
Nipte nederlaag voor Piet De Mol met Lifan in Dalian
Na een lange periode zonder competitievoetbal maakte Chongqing Lifan de verre verplaatsing naar Dalian Shide FC. Het werd een nipte 1-0 nederlaag. Onverdiend alweer. "Beide ploegen moeten wat spelers missen", begint Piet zijn terugblik op de match. "Bij Dalian ontbreek James Chamanga. Hij speelt met de nationale ploeg van Zambia tegen Algerije. Ahn Jung-Hwan, ex-international van Korea (hij speelde en scoorde op het WK), is geel geschorst. Wij zullen vooral Huan missen. Hij kreeg in onze laatste thuismatch twee keer geel. Toni is er ook niet bij, maar het is de vraag of hij zelfs zonder rugklachten tot de selectie zou behoren. Ik weet zeker van niet.
Tijdens de eerste 10 minuten hebben we problemen om de bal in onze ploeg te houden. Vooral onze flankverdedigers lijken bang te zijn om bij balbezit vrij te lopen en mee te voetballen. Komt daar nog bij dat onze rechterback ook verdedigend foutjes maakt. We kunnen niet anders dan hem na 28 minuten te vervangen. Lee komt in zijn plaats. Na die eerste 10 minuten gingen we wel beter voetballen. De scheidsrechter fluit echter heel irritant alles tegen ons. De pers sprak de dag na de match over een nooit geziene partijdige leiding. Dat wil hier in China wel wat zeggen. In de 22ste minuut doet onze keeper in dezelfde fase twee wereldreddingen. Eerst op een schot van heel dichtbij van hun Congolese spits en ook de rebound van de goedgevolgde nr. 25 weet hij met een klassereflex uit zijn doel te slaan.
In de tweede helft zijn we doorlopend de betere ploeg, conditioneel ook sterker dan Dalian. De kansjes die we krijgen kunnen we echter nog niet afmaken. In de 28ste minuut: strafschop. Dat kan niet anders. Hun nr. 20 valt in het duel met Yu, hij slaat met de hand de bal weg van voor de voeten van onze rechtsbuiten die ging scoren. Iedereen zag het, jaja meneer kl.tescheidsrechter, jij ook. Fluiten deed hij echter niet. t Strafste komt nu. Ter hoogte van de cornervlag op onze helft zwaait de lijnrechter voor een overtreding in ons voordeel. De ref fluit, maar geeft vrije trap voor Dalian. De bal vliegt over iedereen heen, inworp voor ons. De scheids fluit en geeft strafschop voor Dalian. Zelfs gelach op de tribunes bij het thuispubliek. Twee van onze spelers krijgen nog geel wegens protest. Hun kapitein trapt, onze keeper stopt de bal, maar kan hem niet klemmen, de rebound is voor hun spits, 1-0. In blessuretijd had Johnny er 1-1 moeten van maken, dedju toch. Hij kan de nochtans prima voorzet van Kris van dichtbij niet binnentikken. In China is het de gewoonte dat na affluiten alle spelers in de middencirkel op een rijtje gaan staan om scheidrechters en tegenstrevers een hand te schudden. Op aangeven van onze kapitein is heel onze ploeg, bij wijze van protest, onmiddellijk naar de kleedkamer gelopen. De ontgoocheling is groot, we hadden kunnen winnen en verdienen zeker een punt."
17-09-2009
De laatste uren van Piet De Mol in Peking
En zo is er een einde gekomen aan het bezoek van Piet De Mol aan Peking. De laatste impressies in de vorm van vijf foto's.
16-09-2009
Het BOIC huldigt Frans De Blaes
De oudste nog in leven zijnde Olympiër van België heet Frans De Blaes. Hij werd geboren op 17 september 1909. Morgen viert hij dus zijn 100ste verjaardag. Dat was een goeie reden voor het BOIC om naar Mechelen te trekken en er Frans De Blaes te vieren. Gaston Roelants, voorzitter van de Vereniging van Olympiërs in België, feliciteerde hem in naam van BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Beckers en de raad van bestuur van het BOIC. Waren verder nog aanwezig: Roger Vanmeerbeek, Ivo Fierens, André Vandeput (voorzitter van het Kanoverbond en gewezen secretaris-generaal KBKV) en Herman Naegels (voorzitter van de kanoclub Mechelen en deelnemer aan de Spelen van 1968 en 1972). Frans De Blaes was topsportatleet kajak in de jaren 30. In 1936 nam hij deel aan de Olympische Zomerspelen van Berlijn in de K-2 1000m.
Piet De Mol moet ondertussen al duizenden foto's hebben verzameld van zijn boeiende buitenlandse trips. De komende dagen hebben we er nog enkele van zijn uitstapje in Peking. Van 'peking eend' eten, tot een wandeling in de Hutong en een bezoek aan de tempel van de hemel.
15-09-2009
Olympische toppers op het Joël Smets BMX Circuit?
Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité wil België uitspelen als dé trainingsplaats bij uitstek voor buitenlandse delegaties die zich in de beste omstandigheden wensen voor te bereiden op de Olypische Spelen van Londen in 2012. Zo heeft het BOIC een selectie van topsportinfrastructuur in ons land gemaakt die ze in het buitenland wil promoten. Het Joël Smets BMX Circuit in Dessel staat mee op de lijst. We voelen ons zeer vereerd, reageert BMX 2000- voorzitter Frank Smets.
België heeft belangrijke troeven om een graantje mee te pikken van de Olympische Spelen die van 27 juli tot 12 augustus 2012 in Groot-Brittannië worden georganiseerd. Ons land ligt slechts een kanaal en enkel klifrotsen van de Olympische stad Londen verwijderd. Buiten snelle transportmiddelen heeft België bijkomende troeven die het verblijf van Olympische atleten, maar ook van supporters en toeristen, zeer aangenaam, comfortabel en uniek zullen maken en dit aan zeer interessante prijzen. Via provincies, gemeenten en steden is een lijst opgemaakt met sportinfrastuctuur die in aanmerking kan komen voor Olympische trainingen van buitenlandse delegaties. Op basis van deze informatie en na overleg met de betrokken sportfederaties is deze lijst verder verfijnd. BMX 2000-voorzitter Frank Smets kreeg van het BOIC het bericht dat het Joël Smets BMX Circuit mee op deze lijst staat. Sinds de vorige Spelen in Peking is BMX immers een Olympische sport.
We kregen de vraag of we bereid zijn om ons circuit open te stellen voor trainingsstages vanaf 2011 en voor acclimatiseringsstages in de zomer van 2012, zegt Frank Smets. Ik heb onmiddellijk laten weten dat we de buitenlandse toppers met open armen zullen ontvangen. Of er inderdaad landenteams gebruik van zullen maken, blijft natuurlijk de vraag. Frank Smets: Ik denk niet zozeer aan Europese landen, maar eerder aan Zuid-Amerika of Australië. Zij komen een tweetal weken voordien richting Europa vanwege de jetlag, net zoals wij twee weken eerder naar ginder gaan voor een WK. In de periode dat ze hier zijn, zullen ze zeker trainingsmogelijkheden zoeken. En waarom niet in Dessel. Het Joël Smets BMX Circuit maakte dit seizoen naam binnen de Europese BMX-wereld. Eind mei vonden er de Ronden 9 en 10 voor het Europees kampioenschap plaats. Na afloop kwalificeerde de Europese bond UEC de wedstrijden als de best georganiseerde Europese Ronden in jaren.
14-09-2009
Zuid-Korea gaat voluit voor Olympische Winterspelen van 2018
De Zuid-Koreaanse regering heeft maandag zijn volledige steun toegezegd in de poging om de Olympische Winterspelen van 2018 naar Pyeongchang te halen. "De regering zal er alles aan doen om Pyeongchang te steunen in zijn kandidatuur", verklaarde eerste minister Han Seung Soo na een vergadering met het organisatiecomité. Zowel voor de Spelen van 2010 (in het Canadese Vancouver) als 2014 (in het Russische Sochi) viel Pyeongchang naast de prijzen. Voor 2018 zal de Zuid-Koreaanse stad al zeker de concurrentie moeten aangaan met het Duitse München, het Franse Annecy en het Chinese Harbin. Alle kandidaturen moeten ten laatste op 15 oktober aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bezorgd zijn. De toewijzing gebeurt op een IOC-congres in 2011 in het Zuid-Afrikaanse Durban.
12-09-2009
Het dagelijkse leven in Beijing door de ogen van Piet De Mol
Piet De Mol heeft de prima reflex om niet telkens op de platgelopen paadjes te stappen. Naast de grote toeristische trekpleisters heeft de Brabander ook oog voor de kleine detilas. Daar waar de toeristen vaak niet komen. Het levert telkens weer mooie kiekjes op.
11-09-2009
Piet De Mol geniet met volle teugen van Beijing
Piet De Mol heeft ondertussen toch al vreemde culturen gezien, maar in Beijing kijkt hij zijn ogen uit. Genieten geblazen! Op het dak van de wereld als het ware.
10-09-2009
De Verboden Stad krijgt Piet De Mol op bezoek
Piet De Mol bezocht naast de Muur ook de Verboden Stad, een must voor elke toerist in Beijing.
09-09-2009
Voetbaltrainer Piet De Mol hangt de toerist uit in Beijing
Piet De Mol maakte van een competitieloze periode in het Chinese voetbal gebruik om even weer wat cultuur op te snuiven. Hij trok naar Beijing, de stad van de Olympische Spelen 2008. Enkele olympische sites vergastte hij eerder al met een bezoek, toen Lifan in Peking moest spelen, nu trok de Brabander naar enkele andere plaatsen, zoals de Chinese Muur. De komende dagen halen we herinneringen op aan de mooiste maand in onze journalistieke 'carrière'. Dankzij de foto's van Piet. Bedankt!
08-09-2009
Rio de Janeiro koopt Belgisch IOC-lid om ... in 'Law and order'
Een episode van de Amerikaanse tv-reeks 'Law and order', waarin een betrokkene bij de kandidatuur van Rio de Janeiro voor de organisatie van de Olympische Spelen 2016 een Belgisch lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) probeert om te kopen, is op verontwaardiging onthaald in de Braziliaanse stad. In de episode 'The glory that was', die vrijdag werd uitgezonden in Brazilië, wordt een voormalig olympisch kampioene, werkend op het Belgisch consulaat, vermoord omdat ze weigerde in te gaan op een omkooppoging en te stemmen voor Rio de Janeiro bij de toekenning voor de organisatie van de Spelen.
Het kandidatuurscomité Rio 2016 reageerde maandag verontwaardigd in een communiqué op "het onverantwoordelijk gebruik van het imago van de Braziliaanse kandidatuur, die in volle campagne zit om de Olympische Spelen te ontvangen". Op 2 oktober wordt in Kopenhagen gestemd welke stad in 2016 de Olympische Spelen mag organiseren. Er zijn nog vier steden in de running: naast Rio de Janeiro ook Tokio, Madrid, en ... het Amerikaanse Chicago.
IOC-voorzitter Jacques Rogge is het enige Belgische lid van het IOC, maar hij neemt niet deel aan de stemming. De episode werd op 14 juni uitgezonden op NBC, de zender die in de Verenigde Staten traditioneel de Olympische Spelen uitzendt. De rechten die NBC betaalt, maken 25% uit van de inkomsten van het IOC. De uitzending lokte geen reacties uit in de Verenigde Staten.
29-08-2009
Golden Sunday op 20 september in het Jubelpark
Een skipiste van 10m op 80m, een 7m hoge bobsleepiste, een schaatspiste van 200m² en een 10m hoge klimmuur. Giet dit alles in een winterse sfeer, plaats het in een prachtig decor van het Brusselse Jubelpark en u heeft de ingrediënten van de Golden Sunday. Met dit grootse evenement maakt het BOIC op 20 september -de autoloze zondag in Brussel- een knipoog naar het Belgian Olympic Team dat op de Olympische Winterspelen in Vancouver volgend jaar van 12 tot 28 februari onze driekleur zal verdedigen.
Voor de gelegenheid wordt er een olympisch dorp gebouwd waar sporten kunnen uitgeprobeerd worden onder deskundige en enthousiaste begeleiding van de sportfederaties en de partners van het BOIC bieden ludieke animaties aan. Golden Sunday oblige! Als u Belgische topatleten en olympische medaillewinnaars tegen het lijf wil lopen, dan moet u op 20 september in het Jubelpark zijn. Meer info op www.goldensunday.be.