Sommige mensen vragen mij, hoe ze reportages en foto's van vroeger kunnen terug zien. Het is heel simpel, ofwel klik je op het pijltje die naar links wijst onderaan de pagina (zie onderstaande afbeelding) of je klikt op een datum van het "archief per week" op de rechterkant van de pagina, dus simpel hee, alleen een beetje zoeken wat ge precies moet hebben !
Op vrijdag 26 oktober 2007 om 20u, in zaal Reyvaertheem, witte wijndegustatie met deskundige uitleg van Franky segaert, lid van de "Commanderie Brugsche Vrije". Leden KWB-KAV: 12euro - Niet leden: 15euro! Dit is een proefavond, géén verkoop!
De zondag is het praktisch altijd mijn vrouwtje die beslist waar we naartoe gaan en vandaag was het "Sluis" om langs de vele uitstalramen van de winkels te slenteren, af en toe hun binnenkant bezien, cafeetje binnenwippen en hebben toch ook eens het stadhuis bezocht en zn toren beklommen, iets wat ik al heel lang wilde doen maar er nooit van gekomen is.
Zicht vanop de toren naar de molen toe
Hier heeft men een zicht van de raadszaal met zijn smeedijzeren hekken uit 1741/1744 afkomstig van het Gerechtshof van Middelburg. Het stadhuis werd gebouwd in 1375....na een brand in 1393 werdt het grondig hersteld in de jaren 1424-1427. In de tweede wereloorlog werdt het nog eens verwoest door een bombardement op 11 oktober 1944. In 1956 is men dan met de herbouw begonnen en was voltooid in 1960.
"DIMO" onze nieuw en tweedehandswinkel langs de Walram Romboudtstraat, presenteerd een fantastische eindejaarsactie: bij iedere aankoop dit najaar ontvang je een gratis tombola-lot waarmee je één van de 25 volledig verzorgde daguitstappen kan winnen naar "MYLENE", inclusief een persoonlijke kleur- en stijlanalyse, dit houd in, dat je persoonlijk advies krijgt i.v.m. de kleur en kledij die je kunt dragen, volgens het type dat je bent! Dus gouden tips om er nog beter uit te zien!!! De trekking van de winnaars van de eindejaarsactie is op: 3 januari 2008! Inlichtingen bij "Dimo": 0475/737341 of bezoek de website, www.dimo.be
Vanmorgen ben ik terug met medecursisten van Natuurpunt op terreinbezoek geweest. Dit keer was het natuurreservaat " De Oude Stadswallen" aan de beurt. De grachten van de 17e eeuwse oude stadswallen die als verdedigingssysteem functioneerden, evolueerden van open gracht tot rietveld en nog veel later dan tot moerasbos. Nu wordt er een stuk van de oude stadswallen in zijn oorspronkelijke toestand heraangelegd en zal kunnen bezocht worden.
Hier wordt de weide rond de oude stadswallen begrazen door schapen van het soort "Houtlander" die lichter en kleiner doch veel behendiger zijn dan zijn vlaamse soortgenoot.
Deze O.L.Vrouwepoort maakte deel uit van de zevenstervormige omwalling rond Damme. Achter deze poort overwinteren vleermuizen die door de zeer dikke muren van deze "Kazemat" beschermd zijn tegen de koude temperaturen. Meer fotootjes van ons tereinbezoek, klik op onderstaand adres, www.mijnalbum.nl/Album=JGBUFFG4
Met de open atelierdagen kan je dit weekend Lisseweegs kunstenares "Rita Vandepitte" aan het werk zien in kunsthuys "Den Engel", Walram Romboudtstraat, 19. Tevens zijn een groot aantal van haar werken te bewonderen. Kom zeker een kijkje nemen bij Rita, tis de moeite waard!
Vandaag was ik te gast, samen met mijn collega's van het "Werklozencomitee afd. Brugge" te Oostende op de dag van verzet tegen extreme armoede en ook een dag van kansrijk ontspannen voor iedereen. Tevens was er een vrijetijdsmarkt met onder meer gratis soep en een boterham voor iedereen, mogelijkheid tot deelname aan verschillende activiteiten, je kon er een modeshow meemaken, luisteren naar de kunst- en muziekacademie, verschillende infostanden, enz.
Armoede komt meer en meer opzetten!
Het werklozencomité van het abvv
Op bovenstaande foto, maken de studenten van de Hogeschool West -Vlaanderen, afd. Vesalius-Hiss, de resultaten bekend van de vragen die ze stelden aan de bevolking aangaande de drempels om naar een cultureel evenement te gaan. Enkele vragen waren: "is cultuur voor rijkere mensen", moet "cultuureducatie op school voor kansarmen kunnen?", "Kunnen kansarmen dit betalen", enz.
De vzw "Vrienden van Bachten de Kupe" heeft mij gevraagd of ik dit bericht wilde publiceren. De vrienden van Bachten de Kupe hebben het initiatief genomen om over te gaan tot de aankoop en renovatie van het historisch kerkgebouw van de Karmelieten in de Paterstraat te Ieper. Om dit project tot een goed einde te brengen........
Er is een boekenbeurs in "De Lisblomme" op 26 oktober vanaf 16.00u met prijsuitreiking van de gedichtenwedstrijd: "Het spookt in de Lisblomme"! Ook signeert "Kris Kowlier" er zijn pas uitgebracht boek: "Hoe appelsienen de toekomst voorspellen"
Zondag 14 november 2007 was het zover," Zwankendamme" open was het evenement bij uitstek om het dorp en zijn bewoners te leren kennen. Er was heel wat te beleven o.a. een infobeurs van de Zwankendamse verenigingen, een wandelzoektocht waarbij iedere deelnemer een dvd kreeg met als titel, "Zwankendamme, vroeger en nu", een drietal voordrachten over "de Cokesfabriek, de glasfabriek en natuurlijk ook Zwankendamme". Alsook was er een tentoonstelling in zaal het sportpaviljoen over, "Herinneringen aan de Cokesfabriek"
Ook was er deze dag een opendeur in de kerk "Sint-Leo De Grote", en dan niet te vergeten, de twee laatse café's van Zwankendamme, "De Cité en de Kaviaks" die ook voor de nodige animatie zorgden met oude voksspelen, films en een heuse dixie band. Voor meerdere foto's....
Ook te Lissewege kun je de open atelierdagen van "Buren bij Kunstenaars", bezoeken op 19, 20 en 21 oktober. Er zijn drie kunstenaars die voor dit evenement meedoen in ons dorp, 1) Rita Vandepitte, brengt schilderijen met gemengde technieken in, "Kunsthuys den Engel" Walram Romboudtstraat, 19 vrijdag 13.30 - 18.00u zaterdag 10.00 - 12.00u/ 13.30 - 18.00u zondag 10.00 - 12.00u/ 13.30 - 18.00u 2) Luc Van Eeno, bregt keramiek in "'t Kleihuisje" Willem van Saeftinghestraat, 13 vrijdag 09.00 - 12.00u/ 13.00 - 17.00u zaterdag 09.00 - 11.00u/ 13.00 - 18.00u zondag 10.00 - 12.00u/ 13.00 - 18.00u 3) Marnix Deman, beeldhoukunst, glas en keramiek, "'t Kleihuisje" Willem van Saeftinghestraat, 13 vrijdag 09.00 - 12.00u/ 13.00 - 17.00u zaterdag 09.00 - 12.00u/ 13.00 - 18.00u zondag 09.00 - 12.00u/ 13.00 - 18.00u
Vandaag ben ik met mijn medecursisten "Natuurbeheer" naar het materialen- depot van Natuurpunt te Wingene geweest, waar we een voorstelling kregen van verschillende machines en materialen die gebruikt worden bij het beheer. We hebben dan ook met verschillende machines kunnen werken en ook de veiligheidsaspecten daarbij werden niet vergeten. Het was dan ook een zeer toffe en leerzame namiddag. Indien je enkele foto's wilt bekijken van deze namiddag, klik hier!
Een stukje natuur met deze grassoort "De Zeebies", deze kom je veel tegen in de laag gelegen delen van onze weiden tussen het boudewijnkanaal en Ter Doest. Deze plant groeit in licht gezouten water (brak water) dit door de invloed van het Boudewijnkanaal die doorsijpelt naar de omliggende weiden. Als men op de kerktoren staat kan men de zeebies gemakkelijk onderscheiden in de weiden door zijn donkerder groene kleur. Ook zijn de wortels van deze plant een lekkernij voor de ganzen!
Lang geleden zag de "Boelvaar" (Zeebruggelaan) er zo uit op bovenstaande foto en de eerste straat links was de "Scheepdalestraat" nu de Scharpoutstraat. De Boelvaar was destijds nog maar een smal kasseien weggetje met een fietspad tussen twee reien bomen (essen) op de rechterkant. Vergelijk met tegenwoordig op de tweede foto.....
Wist je dat dit huis langs de Willem van Saeftinghestraat, vroeger een café was met als naam "In Den Tijger"! Het café noemde men ook: "Bij Uznie van dokens", Eugenie Pintelon was er de herbergierster en leefde er samen met haar zoon "Sissen van Dokens"(Telesphoor Duysburgh) Een leuke anekdote, de kippen liepen zomaar rond in het café en scheten er op den biljart! Het was vooral de jeugd van toen die er zich uitstekend amuseerden,met o.a. vogelpikken in de droge worsten die er hingen.
En dit huis tussen het St.Jacobshuis en bakkerij Maelstaf, is vroeger nog een beenhouwerij, een viswinkel en zelfs rond de jaren 1911 een onderpastorij geweest. De onderpastoor die er destijds woonde, noemd men "Den Bleuzer" omdat zijn hoofd een hoogrode teint had. In werkelijk noemde hij, E.H. Jules Laga en was er de eerste proost.