KSA-LISSEWEGE: 'INFO START VAN HET WERKJAAR 2021-2022'
Dag beste leden, ouders en sympathisanten,
het is BIJNA zover, de start van het werkjaar 2021-2022!! Daarom, bij deze nog eens een opfrissing van hoe we te werk zullen gaan:
De Startdag met thema Smurfen vind dit jaar plaats deze zaterdag op 11 september van 14 tot 17 uur. We hopen zoveel mogelijk (nieuwe) kindjes te verwelkomen, dus trommel maar allemaal jullie beste vriendjes en vriendinnetjes op, want het wordt een middag om NOOIT meer te vergeten!
U kunt ook nu nog eens door de verloren voorwerpen snuffelen, maar als er niks meer te redden valt is er ook nog steeds de mogelijkheid om onze eigen gepersonaliseerde KSA merchandise te kopen. Rondom het inschrijven krijgt u wat meer informatie verder in dit bericht.
Na de Startdag verwelkomen we alle ouders, plus-ouders, grootouders, tantes, nonkels, broers, zussen... voor een drankje aan onze Smurfen-bar.
Normaal gesproken kunt u altijd inschrijven op de Startdag, maar doordat we dit vorig jaar via de website hebben gedaan (door corona) en dit een succes was, hebben we gekozen dit jaar op de zelfde manier te werk te gaan. Op de bijgevoegde foto kunt u alle informatie terugvinden omtrent het inschrijven: hoeveel dit nu eigenlijk kost en hoe u dit het beste doet. Mocht u nu toch nog vragen hebben, zal er op 11 september een klein standje beschikbaar zijn waar wij u zo goed mogelijk zullen proberen helpen.
Viola si, dit was het dan bij deze.
De leiding is al druk in de weer met het treffen van alle voorbereidingen, dus we hopen van harte dat jullie allemaal talrijk aanwezig zullen zijn, hopelijk tot dan!!
In het vroegere stationsgebouw van Lissewege, een van de mooiste dorpen in Vlaanderen en tevens een deelgemeente van Brugge, is dit unieke handelspand te vinden. Het is volledig ingericht en werd reeds gebruikt als expositieruimte waarbij ook ruimte is voor een terras buiten. Horeca is toegestaan.
Het handelspand bevat ook een overdekte koer, ingerichte keuken en kelderruimte.
De Lisseweegse toneelkring "Kunst vind Gunst" werd opgericht in 1947 en werd er destijds uitsluitend mannentoneel gebracht met één voorstelling per jaar! Afwisselend waren dit blijspelen, drama's en detektivespelen. Zo was,"Dodengallerij 1035 m" een dramatisch karakterstuk, die bij sommigen nog vers in het geheugen ligt. Het betrof een stuk dat geschreven en geregisseerd werd door E.H.J.Soens, destijds proost en onderpastoor van onze gemeente.
Het stuk werd niet alleen te Lissewege gespeeld maar ook in de Vlaamse mijnwerkersmiddens van Menen en Avelgem. Het hield immers verband met de mijnramp in Marcinelle op 8 augustus 1956!
In 1965 werd er eindelijk overgestapt naar gemengd toneel, wat meteen voor gevolg had dad er meer stukken konden gespeeld worden.
In het jaar 1973 werd een en ander toevertrouwd aan een beroepsregisseur en werd meteen ook een eindpunt gezet achter jaren van patronage-toneel. Dit was immers nodig om onze inwoners, die toneelkennend en toneelminnend is, te blijven aantrekken.
"Kunst vind Gunst" werd ook meerdere malen gevraagd voor de BRT-tv om mee te doen in jeugdseries zoals "Rogier van Ter Doest" en "Circus Rondau", alsook meermaals gevraagd in tal van stoeten in het Vlaamse land en had ook het vaste rendez-vous op de Brugse Reiefeesten.
In de tachtiger jaren maakten volgende personen deel uit van de bloeiend kring: August Boddin, Roland Boi, Lutgarde Cornille, Jozef Demaré, Edmond Depaepe, Lucienne Devuyst, Louis Goumare, John Goemare, Ria Jacxens, Jan Pintelon, Robert Pyra, Danny Tavernier, Dominique Van Audenaerde, Micheline Vandeberghe, Julien Vandepitte en Willy Vandepitte.
Waren toen lid van het jeugd- of minitheater: Geert Boddin, Nadine Maes, Annemie Demaré, Katrien Demaré, Paul Tavernier, An Vandecasteele en Geert Vandecasteele.
Tot slot een leuke anekdote uit de heroïsche jaren van de toneelvereninging: op het einde van de 50er jaren diende op het einde van een bedrijf een acteur doodgeschoten te worden. Om het geluid van een schot na te bootsen werd er achter de gordijnen een kurkje met springstof geplaatst waar met een hamer op geslagen zou worden.
Toen het ogenblik er was, viel het kurkje om en ging het schot niet af! De speler die op de scene zijn rivaal moest doden greep dan maar noodgedwongen naar een ingebeeld mes en stak zijn tegenstrever dood. Op het zelfde moment ging het schot toch af en het drama werd een onvervalste klucht!
(documentatie van Peere Norbert, Brugsch Handelsblad 14 maart 1980)
Ook Jozef Demaré deed toen mee:
"Jozef Demaré werd geboren op 6mei 1928 in Poperinge. Op z'n zesde verhuisde hij naar Zuienkerke, waar vader Demaré stationschef was. In 1952 trok hij naar Lissewege, waar hij bleef wonen tot zijn overlijden. Demaré werkte zijn hele leven als expediteur bij het toenmalige Glaverbel, vandaag bekend als glasproducent AGC. Van 1947 tot 2006 speelde hij bij het Lisseweegse amateurtoneelgezelschap Kunst vindt Gunst, waar hij ook jarenlang voorzitter van was. De Lissewegenaar was ook een twintigtal keer als figurant te zien in de vtm-serie Wittekerke".
Hij was een oom van radiopresentatrice Leen Demaré.
De firma Verbraeken Infra uit Temse voert van maandag 20 september tot en met vrijdag 24 september controles uit aan een elektriciteitskabel van Elia. Dit gebeurt via de verschillende putdeksels in de rijbaan. De rijweg wordt tijdens de werkuren afgesloten voor alle verkeer. De controle van de kabel gebeurt in twee fases.
Fase 1 vindt plaats in de Patentestraat tussen de Uitkerkestraat en de Canadezenstrat. Auto's volgen tijdens die fase een omleiding via de Uitkerkestraat, Baron De Maerelaan en de Canadezenstraat.
Fase 2 verloopt in de Patentestraat en de Kruipuitstraat tussen de Canadezenstraat en de Stationsweg. Omleiding loopt hier via de Stationsweg, Blankenbergse Steenweg en Canadezenstraat.
Voetgangers en fietsers met de fiets aan de hand behouden steeds doorgang.
Rasverteller Lucas Vandenbussche verzamelde tien jaar geleden een grote hoeveelheid volksverhalen in Brugse wijken. Op deze vertelwandeling geeft hij de volksverhalen van Lissewege prijs. Hoe leefde dit dorp in het midden vorige eeuw? Nog niet zo lang geleden... en toch. Deze verhalen van de kleine man/vrouw verbazen, en roepen hier en daar misschien wel wat heimwee op. Soms triest, soms huiveringwekkend. De muren geven geheimen prijs over liefde, samenhorigheid (of net niet), de humor van toen, de details uit het leven van de kleine man. Alles uit die andere eeuw toen het dorpsleven heel anders was. Een eeuw die achteraf bekeken net zo boeiend was als de onze. We stoppen aan de huizen, op de pleintjes, in de straatjes waar er merkwaardige gebeurtenissen verscholen zitten. Heb je er zin in? Stap dan met het groepje met Lucas mee in de beleving van die bijna vergeten tijd. West-Vlaams gesproken en zo nodig: vertaald.
Beste dart liefhebbers , vrienden , en geinteresseerden voor ons tornooi ! Na overleg met ervaren mensen ( waarvoor dank ) om nog enkele mensen toe te laten hebben we besloten hun raad op te volgen en te stoppen bij 64 inschrijvingen ! Dus helaas zullen we velen moeten teleurstellen waarvoor onze excuses ! We hopen er alvast een succesvol tornooi van te maken . Zodat we volgend jaar minstens hetzelfde kunnen verwezelijken ! We leggen alvast een kleine reserve lijst vast voor eventueel afvallers door omstandigheden xat zeker zal voorvallen denk ik . Dus voor de mensen die willen kunnen we een reserve lijstje aanleggen . Laat het ons weten !