GROENE GELUIDSBERM ZWANKENDAMME VANAF 12 JUNI PUBLIEK TOEGANKELIJK
Groene geluidsberm Zwankendamme vanaf 12 juni publiek toegankelijk
De groene geluidsberm die het dorp Zwankendamme afschermt van het transport van en naar de haven van Zeebrugge en van de havenactiviteiten, is klaar. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) heeft de berm ingericht. Vanaf 12 juni is de berm opnieuw open voor het publiek.
Via het inrichtingsplan Zwankendamme zorgt de VLM door de aanleg van bufferzones voor een betere leefbaarheid van het dorp Zwankendamme, dat grenst aan de haven van Zeebrugge. De geluidsberm is de belangrijkste bufferzone. De breedte van de berm varieert; hij is ongeveer 900 m lang en 9 meter hoog. Op basis van overleg met de inwoners van Zwankendamme werd gekozen voor zwakke hellingen, zodat ze begaanbaar zijn. Infrabel legde de aarden berm met een aantal wandelpaden al in 2017-2018 aan. Daarna waren enkele jaren nodig waarin de grond zich kon stabiliseren.
In de winter 2020-2021 kreeg de berm zijn definitieve inrichting. De paden werden afgewerkt en er werd beplant met streekeigen groen. Een groot deel van de plantvakken werd aangeplant met bosgoed. Het zal nog even duren voordat dit een dicht struikgewas wordt. De hoogstambomen die verspreid op de berm staan, geven al enig volume en de fruitbomen zullen volgend voorjaar al voor een fleurige toets zorgen. Er is ook ruimte gelaten voor grote open plekken zodat er kan gespeeld worden op de zachte en steile hellingen en gepicknickt worden op de vlakke stukken.
Tot nog toe waren de paden afgesloten zodat het gras de kans kreeg om te beginnen groeien. Vanaf 12 juni is de berm terug toegankelijk voor het publiek.
In een volgende fase wordt de bufferzone tussen de berm en het Lisseweegse Vaartje (ten noorden van Wulfsberge) aangepakt. De oevers van het Lisseweegs vaartje worden dan ingericht en er wordt nog meer bos aangeplant. De uitvoering van de werken is voorzien vanaf 2023. (BRON Stad Brugge)
NIEUWE SLUIS ZEEBRUGGE ORGANISEERT ENKELE INLOOPMOMENTEN
Schrijf je in voor de inloopmomenten van eind juni
Het projectteam van Nieuwe Sluis Zeebrugge heeft de afgelopen tijd niet stilgezeten. Zo zijn er stappen gezet in de lopende onderzoeken, met de verfijning van de alternatieven en in het participatietraject. Om iedereen daarvan op de hoogte te brengen, verspreiden we aan het einde van deze maand een infokrant en organiseren we enkele inloopmomenten bij de projectzuilen. Voor die inloopmomenten kan je je vanaf vandaag inschrijven.
De projectzuilen staan vanaf 24 juni op het graspleintje aan de Venetiëstraat in Zeebrugge. Dat is op ongeveer 100 meter van het buurtcentrum d'Oude Stoasie richting de Veerbootstraat. Op de zuilen lees je meer informatie over onder andere de voortgang van de onderzoeken, de alternatieven met kaartmateriaal, het leefbaarheidsplan en het participatietraject. Op 24, 28 en 30 juni zijn daar experten van het projectteam aanwezig om extra uitleg te voorzien en jouw vragen te beantwoorden. Wie graag in gesprek gaat met de experten, kan zich vooraf inschrijven voor die inloopmomenten. Uiteraard kan je de zuilen ook op andere momenten vrij bezichtigen. De zuilen blijven staan tot midden juli.
Boek een tijdslot:
Heb jij een vraag voor de experten? Schrijf je dan in voor een van de inloopmomenten bij de zuilen. Die momenten vinden plaats op:
- Donderdag 24 juni 2021 tussen 18.00 en 20.00 uur.
- Maandag 28 juni 2021 tussen 18.00 en 20.00 uur.
- Woensdag 30 juni 2021 tussen 14.00 en 16.00 uur.
Op deze dagen voorzien we telkens twee tijdsloten van één uur waarvoor maximum 15 personen zich kunnen inschrijven. Zo zorgen we ervoor dat iedereen de kans heeft om vragen te stellen aan de experten volgens de geldende coronamaatregelen. Schrijf je in via deze link: http://calendly.com/nieuwe-sluis-zeebrugge/inloopmomenten-juni-2021.
Bron: Nieuwe sluis Zeebrugge - Vlaanderen in mobiliteit en openbare werken
Bewoners ergeren zich aan de vele auto's al dan niet met aanhangwagens en bestelwagens die door ons dorp razen. Waarschijnlijk door het
vele verkeer naar de Pathoekeweg en achterhaven. Door het verdwijnen van de brug thv de brandweer moet je nu om via blauwe toren en zo stuk terug via de paralleleweg. 7.7 km ipv 4. Echter maar 1 min om in tijd. Maar zo voelt het niet door de afstand. Eigenlijk moet er geen doorgaand verkeer zijn dus. Maar zolang de mogelijkheid er is neemt men deze nu als sluipweg. Echter de kasseistraat en huizen in het dorp zijn er niet op voorzien. Nevensymptomen zijn dan ook hoge snelheid en gevaarlijke situaties op de ter Doeststraat, af en toe vrachtwagen die zich vastrijdt, etc...
Rudy Meyns: "Ik zat rond 17u op terras van St Jacobshuis. Honderden autoÿs komen door het dorp gereden, tientallen bedrijven ui st Andries, Loppem, noem maar op. Kamions van bedrijven die niks in Lissewege te zoeken hebben. Een autostrade van autoÿs aan vaak veel te hogen snelheden daarenboven. Erg gezellig... op terras."
Kris T'Seyen: "Vandaag na bijna een jaar ook nog eens naar mijn bureau in Steenbrugge geweest (met de fiets!) en stond bij mijn terugkeer versteld van het drukke verkeer in Ter Doeststraat. Niet normaal, bijna filevorming! Waarom allemaal langs daar?"
Pieter Vl: "Het zijn niet alleen personenwagens. Veelal camionetten met zware trailers. U mag gerust op mijn bovenverdieping eens komen slapen. Het davert meer dan gezond is. De funderingen zijn oud en de straat bestaat uit kasseien. De trillingen propageren langs de gevels. Op grotere hoogte (topgevel) staan ze vrijer en begint het zwaar te trillen. Daar kan de energie weg. Vergelijk het met een ingeklemde bladveer. Maar die gevel is er niet op voorzien. Die is niet flexibel. Mijn gevel is reeds tweemaal hersteld onder toezicht Ir. Architect. Zelf ben ik ook ingenieur. Ik zou toch iets moeten weten van trillingen na 5 jaar studie en 20 jaar beroepsleven. Maar ik begrijp het, op de grond is deze veel minder of niet voelbaar. Ik ben ook niet alleen, veel van mijn buren ondervinden hetzelfde. Kijk ook gerust eens naar de onderkant van de Heulebrug..."
27ste BEELDEN IN HET WITTE DORP 2021 OFFICIEEL GEOPEND
Op vrijdag 11 juni ging de officiele opening van de 27ste editie ´Beelden in het witte dorp 2021¡ door met volgens de nog steeds geldende coronamaatregelen en een beperkt aantal gasten op het marktplein Onder de Toren.
Het was Burgemeester Dirk De Fauw die het lint mocht doorknippen onder het toezicht oog van Schepen Goderis, Pierins , Esquenet en natuurlijk ook in het bijzijn van onze inrichters Gratien en Angèle Dendooven en het Feestcomité van Lissewege.
Met gepaste trots kunnen Gratien en Angèle opnieuw een diversiteit aan kunstwerken in Lissewege aanbieden, zodat ons dorp ook dit jaar een waaier van bezoekers kan ontvangen. Meer info van de Beeldenroute..........KLIK HIER!
De zomer staat voor de deur, de corona cijfers zitten goed. We hebben er lang op moeten wachten maar nu kunnen we kunnen we terug buiten komen! Uiteraard moeten we wel nog met heel wat maatregelen rekening houden om alles veilig te laten verlopen. Daarom slaan de jeugddienst en Culturele vrijhaven Het Entrepot de handen in elkaar. ´We maken veilige events mogelijk met een coronaproof eventbox én extra subsidies. Laat de jeugd nu maar terug volop jong zijn en onbezorgd genieten van de zomer¡ zegt schepen van jeugd Mathijs Goderis.
´De jongeren hebben meer dan een jaar lang niet kunnen uitgaan. Geen optredens, voorstellingen of fuiven. Ik weet dat de knaldrang heel groot is in Brugge en nu er terug een beetje perspectief is willen we dat ook onmiddellijk mogelijk maken. Maar de geldende maatregelen maken de opstart van de eventsector niet evident. Gelukkig hebben we ons hier maanden geleden al op voorbereid. We bieden organisatoren een kant-en-klare oplossing te om events te organiseren volledig conform de maatregelen. Zo nemen we een stuk onzekerheid weg en kunnen zij zich puur op de programmatie focussen. Veel jonge Bruggelingen snakken om buiten te komen. Ze hebben lang moeten wachten, laat ze nu maar zo snel mogelijk terug genieten van hun jeugd¡ aldus schepen Goderis.
Ontwerp door jonge creatievelingen
Het Entrepot wil met de nieuwe eventbox ook tegemoetkomen aan de vele huurders die hun zomerprogramma in rook zagen opgaan. Directeur van Het Entrepot Wannes Fremaut: ´Toen het duidelijk werd dat we nog eventjes met het virus en deze beperkingen zouden moeten leven, staken we de koppen bijeen om van zodra het kan events mogelijk te maken. Geluids- en lichttechnicus Lukas Proot (LINC Events) en architect Jason Slabbynck werkten een fantastisch voorstel uit, een sterk staaltje architectuur waarin functionaliteit, veiligheid en beleving samenkomen. Jonge designer Sam Vanroose werkte het geheel af met metalen armaturen. Het publiek zit in 2 ringen en in een tribune, op voldoende afstand van elkaar. Het lijkt wat op een modulaire versie van een operagebouw. Hopelijk vinden meer mensen dan weer wekelijks de weg naar Het Entrepot.¡
Extra steun voor alle organisatoren in Brugge
Vanaf 9 juni zijn evenementen tot 200 personen binnen mogelijk, én buiten met evenementen tot 400 personen. Darnaast zijn er nog beperkingen, onder andere op de zaalcapaciteit. Dit maakt dat coronaproof events minder rendabel zullen zijn en bovendien tussen de mazen van het net zouden kunnen vallen bij de bestaande subsidiereglementen. Daarom hebben we een aangepaste ondersteuning voorzien. De reeds bestaande financiële ondersteuning voor jeugdevents breiden we deze zomer uit moet een knalpremie. Concreet kunnen organisatoren een subsidie van 2.000 euro krijgen als ze tussen 1 juni en 5 oktober een event op poten zetten voor jongeren. Heb je echt grootste plannen? Dan kunnen we met de festivalsubsidie jongerenevents ondersteunen tot en met 3.500 euro. Het team kijkt welke steun op maat is van welk event.
´Dit zomerplan laat Brugse jongeren veilig feesten, genieten en elkaar gewoon ontmoeten. Ik hoop echt dat we de Brugse jeugd hiermee terug de kans kunnen geven om volop jong te zijn en onbezorgd te genieten van een leuke zomer¡ besluit schepen van jeugd Mathijs Goderis.
Elke aanvraag voor een coronaproof event is welkom. Jongeren en organisatoren vinden alle info en voorwaarden op www.jeugddienstbrugge.be/organiseren
Het CCGem Brugge (de corona crisiscel van Stad Brugge) nam de moeilijke beslissing om Lichtfeest Lissewege ook dit jaar te annuleren.
21 jaar lang al wordt tijdens Lichtfeest Lissewege het ´witte dorp¡ een weekend lang omgetoverd tot een magische plek in teken van het licht. Een fonkelend en gezellig feest dat telkens opnieuw duizenden mensen kan overtuigen om Lissewege te bezoeken. Met de veiligheidsmaatregelen, zoals die nu bekend zijn en verwacht worden voor de zomermaanden, kan deze unieke sfeer en beleving niet worden gerealiseerd.
Ook het reeds aangepaste concept - dat we eerder dit jaar aan u voorstelden - werd veelvuldig getoetst aan verschillende scenarioÿs met o.a. reservatiesystemen, vaccinatiebewijzen en sneltests. Het zijn regels die ons momenteel worden opgelegd door het veiligheidscomité bij evenementen voor een groot en zich bewegend publiek, een situatie die zich zeker voordoet tijdens Lichtfeest Lissewege.
De opgelegde maatregelen zijn misschien werkbaar voor een evenement op een afgesloten terrein maar niet in het hart van een dorp met actieve inwoners en horeca samen met de duizenden Lichtfeest-bezoekers die op telkens een korte tijdsspanne (tussen 21u30 en 00u00) wandel door de nauwe straatjes. Voor de optimale beleving en toegankelijkheid van een open en toegankelijk Lichtfeest Lissewege vormen ze een onoverkomelijk obstakel. Deze beslissing was dan ook de enig mogelijke.
Stad Brugge, Visit Bruges en organisator Brugge Plus beslisten daarom om de editie 2021 niet te laten doorgaan en verder alle aandacht te richten op volgend jaar. De 22ste editie van het Lichtfeest komt er dus eindelijk in ‘22. Het wordt een magische cijfercombinatie!
Dit jaar kan Lissewege, net als vorige jaren, opnieuw rekenen op een sterk marketingplan om de bestemming Lissewege te promoten. Via de marketingkanalen van Toerisme Brugge (het stadsplan, de website www.visitbruges.be/lissewege, social media, perswerking enz.) worden de troeven volop uitgespeeld. Er komt opnieuw ook aandacht in de Vakantiekrant (Krant van West-Vlaanderen) en een uitgebreide campagne op Focus WTV. We mikken op mooie bezoekersaantallen voor alle ondernemers en een fijne, veilige beleving voor de bezoekers.
Deze bijenorchis en nog enkele andere kwamen zo maar boven in een tuin langs het Juliaan Vandepitteplein.
De bijenorchis (Ophrys apifera) is een orchidee. De Nederlandse naam wordt ontleend aan het feit dat onderlip op een bij lijkt. Die onderlip is opgebold, meestal bruin met een gele tekening en harig aan de rand, met een groene zuil waarin twee ogen lijken te zitten. De binnenste bloemdekbladen zijn kort, smal, groenig of bruinig (nominaat) of lijken op de buitenste (subsp. jurana). Verder zijn er drie rozerode tot witte ingedeukte buitenste bloemdekbladen met een naar groenig verlopende top en groene nerven. De plant lijkt op de iets kleinere hommelorchis Ophrys holoserica, die niet in het wild in Nederland en Vlaanderen voorkomt. De bijenorchis is een uitzondering in het geslacht Ophrys omdat de bloemen zich bijna altijd zelf bestuiven. De bloeiperiode valt van begin juni tot half juli.
De plant is in België wettelijk beschermd. Meer lezen op Wikipedia
Lissewege zegt het met een bloemetje: het oude dorpscentrum wordt er versierd in zachte en felle kleuren van een bloemengordel door het oude dorpscentrum. Genieten kan al fietsend, wandelend, maar het dorp krijgt er ook 3 picknicktafels en 3 extra zitbanken bij. De zomer lonkt en we maken die extra verleidelijk dit seizoen. De dienst Openbaar Domein zorgde voor bloemen in alle geuren, kleuren en vormen in Lissewege: van de Zeebruggelaan tot de Oude Pastoriestraat, klinkt het bij schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
LANGDURIG SLUITEN VAN DE OVERWEG IN LISSEWEGE: INFRABEL BELOOFT BETERSCHAP!
Langdurig sluiten van de overweg in Lissewege: Infrabel belooft beterschap!
Kamerlid Jasper Pillen (Open Vld) stelde enkele vragen aan federaal Minister van Mobiliteit Gilkinet omtrent de spoorwegovergang in Lissewege. Matthias Bil, Open Vld-bestuurslid uit Zwankendamme, en enkele buurtbewoners stelden vragen over de soms langdurige sluitingen van de overweg. In zoÿn gevallen wordt er natuurlijk, door het ontbreken van een alternatief in de buurt, snel een verkeersknoop tot stand gebracht in het polderdorp.
Infrabel en de Minister lieten weten dat niet het rangeren van treinen de oorzaak is van deze langere sluitingen maar dat de meeste gevallen wordt een langdurige sluiting van de overweg worden veroorzaakt door een goederentrein die van het binnenland naar het vormingsstation Zeebrugge rijdt en door kruising met een doorgaande trein richting Brugge aan het inritsein ter hoogte van de bundel Zwankendamme opgehouden dient te worden. ´Het drukkere verkeer op de lijn en de combinatie van het logische goederenvervoer en het noodzakelijke personenvervoer is dus de oorzaak¡ stelt Pillen, die tevreden is dat rangeren niet aan de basis ligt. De Minister laat nog weten dat alles in het werk wordt gesteld ´om treinbestuurders maximaal met groene seinen te laten rijden, zodat een trein voor gesloten (rood) sein de overweg in de Stationsstraat te Lissewege niet nodeloos langdurig zou bezetten.¡ Pillen gaat dit mee verder opvolgen.