Delegatie van Werkgroep DUDZELE A.C.T.I.E.F. vergadert met MBZ en Top-Mix.
Dinsdag 11 mei jl. had een delegatie van de Werkgroep DUDZELE A.C.T.I.E.F. een onderhoud met Tom Hautekiet, CEO van het Zeebrugse Havenbestuur MBZ, Johan Verhelst, CEO van de groep-Verhelst, en Gino Martens, directeur van Top-Mix, het bedrijf dat de gecontesteerde breekwerf wil bouwen in Dudzele. Top-Mix ressorteert onder de groep-Verhelst.
Beide partijen kwamen bijeen maar kwamen niet echt nader. Johan Verhelst legde vooral de nadruk op de breekwerf als waardevolle schakel in de circulaire economie (van puin tot hergebruikte grondstof) en hun bijdrage tot het algemeen belang. En dat algemeen belang is precies wat de actiegroep niet dient. Hij onderstreepte dat Top-Mix de concessie kreeg omdat aan alle vereisten werd voldaan (lawaai, stof, verkeersoverlast, natuurcompensaties). Het weze wel opgemerkt dat het gros van het aangevoerde puin wel over de weg naar de werf zal komen, en dat enkel het zand -nota bene een klein onderdeel van het te verwerken volume- per schip komt. En verder liggen de natuurcompensaties niet in Dudzele, maar in Snaaskerke en de Uitkerkse Polder.
Ook Gino Martens bracht een goednieuwsshow. Er zal geen stofhinder zijn want de vrachtwagens hebben een dekzeil, er is een keermuur waar de opslag 1 meter onder zal blijven, experts verzekeren dat er geen lawaaihinder zal zijn, er wordt geen beton gemaakt, er is geen asbest, de vrachtwagens rijden niet door de dorpskern, er wordt niet in het weekend gewerkt.
Toch hoorde de delegatie van de actiegroep tegen de breekwerf in de spreekbeurt van Gino Maes vele malen: ´als¡, ´wij verwachten dat…¡, ´wij voorzien dat..¡, ´wij rekenen erop dat…¡. Anders gezegd: het zal allemaal wel meevallen. De Dudzelenaars wezen hem er fijntjes op dat in de concessie staat dat er wél op zaterdag wordt gewerkt en dat er wél 26 vrachtwagens per uur worden verwacht. Zij vonden dat hij alle mogelijke obstakels minimaliseerde en verantwoordelijkheid van zich afschoof. Zo wordt het afdekken van de vrachtwagens een zaak van de onderaannemers, niet van Top-Mix.
De CEO van MBZ bleek op één lijn te zitten met Verhelst en Top-Mix. Hij voegde eraan toe dat een nieuw te bouwen onderzoekscentrum voor spitstechnologie, o.a. drones, als een extra buffer zal dienen tussen de breekwerf en de dorpskern.
Uiteindelijk stonden beide partijen waar ze voor de vergadering geparkeerd waren. Top-Mix, Verhelst en MBZ willen de breekwerf realiseren, Werkgroep DUDZELE A.C.T.I.E.F. wijkt geen duimbreed van haar anti-standpunt: geen breekwerf zo dicht bij de woonkern. Wordt zonder enige twijfel vervolgd.
Namens Werkgroep DUDZELE A.C.T.I.E.F.
18-05-2021 om 21:44 geschreven door tlissewegenartje 
|