ZOMERSTRAAT IN BEELD: 'POL DHONDTSTRAAT STELT TENTOON'
Zomerstraat in beeld: Pol Dhontstraat, Lissewege stelt tentoon!
De samenhorigheid tussen buren versterken tijdens coronatijden zonder te kunnen samenkomen, is een hele uitdaging. De bewoners van de Pol Dhontstraat in Lissewege vonden er iets op: ze maakten samen een kunstwerk.
De straat organiseerde een openluchttentoonstelling met het thema de zee. Jong en oud werkten samen. Kinderen gingen aan de slag met uitgezaagde sjablonen van zeepaardjes en vissen. Enkele handige buren maakten ambachtelijke kunstwerken uit breiwerk, smeedwerk, hout, klei schelpen, enzovoort. Alle creaties werden aan de bomen in de straat bevestigd. De tentoonstelling maakte deel uit van de kunstroute in Lissewege en trok honderden bezoekers. De straat richtte nog een zithoek in met tafels en stoeltjes en bloembakken.
Bekijk een kort filmpje......................KLIK HIER!
Zaterdag 17 oktober was het Werelddag Verzet tegen Armoede. Armoede is geen ver-van-ons bedshow, dat bewijzen de cijfers in Vlaanderen. 1 kind op 7 groeit op in armoede. Kleding is dan ook één van de eerste zaken waar op bespaard wordt. Daarom organiseren we met sp.a Brugge een inzamelactie voor winterjassen. Tot en met 31 oktober kan je jassen binnenbrengen op één van de onderstaande inzamelpunten. De jassen gaan naar Mamastart, een Brugse organisatie die zich inzet voor mama's met jonge kinderen en zwangere vrouwen die het financieel wat moeilijker hebben.
Lissewege, Zwankendamme, Zeebrugge
Mathijs Goderis, Jakob Reyvaertstraat 68, Lissewege
Sint-Michiels, Sint-Andries
Pablo Annys,Torhoutsesteenweg 189, Sint-Andries
Brugge, Kristus-Koning
Pascal Ennaert, Houthulststraat 12, Brugge
Sint-Pieters
Alain De Swarte, Tempelhof sportcafetaria
Assebroek, Sint-Kruis
Barbara Roose, Michel van Hammestraat 70, Assebroek
Ondertunneling N31 in Lissewege én Hollands Complex geen prioriteit meer: Dit komt er nooit meer van
Het ziet ernaar uit dat de ooit aangekondigde ondertunneling van de N31 in Lissewege én de realisatie van het zogenaamde Hollands Complex in Zwankendamme er nooit zullen komen. Dat blijkt uit een antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) aan Vlaams volksvertegenwoordiger Annick Lambrecht (sp.a). Verkeersveiligheid heeft blijkbaar geen prioriteit.(Bart Huysentruyt 03-08-20)
Ondertunneling N31 in Lissewege én Hollands Complex geen prioriteit meer: Dit komt er nooit meer van"
Bouwt op zijn minst al het fietsgedeelte vh Hollands Complex in Zwankendamme
De Fietsersbond wil dit dossier ontmijnen en stelt voor om op zijn minst al het fietsgedeelte van Hollands Complex in Zwankendamme uit te voeren. Dit zou kaderen in de plannen van de minister om meer te investeren in fietsinfrastuctuur.
Het fietsgedeelte bestaat uit een fietstunnel onder de N31 en de bijhorende dubbelrichtingsfietspaden rond het complex.
Deze ingreep biedt een antwoord op de vraag naar fietsveilige ontsluiting van Zwankendamme en Lissewege en past in de Fietssnelweg F31 Brugge-Zeebrugge.
Stad geeft negatief advies voor nieuwe vestiging van Top Mix in de achterhaven van Zeebrugge
Het College van Burgemeester en Schepenen besliste op maandag 19 oktober 2020 om een ongunstig advies te verlenen aan de provinciale omgevingsvergunningscommissie (POVC) omtrent een nieuwe vestiging van Top Mix in de achterhaven van Zeebrugge.
De firma Top Mix vroeg een omgevingsvergunning aan voor een nieuwe vestiging in de achterhaven, op 700m van Dudzele. Het afvalverwerkend bedrijf wil op deze locatie gronden, bouw- en sloopafval, zeefzand en puingranulaten opslaan en behandelen om nadien terug in te zetten als bodem, bouwstof of grondstof.
“De beoogde site ligt echter op slechts 700 meter van Dudzele en naast gebieden die een bijzondere natuurwaarde hebben. De industriële activiteiten die het bedrijf uitvoert zullen aanzienlijke gevolgen hebben voor de omliggende natuurgebieden en de beschermde habitats die er gesitueerd zijn”, zegt schepen Franky Demon. Zowel trekvogels, zoals steltlopers, en zangvogels maken gretig gebruik van deze brakke plassen en in het voorjaar worden er ook weidevogels aangetroffen. “Met een vestiging van Top Mix zou een vrij groot verbindend gebied verdwijnen en zal er hinder ontstaan door o.a. geluid, stof,… Dat zorgt ervoor dat de impact niet beperkt blijft tot enkel het vernietigen van vegetaties”, geeft Demon aan.
Zo vraagt Top Mix ook het aanleggen van meer dan 8 ha verharding zonder aansluiting te vinden met het reeds ontwikkelde havengebied. De site ligt binnen het havengebied maar is momenteel niet bouwrijp door de natuurlijke, niet te wijzigen vegetatie. “Tot op vandaag bleef dit gedeelte van de achterhaven onaangeroerd en verbindt het verschillende gebieden met hoge natuurwaarden. Daarnaast is dit gebied ook een buffer met de A11 ten voordele van de Dudzeelse Polder”, vertelt Demon. Deze zone mildert de nieuwe infrastructuur van de A11 die de haven reeds fysiek dichter brengt bij het woonweefsel van Dudzele. “Een bijkomende verstoring onder de vorm van geluidstoename, verkeer, stofhinder en andere uitstoten is onaanvaardbaar. De installatie zou immers dicht bij de woonkern van Dudzele liggen wat de mogelijke hinder voor de inwoners van Dudzele alleen maar verhoogt. Ook het aantal transportbewegingen zal omwille van het hoge aantal (gemiddeld 143 per dag) voor onaanvaardbare hinder zorgen”, besluit Demon.
MISNOEGDHEID BIJ DE BEWONERS VAN LISSEWEGE EN OMSTREKEN
Misnoegdheid bij de bewoners van Lissewege en omstreken
Sedert geruime tijd is de spoorwegovergang dikwijls minutenlang afgesloten. De oorzaak ligt bij het goederenverkeer per spoor waarbij deze nu veelal gebruikt worden om te rangeren. Het kan toch niet dat deze 2 hoofdsporen konstant te pas en on te pas zorgen voor lange rijen wachtende auto's, fietsers en voetgangers. Het kan toch niet dat de hoofdsporen gebruikt worden om te rangeren. Het kan toch niet dat sommige locomotieven tergend traag op dit traject rijden zonder dat er sprake is van een stoplicht. Wat als de hulpdiensten daar vast zitten bij een brand of andere noodsituaties. Er is reeds jaren sprake om het probleem van de Lisseweegse spoorwegovergang aan te pakken maar....helaas!
Ook zijn de bewoners van de Pol Dhondtstraat niet te spreken over de geluidsoverlast en de trillingen voortgebracht door wagons met slechte versleten wielen.
De bewoners hopen dat ons Stadsbestuur deze miserie eens wil aankaarten bij de dienst spoorwegen
en om tekst en uitleg te vragen hoe het nu zit met de spoorwegovergang.
Als liefhebber van geschiedenis en amateur-genealogist (stamboomkunde) ligt het mooie Lissewege mij nauw aan het hart.
Mijn voorouders woonden er tot omstreeks het jaar 1700 waarna zij verhuisden naar Heist om er gedurende generaties het beroep van visser/reder uit te voeren.
Mijn stam-betovergrootvader Cornelis De Groote (13de generatie) overleed in 1637 te Lissewege en werd in de Onze-Lieve-Vrouwe-Bezoekingskerk begraven.
De grafsteen bestaat nog steeds en bevindt zich aan de linker buitenzijde van de kerk.
De inscriptie luidt :
"Sepulture van Cornelis De Groote overleet den 19e juni 1637 ende van Barbara Gheyle zijn huusvr. die overl. den 14 september 1643 ende Aernoutdynne Degroote haerlieder dochter overl. den 24en juny 1637 ende van Jeronnimus De Groote haerlieder sone overl. den 14 julius 1643. Ende van Cornelis De Groote jonghman oudt 56 jaeren overleet den 29 juny 1658"
Opmerkelijk is dat het overlijden in het parochieregister op datum van 20 augustus 1637 staat genoteerd. Vermoedelijk heeft de steenkapper een fout heeft gemaakt.
In de wezenregisters van het Noordkwartier van het Brugse Vrije (periode 1596 â 1699) vond ik in een naar het huidig Nederlands bewerkte akte uit de periode 1596 - 1613 volgende vermelding van de Jan De Groote, vader van Cornelis :
Akte van 12-08-1600. Maerten (14j), Pierken (3j) & Neelken (6j), k.v. Vande Beckene Quynten (z.v. Maerten) uit zijn 1e huwelijk met Jacops Neelken (d.v. Gillis). Voogden: Valuwaert Pieter (z.v. Pieter, vrijlaat in Uitkerke, âvriendt van de weesen vaderâ ) & Verlare Baven (z.v. Antheunis, vrijlaat in Lissewege, âvremde mids de moedre gheen vrienden en weetâ ). Ze erven van hun vader, + 26-04-1600 (geen onroerend goed). De moeder bewaart de wezenpenningen en in dit verband stellen De Groote Cornelis (z.v. Jan, vrijlaat in Lissewege) en Boyman Coryn (z.v. Jan, vrijlaat in Lissewege) zich voorlopig borg. De moeder is verloofd met De Groote Adriaen.
Verder bevindt er zich in de Onze-Lieve-Vrouwe-Bezoekingskerk aan de linker binnenzijde de grafsteen van de familie Gheyle. Aangetrouwde familie door het huwelijk, waarschijnlijk omstreeks 1595, van Cornelis De Groote met Barbara Gheyle.
Deze inscriptie luidt :
"Sepvltvre van Maryn Gheyle F(ilius) Maryn die over(leed) den 17den december 1656 ende va(n) Cornelie dv Liev F(ilia) Loys zyn hvvsvravwe die over(lled) de(n) 29en octobre 1644 ende hebben tsamen ghe procvrert in hvwelic zeven kinderen te weten tanneken maeiken marinke anthvenis neelken maerten barbara gheyle en(de) van lanneke(n) de vos zyn tweede hvvsvr(ouw) ov(er)leet den 15en Ovgst 1654"
Via deze weg tracht ik in contact te komen met personen die zich verdiepen in de geschiedenis van Lissewege en/of meer informatie hebben over de families De Groote (voornamelijk) en Gheyle.
Alvast bedankt.............................Thierry De Groote
Jonge Blankenbergse kunstenares Lisa-Marie Billiet wil via workshop kleur brengen bij de mensen thuis tijdens deze sombere tijden.
Tijdens deze nare coronaperiode zijn heel wat mensen op zoek gegaan (of zijn nog steeds op zoek) naar een nieuwe hobby. Een hobby waar ze niet de deur voor uit hoeven. Dit bracht de jonge Blankenbergse kunstenares Lisa-Marie Billiet (23) op het idee om via een workshop jong en oud kennis te laten maken met de wondere wereld van het schilderen en specifiek met de op dit moment erg populaire schildertechniek FLUIDART.
Lisa-Marie Billiet: het zijn voor iedereen heel moeilijke tijden. Tijden waar we beperkt worden in onze ontspanningsmogelijkheden. Héél veel mensen zijn op zoek naar een hobby die ze thuis kunnen beoefenen. Als kunstenares, met een fascinatie voor schilderen, wil ik mensen via een workshop kennis laten maken met de schildertechniek FLUIDART.
Bij FLUIDART voel je de vrijheid van de lopende verf die je uitgiet op het canvas, het werkt zeer therapeutisch. De onvoorspelbaarheid zorgt ervoor dat je steeds een uniek en prachtig resultaat krijgt. Je leert los te laten wat je verwacht en precies wilt, om de verf haar eigen ding te laten doen. Binnen FLUIDART heb je honderden technieken die je kan toepassen en uitproberen. Zo kan je werken met silicone-olie om cellen te creëren, op de verf blazen met een rietje, werken met een trechtertje waar je de verf in giet om dan alles in één keer los te laten,
Met mijn workshop wil ik jong en oud kennis laten maken met de wondere wereld van het schilderen, een hobby waarvoor je niet de deur uit moet en waar je met een beperkt budget mooie creaties kan maken en zo wat kleur kan brengen in je huis tijdens deze sombere tijden.
De workshop gaat door op 14 november 2020 in de Pekelput in Blankenberge. We starten om 09u00 en eindigen rond 12u00. Het doel is dat elke deelnemer op het einde van de workshop 3 prachtige resultaten kan meenemen naar huis.
Inschrijven kan via de website www.acrylicartlisamarie.be/workshops-2/ of via het facebook-evenement Workshop Fluidart door Acrylic Art Lisa-Marie op mijn pagina (Acrylic Art Lisa-Marie).
Er is een persmoment met kunstenares Lisa-Marie voorzien op woensdag 21 oktober om 13u30 bij Lisa-Marie thuis: L . Nuytemanslaan 52 bus 2, 8370 Blankenberge.
KYLIAN VANDEMAELE OVERLEDEN DOOR EEN SPIJTIG ARBEIDSONGEVAL
Het hoofd van de technische dienst van het Boudewijn Seapark in Sint-Michiels (Brugge) is dinsdagmiddag overleden bij een arbeidsongeval. Kylian Vandemaele (26) uit Lissewege - vader van twee jonge kinderen - was bezig met een interventie aan een elektriciteitskast. Wellicht werd hij geëlektrocuteerd. “Hij heeft vier uur lang voor zijn leven gevochten”, zegt zijn vriendin.