Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld!

29-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brandgevaar
Sinds gisteren geldt in alle natuurgebieden van Limburg de brandwaarschuwingsindex rood. Fase rood betekent dat er in de bossen en heidegebieden verhoogd brandgevaar is. De provincie houdt een helikopter standby die bij branden steun kan geven vanuit de lucht.

Het Agentschap van Natuur en Bos (ANB) gaat de wachttorens in Limburg 24 uur per dag bemannen. Ook het toezicht in de bossen wordt verhoogd. Het is voor bos- en heidebezoekers verboden om vuur te maken; dus geen kampvuurtjes of sigaretten!

Ook bij de brandweerdiensten zijn afspraken gemaakt, zodat ze meteen inzetbaar zijn bij brand. Op het militaire schietterrein in Helchteren is er gisteren niet geschoten De terreinen waren aan de firma Agusta verhuurd om het nieuwe bewapeningssysteem op hun helikopters te testen. De oefeningen worden de volgende dagen waarschijnlijk ook afgeblazen.Gisteren werd in Kleine-Brogel 33 graden gemeten. Dat is meteen de hoogste temperatuur van het jaar.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomerperiode: nieuwe openingsuren gemeentelijke diensten
De gemeentelijke diensten krijgen in de maanden juli en augustus specifieke zomeruren. Wij geven ze u even mee:

Het gemeentehuis is in de maanden juli en augustus open op volgende momenten:
- maandag van 08.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 19.00 uur
- dinsdag, woensdag en donderdag van 08.00 tot13.00 uur
- vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur

Het containerpark is in de maanden juli en augustus open op volgende momenten:
- maandag: gesloten
- dinsdag: van 08.00 tot 19.30 uur
- woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag: van 08.00 tot 14.00 uur

Het Sociaal Huis is in de maanden juli en augustus open op volgende momenten:
- maandag, dinsdag en woensdag: van 08.00 tot 16.00 uur
- donderdag: van 11.00 tot 16.00 uur
- vrijdag: van 08.00 tot 14.00 uur

De bibliotheek is alle weekdagen open van 14.00 tot 19.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 12.00 uur.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Infoavond verbrandingsoven

NV Bionerga, Centrum-Zuid 2098, te Houthalen-Helchteren heeft een aanvraag ingediend tot een milieuvergunning voor de uitbreiding van een afvalverwerkingsinstallatie en het exploiteren van een nieuwe afvalenergiecentrale.

Naar aanleiding van deze aanvraag is er een informatievergadering in het CC Casino, Varenstraat 22A te Houthalen-Helchteren op dinsdag 29 juni om 19.30 uur.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helchteren krijgt vandalen over de vloer
De voorbije dagen hebben vandalen een aantal minder leuke feiten uitgehaald in Helchteren. Onder meer zaal Muveld kreeg op enkele dagen tijd 't een en 't ander te verduren. De vandalenstreken brachten wat schade teweeg. Ook in de Steenbergwijk sloegen vandalen toe. Ze vernielden er een omheining rond een privéterrein. Eerder waren er ook al inbraakpogingen op de Kazernelaan. De politie voert de nodige onderzoeken.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internationaal Lachfestival komt er aan
Van 11 tot en met 15 juli laat het Internationaal Lachfestival iedereen opnieuw schuddebuiken. Topdag wordt ongetwijfeld 15 juli met een internationaal straattheaterfestival. Onder meer Cirque Ilya uit het Franse Dijon zal het publiek verbazen. Ook Los2Play en Circo Ripopolo met "Gabriële en Giancarlo" alias Stef en Ief, beloven hoogtepunten te worden.
Maar het moeten niet altijd de grote acts zijn die voor de bulderlach zorgen. De moppentapavond is traditioneel een heel gezellig moment. Moppentappers uit de buurt laten zich helemaal gaan. Onder hen de door de jaren heen gekende Ghislain Ombelets, François Claes en Joseph Stienaers.
Deze volkse humoravonden mag je niet missen!
Info: www.lachfestival.be.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
25-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taxussnoeisel toch nog welkom.
Ook dit jaar werkt de gemeente mee aan de Taxusinzamelactie in de strijd tegen kanker. Eerder verschenen berichten in de media dat deze actie niet zou plaatsvinden in Limburg, maar niets is minder waar. Inwoners kunnen van 15 juni tot 11 september het snoeisel van Taxus baccata inleveren op het containerpark. Let er wel op dat het snoeisel is van jonge taxusscheute, dus geen verouderde takken. Enkel het éénjarig hout bevat de stof baccatine die de basisgrondstrof is voor een medicijn in de behandeling van verschillende soorten kanker. Belangrijk is ook dat jet het snoeisel binnen de 24 uren na het snoeien naar het containerpark brengt. Het snoeisel moet immers zo snel mogelijk gedroogd worden, anders is het waardeloos. Hou er rekening mee: hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Standhouders gezocht
Op 5 september 2010 bruist het domein Kelchterhoef opnieuw van de activiteiten. Duizenden bezoekers zakken dan ongetwijfeld opnieuw af naar het domein voor Kelchteren Kermis. Dit evenement biedt naast een grote rommelmarkt ook tal van optredens en animatie. Voor de kinderen zijn er leuke spelen, springkastelen en grime.
Voor de kilometerslange rommelmarkt is men nu reeds op zoek naar standhouders. Wie zijn snuisterijen of brocante wil verkopen, is van harte welkom. Meer info vind je bij de gemeentelijke vrijetijdswinkel, die dienst Lokale Economie en Toerisme, tel. 011 890 700 ofwel via evenementen@houthalen-helchteren.be.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
24-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woningbrand
In een woning op het Riddersplein in Houthalen-Helchteren is woensdagavond omstreeks 22 uur brand uitgebroken. Het vuur is ontstaan aan de oven in de keuken.
Een zestienjarige buurjongen, die de rook uit de woning zag opstijgen, liep meteen naar binnen om de kinderen uit de woning te halen. De jongeman kieperde enkele emmers water over het fornuis en verwittigde de hulpdiensten. Bij aankomst van de brandweer was het vuur geblust. (info: Chris Nelis)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw boek over Houthalen-Helchteren.
Lode Franssens, in de jaren '80 burgemeester van onze gemeente, brengt in het najaar een uniek boek op de markt. De titel “Twee eeuwen Houthalen” verraadt meteen ook de inhoud. Het wordt een kanjer van meer dan 300 pagina’s die op 1000 exemplaren wordt gedrukt.

“Het boek is een vrucht van drie jaar zoeken en graven in de gemeentelijke en parochiale archieven” aldus Lode Franssens.  Het boek vertelt een aantal leuke verhalen van destijds, onder meer over een wolvenplaag die de gemeente ooit teisterde. Aan het boek werkte professor Andries Welkenhuysen mee en Steven Wilsens zorgde voor een aantal pentekeningen in het boek.

Wie het boek voor 1 september 2010 reserveert, betaalt een voordeeltarief van 30 euro. Meer info vind je aan de balie van de gemeentelijke vrijetijdswinkel.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ijsfestijn KAV
De damens van KAV organiseren op 27 juni een heus ijsfestijn. Iedereen die verzot is op ijs, moet die dag tussen 14 en 19 uur afzakken naar zaal Paro in Laak. Daar worden tal van soorten ijs geserveerd!
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
23-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mantels nuanceert persberichten
Eerder deze week was er heel wat te doen om de gebroken meerderheid binnen het OCMW-bestuur. Destijds becijferde het Regenboogbestuur een samenstelling van deze raad, met slechts 1 zetel overschot ten opzichte van de oppositiepartijen. Een bijzonder krap verhaal, dat sinds kort overhelt naar de andere kant.

Eén van de OCMW-raadsleden is Jean-Pierre Mantels. Mantels werd afgevaardigd in de OCMW-raad vanuit de Om-Nu-fractie. Hij verliet echter recent deze fractie en zetelt nu als onafhankelijke in de OCMW-raad. De reden van zijn opstappen heeft Jean-Pierre Mantels nooit onder stoelen of banken gestoken. Hij was het niet eens met een aantal strategische keuzes en hekelt ook de manier waarop beslissingen worden genomen. Hierbij herhaalde Mantels al vaker dat het OCMW-bestuur al te vaak beslissingen wil doordrukken, tegen de algemene teneur in de OCMW-raad in. Twee grote dossiers die de OCMW-raad recent ter tafel legde, deden Jean-Pierre beslissen om de meerderheid niet meer te steunen. Vooreerst was Mantels het niet eens met de gang van zaken zoals het OCMW-bestuur ze heeft uitgevoerd, inzake het dossier Tonia Nouwens. Twee persoonlijke verzorgers van deze bewoonster van het Vinkenhof werd de toegang tot het rusthuis ontzegd. De manier waarop het OCMW-bestuur eenzijdig met deze situatie omging, zinde een aantal OCMW-raadsleden, waaronder Mantels, niet. Daarnaast stelde hij ook luidop vragen bij het concept van het Nieuw Administratief Centrum dat het gemeentebestuur wil bouwen en waarin ook het OCMW en de kinderdagverbijven onderdak zouden vinden.

Beide dossiers zorgden ervoor dat Jean-Pierre Mantels ging zetelen als onafhankelijke. Hij was het niet eens met de lijn die de meerderheid en het gemeentebestuur de OCMW-raad en ook hemzelf als lid van die raad, wou opleggen.

Eerder deze week pakte de voorzitter van CD&V Houthalen-Helchteren uit met het verhaal dat door het opstappen van Mantels als lid van de meerderheid in de OCMW-raad ervoor zorgde dat er een nieuwe meerderheid in deze raad gevormd werd. "En theoretisch klopt dit ook" aldus Mantels. "Ik zal de komende tijd beslissingen nemen binnen het OCMW-bestuur, in eer en geweten, los van de meerderheid. Ik sympathiseer met iedereen die de zaken op een correcte en ernstige manier aanpakt" aldus Mantels. "Maar de geruchten als zou ik overlopen naar CD&V kloppen niet. Een nieuwe partijkeuze is zeker vandaag nog niet aan de orde. Momenteel vragen meer belangrijke dossiers onze aandacht, het gaat hier niet om mijn persoon, wel om het OCMW-beleid wat ik vanuit de OCMW-raad mee kan bepalen."

De toekomst zal uitwijzen wat deze beslissing allemaal teweeg zal brengen. De enige zekerheid die nu al op tafel gelegd kan worden, is dat de mogelijke inbedding van het OCMW binnen het Nieuw Administratief Centrum niet van een leien dakje zal lopen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (13 Stemmen)
>> Reageer (0)
22-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.S&D zet de bloemetjes buiten
Oppositiepartij S&D heeft afgelopen zaterdag de bloemetjes buiten gezet. De partij van onder meer Jules D'Oultremont, Olga Vande Vloed en Vera Miczka plantte in het centrum van Houthalen-Oost een resem zomerbloeiers in leegstaande bloemperken.
"De laatste jaren investeert het gemeentebestuur niet meer in de wijken. Veel straten en pleinen liggen er troosteloos bij. En die verloedering willen we aan de kaak stellen" aldus D'Oultremont. "Maar we gaan dat niet doen door de oude zeur uit te hangen. We namen het initiatief om met een aantal van onze leden de lege bloemperken voor de kerk in Houthalen-Oost op te schonen en aan te planten met toffe kleurrijke bloemen" klinkt het bij Vera Miczka.

"We vinden als partij dat onze inwoners recht hebben op nette, fleurige straten en wijken. Lege bloemperken die overwoekeren met onkruid trekken immers veel vandalisme en zwerfvuil aan. Onbegrijpelijk dat het gemeentebestuur niet ingrijpt en zomerbloeiers plant. Het oogt netjes en fleurt de hele boel op. De kosten om deze bloemperken aan de kerk aan te planten, neemt S&D graag op zich. Het leveren en spreiden van tuinaarde en het leveren en planten van meer dan 150 bloemen, kostte ons zo'n 100 euro. Dat hebben we graag over voor onze inwoners" klinkt het bij S&D.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
>> Reageer (4)
21-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bandenspanning controleren
De inwoners van Houthalen-Helchteren kunnen in juli of augustus gratis de bandenspanning van hun auto laten controleren. In de gemeente zijn er een aantal garagisten die hiervoor samenwerken met het gemeentebestuur. 
Deelnemers ontvangen bovendien hiervoor 1000 punten (ter waarde van 10 euro) in hun e-portemonnee.

De deelnemende garagisten zijn:
·         A&P Cars,Stationsstraat 15, 011 52 45 32
·         Garage Lijnen, Grote Baan 479, 011 60 62 21
·         Garage Rutten, Grote Baan 588, 011 60 41 70

Meer informatie: Gemeentebestuur Houthalen-Helchteren, Tieneke Prinse, 011 600 511, of surf naar www.e-portemonnee.be.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alternatieve meerderheid in gemeenteraad op komst?
De oppositiepartijen CD&V, S&D (Sociaal en Democratisch, de partij rond oud-burgemeester D'Oultremont), Vlaams Belang, en Jean-Pierre Mantels (nu CD&V, overgelopen van Om-Nu!) vormen een nieuwe meerderheid in de OCMW-raad van de gemeente. Ook in de gemeenteraad zijn er gesprekken over een alternatieve meerderheid, vernemen we.

Oorspronkelijk werd het OCMW bestuurd door de 'regenboogcoalitie' van SP.A, Open VLD, Om-Nu! en Groen! De nieuwe meerderheid ontstond door het vertrek van OCMW raadslid Jean-Pierre Mantels bij Om-NU! Hij heeft zich inmiddels aangesloten bij CD&V. De oppositiepartijen besloten daarop aan één zeel te trekken en samen het beleid uit te stippelen.
De nieuwe meerderheid belooft het beleid van het OCMW niet de dwarsbomen. "We gaan constructief een ander beleid voeren," zegt CD&V-voorzitter Ludo Vanoppen. Volgens hem is het cordon sanitaire met het Vlaams Belang niet doorbroken. "We praten gewoon over het beleid, niet over het verdelen van mandaten." De voorzitter zegt nog dat er gesprekken zijn in de gemeenteraad, om ook daar eventueel een alternatieve meerderheid te vormen.

Het initiatief is vooreerst een streep door de rekening voor de plannen om een 'Nieuw Administratief Centrum' (het zogenaamde 'NAC') te bouwen op het terrein van de voormalige koolmijn. Dat zou het paradepaardje van de regenboogcoalitie moeten worden. Ze wou in het NAC naast het gemeentehuis ook het OCMW, de politie, het vredegerecht en een kinderdagverblijf huisvesten. Maar de nieuwe meerderheid is daar alvast tegen. Voor zover het NAC tegen 2012 nog gerealiseerd kan worden, zal het zonder de steun van de OCMW-raad in een afgeslankte versie zijn.
(bron: hohe.be)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
>> Reageer (6)
20-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Strandbal
De Chiro van Meulenberg organiseert op zaterdag 26 juni opnieuw een 'strandbal' aan recreatiepark De Plas op domein Kelchterhoef. Tijdens deze party kan iedereen genieten van leuke muziek, een prima sfeer en bovenal bijzondere cocktails!
Naast cocktails wordt er ook een heuse "Bier Beach" ingericht, een gezellige strandtent met tal van bieren!
Even ontspannen, kom dan zeker naar het Strandbal van Chiro Meulenberg, zaterdag 26 juni vanaf 21 uur aan De Plas.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
19-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Infogidstrofee uitgereikt
De infogids is een druk gelezen wijkinformatieblad in Houthalen-Oost. Een groep vrijwilligers sprokkelt nieuwtjes uit de wijk en bundelt deze maandelijks in dit boekje. Elk jaar wordt er ook een infogidstrofee uitgereikt. Dit is een bronzen kunstwerk, een olijfboom, als symbool voor de inzet die vrijwilligers in de wijk betonen.
Iedereen kan jaarlijks iemand van de wijk voordragen die deze trofee kan winnen. Het moet gaan om een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor zijn of haar medemens.

Dit jaar waren er vijf kandidaten: Danny Falagiarda: al jarenlang één van de drijvende krachten achter de jongerenwerking Jokri, Gisèle Hermans: een geëngageerde dame die meewerkt binnen tal van verenigingen zoals KAV en Ziekenzorg, Lucienne Peeters, een volbloed vrijwilligster die dagelijks onderweg is om mensen naar het ziekenhuis te brengen, bij te staan of er boodschappen mee te doen, Josee Bruyndonckx: één van de drijfveren van toneelgezelschap De Hovelingen en Irma Hulsmans, een kleine maar dappere dame die al jarenlang, vooral achter de schermen, meewerkt binnen heel wat verenigingen zoals KAV en Ziekenzorg.

Na een leuke, ontspannende maar bij wijlen ook ontroerende avond, werd vrijdag bekendgemaakt wie de infogidstrofee dit jaar mee naar huis mocht nemen. En dat werd een zichtbaar geëmotioneerde Lucienne Peeters. Deze bijzondere vrouw stelt haar leven helemaal ten dienste van anderen. Geen vraag is haar te veel, geen inspanning te moeilijk... Niemand in de zaal die het oneens was met de keuze voor Lucienne.

Deze warme avond die aantoonde dat er heel veel positieve dingen gebeuren in onze maatschappij, maar dat die niet altijd het juiste platform krijgen, werd afgesloten met een gezellige receptie...
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
18-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Er beweegt opnieuw wat in het dossier rond de omleidingsweg. Een bijkomende studie toonde zopas aan dat een tunnel onder De Standaard tot de technische mogelijkheden behoort. Schepen Timmermans: "De studie maakte duidelijk dat een tunnel onder deze deelwijk technisch haalbaar is, er moest onder meer naar de waterhuishouding in het gebied gekeken worden, én dat zo'n tunnel weinig natuurschade met zich meebrengt. Aan de andere zijde bracht de studie ook minder goed nieuws voor Lillo. Wat we al een beetje vreesden, werd bekrachtigd: een tunnel onder Lillo is technisch niet mogelijk. Daar zou de milieuschade te groot zijn".

Op de plannen die eerder werden getoond, stond een brug over De Standaard. Dat stuitte op hevig protest, net zoals in Lillo.
Het gemeentebestuur formuleerde in zijn advies naar de hogere overheid dat het tunnels verkoos. Hier voegde het gemeentebestuur wel de voorwaarde aan toe, dat ze geen schade zouden berokken aan het milieu. De tunneloptie maakt nu dus mogelijk kans voor de De Standaard, maar dus niet voor Lillo. Volgens Maarten Blomme van Wegen er Verkeer liggen voor De Standaard beide opties nog steeds open. “Deze twee opties worden nu verder onderzocht”, zegt hij.

Bij de afwegingen die destijds gemaakt zijn en waarop minister Crevits zich baseerde om te kiezen voor de omleidingsweg, zat ook de kostprijs voor de omleidingsweg. Indien men alsnog opteert om in De Standaard voor een tunnel te kiezen, betekent dit een aanzienlijke verhoging van deze kostprijs voor de omleidingsweg. Benieuwd of dat argument nu opnieuw bekeken zal worden.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drenkeling in De Plas
In de grote vijver van recreatiepark De Plas in Kelchterhoef werd woensdag het levenloze lichaam van een vrouw teruggevonden. Het waren wandelaars die het lijk ontdekten. Samen met enkele campeerders hebben ze het lichaam uit het water gehaald. Een surfer van de nabijgelegen surfclub probeerde nog de vrouw te reanimeren, maar het was tevergeefs.
Enkele getuigen zagen de vrouw eerder zich omkleden op de oevers van De Plas. Daarna zou ze in bikini het water zijn ingegaan. Wat er verder gebeurd is, moet het onderzoek nog uitwijzen. Bij de eerste vaststellingen werd ook een wanhoopsdaad niet uitgesloten. Het gaat om een 57-jarige vrouw.

In principe is zwemmen in deze plas altijd verboden. Het grote wateroppervlak herbergt een aantal koudwaterbronnen. Die zorgen ervoor dat er grote temperatuurverschillen zijn in het water. En dat is dan weer nefast voor veel zwemmers die door de snelle temperatuurschommelingen in ademnood kunnen raken. Bovendien is er momenteel ook geen redder of bemande hulppost aanwezig op het terrein. Enkel in de zomermaanden op zomerse topdagen, voorziet het gemeentebestuur dit. Zwemmers kunnen dan enkel terecht in een duidelijk afgebakende, veilige en overzichtelijke zwemzone. In het verleden werden helaas al vaker drenkelingen uit het water gevist.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
17-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jammerlijk verhaal: moeder met twee kinderen moet woning verlaten.
In Het Belang van Limburg lezen we vandaar het jammerlijke verhaal van Stefania Vareweyck. Deze bewoonster van een huis in de Kuypershofstraat in onze gemeente moet dringend op zoek naar een nieuwe woning. Sociale Woonmaatschappij Kempisch Tehuis verplicht haar hier toe.

Ze had dolgraag willen blijven wonen in haar huisje in de Kuypershofstraat, maar Kempisch Tehuis wil er niet van weten. Eind juli moet Stefania Vareweyck samen met haar twee kinderen het huis aan de Kuypershofstraat in Houthalen verlaten. De jonge moeder van Riano (21 maanden) en Cristian (5 maanden) was er in oktober gaan wonen om voor haar zieke grootvader te zorgen, maar die overleed in januari.

“Ik heb destijds wel een brief moeten ondertekenen van Kempisch Tehuis waarin ik verklaarde geen enkel recht op die woning te hebben, maar toen ik te horen kreeg dat ik alsnog in aanmerking kwam, begon ik hoop te krijgen.”

Maar dan moest Stefania eerst een ‘sociaal verslag’, opgesteld door het OCMW, kunnen voorleggen. “Toen ik een brief kreeg waarin stond dat het allemaal in orde was, had ik er natuurlijk alle vertrouwen in dat ik in de Kuypershofstraat mocht blijven wonen. Tot begin maart het sociaal verslag ingetrokken werd. Ik zou volgens het OCMW samenwonend zijn, maar dat is helemaal niet zo.”

Jo Bollen, directeur van het Kempisch Tehuis: “We kunnen de woning niet zomaar toekennen. Er bestaan duidelijk regels om willekeur te voorkomen en wij moéten die volgen.” (info HBVL)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
15-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Provinciaal onderzoek jeugdlokalen
De Provinciale Jeugddienst organiseerde in het voorjaar een grootschalig onderzoek naar jeugdlokalen en hun toestand in Limburg. Ook voor onze gemeente werden de resultaten nu bekend gemaakt. Wij geven ze u in primeur mee.

- 90% van de respondenten geeft aan niet zelf eigenaar te zijn van het jeugdlokaal. Ongeveer de helft van de gebouwen blijkt in handen te zijn van de gemeente, de rest is vaak in eigendom van de parochie of de kerkfabriek.
-10% van de jeugdverenigingen blijkt over een huurovereenkomst te beschikken, 10% een concessie en 20% een erfpacht. 40% werkt met een gebruiksovereenkomst en de overige 20% heeft geen of nog een andere overeenkomst.

Renovaties:
- 50% van de jeugdorganisaties geeft aan dat er noodzakelijke investeringen aan het lokaal dienen te gebeuren binnen de 5 jaar.
- 30% geeft aan dat deze renovaties nodig zijn binnen 5 tot 10 jaar
- 10% geeft aan dat deze renovaties nodig zijn binnen 10 tot 15 jaar en de overige 10% geeft aan dat renovatie de eerste 15 jaar niet meteen nodig zijn.

Wat moet er aangepakt worden:
Wanneer gevraagd werd naar wat er het meest dringend aangepakt moet worden bij de lokaalrenovaties, dan blijken volgende items belangrijk:
- meer ruimte voorzien (62,5%)
- sanitair verbeteren (50%)
- verwarming (37,5%)
- extra berging (25%)
- dak (25%)
- electriciteit (12,5%)
- brandveiligheid (12,5%)
- ramen (12,5%)

Veiligheid:
- 30% van de jeugdverenigingen is vragende partij voor extra investeringen in inbraakpreventie
- 20% is vragende partij voor investeringen in brandpreventie
- 10% wil een aanpassing van de electrische installatie

9 op de 10 jeugdverenigingen geven ook aan jaarlijks geen evacuatieoefening te houden. 70% heeft ook geen evacuatieplan en 20% van de gebouwen mankeren noodverlichting. 30% van de organisaties zegt zelfs niet te beschikken over een gunstig attest van de brandweer.

Energie:
- 30% van de lokalen beschikt niet over een geïsoleerd dak of zolder
- 50% heeft geen dubbele beglazing
- 80% maakt geen gebruik van tochtstroken aan ramen en deuren

Toegankelijkheid:
- 30% van de verenigingen geeft aan niet over minstens 1 verdieping te beschikken die toegankelijk is voor rolstoelgebruikers
- 70% van de lokalen beschikt niet over een specifiek toilet voor rolstoelgebruikers
- 40% van de lokalen heeft een toegangsweg die niet goed toegankelijk is voor rolstoelgebruikers
- 40% van de lokalen heeft een inkom die moeilijk toegankelijk is voor rolstoelgebruikers

Deze cijfers werden weergegeven in het rapport van de studie 'Geef Jeugd Ruimte' van de Provinciale Jeugddienst Limburg.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto
Beste lezer,
welkom op deze blog waar je dagelijks nieuws uit onze gemeente vindt. Zelf iets te melden, geef me een seintje!
Groeten,
Stijn Van Dingenen
E-mail mij

Volg het nieuws van Houthalen-Helchteren ook op facebook:

Inhoud blog
  • 32ste tentoonstelling van rashoenderclub Het Scharrelhoen
  • Infosessie over elektrische voertuigen in Greenville
  • Rommelmarkt op Kelchterhoef
  • Arrestaties in drugsonderzoek
  • Volks landbouwgebeuren op 't Sonnis
  • Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • Misschien is judo wel joúw sport!
  • Gemeente schenkt 1000 euro aan vzw Chautaara
  • Heide stilaan op zijn mooist
  • Slachtbonnen zullen 5 euro kosten
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Vindt u dat er een tijdelijke brug moet komen aan het kruispunt Grote Baan - Koolmijnlaan?
    ja
    neen
    Bekijk resultaat

    Laatste commentaren
  • offerschande (Equal)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • integratie-ambtenaar (Oma)
        op Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • aquagym (zwemles)
        op Aquagym
  • een eigen kijk op kosten (schaapjesteller)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Hieronder vindt u interessante webadressen uit onze gemeente:


    http://users.telenet.be/jww  
    www.actiefww.com  
    www.avthouthalen.be

    www.bc-helchteren.be

    www.bchouthalen2000.be
    www.bennewed.be

    www.broederkring.be

    www.chirohelchteren.be

    www.chirohelchteren.org

    www.cosimo.be/Meulenberg 

    www.danzav.centerrall.com

    www.dbchouthalen.be

    www.debiekorf.be

    www.delijn.be

    www.denoordzuid.be

    www.diabolichell.be

    www.donboscohelchteren.be

    www.doopie.be 

    www.dropshot.be

    www.fchelson.be

    www.fphouthalen-genk.be

    www.gezinsbond-helchteren.be

    www.groenhouthalen-helchteren.be

    www.gr5wandelaarshelchteren.be
    www.helchterenvv.be

    www.hengelhoef.net
    www.khhoeverheidegalmlillo.be

    www.home.scarlet.be/albert.vandijck

    www.hondenschoolderoedel.be

    www.houthalen-helchteren.be

    www.houthalen-helchteren.cdenv.be
    www.houthalen-helchteren.davidsfonds.be 

    www.houthalensracingteam.be
    www.hvchelchteren.be  

    www.illusio.be

    www.infogids-online.be

    www.jckreasa.be

    www.jeugdhuisthebassment.be

    www.kelchterhoef.be

    www.kreasa.be

    www.ksjhouthalen.be

    www.kwbhelchteren.be

    www.lachfestival.be

    www.lgcc.be
    www.limburgadembenemend.be

    www.mish-mash.be

    www.molenheide.be

    www.mrk-houthalen.be

    www.oc76.be

    www.parkfc.be

    www.poppunt.be

    www.rimo.be

    www.rotary-houthalen.be

    www.schooldeschakel.be

    www.sdhh.be
    www.selishouthalen.be

    www.terdolenfietshappening.be

    www.tvl.be

    www.userstelenet.be/
    ttcpalethouthalen
      
    www.villabasta.be

    www.vlabus.be
    www.wschelchteren.be

    http://www.hhoost.be/
    wijkvereniging/

    Het adres van uw vereniging of organisatie staat er nog niet bij? Geef het ons door en wij voegen het toe.

    Zoeken in blog

    Archief per maand
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
    Startpagina !
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs