Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld!

05-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Brand op militair domein Helchteren.

Een oefenmijn van het DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, heeft vandaag een brand veroorzaakt op het militaire schietterrein van Houthalen-Helchteren. De brandweer heeft die intussen onder controle gekregen.

Militairen van het DOVO trainden vandaag op het schietterrein. Toen een oefenmijn afging, liep het mis. De brand zorgde ervoor dat meer dan drie hectaren verkoolde.

De brand was wel snel onder controle. Op het terrein was de brandweer van Lommel immers bezig met een terreingewenningsoefening. Ook het korps van Genk hielp uiteindelijk met het blussen.

Het schiet- en oefenterrein van Sonnisheide, 2.150 hectaren groot en grotendeels op het grondgebied van Houthalen-Helchteren, hoort bij Kleine Brogel. De Peerse vliegbasis gebruikt het als schietterrein voor haar F16’s. (bron: hbvl)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lentereeks: armoede in Houthalen-Helchteren.
In de week van 10 tot 16 mei 2010 brengen we op deze website elke dag een bijdrage over armoede in Houthalen-Helchteren. Een beklijvende reeks om zeker te volgen...
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klusjesman of -vrouw gezocht.
Het gemeentebestuur is op zoek naar een klusjesman of -vrouw voor de gemeentelijke scholen. De jobaanbieding kadert in het startbanenproject "Scholen voor jongeren - Jongeren voor scholen". De klusjesman wordt ingezet in verschillende gemeentelijke scholen voor onderhoudswerken en kleine klusjes. Een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de job, is wel dat je jonger bent dan 24 en je mag geen diploma secundair onderwijs hebben behaald. Wie de job toegewezen krijgt, kan extra opleidingsdagen volgen. Het is een contract van bepaalde duur (12 maanden). Interesse of meer info: neem contact op met de personeelsdienst van de gemeente, tel. 011 60 05 43.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongeren leveren goed werk.
Klik op de afbeelding om de link te volgen Op woensdag 28 april hebben enkele jongeren van de wijk Meulenberg de handen uit de mouwen gestoken. Ze gaven een aantal garageboxen in de Elzenstraat een opknapbeurt met een nieuw laagje verf. Het initiatief kwam er dankzij de straathoekwerking. De garagboxen waren besmeurd met graffiti. Het Kempisch Tehuis, eigenaar van de garageboxen, zorgde voor de materialen. Dergelijke acties "poetsen" het imago van de wijk op en werden uiteraard toegejuichd door het gemeentebestuur en de wijkbewoners. Het was een mooi voorbeeld van het engagement dat jongeren toch nog in zich hebben om mee te werken aan een positieve beeldvorming.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is de brandweer niets voor jou?
Klik op de afbeelding om de link te volgen Binnenkort komt er een voorpost van de brandweer in Helchteren. Het gemeentebestuur en de brandweer van Genk zijn hiervoor nog steeds op zoek naar bijkomende, vrijwillige brandweerlieden. Zowel mannen als vrouwen komen in aanmerking. Het personeel van de voorpost, dat instaat voor hulpverlening bij brand en bij ongevallen, zal hoofdzakelijk bestaan uit vrijwilligers.
De brandweer van Genk organiseert een infovergadering op donderdag 27 mei 2010 om 19.30 uur in CC De Roepsteen in Helchteren. Geïnteresseerden zijn er welkom. Meer info. 089 653333.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
04-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe verbrandingsoven komt een stap dichterbij.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Bionerga drukt zijn plannen door om een nieuwe verbrandingsoven te bouwen in onze gemeente. Bionerga gaat nu de milieuvergunning aanvragen voor de nieuwe oven. Hiertoe werd zopas het opstellen van een milieurapport afgerond. Vorig jaar is al een eerste milieurapport opgesteld waarin Bionerga uitlegde wat voor oven ze wilde bouwen. Intussen is ook de invloed van die oven onderzocht in een nieuw, gedetailleerd rapport (project-mer). Het Vlaamse departement Leefmilieu heeft het rapport nu goedgekeurd.

De milieuvergunningsaanvraag zal gebeuren bij de provincie die drie maanden de tijd heeft om zich erover uit te spreken. De provincie moet ook advies inwinnen bij de gemeente. Op het gemeentehuis zal het milieurapport 30 dagen ter inzage liggen en er zal eveneens een hoorzitting worden georganiseerd.

Het opzet van Bionerga is om de nieuwe oven in 2013 operationeel te laten zijn. Hiervoor is een verlenging nodig van de huidge vergunning van de bestaande verbrandingsoven. Die verlening is intussen ook aangevraagd.
De nieuwe oven kan jaarlijks 290.000 ton afval verwerken. 120.000 ton is huishoudelijk afval en grof huisvuil, 5.000 ton ziekenhuisafval en 5.000 ton is wat rest van recyclage. Daarnaast zal er ook 160.000 ton bedrijfsafval worden verbrand. Burgemeester Alain Yzermans heeft al herhaaldelijk gezegd dat hij die oven drie keer te groot vindt, maar met een lagere toevoer houdt het rapport geen rekening. Ze gaan ervan uit dat minder afval ook minder effect zal hebben op mens en milieu.
De superoven is ook een superenergiecentrale die 30 megawatt elektriciteit levert en 20 megawatt warmte. Dat is genoeg stroom voor 55.000 Limburgse gezinnen, of één Limburgs gezin op vijf. De warmte is genoeg voor 5.700 gezinnen, of half Houthalen-Helchteren. Bionerga wil aan de oven ook warmtenetten ontwikkelen. Die kunnen gebruikt worden om gebouwen of tuinbouwserres in de buurt te verwarmen. Voor de uitbating van die netten is al een samenwerking opgezet met Infrax.

Met de nieuwe oven wilde Bionerga ook een staaltje van hedendaagse architectuur laten zien. De keuze voor deze duurdere architectuur laat men nu afhangen van de omleidingsweg. Komt die weg er, dan is de oven duidelijk zichtbaar voor iedereen, en kiest men waarschijnlijk voor het bestaande walvis-concept. Komt die weg er niet, dan zal het een eenvoudiger en goedkoper bouwproject worden.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuws van voetbalclub Park FC.
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het was een niet zo makkelijk seizoen voor voetbalclub Park FC uit onze gemeente. Het team steeg dit seizoen van 3de naar 2de provinciale en dat liet zich voelen. Voor het komende seizoen versterkte Park FC zich al met een aantal spelers: Bassi Alessio (middenvelder van Lillonia), Luca Rigali (verdediger Zutendaal VV), Geybels Gery (middenvelder van Genebos VV) en Morabito Stefano (aanvaller van KVK Tienen). Ook Macris Leandro, een aanvaller van Cobox '76, komt naar Park FC.Verder wordt er momenteel nog onderhandeld met twee bijkomende verdedigers, twee middenvelders en een aanvaller.

Maar een aantal eigen spelers gaan ook andere oorden opzoeken. Verdediger Marc Vangronsveld verlaat Park FC en wordt volgend seizoen trainer bij Sporting Genk Zuid (4de prov.). Het lijkt er sterk op dat Marc maar liefst 4 spelers mee zal nemen: Frank Schreurs, Alain Stegemann, Claudio Gaspercic en Toon Berghmans. Aanvaller Martino Castellano heeft op zijn beurt getekend bij Bregel Sport. Gert Vekens verkast naar Zonhoven VV.

Tornooi en provinciaal label.
Het jaarlijks voetbaltornooi voor debutantjes, duiveltjes en preminiemen vindt dit jaar plaats op 8 mei. Meer info hieromtrent vind je op www.parkfc.be. De voetbalclub behaalde ook het provinciaal label.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
03-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenmarters slaan toe in kippenhokken.
Klik op de afbeelding om de link te volgen Toen hij ’s morgens zijn kippen ging voederen trof Jef Lingier zijn drie kippen roerloos aan in het kippenhok. Alle drie dood. Geschokt stelde Jef vast hoe een seriemoordenaar op wreedaardige wijze had toegeslagen. De moordenaar had de kippen onthoofd! De koppen van de witte, bruine en zwarte kip lagen langs de drie lijfjes. Het ging hier duidelijk om een lustmoordenaar die doodt om te doden. Nochtans was het kippenhok met fijne draad afgespannen. Naar verluidt moet de moordenaar in de richting van de steenmarters worden gezocht. Een klein gaatje is blijkbaar voldoende om zijn bloedzuigers instinct bot te vieren.
Ook elders in onze gemeente werd pluimvee het slachtoffer van de steenmarter.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vacature JWW Meulenberg is verlengd.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Eerder kon je op deze website al de vacature van Jeugdwelzijnswerk Meulenberg VZW terugvinden. JWW is op zoek naar een geëngageerde coördinator. De periode waarin je je kandidaat kan stellen voor deze vacature, is verlengd tot eind mei.

Deze functie is gericht op het realiseren van zinvolle vrijetijdsbesteding voor kinderen en jongeren van 5 tot 25 jaar als hoofddoelgroep en + 25 jarigen als tweede doelgroep.
Je hebt volgende verantwoordelijkheden:

  1. uitwerken van de doelstellingen, projecten en activiteiten van JWW Meulenberg in overeenstemming met de wettelijke richtlijnen en de visie van onze vereniging en haar raad van bestuur;
  2. leiden en managen van de werking gericht op het realiseren van de goedgekeurde doelstellingen, projecten en activiteiten;
  3. inspireren en motiveren van onze medewerkers tot het neerzetten van de juiste prestaties en het ontwikkelen van de gewenste competenties;
  4. netwerken en vervullen van een brugfunctie tussen andere actoren (overheid, relevante werkingen, …) en onze doelgroepen gericht op het vervullen van de opdracht van JWW en het afstemmen van de belangen/behoeften van de samenleving en het cliënteel.

Gewenst profiel

  • diploma A1 bachelor of gelijkgesteld;
  • 5 jaar ervaring in het begeleiden van de doelgroepen en in het leiden van een team;
  • geëngageerd en een sterk gedreven persoonlijkheid;
  • bereidheid tot flexibele werkuren.

Je CV en motivatiebrief kunnen per post of via e-mail bezorgd worden aan Luc Naudts, Springstraat 12 3530 Houthalen-Helchteren, lucnaudts@medius.be vóór 31 mei 2010. Je kan hier ook terecht voor een uitgebreide functiebeschrijving.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkeerscontroles
Klik op de afbeelding om de link te volgen Maandelijks organiseert de politie in Houthalen-Helchteren een verkeersweek. Tijdens deze week worden er verscherpte controles gehouden. De verkeersweek van april leverde alvast 134 overtredingen op vooral inzake het niet-dragen van de gordel (69) en parkeerovertredingen (29). Ook werden er 150 snelheidsovertredingen vastgesteld op 988 gecontroleerde voertuigen.
De verkeersweek in mei loopt van 3 mei tot en met 8 mei.

Fietsers Don Bosco gecontroleerd.
Tijdens een fietsencontrole op de toegangswegen naar het Don Bosco Instituut werden er 40 waarschuwingen uitgeschreven voor fietsen die technisch niet in orde waren. In totaal werden zowat 200 fietsen gecontroleerd.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ter Dolen verkozen tot één van de beste Abdijbieren!
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Ter Dolen Blond is verkozen tot 3e beste Belgisch Abdijbier in een blinde proeverij georganiseerd door De Standaard en Het Nieuwsblad.
Ter Dolen Blond kreeg van de proevers de bijnaam "een snoepertje". Als Limburgs Abdijbier laten we hiermee alle grote abdijbieren achter ons! Dit is een prachtig resultaat. Hieronder geven we u nog wat extra informatie mee over het Abdijbier Ter Dolen... Handig om weten op een leuke feestdag als vandaag... even gezellig een pintje drinken...


ABDIJBIER TER DOLEN:

Alle Ter Dolen abdijbieren mogen geschonken worden aan een temperatuur van 5 à 6 graden en dienen hoog uitgeschonken te worden om een mooie volle schuimkraag te krijgen.

Al onze bieren worden geschonken in 33cl kelkglazen.

De Ter Dolen abdijbieren mogen in hun smaken blond, donker en tripel het logo “ERKEND BELGISCH ABDIJBIER” dragen omwille van hun historische band met de benedictijnenabdij van Sint-Truiden.

 

 

Ter Dolen blond:

Het eerste Limburgse abdijbier en tevens het eerste bier door kasteelbrouwerij De Dool gebrouwen.

Het is een volmondig, fluweelzacht en onvergelijkbaar blond, lichtbitter en -fruitig degustatiebier van hoge gisting met 6,1% alcoholgehalte dat volgens het Reinheitsgebot gebrouwen wordt met 2 soorten mout en 2 edele hopsoorten en door onze brouwmethode na gisting een volle zachte smaak krijgt.

Net zoals alle Ter Dolen bieren is de Ter Dolen blond gebrouwen met uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Alhoewel je het niet onmiddellijk zou zeggen is Ter Dolen Blond 30% bitterder als een doorsnee pils.

Dit bier, dat velen op het prachtige terras aan de brouwerij hebben mogen ontdekken, wordt van het vat als een echte dorstlesser gedronken. Zoals een echt abdijbier verlangt wordt Ter Dolen blond hergist op fles.

In 2010 werd Ter Dolen Blond verkozen tot 3e beste Belgisch Abdijbier door de Standaard. Het kreeg de bijnaam “Een snoepertje”.

Het panel dat 21 bieren blind geproefd heeft omschreef Ter Dolen blond als volgt:

“Aardig om ruiken: aroma’s van vers gebakken biscuit, een vleugje gember, ook wat gekonfijt fruit. De hoofdsmaak is zoetig, met veel karamel, ook honing. Nadien volgen fruitige indrukken. Volmondig bier. Een gevulde afdronk. Er blijft wat bitters hangen. In de nasmaak komen de karamel en de honing terug.”

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
30-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Social Sofa project in Houthalen-Helchteren
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Een project met artistieke inslag dat mensen bij elkaar brengt én zorgt voor duurzame tewerkstelling!

Het idee om mensen in de wijken terug dichter bij mekaar te brengen, leeft al langer, ook in onze gemeente. Om dit idee nu wat meer vorm te geven, startte het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren in samenwerking met RIMO Limburg en vzw Driehoek het Social Sofa-project. Met dit project komen er bijzondere banken in de wijken te staan. Opzet is dat dit ontmoetingsplekken worden waar buren mekaar ontmoeten en waarrond leuke activiteiten kunnen worden uitgebouwd. In Houthalen-Oost, aan Ontmoetingscentrum Het Park, komt de eerste Belgische Social Sofa. Zo’n sofa is een in beton gegoten zitbank die bekleed is met kunstzinnige mozaïek. Het idee is ontleend van het Duizendbankjesproject in de Nederlandse stad Tilburg dat daar opgestart werd door cabaretière Karin Bruers.

Opzet van het project is eveneens om op een creatieve manier en samen met buurtbewoners aan de slag te gaan met het mozaïeken van een ontwerp. De buren maken met andere woorden het kleurrijke van de bank zelf! Na de realisatie van zo’n sofa kan de buurt zelf allerlei activiteiten rond zo’n bank uitbouwen: burenbabbels, vertelmomenten, muziekoptredens door lokale bewoners,... Kortom, de mensen komen dichter bij mekaar.

Kunstroute op Kelchterhoef.

Het gemeentebestuur wil ook de lokale kunstenaars een kans geven in dit project. Via een wedstrijdformule zullen ze de kans krijgen om ontwerpen te maken voor een zestal banken die als kunstroute een plek krijgen in het toeristische domein Kelchterhoef.

Er is echter meer: Social Sofa zorgt ook voor duurzame tewerkstelling. De vzw Driehoek die werkzaam is in de sociale economie, verwierf het unieke recht om de sofa’s te gaan maken voor België. De werkplaats van Driehoek is gevestigd onze gemeente. Het project helpt dus ook mensen van bij ons aan werk. (foto: houthalen-helchteren.be)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Youth at Risk zoekt nog vrijwilligers.
Klik op de afbeelding om de link te volgen Youth at Risk is een community based programma dat op een integrale manier jongeren met problemen benadert. De community wordt in het programma verpersoonlijkt door de inzet van vrijwilligers die in de verschillende fasen van het programma een bijdrage leveren. Jongeren die op hun levenpad wat begeleiding nodig hebben, kunnen die via Youth at Risk ontvangen. Het team van YAR Vlaanderen is nog op zoek naar geschikte vrijwilligers.

Misschien zit er in jou wel een geschikte vrijwilliger?
Je leest er alles over op http://www.yarvlaanderen.be


Meer informatie:


Youth at Risk (YAR) is een intensief ambulant trainingsprogramma, met een duur van 11 maanden, voor jongeren tussen 16 en 21 jaar met problemen op verschillende levensdomeinen: opleiding en tewerkstelling, thuis, criminaliteit, gezondheid,.

De Vlaamse overheid investeert voor 3 opeenvolgende programma's in de provincies Antwerpen en Limburg. YAR laat jongeren ervaren dat ze vanuit hun eigen verantwoordelijkheid keuzes kunnen maken waardoor nieuwe mogelijkheden zich aandienen.
Andere krachtig middelen zijn het veelvuldig gebruik van erkenning, waardering en acceptatie, reflecties en herhaling.

Het programma is opgebouwd in 3 fasen: Het voortraject, waar jongeren gemotiveerd worden om deel te nemen en te werken aan 3 concrete doelen. Tijdens de residentie, een intensieve trainingsweek op locatie, krijgen de jongeren handvaten aangereikt en een individuele coach toegewezen. In het natraject werken jongeren, samen met hun coach aan de 3 vooropgestelde doelen. Naast de wekelijkse contacten is er maandelijks een themagerichte bijeenkomst voor alle jongeren en hun coaches.

YAR is een community based programma door de inzet van vrijwilligers, naast de professionele hulpverleners. Jongeren ervaren dat er volwassenen zijn die zich onvoorwaardelijk en belangeloos inzetten en dat ze de volwassenen kunnen vertrouwen. Vrijwilligers nemen in alle fasen een rol op: ze motiveren (voortraject), coachen en ondersteunen (residentie) en coachen en begeleiden (natraject). Ze worden hierin ondersteund door professionele trainers.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
29-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze TV vanaf 7 mei in de ether.

Binnen enkele weken is het zover, dan starten Bilzen, Bocholt, Bornem, Brecht, Drongen, Houthalen-Helchteren, Ledeberg, Lier, Lochristi, Merelbeke, Nijlen, Schilde, Wervik, Wevelgem en Zwevegem met hun eigen televisiekanaal. Sinds januari worden de nodige voorbereidingen getroffen om van elk van de 15 lokale tv-kanalen een succes te maken.

Via Plaza, het bedrijf achter Onze TV, maakte in januari bekend dat Onze TV in 15 nieuwe gemeenten van start zou gaan, waaronder ook Houthalen-Helchteren. In elke gemeente werden enthousiaste inwoners gezocht, recente alsook oude videobeelden verzameld en correspondenten ter plaatse gerekruteerd.

“Nu de video’s binnenstromen en de inwoners geïnformeerd zijn, willen we niet langer wachten om het kanaal in de ether te brengen.”, aldus Björn Boon, directeur van Via Plaza. “Veel inwoners wachten namelijk al maanden vol ongeduld op de dag waarop Onze TV op hun televisiescherm te zien zal zijn.”

Om de lancering bekend te maken, zal Onze TV de komende weken met allerlei acties aanwezig zijn in de 15 nieuwe gemeenten. Tijdens de eerste weken in de ether, is er op Onze TV voor de aandachtige kijker ook vanalles en nog wat te winnen!

Naar Onze TV kijken kan op twee manieren. Op kanaal 408 van Telenet Digital TV wordt voortdurend promotie gemaakt voor de digitale kanalen die zich achter de rode knop bevinden. Eén druk op de rode knop leidt je naar het Onze TV-kanaal van je eigen stad of gemeente. Kijkers zonder digitale tv, kunnen terecht op de website van Onze TV.

Ook het plaatsen van zelfgemaakte video’s op Onze TV is heel eenvoudig. Via de website
www.onzetv.be kunnen inwoners zich registreren en nadien, volledig gratis, video’s opladen over het reilen en zeilen in hun gemeente

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Uitspraak milieustakingsvordering Noord-Zuidverbinding voor 14 juni.

Gisteren werd bekend dat de Brusselse rechtbank op 14 juni een uitspraak zal doen over de Noord-Zuidverbinding. Milieuverenigingen en actiecomités tegen de omleidingsweg hebben in augustus vorig jaar de Vlaamse overheid voor de rechter gedaagd om de aanleg van de weg te stoppen. De voorbije maandag werden de pleidooien gehouden in deze zaak.

De Limburgse milieukoepel, Limburgs Landschap, Natuurpunt Limburg en het actiecomité Het Gaat Om-U vinden dat de aanleg van de omleidingsweg de natuur schaadt. Ze zijn hierover al vroeg naar de rechtbank gestapt: nog voor het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (grup) definitief is goedgekeurd en ook voor er vergunningen zijn uitgedeeld. Dat is eerder uitzonderlijk maar hiermee hopen deze partijen meer kans te maken om de omleidingsweg via een zogenaamde milieustakingsvordering tegen te houden. “De weg snijdt door vier beschermde natuurgebieden”, zegt advocaat Jochen Honnay die ook voor restaurant Het Pomphuis heeft gepleit in het dossier van de Oosterweelverbinding. “Bovendien wordt die weg zo aangelegd dat je er 120 km per uur door kan rijden. Dit heeft uiteraard invloed op het milieu.”

In het slechtste geval, wanneer men bot zou vangen in Brussel, zijn de milieuverenigingen en het actiecomité nog niet uitgestreden. Dan kunnen ze nog het definitieve ruimtelijk plan of de vergunningen aanvechten. Intussen kaarten ze hun probleem ook aan bij Europa. “We zijn al bij Europa geweest en binnenkort gaan we terug”, zegt Gust Feyen van de Limburgse milieukoepel. “Daar willen ze eerst een volledig overzicht van de compensaties die er worden voorzien voor het verlies aan natuur. We zijn intussen ook nog bezig met onze bezwaarschriften tegen het ruimtelijk plan. We zijn nog aan het bekijken of we met de milieuverenigingen samen één bezwaar indienen of dat we dat apart doen.”

Vorige donderdag trok het actiecomité al naar het gemeentehuis om daar 700 bezwaarschriften in te dienen. Ze hebben er nog eens een dikke 250 klaarliggen. Op 12 mei, wanneer er speciaal rond de Noord-Zuidverbinding een gemeenteraad wordt gehouden, zal er opnieuw een actie plaatsvinden.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
27-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Het gemeentebestuur heeft het reglement van de begraafplaatsen gewijzigd. Wij geven u een overzicht van de aanpassingen:

1.   Verzakte of scheef staande grafstenen

Op beide kerkhoven staan er verschillende grafstenen scheef of zijn er verschillende grafstenen verzakt. Het bestuur vraagt aan de nabestaanden om deze grafstenen te herstellen om verdere schade aan de naastliggende graven te voorkomen. Indien een grafsteen omvalt, kunnen de grafstenen van de omliggende graven beschadigd worden. Daardoor lopen de herstellingskosten hoger op. De kosten voor deze herstelling vallen ten laste van de nabestaanden.

2.   Bomen en struiken tussen de graven

Vroeger zijn er bomen of struiken tussen meerdere graven geplant. De wortels van deze bomen en struiken zorgen dat sommige grafstenen worden beschadigd of dat ze overhellen. Ook zijn sommige grafstenen bijna niet meer zichtbaar door overgroeiende takken. Daarom heeft het bestuur beslist dat er geen bomen of struiken mogen aangeplant worden op het kerkhof. Aanplantingen van kleine planten zoals bijvoorbeeld buxus zijn wel toegelaten binnen de grafsteen op voorwaarde dat deze planten maximum 40 cm hoog zijn. De planten mogen ook niet buiten de afmetingen van het graf komen.
Enkel in geval van een terechte hinderklacht zal een boom of struik bovengronds verwijderd worden door de gemeentelijke diensten. In dat geval worden de nabestaanden van het graf waartoe deze boom of struik behoort verwittigd.
Op vraag van de nabestaanden kunnen de bomen of struiken, die ze vroeger aan een graf geplant hebben, kosteloos bovengronds verwijderd worden door de gemeentelijke diensten na het ondertekenen van een verklaring.

3.   Bijplaatsen van urnen in de muur van het columbarium

Het gratis plaatsen van een urne in de muur van het columbarium is niet  toegestaan. Voor het plaatsen van een urne in de muur dient een retributie betaald te worden. De kostprijs hiervoor bedraagt 500 € voor 2 personen. Urnen kunnen wel gratis in de grond geplaatst worden.

4.   Strooiweide

Op de strooiweiden zijn allerlei ornamenten geplaatst. Dit is ten zeerste verboden.
Om deze ornamenten te plaatsen is er door de gemeentelijke diensten een verharde zone voorzien voor de strooiweide. Alle nabestaanden worden aangemaand om voor 1 augustus de door hen geplaatste ornamenten van de strooiweide te verwijderen. Na deze datum zullen de ornamenten door de gemeentelijke diensten verwijderd worden van de strooiweide en op de verharde zone geplaatst worden.

5. Concessies

Bij de concessies is er terug de mogelijkheid begravingen te doen in een grafkelder. Hiervoor is een nieuwe zone in gebruik genomen. De kostprijs van een begraving in een grafkelder bedraagt 1000 € voor 2 personen. Een concessie zonder grafkelder kost 500 € voor 2 personen. Bij de concessies kunnen er geen plaatsen voorbehouden worden. Hier geldt het principe dat men steeds de volgende concessie krijgt toegewezen. Voor de concessies met grafkelder zijn er echter 2 uitzonderingen:

o   Indien men bij een overlijden een dubbele grafkelder aankoopt, blijft de tweede grafkelder voorbehouden voor de nabestaanden

o   Indien men een grafkelder aankoopt en binnen de 3 maanden na aankoop een volwaardige grafsteen inclusief namen laat plaatsen, kan deze plaats voorbehouden blijven.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer duidelijkheid over overlijden Ann Vervoort.
Het Parket van Hasselt heeft vanmiddag meer duidelijkheid gegeven omtrent het overlijden van de 33-jarige Ann Vervoort, de ex-zangeres van Milk Inc.
Vervoort is gestikt in haar eigen braaksel, vermoedelijk door druggebruik. "Het is wel nog wachten op de resultaten van het toxicologisch onderzoek om volledig uitsluitsel te krijgen over welke drugs het gaat. Dit is een eerste conclusie na de autopsie, die maandag plaatshad,'' aldus een woordvoerster van het parket.
Vervoort overleed donderdagnacht thuis in Houthalen-Helchteren. Vanwege haar jonge leeftijd beschouwde het parket van Hasselt haar overlijden als verdacht. De onderzoeksrechter liet een autopsie uitvoeren. Intussen zit de vriend van Vervoort, R. Fumarola in de cel. De onderzoeksrechter in Hasselt had de lokale politie van Houthalen-Helchteren de opdracht gegeven de jongeman op te pakken. Zondag werd hij aangehouden en opgesloten in de Hasseltse gevangenis wegens vermoedens van betrokkenheid bij het druggebruik van zijn vriendin.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldkampioen barbecue komt naar Houthalen-Helchteren.

Tuin- en diercentrum Vangeneugden langs de Herebaan-Oost in Houthalen-Helchteren is niet alleen gespecialiseerd in tuinmaterialen, dierenvoeders en bakproducten, maar ook in alles wat met barbecue te maken heeft. Je vindt er een breed gamma aan barbecues, die een smakelijke zomer garanderen. Op 31 mei om 19.00 uur organiseren uitbaters Roger en Hilde Vangeneugden een unieke workshop barbecue met niemand minder dan Timothy Bleeckx. Timothy werd in 2003 wereldkampioen barbecuen en vorig jaar behaalde hij de Belgische titel. Deze workshop mag je dus niet missen! Info en inschrijvingen: 011 52 34 92. www.vangeneugdentuin.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Legaal sportbegeleiders inzetten.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

In zowat elke Limburgse gemeente worden dagelijks sportactiviteiten en –lessen aangeboden aan jong en oud. Echter, veel van de begeleiders zijn vrijwilligers of worden op een illegale manier tewerkgesteld.

Het Vlaams Bureau voor Sportbegeleiding, kortweg Vlabus, brengt vraag en aanbod in de sportsector samen. Personen met een sporttechnisch diploma die op zoek zijn naar werk, kunnen zich melden bij Vlabus. Organisatoren van sportlessen en –activiteiten kunnen op hun beurt bij Vlabus terecht voor een sportbegeleider of –lesgever. Via haar unieke werking brengt Vlabus op die manier potentiële lesgevers en organisatoren van sportactiviteiten samen. Bovendien regelt Vlabus heel de administratieve afhandeling waardoor de sportbegeleiders op een legale manier tewerkgesteld kunnen worden. Dankzij de steun van de Vlaamse Overheid is de tewerkstelling via Vlabus niet alleen legaal en worden veel sportbegeleiders uit het ‘zwart circuit’ gehaald, de tarieven die Vlabus hanteert zijn daarenboven bijzonder democratisch.

Voor meer informatie over dit specifiek tewerkstellingsproject in de sportsector, kan je terecht op www.vlabus.be.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
25-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wegwerkzaamheden op E314 in Houthalen-Helchteren.

De voorbije winter heeft veel schade aangericht aan de Vlaamse wegen. Minister Crevits wil nu een versnelde inhaalbeweging doorvoeren om het Vlaamse wegennet te vernieuwen. Ook in Limburg zullen de wegenwerkers weldra aan de slag gaan. Het grootste project hierbij is de vernieuwing van de E314 autostrade in de richting van Nederland. Van de afrit 27 Zolder-Terlaemen tot afrit 29 Houthalen-Helchteren wordt de bovenlaag van het asfalt volledig vernieuwd. De werken zullen starten op 29 april 2010. Het einde van de werken is voorzien begin juli. Het verkeer zal heel deze periode hinder ondervinden door de werken. Er worden zowel in de richting van Nederland als in de richting van Lummen versmalde rijstroken voorzien. Tijdens de spitsuren zal dat ongetwijfeld tot vertraagd verkeer leiden.

Tijdens de tweede helft van dit jaar worden elders in Limburg ook dringende wegenwerken uitgevoerd. Onder meer de brug over de E314 in Halen zal in september 2010 worden hersteld. Voor deze werken trekt Crevits 200.000 euro uit. Op de E313 zal vlakbij afrit 28 Hasselt-Zuid een nieuwe carpoolparking worden aangelegd. Ook deze werken gaan in september van dit jaar van start.

Afsluitend kunnen we u ook nog meegeven dat eind augustus de oude buitenste bruggen boven de E314 aan de verkeerswisselaar in Lummen zullen worden gesloopt. Het verkeer komende van Hasselt richting Brussel wordt omgeleid via complex 27 en het verkeer komende van Antwerpen richting Genk wordt geleid via complex 26bis. Doorgaand verkeer blijft mogelijk op beide snelwegen.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto
Beste lezer,
welkom op deze blog waar je dagelijks nieuws uit onze gemeente vindt. Zelf iets te melden, geef me een seintje!
Groeten,
Stijn Van Dingenen
E-mail mij

Volg het nieuws van Houthalen-Helchteren ook op facebook:

Inhoud blog
  • 32ste tentoonstelling van rashoenderclub Het Scharrelhoen
  • Infosessie over elektrische voertuigen in Greenville
  • Rommelmarkt op Kelchterhoef
  • Arrestaties in drugsonderzoek
  • Volks landbouwgebeuren op 't Sonnis
  • Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • Misschien is judo wel joúw sport!
  • Gemeente schenkt 1000 euro aan vzw Chautaara
  • Heide stilaan op zijn mooist
  • Slachtbonnen zullen 5 euro kosten
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Vindt u dat er een tijdelijke brug moet komen aan het kruispunt Grote Baan - Koolmijnlaan?
    ja
    neen
    Bekijk resultaat

    Laatste commentaren
  • offerschande (Equal)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • integratie-ambtenaar (Oma)
        op Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • aquagym (zwemles)
        op Aquagym
  • een eigen kijk op kosten (schaapjesteller)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Hieronder vindt u interessante webadressen uit onze gemeente:


    http://users.telenet.be/jww  
    www.actiefww.com  
    www.avthouthalen.be

    www.bc-helchteren.be

    www.bchouthalen2000.be
    www.bennewed.be

    www.broederkring.be

    www.chirohelchteren.be

    www.chirohelchteren.org

    www.cosimo.be/Meulenberg 

    www.danzav.centerrall.com

    www.dbchouthalen.be

    www.debiekorf.be

    www.delijn.be

    www.denoordzuid.be

    www.diabolichell.be

    www.donboscohelchteren.be

    www.doopie.be 

    www.dropshot.be

    www.fchelson.be

    www.fphouthalen-genk.be

    www.gezinsbond-helchteren.be

    www.groenhouthalen-helchteren.be

    www.gr5wandelaarshelchteren.be
    www.helchterenvv.be

    www.hengelhoef.net
    www.khhoeverheidegalmlillo.be

    www.home.scarlet.be/albert.vandijck

    www.hondenschoolderoedel.be

    www.houthalen-helchteren.be

    www.houthalen-helchteren.cdenv.be
    www.houthalen-helchteren.davidsfonds.be 

    www.houthalensracingteam.be
    www.hvchelchteren.be  

    www.illusio.be

    www.infogids-online.be

    www.jckreasa.be

    www.jeugdhuisthebassment.be

    www.kelchterhoef.be

    www.kreasa.be

    www.ksjhouthalen.be

    www.kwbhelchteren.be

    www.lachfestival.be

    www.lgcc.be
    www.limburgadembenemend.be

    www.mish-mash.be

    www.molenheide.be

    www.mrk-houthalen.be

    www.oc76.be

    www.parkfc.be

    www.poppunt.be

    www.rimo.be

    www.rotary-houthalen.be

    www.schooldeschakel.be

    www.sdhh.be
    www.selishouthalen.be

    www.terdolenfietshappening.be

    www.tvl.be

    www.userstelenet.be/
    ttcpalethouthalen
      
    www.villabasta.be

    www.vlabus.be
    www.wschelchteren.be

    http://www.hhoost.be/
    wijkvereniging/

    Het adres van uw vereniging of organisatie staat er nog niet bij? Geef het ons door en wij voegen het toe.

    Zoeken in blog

    Archief per maand
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
    Startpagina !
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs