Een paar jaar geleden de aanwezige "oldtimer" instrumenten vervangen door een tridata en windmeter uit de st40 reeks (Raymarine). De keuze was toen gebaseerd op te spenderen budget. De windmeter uit deze reeks vind ik echter niks (slecht afleesbaar door de digitale roos). De meters op zich zijn ook wat aan de kleine kant, dus op zoek naar iets anders. Nieuwe meters waren "out of the question", B&G vind ik wel mooi, maar oohh zo prijzig. De st60 reeks (niet meer leverbaar) vind ik wel ok. Dus op zoek, een mooie st60+ wind gevonden, alsook een st60+ diepte. De log komt ook nog (snelheid lees ik nu op de plotter). Log en depth, aparte meters (bewuste keuze). De wind is reeds gemonteerd, de depth wordt deze week geleverd.
Vrijdag gaat ie weer te water, eindelijk, het kriebelt weer.
De antifouling staat erop, de body gepolijst en gewaxt. Nieuwe radice seal (met vetnippel) zodat de seal deftig gevet kan worden. Nieuwe wierfilter, de vorige (vetus 140) heeft een pokke deksel om te openen, nu een vetus 330 geplaatst. Krijg je makkelijk open met de speciale sleutel. Afsluiter van het koelwater gedemonteerd en geinspecteerd (was goed), ineens alle koelwaterslangen vervangen.
Roerlager was losgekomen en naar boven geschoven vorig seizoen. Deze terug op de juiste plaats bevestigd (met epoxy en kit), de volgende laat ik draaien met een klein randje onderaan, zodat ie zeker niet in de roerkoning kan schieten.
Iedereen kent het wel, geluid uit de marifoon binnen - "wat werd er gezegd ???", eerste oplossing : luidsprekertje buiten. Tja nu hoor je de berichten wel, maar, vooral solo, toch onhandig als je steeds naar binnen moet om te antwoorden.
Dus maar een nieuwe marifoon aangeschaft met een extra kuipbediening. Waarom geen portable? Die gaat bij mij gegarandeerd overboord, onhandigheid ??? Ook bereik natuurlijk (vaste antenne staat toch wat beter gepositioneerd), op zee toch niet echt onbelangrijk.
De laatste tijd valt het me ook op dat ik steeds meer in mist terecht kom, die goeie oude radardeflector zorgt dan voor m'n veiligheid (pppfffff), daar moest een oplossing voor komen. Radar vindt ik wat overkill, dus AIS. Ineens voor de deftige oplossing, een transponder ! De meeste collega zeilers die beginnen met een AIS ontvanger switchen na verloop van tijd toch om. Kost wel wat, maar ja op veiligheid mag je geen prijs zetten. "Blijf dan gewoon op de kant!" zegt mijn vrouw (grapje)
Gelukkig een degelijk setje op de kop kunnen tikken, voor een iets schappelijkere prijs.
In 2016 kan iedereen me dus volgen (als ik het verdwijnknopje niet gebruik natuurlijk)
Na een heerlijk seizoen (waarin ik toch te weinig heb gezeild) gaat de boot op de kant. Het jaarlijkse onderhoud kan beginnen. Hoewel het onderwaterschip er nog prima uitziet, wordt ie toch opgeschuurd. Mijn roerlager is verschoven (omhoog) dus roer er even uit en is bekijken hoe we dit oplossen (zo dat ie niet meer verschuifd).
Onze jaarlijkse pinkstertrip naar de UK, zit erop. De argofet doet z'n werk en houdt de batterijen mooi vol.
Al de elektriciteitswerken hebben hun vruchten afgeleverd, alles werkt en gelukkig springen er geen zekeringen.
Gisteren wat motor werkjes uitgevoerd. (Het regende, dus ...)
De bouten van de cilinders nagetrokken (op kracht), na de revisie was dit nog niet gebeurd. Er moest niet veel nagetrokken worden, dus dat viel mee. Ook maar eens de kleppen opnieuw gesteld en dit was wel nodig. Raar want dit doe ik jaarlijks. In stond te los, uit te vast.
Motor in achteruit, strak in de touwen, in de box. Lekker warm laten lopen, dit is een vereiste bij het klepstellen.
Gelukkig had een buur voelers bij, de mijne zijn weer spoorloos.
Motor nu weer perfect, geeft toch een goed gevoel.
Vandaag eindelijk nog wat aan de elektriciteit kunnen werken.
Ik had al wat uitgezocht (welke draad - van wat), doch vandaag de zoektocht verder gezet (juiste massa en voeding samen - vroeger zaten alle massa's gewoon op een doorverbinding), alles mooi bevestigd in de rijgklem. Wat kabelgoot ertegenaan en het begint op iets te lijken.
Twee zekering-kastjes met led (lichten op bij defect) en een hoop kabel.........
Er moeten nog wat afwerklatjes geplaatst worden en een likje vernis natuurlijk.
De vrouw heeft de kastjes vanbinnen allemaal herschilderd in het ijswit, oogt zeer proper.
Vorig jaar al wat bekabeling vervangen, maar ik moest nog een schakelpaneeltje hebben.
Natuurlijk wil je de juiste knopjes/benamingen. Bestaande schakelpaneeltjes met meer dan 10 schakelaars kosten pakken geld.
Dus zelf eentje uitdenken. Genoeg firma's die zo'n paneeltje laseren / graveren, maar telkens moest het ontwerp in vectortekening, of iets anders exotisch zijn. (Ik ben geen tekenaar).
Uiteindelijk een firma gevonden die zelf software voor het design voorziet, en ik ben zeer tevreden over het resultaat.
Ook de kabeljungle moest wat geordend worden, hiervoor een Filippi rijgklem aangeschaft.
Na de winterwerkzaamheden eerst de boot terug te water (25 maart), dan wordt het schakelpaneeltje geinstalleerd.
Eindelijk nog wat werkjes uitgevoerd. Vorig jaar had ik een klapschroef gescoord, doch deze was nog niet gemonteerd omdat de boot al te water lag. Dit gingen effie snel klaren. Niet dus....................... Oude schroef demonteren ging vrij soepel, deze was vorig jaar op de nieuwe schroefas gezet, dus deze kon niet erg vast zitten en ik gebruik ook een vrij grote poulietrekker. De klapschroef uit elkaar, over de as en moer erop. Maar de moer bij de klapschroef had een volledig andere draad (M16) en mijn schroefas heeft M20. Dus naar de schroevenboer. Ik had de schroef al laten balanceren bij Jooren te Dordrecht, dus die moesten wel een passende moer hebben. Niet dus, kan wel gemaakt worden, maar ja dat kost wat. Even werd geopteerd de schroefas af te draaien en nieuwe draad M16 trekken, maar demontage is zo'n job, dus liever niet. Na veel meten werd dan toch draad getrokken in de bestaande moer en dit lukte perfect. (Er waren wat bedenkingen over de sterke van de moer, want er wordt toch wel wat materiaal verwijderd van M16 naar M20). Montage verliep vlekkeloos.
Vorig jaar had ik ook een plotter aangeschaft en deze was nog steeds niet geinstalleerd (shame on me, maar zeilen is leuker). In de instrumentenbrug paste ie niet, te groot. Dat werd zagen, op het schot staan twee kompassen, waarvan ik de slechste verwijderd heb en dan de wipzaag erin (slik).
Nu moet het schot wel herschilderd worden, wachten op beter weer dus....................
Het is weeral een tijdje geleden.................maar zeilen is leuker dan typen.
En het was een mooi zeilseizoen. De motor heeft het voortreffelijk gedaan, eenmaal startte ie niet, maar dat was de starter die er de brui aan had gegeven. Konden we het aanlopen van een haven op zeil nog is oefenen.
De accuscheider weigert mee te werken, de dynamo moet kennelijk spanning "voelen", dus wordt er een accuscheider met "sence" aansluiting geplaatst.
Via een spirit eigenaar heb ik een klapschroef op de kop kunnen tikken, daar hij de zelfde motor heeft, moest er dus niets berekend worden.
Hier ben ik zeer blij mee. De schroef wordt deze maand nog naar de schroevenboer gebracht om gebalanceerd te worden, we doen het ineens goed.
Volgende winterklussen staan op het lijstje :
* klapschroef plaatsen
* accuscheider en andere batterijschakelaars (eentje voor elke accu)
* Nog wat elektriciteitswerken (verlichting, kabelering,....)
* Kras in romp herstellen (schuren, plamuren, schilderen en polijsten) - gevolg van met harde wind een aanlegsteiger te kussen.
* Kras naast kiel herstellen (kennelijk iets overvaren)
* vernissen interieur (zal van de temperatuur afhangen)
Yes, de plotter is geleverd, maar de installatie laat op zich wachten (liever zeilen, dan gaten boren).
Met pinksteren naar Ipswich, de grote motortest !
Heen moesten we een kleine drie uur motoren, op de terugweg hebben we wel zeven uur gemotord wegens weinig wind.
De motor gaf geen krimp, direct starten, niet warmlopen, al het werk heeft (gelukkig) zijn vruchten afgeworpen.
Ik heb zo'n 1/2/both/off schakelaar om de batterijen te schakelen.
1=start en 2=lichtbatterij.
Telkens ik moet starten ga ik omschakelen naar 1, tijdens het varen staat ie op 2.
Geregeld moet er snel gestart worden en dan start ik maar op 2 (wat niet de bedoeling is, dit is geen startbatterij).
De startbatterij krijgt daarom een aparte schakelaar, gedaan met omschakelen. Licht en start kunnen met een startkabel verbonden worden bij noodgevallen.
Ook werd de batterijscheider geinstalleerd, kan de motor beide batterijen tegelijkertijd laden.
Bij de installatie wat nonchalant geweest en tijdens het testen (met geimproviseerde testlamp) even kortsluiting gemaakt. Weg spanningsregelaar van de dynamo, dus maar een nieuwe besteld en ineens gans de dynamo nagezien (lagers,...) Kan ie er weer een paar jaar tegen........
Ook werd een radio aangeschaft ('t was solden), kunnen we 's ochtends toch wat muziek beluisteren.
Motor doet het voortreffelijk, start vrijwel onmiddelijk. De startaccu werd wel vervangen door nieuw exemplaar.
Nog wat testen met verschillende thermostaten en hij blijft mooi op temperatuur.
De grote test is een tochtje England met pinksteren.
Wou een mooi schakelpaneeltje laten graveren, doch de afbeelding van de boot moest een vectortekening zijn. Tijdelijk maar een houten paneel gemaakt en daar de nieuwe schakelaartjes in gemonteerd. Nieuwe zekeringhouder en zekeringen, alles opnieuw bekabeld en alles WERKT! Aan de vectortekening wordt gewerkt.
Verstaging afgesteld en geborgd met splitpennen, ankerbak gereinigd en het anker + lijn (ketting) gecontroleerd.
Zeer blij dat de marifoon ook het GPS signaal meepikt. Deze week eindelijk de klapschroef gaan ophalen (alleen spijtig dat de boot al te water ligt, wordt eerste klusje volgende winter)
Een nieuwe plotter gekocht (alleen de levering laat op zich wachten).
Lang weekend, effie erop uit, vergeet het maar : KLUSSEN.
Als je aan de elektriciteit begint weet je niet waar je eindigt.
De kabel voor de mastverlichting en de coax werd vernieuwd (in de boot, mast was reeds gedaan).
De oude mastaansluitingen (doorvoeren) werden verwijderd en vervangen door scanstrut doorvoeren, hier gaat de kabel en aansluiting in zijn geheel door en deze zouden 100% waterdicht zijn.
Veel oude kabeltjes , roestige steenkroontjes (lusterklemmen) vervangen, alsook overal deftige kabelschoentjes aangepitst, het begint erop te lijken.
Ook de bekabeling aan de nieuwe meters aangesloten en de meters ingesteld. Ineens een kabeltje getrokken, voor de gps data, naar de marifoon. Weten ze bij nood ineens onze positie.
Van de week zeiltjes erop, kussen terug erin, wat kuiswerk .........maar eerst de verstaging op spanning plaatsen (kwartiertje werk) en dan is ie klaar.
Deze week de boot gepoetst en gepoliert, man wat een job, maar nu glimt ie mooi.
Nieuw stoom/deklicht geplaatst op de mast.
Eindelijk het rode op de romp bijgeschilderd (na een lange zoektocht bleek de kleur "Chilli red" van international te zijn.)
De bekabeling in de boot wordt ook gereorganiseerd, alles is mooi vastgelegd met nagelklemmetjes, maar als je dan iets moet vervangen zit je uren te prullen. Alles wordt verwijderd en in kabelgootjes gelegd (proper en handiger).
De motor is volledig gemonteerd (twee ruilverstuivers), klepjes stellen en hij startte onmiddelijk.
De draai aan de sleutel was even een spannend moment. De revisie heeft toch wat centjes gekost en als ie dan niet start ........
Ook de mast werd onder handen genomen.
Het grootzeilval werd vervangen door dyneema. Nieuwe coax kabel, voor het gewicht moest het 5mm kabel zijn en op deze lengte was H-155 de beste keuze. Gepaste waterdichte connectoren en ineens maar een nieuwe antenne : de celmar-0.
De driekleur (die last had van indringend water) werd door een led variante vervangen (i.v.m. verbruik)
Ook werd een batterij monitor gemonteerd, maar deze heeft nog kuren. (En wat een geknoei om de bedrading door heel de boot te leggen)
Buiten werden nieuwe meters geplaatst (st40 reeks - koopje wegens einde reeks) : speed, depth en wind. Ooit komen er andere op, maar ik vind die dingen pokke duur. Ook hier, wat een geklooi met de bedrading, bijna gans de bekleding verwijderd, prullen, trekken, vloeken (vooral) maar ineens allemaal nieuwe kabels
De rode streep op de boot wordt volgende week bijgeschilderd (reeds geschuurd, maar geen tijd), wat een zoektocht om de juiste kleur te vinden.
Gisteren aan het monteren gegaan, de gehoonde liners en de nieuwe zuigerveren waren vorig weekend al gemonteerd. Een laagje olie erop en dit bleef mooi staan.
Alles proper gemaakt, klepjes mooi ingeslepen, alles gemonteerd.
Nieuwe bouten, pakkingen,... en het vastzetten van cilinder en cilinderkop kon beginnen.
Wierfilter van plaats verandert, stond in de weg, tegelijkertijd alle koelwaterslangen, dus ook naar de beluchter, onder het spruitstuk, ... vervangen.
Alles zit zoals het zitten moet, wacht nog op m'n tweede verstuiver (besteld) en waarschijnlijk volgend weekend de teststart.
Eindelijk waren de zuigerveren binnen en de liners gehoond. De montage kan starten en het oog wil ook wat , dus een likje verf.
Morgen gaan de cilinders op de motor, en hopelijk heeft de VP-dealer, volgende week, mijn sleeve gemonteerd en mijn verstuivers klaar (1 revisie + 1 ruil (dure aangelegenheid )), dan kunnen ook de cilinderkoppen gemonteerd worden.