Online verslag van clubactiviteiten schaken in Beveren
07-06-2014
Memorial Jean Janssens
Memorial Jean Janssens
Net zoals vorig jaar kozen de organisatoren voor een kleinschalige opzet met
het oog op een gezellige afsluiting van het seizoen. Bij mooi weer kan er ook
buiten gespeeld worden! Wat is de memorial in 't kort (meer info in de
bijlage):
* 7e
Memorial Jean Janssens, zaterdag 28/6/2014, schansstraat 9, 2660 Hoboken
* Maximum 40 deelnemers, 5 euro inschrijvingsgeld
* Tornooiformule: 7 ronden Zwitsers, 15 KO
* Aanmelden tot 13u50, tornooistart om 14u00.
* Bij sterke voorkeur vooraf inschrijven per e-mail: gvb@antwerpen.be
Heeft
plaats van 19 to 23 juli 2014, 9 ronden zwitsers systeem, partijen 2 uur KO,
prijzengeld 6500 bij 300 deelnemers, eerste prijs 1800 gegarandeerd. Dit traditioneel open toernooi
heeft plaats vlak bij het stadscentrum van de middeleeuwse stad Gent in de week
van de bekende Gentse feesten. Meer info in de bijlagen of op http://www.kgsrl.be
Willy verloor in de laatste ronde (zijn enige nederlaag), Peter hield remise. Luc en Hendrik wonnen. Natuurlijk, zou je zeggen in Hendrik's geval: hij won al zijn partijen in de ZT competitie. Daarmee wonnen we met 2.5-1.5, en alweer. We wonnen elke wedstrijd.
Ook medekoploper Lille kon echter nog op promotiekansen bogen. Zij verloren weliswaar de onderlinge match tegen Beveren maar konden dankzij meer gewonnen partijen op een lichte voorsprong prat gaan. Tenminste tot de voorlaatste ronde toen Beveren de puntjes op de i zette met een 4-0 tegen Burcht.
Door de 2.5-1.5 winst moesten de Lille'naren met 3.5-0.5 winnen om te promoveren. Het tweede bord van Westerlo besliste er anders over. Johan Verduyckt won en daarmee promoveert Beveren! Driewerf hoera!
Vandaag heeft Viswanathan Anand geschiedenis geschreven. Hij heeft klaargekregen wat niemand voor mogelijk had geacht na zijn desastreuze match tegen Carlsen vorig jaar. Toen faalde de wereldkampioen jammerlijk om het Carlsen moeilijk te maken en verloor zijn titel zonder een echt gevecht. Hij heeft nu een kans in november 2014 om zijn titel terug te winnen.
In het verleden zijn zulke rematchen al eerder voorgekomen. Karpov-Kortchnoi, Karpov-Kasparov en vooral de rits matches van Mikhail Botwinnik in de '50 en '60. Zij hadden echter een 'recht': de verslagen kampioen mocht een match spelen tegen de nieuwe kampioen. Anand heeft het een pak moeilijker gehad. Hij heeft zijn 'recht' moeten verdienen in het zware 14-rondig kandidatentoernooi.
Als men het toernooi vergelijkt met het kandidatentoernooi in London2013 is wel opmerkelijk dat Anand (na ronde 13 de enige speler met een plusscore is). En ook dat Anand, momenteel qua eloranking teruggezakt naar plaats 9 maar dat is vooral door zijn inactiviteit, als oudste speler ooit zich kwalificeert voor een match om de wereldtitel. (Hij is nu ouder dan Gelfand toen die zich plaatste voor een wereldkampioenmatch).
Carlsen blijft echter Carlsen. En de vraag is of openingsvoorbereiding wel de sleutel zal zijn tot een overwinning. Met de voorkeur van de Noor om zeldzame voortzettingen te kiezen en 'gewoon' te schaken, dringt een andere aanpak zich op. Dat bleek nog duidelijk in het enige event waar Carlsen en Anand tegen elkaar uitkwamen. In die partij speelde Carlsen gewoon een 'incorrecte' opening,-oké het was een rapid-partij- maar de Noor won toch met een mooie combinatie. Oordeel zelf: https://www.youtube.com/watch?v=jMnTSjh8CO4
Het kandidatentoernooi is goed halverwege: ronde 8 wordt vandaag gespeeld. Een aantal leden binnen de club volgden de partij Topalov-Kramnik op de voet. En niet alleen zij. Voor het event had iedereen die wat van schaken kent, de partij aangestipt als te volgen. Het was immers hun eerste klassieke partij sinds 2008.
Na het wereldkampioenschap 2006 in Elista (waar Kramnik de titel behield) komt het tussen de heren komt het nooit meer goed. Topalov beschuldigde Kramnik van te veel toiletbezoek (het zgn. Toiletgate-schandaal), hetgeen nog kracht werd bijgezet door analyses van Topalov's manager Danailov waaruit bleek dat de meeste Kramnikzetten ook door de computer gespeeld werden. Sindsdien hebben de heren elkaar vermeden in toernooien.
Foto: de heren Topalov en Kramnik negeren elkaar voor de start van de partij. Er kwam geen handjesschudden 'ik wens u een goede partij'. De partij zelf was een saaie bedoening. Het werd al snel duidelijk dat Topalov beter bestand is tegen de psychologische oorlogsvoering dan Kramnik. Die wou blijkbaar zo snel mogelijk iets nieuws op het bord hebben, wat hem ertoe dreef om enkele on-Kramnikse beslissingen te nemen. Al snel had Topalov een groot voordeel dat hij onmiddellijk incasseerde.
Kramnik kwam eerst niet naar de persconferentie, maar uiteindelijk toch (ze verliezen hun prijzengeld als ze niet naar de persconferentie komen). Op de persconferentie praatte Topalov enkel over de partij. Zijn manager kon echter niet nalaten om achteraf te tweeten 'dat wraak best koud geserveerd wordt).
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert schaakclub Leopoldsburg op Paasmaandag 21 april 2014 hun rapid- toernooi. Al de inlichtingen zijn terug te vinden op bijlage of op: http://users.telenet.be/paasrapid-leopoldsburg/
Voor de voorlaatste ronde in Zilveren Toren moesten we naar de laatste in de stand, onze buurclub Burcht. Om in de koers te blijven voor de titel moesten we hier zwaar scoren, net als de concurrenten. Dat klusje was ons echter toevertrouwd.
Bij
Lucien ging het gelijk op en de stukken werden vlot geruild en zo kwamen
we vlug in de eindstelling terrecht waar Lucien zijn toren en dame goed
zette. De matdreiging kon niet meer tegengehouden worden en 1-0 voor ons.
Willy kreeg
in de opening een gratis paard aangeboden en hij kon nadien zijn stukken
zeer goed zetten. Met toren, paard en dame zette hij zijn tegenstrever mat. 2-0
voor ons.
Hendrik
speelde een klassieke opening en ook hij kreeg een gratis loper. Als zijn
tegenstrever dan ook nog eens een toren afgeeft en ook Hendrik zijn loper niet
neemt Tja, dan wordt het moeilijk. Voor Hendrik was het dan ook een koud
kunstje om het af te maken. 3-0 voor ons.
Bij
Peter verliep het iets trager, een vrij gesloten stelling. Maar Peter
bleef zoeken naar de fouten bij zijn tegenstrever en die vond hij toen hij
een niet verdedigde loper kon aanvallen. Maar de verrassing was groot
toen zijn tegenstrever deze loper niet afgaf maar wel zijn dame ! Als hij
nadien dan ook zijn paard en loper zomaar laat nemen wordt het wel gemakkelijk.
Peter kon in de eindstelling kiezen hoe hij het ging afmaken.
Hoe
dan ook de winst was binnen en de einduitslag 4-0 voor ons. Ook nog
opmerkelijk: dit allemaal na maar een uurtje schaken.
Maakt schaken onze kinderen slimmer en helpt het tegen pesten op school? Telefacts zoekt het uit. In 250 Vlaamse basisscholen maakt het schaakbord immers nu al deel uit van het klaslokaal. Lees meer op : http://vtm.be/telefacts/kleine-schaakwonders
Voor de laatste ronde ontvingen we koploper en reeds zeker van promotie Temse. Gelukkig waren we al zeker van het behoud. Het ging er vrij ontspannen aan toe op zondag 16 maart.
Peter kwam niet zo goed uit de opening. Al vrij vlug verloor hij de kwaliteit in de vorm van de h1-toren, maar het ergste was eigenlijk de desorganisatie waardoor hij geen tegenspel had. Hij probeerde wel nog terug in de partij te komen, maar de tegenstander hield alles goed onder controle en opende de stelling om zijn overwicht nog zwaarder te laten wegen.
Luc bediende zich van een vrij onbekende opening. Dit had aanvankelijk enig resultaat omdat de tegenstander vrij voorzichtig reageerde. Luc kreeg een goede stelling en kon zeker het initiatief gegrepen hebben. Hij bedacht echter een plan aan zijn koningsvleugel en dat speelde in de kaart van de tegenpartij. Die kreeg een open h-lijn op Luc's koning en zulke zaken lopen zelden goed af.
Willy opende solide en ontwikkelde vlot. De tegenstander koos een niet alledaagse voortzetting en het was niet zo eenvoudig een goed plan te vinden. Toen de tegenstander met e- en f-pionnen het centrum veroverde was zijn voordeel duidelijk (maar nog niet winnend). Het uitmelken was echter vlekkeloos en Willy speelde nog door om Stefan 'gezelschap' te houden.
Stefan was goed uit de opening gekomen. Het enige waar de tegenstander op kon bogen was een ver opgerukte h-pion. Toen Stefan bijna alle tegenspel had weggewerkt onderschatte hij de sterkte van de h-pion en liet een toren toe om zeer actief te worden. Dat tesamen met de h-pion kostte uiteindelijk de kwaliteit. Stefan speelde nog door tot het verre eindspel maar kwam net één tempo te kort om het te redden.
Een zware nederlaag die ons in de onderste regionen doet belanden, maar het behoud was al veiliggesteld.
Voor deze verplaatsing naar Westerlo kwamen we 5 minuutjes te laat wegens smogalarm. Maar de mist was al gauw opgetrokken boven Luc's bord. Een dynamisch status-quo kwam tot stand waarbij geen van beide partijen nog iets kon doen. Remise dus maar.
Ook Willy ging akkoord met remise.In een Engelse stelling had hij tot weerwerk met b5 besloten, maar dat leverde niet de verhoopte resultaten op. Uiteindelijk vond hij vond dat hij niet zo geweldig stond en besloot deze keer om het zekere voor het onzekere te nemen.
Peter had het niet onder de markt in een Blackmar-Diemer opening. Hij speelde de opening onorthodox maar kon niet verhinderen dat wit toch langzaam initiatief greep en de betere stelling kreeg. Rond de 25ste zet kristalliseerde dat zelfs in een volledig gewonnen stelling, maar de tegenstander zag het niet, ging te voorzichtig te werk en langzaam kwam Peter terug in het spel. De opkomende tijdnood resulteerde in een blitz-scramble waarbij Peter plots een schaakje zag en dat ging zelfs mat. Toch nog winst!
Stefan kwam zonder voordeel uit de opening. Toen de tegenstander echter een paard wegtrok overzag hij dat zijn centrum niet voldoende gedekt stond. Dat leverde enkel maar pionwinst en het loperpaar op, en wat tegenspel voor de tegenstander. Maar dat ebde vrij snel weg, en zeker toen de tegenstander besloot het materiële evenwicht te herstellen door een vergiftigde pion te nemen. Kwaliteitsverlies op de 25ste zet werd gevolgd door opgave.
FIDE kandidatentoernooi 2014 Vanaf 13 maart tot en met 31 maart kunnen schaakliefhebbers opnieuw hun hart ophalen aan het kandidatentoernooi. De FIDE brengt live coverage van het event op hun officiële website: http://candidates2014.fide.com/
Hou die dus in de gaten voor filmpjes, partijen en meer van de topgrootmeesters die uit zijn op het ticketje om Magnus Carlsen te mogen uitdagen in een tweekamp om de wereldtitel eind 2014. Onder hen alleen maar bekende namen: Anand, Kramnik, Aronian, enz. Het belooft even spannend te worden als Londen 2013 toen Carlsen nipt won van Kramnik op basis van scheidingspunten.
KGSRL organiseert op Paaszaterdag 19 april en -maandag 21 april het 14de Open C & D toernooi. Het toernooi voor spelers onder de 1900 en 1600 nationale elo.
Voor
deze gelegenheid waren we uitgeweken naar de Boerenpoort in Melsele.
Lucien
speelde een zeer sterke partij en hield de partij heel de tijd onder controle.
Tussendoor nam hij links en rechts nog enkele pionnen mee. Nadat alle stukken
geruild waren was het dan nog een koud kunstje om met een hiervan de overkant
te bereiken. 1-0 voor ons.
Peter
nam een minder goeie start en kwam direct onder druk te staan met weinig
bewegingsruimte. Naarmate de partij ontwikkelde kwam Peter beter in het spel,
meer nog: hij kon zelfs een pion winnen met de loper. Maar dat was blijkbaar
geen goed idee. De druk op loper nam toe en hem bij houden bleek moeilijk, als
Peter (die in tijdnood kwam) ook nog eens een blunder beging was het vlug
gedaan. stand 1-1.
Hendrik
nam de koe bij horens, door lang te rokeren kon hij direct de druk op
koningsvleugel geven. Toch vlotte de partij niet zo goed, met andere woorden:
Hendrik kwam weer in tijdnood. Maar daarmee is Hendrik dus vertrouwd: hij
speelde zowat 25 zetten in een 10-tal minute, met tussendoor zelfs enkele
sterke zetten. Om mat te verkomen moest zijn tegenstrever zelfs een stuk
offeren. Daarna Had Hendrik rustig de tijd om het af te maken. Stand 2-1 voor
ons.
Willy
daarentegen had het niet zo makkelijk. Hij besloot de dames en een loper
te ruilen, en zo zijn tegenstrever 2 dubbelpionnen te geven. Hij had een
mooi plan uitgewerkt dat hem pionwinst ging opleveren. Toen gebeurde het
onwaarschijnlijke: zetverwisseling. Gelukkig zonder al te veel erg, alleen was
hierdoor alles geblokkeerd en durfde geen van beiden nog een risico te nemen.
Willy stelde dan remise voor. Het aanbod werd aangenomen en zo was de winst
binnen.
Schaakclub de drie torens is een jeugdschaakclub. Onze tegenstanders waren dus allemaal een pak jonger en hadden een pak minder elo. Dat wil echter niets zeggen. Na twintig zetten stond er niemand echt denderend. Integendeel.
Luc had de beste papieren. Hij was met een licht voordeel uit de opening gekomen en kon wat druk ontwikkelen. De tegenstander had wat vaag tegenspel dat uiteindelijk in een offer voor eeuwig schaak uitdraaide, wat Luc niet meer kon vermijden. Remise dus.
Hendrik zat in een stelling die hij ook als zwart speelt. Het behelst een pionoffer waarbij wit eigenlijk de pion niet mag bijhouden volgens de theorie. Dat wist de tegenstander niet en hij hield de pion dus bij. Hendrik kreeg er een dynamische stelling voor maar niets dat echt opwoog tegen de pion achterstand. Hij vond echter een leuk offer om de stelling in zijn voordeel te laten doorwegen. Dat lukte, maar toen had Hendrik nog te weinig tijd over om het af te maken. Remise dus.
Peter kreeg een rustige stelling op het bord waarbij er van voordeel niet veel sprake was. Het gemanoeuvreer in het middenspel kon aan die diagnose niet veel veranderen. Het 'diagnoseren' kostte echter veel tijd aan beide spelers en met nog slechts een beetje tijd op de klok, stelde de tegenstander remise voor. Remise du... oh nee, Peter speelde nog even voort. Het complex paardeneindspel gaf wederzijdse kansen. De tegenstander behaalde een dame, Peter's pionnen stonden op de zesde rij. Dat bleek net niet ver genoeg. Na enkele krachtzetten haalde zij het punt binnen.
Stefan kwam goed uit de opening, maar zette zijn loper verkeerd en moest de volgende zet al terug. Het tijdsverlies uitte zich onder de vorm van een centrum dubbelpion. Ook daarvan geraakte Stefan af, maar dit keer ten koste van pionverlies. De stelling zag er lange tijd bedenkelijk uit, het toren en paard-eindspel culmineerde in een pionnenpakrace waarbij uiteindelijk ook een tweede pion verloren ging. In het toreneindspel dat ontstond speelde de tegenstrever niet secuur, en in een paar zetten tijd had Stefan een remise in de hand, wat hij niet meer liet glippen. Remise dus.
Voor onze supporters: de ontmoeting Beveren 1 - Westerlo 3 in de derde afdeling op 28 februari aanstaande is het gebruikelijke speellokaal onbeschikbaar. Daarom zijn we verplicht om uit te wijken naar het "Ontmoetingscentrum Boerenpoort", Sint-Elisabethstraat 31, a, 9120 Melsele.
Parkeren kan in de straat. Alles is op gelijkvloers (toegankelijk voor gehandicapten).
Jeugdschaaklessen van 18:30 tot 20 uur (behalve in juli-augustus), vanaf 20 uur voor volwassenen (behalve in de zomervakantie)
Competitiewedstrijden: thuiswedstrijden gaan door op zondagnamidag 14 uur voor nationale interclubwedstrijden en op vrijdag 20 uur voor de Antwerpse competitie. Raadpleeg de kalender.
Contacteer de club
Druk op onderstaande knop om een e-mail te sturen.