Online verslag van clubactiviteiten schaken in Beveren
17-03-2014
Interclub ronde 11
Interclub ronde 11
Voor de laatste ronde ontvingen we koploper en reeds zeker van promotie Temse. Gelukkig waren we al zeker van het behoud. Het ging er vrij ontspannen aan toe op zondag 16 maart.
Peter kwam niet zo goed uit de opening. Al vrij vlug verloor hij de kwaliteit in de vorm van de h1-toren, maar het ergste was eigenlijk de desorganisatie waardoor hij geen tegenspel had. Hij probeerde wel nog terug in de partij te komen, maar de tegenstander hield alles goed onder controle en opende de stelling om zijn overwicht nog zwaarder te laten wegen.
Luc bediende zich van een vrij onbekende opening. Dit had aanvankelijk enig resultaat omdat de tegenstander vrij voorzichtig reageerde. Luc kreeg een goede stelling en kon zeker het initiatief gegrepen hebben. Hij bedacht echter een plan aan zijn koningsvleugel en dat speelde in de kaart van de tegenpartij. Die kreeg een open h-lijn op Luc's koning en zulke zaken lopen zelden goed af.
Willy opende solide en ontwikkelde vlot. De tegenstander koos een niet alledaagse voortzetting en het was niet zo eenvoudig een goed plan te vinden. Toen de tegenstander met e- en f-pionnen het centrum veroverde was zijn voordeel duidelijk (maar nog niet winnend). Het uitmelken was echter vlekkeloos en Willy speelde nog door om Stefan 'gezelschap' te houden.
Stefan was goed uit de opening gekomen. Het enige waar de tegenstander op kon bogen was een ver opgerukte h-pion. Toen Stefan bijna alle tegenspel had weggewerkt onderschatte hij de sterkte van de h-pion en liet een toren toe om zeer actief te worden. Dat tesamen met de h-pion kostte uiteindelijk de kwaliteit. Stefan speelde nog door tot het verre eindspel maar kwam net één tempo te kort om het te redden.
Een zware nederlaag die ons in de onderste regionen doet belanden, maar het behoud was al veiliggesteld.
Voor deze verplaatsing naar Westerlo kwamen we 5 minuutjes te laat wegens smogalarm. Maar de mist was al gauw opgetrokken boven Luc's bord. Een dynamisch status-quo kwam tot stand waarbij geen van beide partijen nog iets kon doen. Remise dus maar.
Ook Willy ging akkoord met remise.In een Engelse stelling had hij tot weerwerk met b5 besloten, maar dat leverde niet de verhoopte resultaten op. Uiteindelijk vond hij vond dat hij niet zo geweldig stond en besloot deze keer om het zekere voor het onzekere te nemen.
Peter had het niet onder de markt in een Blackmar-Diemer opening. Hij speelde de opening onorthodox maar kon niet verhinderen dat wit toch langzaam initiatief greep en de betere stelling kreeg. Rond de 25ste zet kristalliseerde dat zelfs in een volledig gewonnen stelling, maar de tegenstander zag het niet, ging te voorzichtig te werk en langzaam kwam Peter terug in het spel. De opkomende tijdnood resulteerde in een blitz-scramble waarbij Peter plots een schaakje zag en dat ging zelfs mat. Toch nog winst!
Stefan kwam zonder voordeel uit de opening. Toen de tegenstander echter een paard wegtrok overzag hij dat zijn centrum niet voldoende gedekt stond. Dat leverde enkel maar pionwinst en het loperpaar op, en wat tegenspel voor de tegenstander. Maar dat ebde vrij snel weg, en zeker toen de tegenstander besloot het materiële evenwicht te herstellen door een vergiftigde pion te nemen. Kwaliteitsverlies op de 25ste zet werd gevolgd door opgave.
FIDE kandidatentoernooi 2014 Vanaf 13 maart tot en met 31 maart kunnen schaakliefhebbers opnieuw hun hart ophalen aan het kandidatentoernooi. De FIDE brengt live coverage van het event op hun officiële website: http://candidates2014.fide.com/
Hou die dus in de gaten voor filmpjes, partijen en meer van de topgrootmeesters die uit zijn op het ticketje om Magnus Carlsen te mogen uitdagen in een tweekamp om de wereldtitel eind 2014. Onder hen alleen maar bekende namen: Anand, Kramnik, Aronian, enz. Het belooft even spannend te worden als Londen 2013 toen Carlsen nipt won van Kramnik op basis van scheidingspunten.
KGSRL organiseert op Paaszaterdag 19 april en -maandag 21 april het 14de Open C & D toernooi. Het toernooi voor spelers onder de 1900 en 1600 nationale elo.
Voor
deze gelegenheid waren we uitgeweken naar de Boerenpoort in Melsele.
Lucien
speelde een zeer sterke partij en hield de partij heel de tijd onder controle.
Tussendoor nam hij links en rechts nog enkele pionnen mee. Nadat alle stukken
geruild waren was het dan nog een koud kunstje om met een hiervan de overkant
te bereiken. 1-0 voor ons.
Peter
nam een minder goeie start en kwam direct onder druk te staan met weinig
bewegingsruimte. Naarmate de partij ontwikkelde kwam Peter beter in het spel,
meer nog: hij kon zelfs een pion winnen met de loper. Maar dat was blijkbaar
geen goed idee. De druk op loper nam toe en hem bij houden bleek moeilijk, als
Peter (die in tijdnood kwam) ook nog eens een blunder beging was het vlug
gedaan. stand 1-1.
Hendrik
nam de koe bij horens, door lang te rokeren kon hij direct de druk op
koningsvleugel geven. Toch vlotte de partij niet zo goed, met andere woorden:
Hendrik kwam weer in tijdnood. Maar daarmee is Hendrik dus vertrouwd: hij
speelde zowat 25 zetten in een 10-tal minute, met tussendoor zelfs enkele
sterke zetten. Om mat te verkomen moest zijn tegenstrever zelfs een stuk
offeren. Daarna Had Hendrik rustig de tijd om het af te maken. Stand 2-1 voor
ons.
Willy
daarentegen had het niet zo makkelijk. Hij besloot de dames en een loper
te ruilen, en zo zijn tegenstrever 2 dubbelpionnen te geven. Hij had een
mooi plan uitgewerkt dat hem pionwinst ging opleveren. Toen gebeurde het
onwaarschijnlijke: zetverwisseling. Gelukkig zonder al te veel erg, alleen was
hierdoor alles geblokkeerd en durfde geen van beiden nog een risico te nemen.
Willy stelde dan remise voor. Het aanbod werd aangenomen en zo was de winst
binnen.
Schaakclub de drie torens is een jeugdschaakclub. Onze tegenstanders waren dus allemaal een pak jonger en hadden een pak minder elo. Dat wil echter niets zeggen. Na twintig zetten stond er niemand echt denderend. Integendeel.
Luc had de beste papieren. Hij was met een licht voordeel uit de opening gekomen en kon wat druk ontwikkelen. De tegenstander had wat vaag tegenspel dat uiteindelijk in een offer voor eeuwig schaak uitdraaide, wat Luc niet meer kon vermijden. Remise dus.
Hendrik zat in een stelling die hij ook als zwart speelt. Het behelst een pionoffer waarbij wit eigenlijk de pion niet mag bijhouden volgens de theorie. Dat wist de tegenstander niet en hij hield de pion dus bij. Hendrik kreeg er een dynamische stelling voor maar niets dat echt opwoog tegen de pion achterstand. Hij vond echter een leuk offer om de stelling in zijn voordeel te laten doorwegen. Dat lukte, maar toen had Hendrik nog te weinig tijd over om het af te maken. Remise dus.
Peter kreeg een rustige stelling op het bord waarbij er van voordeel niet veel sprake was. Het gemanoeuvreer in het middenspel kon aan die diagnose niet veel veranderen. Het 'diagnoseren' kostte echter veel tijd aan beide spelers en met nog slechts een beetje tijd op de klok, stelde de tegenstander remise voor. Remise du... oh nee, Peter speelde nog even voort. Het complex paardeneindspel gaf wederzijdse kansen. De tegenstander behaalde een dame, Peter's pionnen stonden op de zesde rij. Dat bleek net niet ver genoeg. Na enkele krachtzetten haalde zij het punt binnen.
Stefan kwam goed uit de opening, maar zette zijn loper verkeerd en moest de volgende zet al terug. Het tijdsverlies uitte zich onder de vorm van een centrum dubbelpion. Ook daarvan geraakte Stefan af, maar dit keer ten koste van pionverlies. De stelling zag er lange tijd bedenkelijk uit, het toren en paard-eindspel culmineerde in een pionnenpakrace waarbij uiteindelijk ook een tweede pion verloren ging. In het toreneindspel dat ontstond speelde de tegenstrever niet secuur, en in een paar zetten tijd had Stefan een remise in de hand, wat hij niet meer liet glippen. Remise dus.
Voor onze supporters: de ontmoeting Beveren 1 - Westerlo 3 in de derde afdeling op 28 februari aanstaande is het gebruikelijke speellokaal onbeschikbaar. Daarom zijn we verplicht om uit te wijken naar het "Ontmoetingscentrum Boerenpoort", Sint-Elisabethstraat 31, a, 9120 Melsele.
Parkeren kan in de straat. Alles is op gelijkvloers (toegankelijk voor gehandicapten).
Zaterdag was het een hoogdag voor onze schaakclub. In het derde Antwerps stapjestornooi heeft Michael al zijn tegenstaanders op een hoopje gespeeld. Michael is eerste geworden in stap 2 en hij heeft ook het tornooi gewonnen.
Michael behaalde een 7 op 7. Dat was niet het enige goede nieuws: David is 18de geworden met 3,5 op 7, en Zeno is 30ste geworden met 2,5 op 6. Schaakclub Beveren mag trots zijn op zijn jeugd.
Jeugddienst en Sportdienst Beveren organiseren op 2 april 2014 opnieuw de Buitenspeeldag in Beveren en Kieldrecht. Net als vorig jaar geeft dit alle kinderen de kans geven om gratis buiten te sporten/spelen en vraagt de gemeente de medewerking aan haar organisatie, waaronder onze schaakclub. Wie geinteresseerd is om te helpen kan dit aan onze voorzitter Peter laten weten.
Het FIDE kandidatentoernooi (toernooi dat bepaalt wie de uitdager wordt voor een match tegen wereldkampioen Carlsen) zal plaatsvinden in Khanty-Mansiysk, Rusland van 13 tot 31 maart. Voormalig wereldkampioen Viswanathan Anand heeft zich bereid verklaard om mee te doen in de hoop om zo de titel te heroveren. Andere kapers op de kust zijn: Vladimir Kramnik, Dmitry Andreikin, Veselin Topalov, Shakhriyar Mamedyarov, Levon Aronian and Sergey Karjakin en Peter Svidler. Het belooft alweer een denderend toernooi te worden. Voorlopig is de FIDE-website nog niet live. Meer info volgt.
Voor de derde ronde trokken we met een lichtjes gewijzigde ploegopstelling naar Geel. Wegens familieverplichtingen was niet Peter, maar wel dochter Birgit mee afgereisd naar het verre Geel. Ze speelde de opening degelijk (een caro-kann opening) volgens de regels van de kunst, maar lette even niet op toen de tegenstander met de afruil Pxe4 ook de loper op g5 aanviel. Nadien maakte ze geen foutjes meer, maar het stuk was weg.
Luc had voor de gelegenheid nog eens een oude opening uit de kast gehaald. Hij kreeg daarvoor aanvankelijk goed spel en kon de tegenstander met een geisoleerde d-pion opzadelen. Door enkele mindere manoeuvres zorgde die echter voor goed tegenspel en werd er uiteindelijk tot remise besloten.
Willy had een degelijke, zij het wat passieve stelling opgebouwd. Hij wist echter de passieve situatie goed te benutten en zachtjes het nadeel in een voordeel om te buigen (want die witte dame deed eigenlijk ook niet zo heel veel op d6). Toen de spanning toenam, zag de tegenstander geen andere uitweg meer dan de kwaliteit geven. Willy had genoeg tijd op de klok, bleef kalm, sipte van zijn water, de zaal was gezellig warm en de winst een kwestie van techniek. Genieten.
Stefan was uit de opening gekomen met enkel wat tempo-voordeel. Met zachte middelen dwong hij echter de tegenstander om voortdurend te verdedigen. Zachtjes aan bouwde de druk op en ook de tripel-pion op de d-lijn bleek geen verzwakking maar juist heel effectief. Toen er ook nog een toren verscheen op e6 bleek de druk onhoudbaar en Stefan won een paard waarmee hij het pionneneindspel zonder problemen naar winst voerde.
In de 2de ronde van de Zliveren Toren competitie kregen we Deurne op bezoek. En we waren nog maar net begonnen en de eerste punten waren binnen. Hendrik had net zijn stukken goed gezet met een aanval op de loper van zijn tegenstander met zijn paard. Zijn tegenstander had hier helemaal over gekeken, gevolg weg loper + een vork met het paard op koning en de dame. Dus direct 1-0 voor ons.
Lucien was weer goed uit startblokken gekomen en had zelfs een pion kunnen winnen. Toch na enkele stukken te ruilen zag Lucien niet goed meer van hout pijlen te maken. Hij stelde remise voor en dit werd aangenomen.
Bij Peter was de stelling eerder iets gesloten, maar toch slaagde Peter erin zijn tegenstander op te zadelen met een dubbele pion in het centrum.
Waarna hij hier één wist af te snoepen. Ook een randpion kon hij via een listig zetje afsnoepen. Met deze pionnen voor dacht Peter dat hij alles onder controle had en rustig de partij kon uitspelen. Niets is minder waar natuurlijk want hij onderschatte de druk die hij tegenkreeg. Na te rekenen en nog eens te rekenen besloot Peter om voor eeuwig schaak te gaan, om zo het deksel niet op neus te krijgen. Na analyse bleek toch dat Peter de beste kansen had, maar dat was op dat moment niet zo duidelijk.
Willy daarentegen kreeg vanuit de opening een pion cadeau, in ruil kreeg zijn tegenstander wel meer spel. Toch slaagde Willy erin deze pion bij te houden, meer zlfs hij kon er nog enkele winnen. De partij was wel niet zo simpel dan dat het eruit zag. Willy moest goed opletten voor de tegenaanval. Maar na 4 uur en 45 minuten was het doek gevallen. De punten waren voor ons. Eindresultaat 3-1 voor ons, zo blijven we aan de top van het klassement
Interclub ronde 9 Voor de negende ronde moesten we tegen Oude God, traditioneel een sterk team dat dit jaar het sterke Temse op de voet volgt en een top drie plaats ambieert.
Dat het een sterke ploeg is, ondervond Luc op bord 4. Hij zette solide op maar de tegenstander greep direct ruimtevoordeel met een hangend pionnencentrum en actieve stukken. Dat vertaalde zich al snel in onrust op Luc's koningsvleugel en toen loper h6 mogelijk werd, was dat het signaal dat het snel bergaf zou gaan.
Willy was goed uit de opening gekomen en werkte met kleine dreigingen en prikken in het Hollands. De tegenstander volgde de dreigingen goed op en hield de boel tamelijk dicht. Het beste wat Willy kon bereiken was een paard op e6 maar heel veel dreigingen gingen daar niet van uit. Het was zoeken naar een goed plan en daarbij ging zo danig veel tijd verloren, dat Willy door de vlag ging.
Stefan's tegenstander misrekende zich in de opening en verloor een stuk. Toch slaagde hij er nog in om voldoende dreigingen te creëren. Stefan besloot om het stuk terug te geven voor twee gepasseerde vrijpionnen. Die waren echter nog niet voldoende ver opgerukt om echt al een dreiging te zijn. Wit won eerst een pion terug toen die verzwakt waren door het oprukken, en ook de tweede pion kon mits de hulp van de koning gevangen worden. Stefan's tegenkansen op de andere vleugel bleken een illusie. Maar toen de tegenstander misgreep in het pionneneindspel, won Stefan uiteindelijk toch nog.
Ook Peter kreeg het Hollands tegen. Zijn stijl getrouw zetten hij stevig op, het gesloten pionnencentrum beloofde een lange partij. In dat gemanoeuvreer kon Peter een zwakke a5-pion oprapen in ruil voor druk van de tegenstander aan de koningsvleugel. Peter ging goed om met de druk en lange tijd was een een positionele strijd. Toen de stelling openbrak, werd alles geruild behalve de dames. Een fout is snel gemaakt dus het bleef spannend. Peter benutte echter goed een veropgerukte vrijpionnenketen g4/f3- van de tegenstander. Hij promoveerde eerst tot dame en die hield net de drie verbonden pionnen van de tegenstander tegen. Een kabinetstuk zoals dat heet.
Interclub ronde 8
Even commotie voor de ronde begon. Stefan had Hendrik geen reminder meer gestuurd en die was het dus vergeten. Na een telefoontje was Hendrik op weg naar de club, maar had zo'n kwartiertje achterstand op de klok. Met zijn tijdnoodverslaving was dat dus geen goed nieuws.
Peter kreeg de Bird-opening tegen en speelde een vroeg f6 om de lage diagonaal te sluiten. Dat opende mogelijkheden voor dameschaaks op h5 en een tijdje stond hij gedrukt. Stefan kwam gelijk uit de opening maar kon in het vroege middenspel een paard op e5 posteren waarna hij op een klein voordeel kon rekenen. Luc had ook goed geopend en stond zelfs even een pion voor. Hendrik had in een Italiaan zijn loper naar e3 ontwikkeld waar die door de tegenstander kon lastiggevallen worden, maar het zag er vrij gelijk uit.
Luc moest een toren toelaten op b7 en een sterke pion op e5, in ruil kreeg hij wel wat spel op de flank, maar blijkbaar was het toch de zevende rij toren die een ambetante druk uitoefende en uiteindelijk ook het tij deed keren. Na Luc's verlies was Hendrik dus in tijdnood gekomen. Hij kon alles mooi gesloten houden en afwikkelen naar een gelijkstaand eindspel, maar zijn voorlaatste zet bleek een elementaire blunder en opgave.
Met twee-nul achter speelden Stefan en Peter door. Nochtans waren de stellingen nog vrij gelijk. Met weinig tijd op de klok langs weerskanten besloot Stefan tot een -incorrect- stukoffer. Hij kreeg enkele pionnen voor de loper maar het bleek niet voldoende in de analyse. Op het bord was het andere koek en na wat tactische verwikkelingen stond er terug een gelijke stelling op het bord met een saai toreneindspel. Maar ook in zulke eindspelen moet er opgelet worden en toen de tegenstander iets te gretig op pionnenjacht ging, kreeg hij het deksel op de neus.
Peter had ondertussen een open g-lijn gecombineerd met een loper op b7, en dus druk. Toch zag het er nog houdbaar uit; Met een zeer mooi geziene pionwinst kon Peter echter het initiatief bemachtigen dat hij maar kon omzetten naar een iets beter staand toreneindspel, wat hij met uiterste precisie en vaste hand naar winst voerde.
De eerste ronde is gezamenlijk gespeeld op één locatie in het fort van Merksem. Beveren is hier ingeschreven met 1 ploeg en speelt in de 3de reeks.Lille was onze eerste tegenstander.
Hendrik begon sterk en gebruikte zelfs een grote rokade om zo zijn pionnen mee te laten oprukken. toch verliep niet alles van een leïen dakje, Hendrik zijn ziekte stak weer de kop op (tijdnood!). Nadat de dames geruild waren, konden deze pionnen zijn tegenstander verzwakken en na een aanval op de koning moest zijn tegenstander een toren prijsgeven. Hendrik kon alle stukken ruilen en hield zijn toren over. Bij zijn 40ste zet had hij nog drie minuten over en gaf zijn tegenstander op.
Lucien speelde ook zeer goed, een variant op de Bird-opening (had hij reeds geoefend tegen Norbert). Aanvankelijk kon hij het spel goed gesloten houden maar hij moest in het middenspel wel en pion prijsgeven. Het is net deze pion waarmee zijn tegenstander extra druk kon maken en er een vrijpion kon van maken. Deze oprukkende vrijpion kon Lucien niet tegenhouden zonder er een stuk voor prijs te geven en hij gaf op.
Willy was in topvorm en had er alle zin. Hij ging voluit in de aanval met alle stukken die hij had en hij liet zelfs zijn rokade voor wat het was om zo meer druk te kunnen geven. Toch kon zijn tegenstaander de druk allemaal afhouden.
Maar in het eindspel maakte zijn tegenstaander een fout waarvan Willy direct profiteerde. Waarop zijn tegenstander niets meer kon inbrengen en opgaf.
Peter had het niet zo gemakkelijk maar kon de druk wel tegenhouden. Toen zijn tegenstander zijn dame zeer centraal opstelde om zo de rokade van Peter tegen te houden kon Peter wel een pion winnen. Peter had dan wel pion voor maar tijd stond hij veel achter. Naarmate de partij vorderde kon Peter aanvankelijk de winstpion nog bij hem houden. Maar omdat Peter sneller moest gaan spelen (nog een 25 zetten in 20 minuten doen) kwam Peter in een slechtere stelling te staan en hij moest zelfs zijn winstpion afgeven en dames afruilen om tijd te winnen. Hij bereikte zijn 40ste zet met slechts 3 seconden over en in een stelling die er alles behalve rooskleurig uitzag. Ook had Peter al enkele malen remise aangeboden maar deze werden telkens afgewezen. Uiteindelijk kwamen we in een eindstelling terecht met elk 4 pionnen en een toren waarbij Peter zijn kansen bleken te stijgen. Zijn tegenstander zag dit ook en bood remise aan. Peter bekeek nog even de stelling maar met nog 9 minuten op de klok (van de extra tijd) en met de partij van afgelopen zondag van de IC in het achterhoofd heeft Peter de remise aangenomen.
Einduitslag 2,5 - 1,5 voor ons. De eerste winst is binnen.
Deze keer moesten naar Lokeren, 't is te zeggen door
hun fusie met Merelbeke noemen ze nu LSV chesspirant.
En hun thuiswedstrijd spelen ze in
Merelbeke.
Norbert mocht nog eens invallen en speelde zijn
gebruikelijke opening. In het middenspel forceerde Norbert het spel een
beetje om een pion te winnen. Toch kreeg ook zijn tegenstander kansen en
Norbert moest goed opletten. Op een gegeven moment dacht zijn tegenstander
zelfs dat hij al mat kon geven met zijn dame, alleen stond Norbert zijn toren er
nog op. Met als resultaat dat Norbert de dame had gewonnen. Iedereen dacht
dat de buit binnen was, maar zijn tegenstander gaf nog niet op en speelde nog
verder met een paard en twee toren tegen een overmacht aan stukken bij Norbert.
Toch sloeg het noodlot toe toen Norbert zijn eigen Koning vast zette en
de tegenstander met 1 toren kon mat geven.
Lucien speelde aanvankelijk zeer rustig en
hield de deur toe. Toen zijn tegenstander besloot een stuk te offeren voor
enkele pionnen nam Lucien dit aan. Later in het spel kwam Lucien met dat stuk
voor beter te staan en zijn tegenstander kwam er niet goed meer uit. Meer nog: hij kwam ook nog in tijdnood, vond geen goede zetten meer
en gaf op.
Bij Willy verliep de partij nogal ingewikkeld.
In het middenspel werd afgeruild en Willy won en passant de kwaliteit in ruil
voor 2 pionnen. Toch was het nog niet zo simpel om het dan tot een goed eind te
brengen. Willy besloot de kwaliteit terug af te geven om hiermee enkel
pionnen terug te winnen. In het eindspel met elk nog een paar pionnen en een
toren kon Willy er zelfs één meer afsnoepen. Toen zijn tegenstaander zijn
laatste pion promoveerde offerde Willy zijn toren hiervoor en dan trok hij
vooruit met zijn 2 laatste pionnen die zijn tegenstander niet alletwee kon
tegenhouden. De winst was dus binnen.
Peter speelde zoasls gewoonlijk met wit het
damegambiet. Ook nu besloot hij zijn c4 pion door te stoten naar c5. Hierdoor
kreeg tegenstander een ver oprukkende pion op B-lijn die al op 3de lijn kwam te
staan. Peter kon deze pion vlug afsnoepen en kwam zo een vrije pion op de a-lijn
voor. Toch speelde Peter dit niet goed uit en hij gaf deze pion terug af. De tegenstaander kwam beter in het spel en Peter moest alles op alles zetten
om remise te houden. Toen alle stukken afgeruild waren en er enkel nog pionnen
op het speelveld stonden kon Peter gemakkelijk remise houden, maar Peter zag
ineens winstkansen en ging voor de volle pot. Het zag er ook goed uit
alleen had hij een tempozet overzien met als gevolg dat hij een pion moest
afgeven waardoor zijn tegenstander een vrije pion kreeg die niet meer tegen te
houden was.
Einduitslag 2-2, wat toch een zure uitslag is als
je weet dat we de volle buit hebben laten liggen.
Sinds 2013 vindt er iedere twee weken op zaterdagvoormiddag een schaakvoormiddag door in de bib van Hamme (Achterthof 94). De Hamse schakers zouden zich graag met wat ervaren schakers meten, dus iedereen is welkom om mee te komen doen. Iedereen is alvast welkom op de eerste Hamse schaakmatinee van 2014: zaterdag 4 januari om 10u00. De tweede is op 18 januari.
Onze landgenoot Bart Michiels
(°1986) heeft zich op het Europees landenkampioenschap te Warschau verzekerd
van zijn 3de en laatste grootmeesternorm. Dankzij deze prestatie
kan Bart Michiels vanaf heden de titel van Internationaal
Grootmeester aanvragen en na goedkeuring voeren.
Bart Michiels werd in 2004 de
jongste Internationaal meester ooit in België. Op zijn 17de werd hij voor
de eerste keer Belgisch kampioen schaken bij de senioren. Eerder behaalde hij
twee grootmeesternormen in 2009 (Nationale interclubcompetitie KBSB) en 2010
(in het Inventi toernooi te Antwerpen). De titel van grootmeester is de hoogst
bereikbare titel in de schaaksport. Om deze titel te behalen dient een schaker
drie grootmeesternormen gespreid over 27 partijen te behalen en een ELO
rating van minimaal 2500 te overstijgen. Na Edgar Colle (°1897-1932), Alberic
OKelly de Galway (°1911-1980) en Luc Winants (°1963), is Bart Michiels de 4de grootmeester
van Belgische origine in de geschiedenis van België. Hieronder Barts win uit
de slotronde van het landenkampioenschap.
Het 52ste Kersttornooi van Schaakkring Deurne (mét verslag)
Het 52ste Kersttornooi van Schaakkring Deurne was een succes. Zelfs de Kerstman nam deel aan het tornooi.
Halfweg leek S.K. Rokade Westerlo de overwinning in de binnenzak te hebben, maar dat bleek buiten de
Kerstman gerekend. Zijn partij was als laatste klaar en daar kon nog een beslissing vallen ten nadele van S.K.
Rokade Westerlo. Het bleef dus spannend tot op het einde. Dat de Kerstman invloed heeft op de einduitslag siert
een Kersttornooi wel.
Opvallend was ook de discipline en fairplay van alle deelnemers, waardoor de tornooileiding een fluitje van een
cent was. De einduitslag van deze zeer gesmaakte editie vind je in bijlage en huisvest de wisselbeker een jaartje in Westerlo. Van de Beverse ploeg bereikte de redactie hetvolgende nieuws: onze ploeg bestond uit: Willy Schillemans, Peter Verbruggen, Hendrik Stuer, Norbert Van Hoeyweghen, Lucien Boons en als invaller Jan De Maeyer vader van Zeno.
Jan mocht al vlug ondervinden dat schaken niet zonder stres gaat, maar hij hield als goed onder controle en maakte er zelf een vrij complexe stelling van met enkel penningen. Nadat hij hiermee zijn tegenstand(st)er haar dame kon winnen bleef hij zijn zenuwen de baas en kon hij het rustig afmaken.
Lucien had het daartegen wel wat moeilijker en ook zijn oude ziekte stak weer de kop op (zet verwisseling) hierdoor kreeg zijn tegenstander een kwaliteit voor en kon dan ook rustig afmaken. Norbert hield de ganse partij onder controle maar kon ook geen doorbraak forceren. Dus remise als resultaat.
Hendrik daarintegen ging wel voor de winst en het zag er goed uit totdat Hendrik een stuk liet instaan (wat zijn tegenstander ook aannam). Hierdoor was het niet meer simpel voor Hendrik maar hij kon de deur toch dicht houden waardoor ook hier als uitslag remise werd.
Peter kwam slecht uit de opening maar kon naarmate het spel vorderde zijn positie verbeteren. Toen er in centrum een grote afruil tot stand kwam, won Peter de kwaliteit. Deze heeft hij dan ook niet meer afgeven en hij dwong zijn tegenstander dan ook helemaal terug tot hij opgaf.
Willy maakte er een heel ingewikkelde partij van met een pionoffer wat resulteerde in kansen langs beide kanten. Het zag er goed uit voor Willy in het middenspel maar de tegenstander plooide niet en "de pion zag ikniet meer terug met alle gevolgen vandien."
Einduitslag 3 punten van de 6 hiermee werden we 10de van 19 ploegen.
Voor de derby tegen Burcht waren we extra gemotiveerd natuurlijk. Maar toch konden we geen positief resultaat laten optekenen.
Luc startte snel en goed. Hij had lange tijd het initiatief dankzij een gepasseerde centrumpion. Waarschijnlijk kan er ergens in het middenspel een versterking gevonden worden. De tegenstander verdedigde stug en het voordeel bleef miniem. Met nog torens, dames en pionnen op het bord opende Luc zijn stelling met de g7-g5 opstoot dat tegelijkertijd een grapje bevatte. De tegenstander tuinde er echter niet in en de zet bleek uiteindelijk de ultieme verzwakking van de koningsstelling.
Peter kwam al snel de kwaliteit achter na een misrekening in de opening. Hij bleef echter taai verdedigen en kon met zijn lichte stukken veel sneller ontwikkelen. Hij creëerde een dynamisch evenwicht waarvan evenwel niet duidelijk was of het op langere termijn houdbaar zou blijven. Peter slaagde er toch in om dat te bewerkstelligen en haalde zo als enige een (half) punt.
Stefan kreeg in de opening een pionoffer voorgeschoteld in de Reti-Benoni. De aanname was nog goed maar het paard neerpoten op d3 waar het geruild kon worden voor een niet-ontwikkelde loper was een onderschatting van het sterke paard op e5. Dat domineerde het spel vanaf dan en sloeg uiteindelijk - na een blunder- ook op f7 in. Dat opende de stelling en dankzij het loperpaar kwam Stefan wat los en kon hij in tijdnoodfase ook nog een pion winnen. Met de tweede pion te slaan overzag hij echter stukverlies.
Willy speelde een strategisch gezonde partij. Zijn ruimtevoordeel in een soort van Konings-Indisch was voldoende om tevreden naar zijn stelling te kijken. Na lang en zwaar manoeuvreren tastte Willy echter mis in het eindspel door een pion iets te ver te laten oprukken alvorens hem aan te vallen. En dat bleek fatale gevolgen te hebben.
Jeugdschaaklessen van 18:30 tot 20 uur (behalve in juli-augustus), vanaf 20 uur voor volwassenen (behalve in de zomervakantie)
Competitiewedstrijden: thuiswedstrijden gaan door op zondagnamidag 14 uur voor nationale interclubwedstrijden en op vrijdag 20 uur voor de Antwerpse competitie. Raadpleeg de kalender.
Contacteer de club
Druk op onderstaande knop om een e-mail te sturen.