Het 52ste Kersttornooi van Schaakkring Deurne (mét verslag)
Het 52ste Kersttornooi van Schaakkring Deurne was een succes. Zelfs de Kerstman nam deel aan het tornooi.
Halfweg leek S.K. Rokade Westerlo de overwinning in de binnenzak te hebben, maar dat bleek buiten de
Kerstman gerekend. Zijn partij was als laatste klaar en daar kon nog een beslissing vallen ten nadele van S.K.
Rokade Westerlo. Het bleef dus spannend tot op het einde. Dat de Kerstman invloed heeft op de einduitslag siert
een Kersttornooi wel.
Opvallend was ook de discipline en fairplay van alle deelnemers, waardoor de tornooileiding een fluitje van een
cent was. De einduitslag van deze zeer gesmaakte editie vind je in bijlage en huisvest de wisselbeker een jaartje in Westerlo. Van de Beverse ploeg bereikte de redactie hetvolgende nieuws: onze ploeg bestond uit: Willy Schillemans, Peter Verbruggen, Hendrik Stuer, Norbert Van Hoeyweghen, Lucien Boons en als invaller Jan De Maeyer vader van Zeno.
Jan mocht al vlug ondervinden dat schaken niet zonder stres gaat, maar hij hield als goed onder controle en maakte er zelf een vrij complexe stelling van met enkel penningen. Nadat hij hiermee zijn tegenstand(st)er haar dame kon winnen bleef hij zijn zenuwen de baas en kon hij het rustig afmaken.
Lucien had het daartegen wel wat moeilijker en ook zijn oude ziekte stak weer de kop op (zet verwisseling) hierdoor kreeg zijn tegenstander een kwaliteit voor en kon dan ook rustig afmaken. Norbert hield de ganse partij onder controle maar kon ook geen doorbraak forceren. Dus remise als resultaat.
Hendrik daarintegen ging wel voor de winst en het zag er goed uit totdat Hendrik een stuk liet instaan (wat zijn tegenstander ook aannam). Hierdoor was het niet meer simpel voor Hendrik maar hij kon de deur toch dicht houden waardoor ook hier als uitslag remise werd.
Peter kwam slecht uit de opening maar kon naarmate het spel vorderde zijn positie verbeteren. Toen er in centrum een grote afruil tot stand kwam, won Peter de kwaliteit. Deze heeft hij dan ook niet meer afgeven en hij dwong zijn tegenstander dan ook helemaal terug tot hij opgaf.
Willy maakte er een heel ingewikkelde partij van met een pionoffer wat resulteerde in kansen langs beide kanten. Het zag er goed uit voor Willy in het middenspel maar de tegenstander plooide niet en "de pion zag ikniet meer terug met alle gevolgen vandien."
Einduitslag 3 punten van de 6 hiermee werden we 10de van 19 ploegen.
Voor de derby tegen Burcht waren we extra gemotiveerd natuurlijk. Maar toch konden we geen positief resultaat laten optekenen.
Luc startte snel en goed. Hij had lange tijd het initiatief dankzij een gepasseerde centrumpion. Waarschijnlijk kan er ergens in het middenspel een versterking gevonden worden. De tegenstander verdedigde stug en het voordeel bleef miniem. Met nog torens, dames en pionnen op het bord opende Luc zijn stelling met de g7-g5 opstoot dat tegelijkertijd een grapje bevatte. De tegenstander tuinde er echter niet in en de zet bleek uiteindelijk de ultieme verzwakking van de koningsstelling.
Peter kwam al snel de kwaliteit achter na een misrekening in de opening. Hij bleef echter taai verdedigen en kon met zijn lichte stukken veel sneller ontwikkelen. Hij creëerde een dynamisch evenwicht waarvan evenwel niet duidelijk was of het op langere termijn houdbaar zou blijven. Peter slaagde er toch in om dat te bewerkstelligen en haalde zo als enige een (half) punt.
Stefan kreeg in de opening een pionoffer voorgeschoteld in de Reti-Benoni. De aanname was nog goed maar het paard neerpoten op d3 waar het geruild kon worden voor een niet-ontwikkelde loper was een onderschatting van het sterke paard op e5. Dat domineerde het spel vanaf dan en sloeg uiteindelijk - na een blunder- ook op f7 in. Dat opende de stelling en dankzij het loperpaar kwam Stefan wat los en kon hij in tijdnoodfase ook nog een pion winnen. Met de tweede pion te slaan overzag hij echter stukverlies.
Willy speelde een strategisch gezonde partij. Zijn ruimtevoordeel in een soort van Konings-Indisch was voldoende om tevreden naar zijn stelling te kijken. Na lang en zwaar manoeuvreren tastte Willy echter mis in het eindspel door een pion iets te ver te laten oprukken alvorens hem aan te vallen. En dat bleek fatale gevolgen te hebben.
In de vijfde ronde moesten we naar Sint-Niklaas. En dat rond de tijd van Sinterklaas. Cadeautjes waren er echter niet. Toch niet van de kant van Sint-Niklaas.
Nochtans begon het niet slecht. Stefan opende solide en kon al snel op een voordeel bogen toen een vroeg c5 de tegenstander opzadelde met een passieve stelling. Na een paar dame-manoeuvres die niet veel opbrachten, materialiseerde het voordeel voor wit. Plotsklaps vielen er een stuk of drie pionnen, maar dat veranderde niet veel aan de miserabele stelling waarna zwart opgaf.
Luc had dezelfde methodiek gevolgd, maar in het middenspel werd hij verrast door een paardvork op e3 die de kwaliteit won. Hij kreeg er echter vrij veel tegenspel voor in de plaats en het initiatief. Net toen dat grote vormen aannam en er allerhande grapjes in de stelling kwamen, stelde Luc remise voor. De tegenstander nam deze kans met beide handen.
Willy had een goede stelling opgebouwd en kon op licht voordeel bogen. De tegenstander speelde actief om het evenwicht te handhaven wat min of meer lukte. Toen Willy in tijdnood kwam, was de betere - maar licht passieve stelling - nog wel te verdedigen maar de tijdnood deed zijn werk. Een stuk werd geblunderd, de tegenstander offerde terug waardoor Willy toren tegen twee paarden kwam te staan. Dat bleek uiteindelijk niet verdedigbaar.
Peter had een goede positie in het middenspel, maar pakte het daarna wat te traag aan. Of liever, de tegenstander maakte acties vrij moeilijk omdat hij zelf al snel zijn damevleugel pionnen ver liet oprukken. Toen Peter de druk daar had opgevangen ten koste van een ingesloten loper, veranderde de tegenstander de richting van zijn aanval. Peter's geknelde stukken konden daar geen antwoord op vinden met het gekende gevolg...
Lucien begon
zeer goed en bleef bij de pinken. Zijn tegenstander had zijn oprukkende pionnen
in het centrum onderschat en moest een stuk prijs geven voor een pion. Lucien
bleef hierna rustig verder spelen en hield de partij onder controle. Als zijn
tegenstander dan nog een stuk weg gaf (wat Lucien aannam) hield hij de eer voor
zichzelf en gaf op.
Willy had
op het eerste bord een tegenstander die vlug in de aanval ging, hij speelde
zelfs met een open koningsvleugel om zo meer druk te kunnen geven. Willy kon
die druk onder bedwang houden en kon zelf heel wat druk uitoefenen dankzij die
open koningsstelling. Eens Willy zijn stukken goed stonden was er niets meer
aan te doen 2-0 voor ons.
Peter had
een vrij gesloten stelling maar had wel een beter positiespel. Toen de 2-0
voorsprong een feit was besloot Peter remise aan te bieden In plaats van alles
open te breken. Door het slechter positiespel en 40 minuten tijd achterstand besloot
de tegenstrever dit remise aanbod aan te nemen.
Frans die
als invaller meespeelde kwam iets slechter uit de opening, maar kwam op een
gegeven moment zelfs een pion voor. Deze pion heeft hij dan ook vlug terug
moeten prijsgegeven, meer zelfs hij verloor er nog één. Deze doorgebroken pion
kon Frans niet meer tegenhouden. Maar zijn tegenstander heeft de winst niet
zomaar gekregen hij heeft er hard voor moeten knokken.
De herfst is volop in het land en de winter staat voor de deur. KSK Deurne hoopt voor u de feestdagen alleszins goed in te zetten met ons 52e kersttornooi! U wordt van harte uitgenodigd op vrijdag 20 december 2013 om 20:00 in ons clublokaal, de Royal Esso Club te Deurne. Buiten is er voldoende plek om te parkeren en binnen is er voldoende sfeer om u te amuseren.
Door de beperkte plaats kunnen we 20 ploegen inschrijven. Daarom wordt tijdig inschrijven warm aanbevolen. Op de avond zelf zullen er geen inschrijvingen meer aanvaard worden. Gelieve je, ten laatste op maandag 16 december 2013, aan te melden bij sk.deurne@gmail.com.
Graag zouden we de paringen op voorhand zo optimaal mogelijk voorbereiden. Daarom zouden we U willen vragen om de ploegopstellingen door te geven. Namen, elo's en stamnummers volstaan. Kleine wijzigingen kunnen nog aangepast worden op de avond zelf. Zo kunnen we stipt om 20:00 beginnen.
Nog maar een paar dagen en dan gaat in Chennai, Indië de titelkamp van start tussen de indiër Viswanathan Anand en de Noor Magnus Carlsen. Het thuisvoordeel heft misschien het elo-verschil op want Magnus Carlsen heeft een rating van 2870 op de laatste FIDE lijst, terwijl ondertussen vijf-voudig wereldkampioen Anand maar een rating kan voorleggen van 2775 en daarmee pas op de zevende plaats van diezelfde FIDE lijst opduikt.
Maar meer nog dan het eloverschil, wat volgens Carlsen zelf 'geen juiste weergave' van de sterkte is, speelt het verschil in leeftijd. Anand is 46, zijn tegenstander amper 22. Het is nog altijd verbazend vast te stellen hoe jong Carlsen is. Hij heeft nota bene al eens geweigerd om deel te nemen in de vorige WK-cyclus...
Hij is natuurlijk nog geen wereldkampioen maar voor velen staat het vast dat Carlsen favoriet is. Niet alleen op basis van elo, maar ook zijn aanpak van schaken. Hij speelt alle openingen (zonder daarmee maniakaal bezig te zijn), maar begint zijn voordeel pas in middenspel en eindspel vast te schroeven. De stijl die hij daarbij hanteert is doorduwen in een stelling met een licht -of zelfs helemaal geen- voordeel. Dat zal ook nu zijn tactiek zijn, Anand aan het bord houden en hem laten doorspelen 'tot hij kraakt'. Dat belooft alvast.
Het wereldkampioenschap kan je live volgen op deze link vanaf 9 november, 3 uur 's middags: chennai2013.fide.com
We ontvingen van de Liga Antwerpen de uitnodiging om ons in te schrijven in de Zilveren Toren. Het voorstel en kalender vind je in bijlage. Wie wil meespelen dient dit zo snel mogelijk te laten weten aan de club.
Voor de derde ronde moesten we naar Sint-Amandsberg. Het clublokaal vinden was allerminst gemakkelijk, het opgegeven adres bleek niet het juiste en de andere lokatie was toch wel niet zo eenvoudig te vinden. Met ongeveer tien minuten te laat kwamen we toe, maar de tegenstanders besloten om de klokken te herzetten naar het beginuur.
Dan kan er geschaakt worden. De verrassing was groot toen Luc al vrij snel verloor. Vooral omdat hij eerst nog een pion gewonnen had. Hij liet echter zijn dame instaan in een moment van verstrooidheid. Stefan belandde in een variant die hij net even bekeken had, maar toen de theorie ophield ging het gelijk mis. De tegenstander had echter ook last van verstrooidheid: hij zag de goede zet maar speelde hem niet. Daarna steeg de spanning op het bord. Na verwikkelingen kon Stefan een pion winnen dankzij een matdreiging die de tegenstander overzag. Toen een tweede pion sneuvelde zag de tegenstander af van verdere tegenstand. Ook Hendrik kreeg een scherpe stelling op het bord. Hij bleef koel, doorstond de druk en voerde het eindspel met pion meer met vaste hand naar winst ondanks opkomende tijdnood. Peter tenslotte offerde een pion om de kwaliteit te winnen. Dat lukte maar ook hij moest het hoofd koel houden in tijdnood.
Ronde 2 tegen Paul Van Herck zal niet de geschiedenis ingaan als onze beste ronde van het seizoen. Luc misspeelde zich in het eindspel waardoor hij de kwaliteit moest geven. Hij bood nog dapper weerstand maar in het pionneneindspel was het niet meer te houden. Peter bouwde een solide aanvalsstelling op met de doorstoot c5, hij miste echter de beslissende zet, en misrekende zich. De tegenstander verdedigde stug maar bood remise aan omdat hij niet genoeg tijd meer overhad. Stefan had een complexe opening op het bord en offerde in het middenspel een stuk. Hij overzag echter dat zijn dame ingesloten kon worden en dat leidde tot stukverlies. Nog lang doorspelen veranderde niets meer. Willy counterde het Hollands nogal tam, en kon niet op openingsvoordeel buigen. HIj creëerde wel problemen maar de stelling bleef in dynamisch evenwicht.
De club ontving een schrijven van Wim DHaluin, Jan TSas en Robert Schuermans die een speciale oproep doen om deel te nemen aan de Antwerpse ligakampioenschappen, die dit jaar door SK Oude-God, SK Borgerhout en SK Deurne worden georganiseerd. Het gaat om 9 zondagen volgens Interclubtempo, maar elke speler heeft de mogelijkheid om als hij een zondag niet kan een partij vooruit spelen, bijvoorbeeld op een clubavond. Het prijzengeld is bovendien behoorlijk stevig. Als er genoeg inschrijvingen zijn, komt er een expertenreeks, waardoor deelnemers aan de Open Reeks nog meer winstkansen hebben.
Inschrijven kun je nog tot en met 5 oktober op www.ligakampioenschap.be (of ter plaatse tot 6 oktober voor 12 uur). Nog aan het twijfelen? Gewoon inschrijven!
Van 8 tot 11 november 2013 gaat het Leuvens Open Schaaktornooi opnieuw door. Vermits ze dit jaar aan hun 25ste editie toe zijn, maken ze er een spetterend feest van. Niet alleen zullen deelnemers kunnen genieten van een receptie, maar bovendien zijn er ook talrijke verrassingen en zijn er zelfs nog meer prijzen dan voorheen!
Noteer dus nu al de dagen van 8 tot 11 november in uw agenda.
Stefan kwam niet goed uit de opening, maar kreeg het punt cadeau toen de gsm van de tegenstander afging. Peter's tegenstander wou een debacle op de eerste borden vermijden en bood remise aan, hetgeen Peter onmiddellijk aannam want enkel de tegenstander had dreigingen. Norbert kreeg ook een remiseaanbod dat hij gretig aannam nadat de loper enkele zetten voordien uit zijn handen viel. De hoofdrol was voor Luc weggelegd. Diens tegenstander wou geen remise, winst zou immers een ploegengelijkspel opleveren. Luc moest tot in het toreneindspel doorknokken en enkele moeilijke momenten doorstaan om zijn remise te halen maar de beloning (een kus van de Norbert) was het wachten waard. Wie zegt dat er in het schaken geen emoties zijn?
De stand levert een eigenaardig zicht op: geen enkele ploeg won/verloor met een verschil groter dan 9-7. 't wordt spannend.
Oude God organiseert een jeugd- en rapidtoernooi. Alle informatie erover ontvingen we via mail, zie de bijlagen. Inschrijven kan via de website van Oude God.
Deze zevende editie van de José Tonoli Memorial zal tevens ook dienst doen als Belgisch kampioenschap voor Rapid partijen en de prijzenpot zal de 2.500 euros overschrijden. Inschrijvingen via schaakclub Anderlecht en meer informatie in de PDF in bijlage.
Bijna alle topfavorieten gaan door naar de volgende ronde (de derde). Toch zijn er al enkele verrassingen, zo werd Polgar uitgeschakeld en ook ex-FIDE wereldkampioen Ponomariov mocht al naar huis tegen relatief onbekende spelers. Maar de grootste verrassing is de exit van super GM Alexei Shirov tegen het 14-jarige Chinese talent Wei Yi ('amper' 2551 elo, maar volgens zijn landgenoten speelt hij tegen de 2700). Dat blijkt uit de partij hieronder, waar ook de computer geen speld tussen krijgt.
Je kan de partijen live volgen op de officiële website: http://www.chessworldcup2013.com/live. De volgende ronde 3 start om 15u vandaag en o.a. Kramnik heeft een niet zo evidente tegenstander.
Eerst de partij van Wei (met wit) nog:
1. e4
c5 2. ♘f3 d6 3. d4 cxd4 4. ♘xd4 ♘f6 5. ♘c3 a6 De Najdorf-variant van het
Siciliaans. De favoriete opening van
Fischer met zwart (toen de loper-uitval naar g5 in de mode was), overgenomen
door Kasparov (toen men gewoon de loper naar e2 ontwikkelde, de zogenaamde
'Scheveningen-variant'. Vandaag de dag
spelen de GMs bijna unaniem de loper naar e3 en leiden daarmee de Engelse
aanval in, zo genoemd naar een groep Engelse grootmeesters die deze zet
populariseerden in de jaren '80. 6. ♗e3 e6 7. ♗e2 ♕c7 8. ♕d2 b5 9. f3 ♘bd7 10.
a3 h5 11. O-O-O ♖b8 12. ♗xb5!? Een interessant stukoffer, gebaseerd op een
vervolg met dame-offer: axb5 13. ♘dxb5 ♕b7
14. ♕xd6 ♗xd6?! (beter is de loper naar e7, 14...♗e7! 15. ♗f4 e5 16. ♗xe5
♕xb5 17. ♘xb5 ♖xb5 18. ♕c6 ♖c5 19. ♕a8 ♘xe5∞ Bologan-Shirov, Canada Open, 2005.
Shirov won uiteindelijk die partij.] 15.
♘xd6 ♔e7 16. ♘xb7 ♗xb7 Wit heeft een klein voordeel zegt ook de computer. Maar
misschien rekende Shirov erop dat de jonge Chinees het resulterende eindspel
niet goed zou behandelen. Want het blijft tenslotte een stuk tegen pionnen. 17.
♖d4 ♖hd8 18. ♖hd1 ♘e5 19. a4 ♖xd4 20. ♗xd4 ♘fd7 21. b3 g5 22. ♘b5 g4 23. ♗b2
gxf3 24. ♗a3 ♔f6 25. gxf3 ♔g5 26. ♘d4 ♗a6 27. ♔b1 ♖b7 28. ♖g1 ♔f6 29. ♗b2 ♔e7
30. ♖g5 h4 31. f4 ♘g6 32. ♘xe6! De computer verkiest 32.f5 maar wij mensen
verkiezen deze zet. Zonder dat Shirov
iets 'fout' doet, wordt zijn stelling zet na zet slechter. fxe6 33. ♖xg6 ♘c5
34. f5 ♔f7 35. ♖f6 ♔e7 36. ♖h6 ♔f7 37. ♖xh4 exf5 38. exf5 ♖d7 39. ♗d4 ♖d5 40. ♖f4
♗c8 41. ♗xc5 ♖xc5 42. ♔b2 ♔f6 43. b4 ♖c7 44. ♔b3 ♗xf5 45. c3 ♖h7 46. b5 ♔e5 47.
♖d4 ♖xh2 48. a5 ♗h3 49. a6 ♗f1 50. a7 ♖h8 51. ♔b4 ♗g2 52. ♖d2 ♗f3 53. ♔a5 ♖c8
54. ♖d3 ♗g2 55. ♔a6 ♖f8 56. ♖d2 ♗a8 57. c4 ♖c8 58. c5 1-0 Want na ♖xc5 59. ♖d8 ♗f3 60. a8=♕ ♗xa8 61. ♖xa8 ♔d5
62. b6 ♖c6 63. ♔a7moet zwart zijn toren geven voor de pion.
Interclub - speeldagen en kalender (voorlopige versie)
Interclub - speeldagen en kalender (voorlopige versie)
De kalender en reeksindeling werd gepubliceerd. Voor wie het al interesseert hierbij de (voorlopige) reeksindeling en competitiekalender van deze interclub. Contactgegevens van de club worden nog geupdate en verdeeld binnen de club. Noteer dat dit de eerste versie is van de schaakbond, dwz wijzigingen zijn nog mogelijk, maar de club wordt daarvan op de hoogte gehouden. Hou dus deze blog in de gaten.
Op 10 augustus start in het Noorse Tromso de FIDE World Cup, met 7 ronden knock-out chess duurt het tot 3 september. De World Cup is het kwalificatietoernooi voor het volgende wereldkampioenschap waaraan de beste schakers uit verschillende categorieën mogen meedoen.
Zo zijn er jeugdwereldkampioenen, de wereldkampioene bij de vrouwen, de beste spelers uit alle werelddelen, een aantal wild cards via de FIDE president moeten ook youngsters of mensen die net uit de boot vallen, de kans geven om een gooi te doen naar een plaatsje in het WK-kandidatentoernooi. Jammer genoeg geen Belgen present, wel twee Noorderburen (Anish Giri en Jan Smeets).
De beide finalisten van de World Cup zullen zich plaatsen voor het kandidatentoernooi van 2014. Tesamen met de verliezer van de wereldlkampioenschapsmatch Carlsen-Anand, de top twee van de FIDE Grand Prix en de top 2 van FIDE elorating.
Een belangrijke data voor te onthouden: zondag 25 augustus zullen we met de schaakclub op de olympische straat staan tijdens de "Beverse Feesten". Kom zeker even langs.
Jeugdschaaklessen van 18:30 tot 20 uur (behalve in juli-augustus), vanaf 20 uur voor volwassenen (behalve in de zomervakantie)
Competitiewedstrijden: thuiswedstrijden gaan door op zondagnamidag 14 uur voor nationale interclubwedstrijden en op vrijdag 20 uur voor de Antwerpse competitie. Raadpleeg de kalender.
Contacteer de club
Druk op onderstaande knop om een e-mail te sturen.