Dé vraag voor we onze inkopen gaan doen: 'Vlees, aardappeltjes en ... ???' Het hoeft niet moeilijk te zijn, gewoon een lekker stukje vlees (steak, gemarineerd kippetje, hamburger...) en daarbij enkele lekkere geroosterde groenten uit de oven!
Dit recept is voor 4 personen
Ingrediënten: - 1 ui (in grove parten gesneden) - 4 tenen knoflook (pellen maar in zijn geheel laten) - 1 aubergine in blokjes of grove stukken - 1 courgette in stukken - 2 wortelen in kleine stukjes (gaart minder snel dan de andere groenten) - 2 paprika's (kleuren naar keuze) - wat olijfolie - pezo - beetje fijngesneden verse basilicum - provençaalse kruiden
Werkwijze: Verwarm de oven (grill stand) voor op 200°C.
Verdeel de tenen knoflook over een braadslee (of diepe ovenplaat). De stukken ui en aubergine mogen er ook bij. Dan volgen de paprika, wortel en courgette. Sprenkel er een klein beetje olijfolie over.
Schep de groenden om in de olie zodat dit wat verdeeld geraakt. Kruid met pezo en provençaalse kruiden. De basilicum houden we nog even apart.
Rooster de groenten een 40-tal minuutjes, roer af en toe eens alles om. Houd in het oog wanneer de groenten exact zacht zijn. Dan zijn ze klaar. Zorg er wel voor dat ze niet plat worden want dat is ook niet lekker!
Neem dan de groenten uit de oven en schep nog eens om. Verdeel over de borden, of serveer in een apart kommetje. Voor het serveren nog wat fijngesneden (of hele blaadjes) basilicum erover en klaar!
Eventueel kan je nog een sausje of dressing voorzien voor bij het vlees. Aardappeltjes kan je koken, bakken, of zoals ik heb gedaan, eerst een beetje koken (niet helemaal gaar) en dan mee in de braadslee in de oven doen.
Dit is een gemakkelijk en lekker dessertje... niet naar de kalorietjes kijken echter
Dit recept is voor 4 personen
Ingrediënten: - 60 gr speculaaskoekjes - 200 gr mascarpone - 200 gr volle room (is echt het beste) - 35 gr fijne suiker (eventueel ook nog wat vanille-essence)
Materiaal: Spuitzak (gemakkelijk zelf te maken door de punt van diepvrieszakje te knippen, maar ook goedkoop met verschillende mondstukken te vinden bij bv Blokker)
Werkwijze: De room moet goed worden opgeklopt met de fijne suiker. Gebruik culinaure, volle room.
Om de luchtigheid te kunnen blijven garanderen moet de mascarpone er voorzichtig doorgespateld worden. Doe dit wel grondig dat alles goed gemengd raakt.
Mengsel in de spuitzak doen en ongeveer 1 uurtje in de koelkast leggen.
Ondertussen kun je de speculoos al fijnmalen met bijvoorbeeld een vijzel of mixer.
Na het koelen in de koelkast neem je een glaasje en leg je op de bodem een niet-gemalen speculaaskoekje. Spuit daarover een laagje mascarpone. Werk verder af in laagjes met de speculaaskruimels en mascarpone. Eindig met speculaaskruimels, het oog wilt ook wel wat!
Smakelijk!!!!
PS: de glaasjes zo snel mogelijk serveren, zet je het eerst nog in de koelkast voor een uurtje dan worden de kruimels 'wak'...