Wie mij al wat beter kent weet dat ik tot rust kom met mijn neus in de kookpotten! Als ik er de tijd voor heb probeer ik graag het één en ander uit, en toch wel vaak gesmaakt door mijn tafelgenoten. Het idee achter deze blog is het delen van mijn succesreceptjes met jullie. Misschien halen jullie hieruit wel wat inspiratie!
Culinaire hoogstandjes moeten jullie hier niet verwachten, wel lekkere en afwisselende maaltijden die iedereen klaar kan maken. Smakelijk!
In de traditionele versie van dit gerecht wordt als vlees ossentong verwerkt. Aangezien ik daar niet wild van ben, vervang ik dit door speblokjes Je kunt er echter voor kiezen toch de originele ingrediënten te gebruiken!
Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediënten: - 100 gr. gekookte hesp - 100 gr. gerookte spekblokjes - 250 gr. champignons - 100 gr. bakboter - 2 el. bloem - 4 dl. kippenboullion - 4 el. tomatenpuree - 375 gr. macaroni (of andere pasta naar keuze) - pezo (peper en zout) - 100 gr. Parmezaanse kaas - 100 gr. gemalen Emmentaler - peterselie
Werkwijze: Snij de hesp in fijne reepjes, kuis de champignons en snij deze in fijne schijfjes.
Laat de boter smelten in een ruime pan (ik gebruik de wok) of braadpan. Strooi er de bloem op en voeg de hesp, spekblokjes en champignonschijfjes toe. Overgiet met de kippenboullion en voeg de tomatenpuree gelijk toe. Kruid een beetje met pezo, roer goed en laat 5 minuten doorkoken.
Haal de pan even van het vuur, en voeg dan de 100 gr. Parmezaanse kaas en de 100 gr. Emmentaler toe aan de saus.
Breng ondertussen water aan de kook in een pot met een beetje zout. Voeg de macaroni toe en laat koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet na de verstreken bereidingstijd van de pasta het water af en laat de macaroni uitlekken in een vergiet.
Doe de pasta weer in de kookpot en overgiet met de Milanese saus. Goed roeren om de smaken te mengen. Werk af op het bord met fijngemalen peterselie en een beetje geraspte Parmezaanse kaas.
Dit recept is voor 4 personen (of voor voor 2 personen = soep voor twee dagen )
Ingrediënten: - 1 el. olijfolie - 1 kg courgettes (in blokjes gesneden) - 2 uien (grof in kwartjes gesneden) - 2 teentjes knoflook (gepeld natuurlijk) - 2 takjes tijm - 1 lauriersblaadje - 5 takjes platte peterselie - 1 takje rozemarijn - 1 liter groentenboullion - pezo (peper en zout)
Eventueel ter versiering achteraf : een paar kleine takjes rozemarijn, wat parmezaanschilfers
Werkwijze: Verwarm de eetlepel olijfolie in een grote kookpot. Fruit eerst de ui en knoflook en voeg dan de courgettes toe. Maak een kruidentuiltje van de tijm, rozemarijn, laurier en peterselie en voeg toe samen met de boullion. Voeg beetje pezo toe.
Breng alles aan de kook met het deksel op de kookpot. Draai vervolgens het vuur lager en laat nog 10 minuten rustig pruttelen.
Haal het kruidentuiltje uit de boullion. Pureer de courgettes, de ui en de look. Proef even en kruid nog wat bij indien nodig.
Verdeel de soep over de borden, giet er een scheutje olijfolie over en versier met wat parmezaanschilfers en een takje rozemarijn.
We bijten de spits af met een dessertje! En wat voor één?!...
Dit recept heb ik op vraag van anderen al vaak doorgegeven, zelden vind je op restaurant een betere pannacotta (al zeg ik het zelf). Het leuke eraan is dat het niet zo moeilijk is te volgen, én dat je er gemakkelijk een extra touch aan kunt geven door verse (rode) vruchten of een lekkere coulis toe te voegen.
Voorbereiding : Week de gelatineblaadjes even in wat koud water terwijl je aan het recept begint.
Werkwijze : Verhit de room in een steelpan op een niet te hoog vuur. Snij het vanillestokje open en doe de inhoud ervan er mee in. Zelf gebruik ik meestal vanille poedersuiker te koop in een potje in de winkel (meestal bij de bakproducten).
Wacht tot je damp van de room ziet komen, al is het maar lichtjes. Roer er dan de suiker door tot die is opgelost. Je voelt het wel wanneer de 'korrels' weg zijn tijdens het roeren.
Zet vervolgens het vuur hoger tot de room tegen de kook aan is. Let op, niet laten koken! Dan neem je de pan van het vuur. Wacht één minuutje en voeg dan de goed uitgeknepen gelatineblaadjes toe. Stevig roeren om alles te mengen.
Laat alles een vijf- tot tiental minuten tot lauw afkoelen en roer af en toe eens om te voorkomen dat er een 'vel' komt op het mengsel.
Verdeel nadat je een laatste keer hebt geroerd (om de vanillepitjes goed te verdelen) de crème voorzichtig over 4 dessertpotjes. Laat ze tot kamertemperatuur afkoelen, dek dan af met huishoudfolie en zet ze minstens twee uur in de koelkast.
Om na te gaan of de pannacotta na 2 uur goed is opgesteven : neem een potje uit de koelkast en schud zachtjes heen en weer. De crème mag niet meer mee gaan trillen. Voor het opdienen kan je ze op een bordje storten of in het potje opdienen. Voor het storten breng je water aan de kook en giet je het in een hittebestendige kom of in een kookpot. Laat de potjes met pannacotta er max. 8 - 10 seconden in zakken (niet tot aan de rand), haal ze er daarna uit en zet omgekeerd op een bord. Schud zacht en wacht tot de pannacotta uit het potje valt.
Afwerken kan je doen met verschillende vruchten, mijn favorieten zijn framboosjes en aarbeien, en eventueel kan je er ook nog een coulis bij serveren van rode vruchten. Ter afwerking is een blaadje munt niet mis. Het oog wilt ook wel wat!