Categorieën
  • Dessertjes! (2)
  • Hoofdgerechten (2)
  • Voorgerechtjes (1)
  • Inhoud blog
  • Geroosterde groenten
  • Mascarpone met speculaas... hmmmmm...
  • Welkom op mijn (bescheiden) kookblog!!
  • Milanese Macaroni
  • Provençaalse courgettesoep met rozemarijn
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Saskia's kookblog
    Mijn culinaire uitspattingen
    16-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mascarpone met speculaas... hmmmmm...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Dit is een gemakkelijk en lekker dessertje... niet naar de kalorietjes kijken echter

    Dit recept is voor 4 personen


    Ingrediënten:

    - 60 gr speculaaskoekjes
    - 200 gr mascarpone
    - 200 gr volle room (is echt het beste)
    - 35 gr fijne suiker (eventueel ook nog wat vanille-essence)


    Materiaal:
    Spuitzak (gemakkelijk zelf te maken door de punt van diepvrieszakje te knippen, maar ook goedkoop met verschillende mondstukken te vinden bij bv Blokker)

    Werkwijze:
    De room moet goed worden opgeklopt met de fijne suiker. Gebruik culinaure, volle room.

    Om de luchtigheid te kunnen blijven garanderen moet de mascarpone er voorzichtig doorgespateld worden. Doe dit wel grondig dat alles goed gemengd raakt.

    Mengsel in de spuitzak doen en ongeveer 1 uurtje in de koelkast leggen.

    Ondertussen kun je de speculoos al fijnmalen met bijvoorbeeld een vijzel of mixer.

    Na het koelen in de koelkast neem je een glaasje en leg je op de bodem een niet-gemalen speculaaskoekje. Spuit daarover een laagje mascarpone. Werk verder af in laagjes met de speculaaskruimels en mascarpone. Eindig met speculaaskruimels, het oog wilt ook wel wat!

    Smakelijk!!!!

    PS: de glaasjes zo snel mogelijk serveren, zet je het eerst nog in de koelkast voor een uurtje dan worden de kruimels 'wak'...

    16-02-2012 om 20:12 geschreven door Saskia  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Dessertjes!
    01-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pannacotta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We bijten de spits af met een dessertje! En wat voor één?!...

    Dit recept heb ik op vraag van anderen al vaak doorgegeven, zelden vind je op restaurant een betere pannacotta (al zeg ik het zelf). Het leuke eraan is dat het niet zo moeilijk is te volgen, én dat je er gemakkelijk een extra touch aan kunt geven door verse (rode) vruchten of een lekkere coulis toe te voegen.


    Dit receptje is voor 4 personen.

    Ingrediënten :
    - 400 ml. vloeibare slagroom
    - 60 gr. fijne kristalsuiker
    - 1 vanillestokje
    - 2 blaadjes gelatine (4 gr.) 

    Voorbereiding :
    Week de gelatineblaadjes even in wat koud water terwijl je aan het recept begint.

    Werkwijze :
    Verhit de room in een steelpan op een niet te hoog vuur. Snij het vanillestokje open en doe de inhoud ervan er mee in. Zelf gebruik ik meestal vanille poedersuiker te koop in een potje in de winkel (meestal bij de bakproducten). 

    Wacht tot je damp van de room ziet komen, al is het maar lichtjes. Roer er dan de suiker door tot die is opgelost. Je voelt het wel wanneer de 'korrels' weg zijn tijdens het roeren.

    Zet vervolgens het vuur hoger tot de room tegen de kook aan is. Let op, niet laten koken! Dan neem je de pan van het vuur.
    Wacht één minuutje en voeg dan de goed uitgeknepen gelatineblaadjes toe.
    Stevig roeren om alles te mengen.

    Laat alles een vijf- tot tiental minuten tot lauw afkoelen en roer af en toe eens om te voorkomen dat er een 'vel' komt op het mengsel.

    Verdeel nadat je een laatste keer hebt geroerd (om de vanillepitjes goed te verdelen) de crème voorzichtig over 4 dessertpotjes. Laat ze tot kamertemperatuur afkoelen, dek dan af met huishoudfolie en zet ze minstens twee uur in de koelkast.

    Om na te gaan of de pannacotta na 2 uur goed is opgesteven : neem een potje uit de koelkast en schud zachtjes heen en weer. De crème mag niet meer mee gaan trillen. Voor het opdienen kan je ze op een bordje storten of in het potje opdienen. 
    Voor het storten breng je water aan de kook en giet je het in een hittebestendige kom of in een kookpot. Laat de potjes met pannacotta er max. 8 - 10 seconden in zakken (niet tot aan de rand), haal ze er daarna uit en zet omgekeerd op een bord. Schud zacht en wacht tot de pannacotta uit het potje valt. 

    Afwerken kan je doen met verschillende vruchten, mijn favorieten zijn framboosjes en aarbeien, en eventueel kan je er ook nog een coulis bij serveren van rode vruchten.
    Ter afwerking is een blaadje munt niet mis. Het oog wilt ook wel wat!

    Veel succes met dit heerlijke dessertje!

    01-02-2012 om 00:00 geschreven door Saskia  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Dessertjes!


    Archief per week
  • 13/02-19/02 2012
  • 30/01-05/02 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mailinglijst

    Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs