Dé vraag voor we onze inkopen gaan doen: 'Vlees, aardappeltjes en ... ???' Het hoeft niet moeilijk te zijn, gewoon een lekker stukje vlees (steak, gemarineerd kippetje, hamburger...) en daarbij enkele lekkere geroosterde groenten uit de oven!
Dit recept is voor 4 personen
Ingrediënten: - 1 ui (in grove parten gesneden) - 4 tenen knoflook (pellen maar in zijn geheel laten) - 1 aubergine in blokjes of grove stukken - 1 courgette in stukken - 2 wortelen in kleine stukjes (gaart minder snel dan de andere groenten) - 2 paprika's (kleuren naar keuze) - wat olijfolie - pezo - beetje fijngesneden verse basilicum - provençaalse kruiden
Werkwijze: Verwarm de oven (grill stand) voor op 200°C.
Verdeel de tenen knoflook over een braadslee (of diepe ovenplaat). De stukken ui en aubergine mogen er ook bij. Dan volgen de paprika, wortel en courgette. Sprenkel er een klein beetje olijfolie over.
Schep de groenden om in de olie zodat dit wat verdeeld geraakt. Kruid met pezo en provençaalse kruiden. De basilicum houden we nog even apart.
Rooster de groenten een 40-tal minuutjes, roer af en toe eens alles om. Houd in het oog wanneer de groenten exact zacht zijn. Dan zijn ze klaar. Zorg er wel voor dat ze niet plat worden want dat is ook niet lekker!
Neem dan de groenten uit de oven en schep nog eens om. Verdeel over de borden, of serveer in een apart kommetje. Voor het serveren nog wat fijngesneden (of hele blaadjes) basilicum erover en klaar!
Eventueel kan je nog een sausje of dressing voorzien voor bij het vlees. Aardappeltjes kan je koken, bakken, of zoals ik heb gedaan, eerst een beetje koken (niet helemaal gaar) en dan mee in de braadslee in de oven doen.
In de traditionele versie van dit gerecht wordt als vlees ossentong verwerkt. Aangezien ik daar niet wild van ben, vervang ik dit door speblokjes Je kunt er echter voor kiezen toch de originele ingrediënten te gebruiken!
Dit recept is voor 4 personen.
Ingrediënten: - 100 gr. gekookte hesp - 100 gr. gerookte spekblokjes - 250 gr. champignons - 100 gr. bakboter - 2 el. bloem - 4 dl. kippenboullion - 4 el. tomatenpuree - 375 gr. macaroni (of andere pasta naar keuze) - pezo (peper en zout) - 100 gr. Parmezaanse kaas - 100 gr. gemalen Emmentaler - peterselie
Werkwijze: Snij de hesp in fijne reepjes, kuis de champignons en snij deze in fijne schijfjes.
Laat de boter smelten in een ruime pan (ik gebruik de wok) of braadpan. Strooi er de bloem op en voeg de hesp, spekblokjes en champignonschijfjes toe. Overgiet met de kippenboullion en voeg de tomatenpuree gelijk toe. Kruid een beetje met pezo, roer goed en laat 5 minuten doorkoken.
Haal de pan even van het vuur, en voeg dan de 100 gr. Parmezaanse kaas en de 100 gr. Emmentaler toe aan de saus.
Breng ondertussen water aan de kook in een pot met een beetje zout. Voeg de macaroni toe en laat koken volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Giet na de verstreken bereidingstijd van de pasta het water af en laat de macaroni uitlekken in een vergiet.
Doe de pasta weer in de kookpot en overgiet met de Milanese saus. Goed roeren om de smaken te mengen. Werk af op het bord met fijngemalen peterselie en een beetje geraspte Parmezaanse kaas.