Reden om op te starten
K. volgt reeds sinds vorig jaar les op ons centrum. T. startte nieuw dit schooljaar. De eerste 2 weken van dit schooljaar waren beiden vrij regelmatig aanwezig op school. Na drie weken startten de eerste afwezigheden. De eerste keren werd er verwittigd, altijd was de familie van T. de reden waarom beiden niet op school geraakten. T. komt uit een gezin met veel kinderen en zij moet thuis regelmatig meehelpen, K. helpt haar daarbij. De weken die daarop volgende kregen we steeds vaker berichten via facebook over problemen in de familie die T. en K. verhinderden om naar school te komen en K. gaf aan 'dat het hem teveel' wordt. In de cel leerlingen werd besloten om samen met het CLB op huisbezoek te gaan. School en CLB gingen op woensdag 14 oktober op huisbezoek om in kaart te brengen wat er precies aan de hand is.
Eerste huisbezoek
Tijdens dit gesprek blijkt dat beiden wel nog naar school willen komen maar dat de context waarin ze zitten hen weerhoudt om naar school te komen. Ondanks het feit dat ze alleen woont wordt T. volledig ingepalmd door haar familie en wordt voortdurend ingeschakeld om mee te helpen in het huishouden en is niet sterk genoeg om hier een grens in te trekken. K. helpt heel vaak mee in de familie van T. en draagt zelf een groot deel verantwoordelijkheid voor de zorg van zijn eigen hulpbehoevende vader. Beiden hebben het moeilijk om naar familie toe grenzen te trekken en op te komen voor zichzelf, ze hebben beiden wel een duidelijk beeld van wat ze zelf willen bereiken. Daarbij komt dat T. in dit gesprek met non verbale signalen aangeeft dat ze graag een gesprek wil hebben zonder dat K. erbij is. We brengen tijdens dit gesprek in kaart wat voor beiden de eerste stappen zijn om terug naar school te kunnen komen. Zowel T. als K. geven aan dat ze de richting waar ze nu in zitten niet echt juist gekozen hebben. T. heeft voorkennis in een andere richting en wil daar verder in gaan. K. geeft aan dat het niveau van zijn huidige richting te hoog gegrepen is en hij liefst zou veranderen. We spreken af dat er de volgende dag met elk van hen op school een individueel gesprek ingepland wordt om hun schools traject aan te pakken. T. en K. zijn aangenaam verrast dat er tijd genomen werd om tot bij hen te komen om met hen te praten. Ze geven toe dat ze zelf nooit op school zouden zijn geraakt als wij niet eerst tot bij hen geweest waren om een duidelijke reden te geven om terug te komen naar school.
Eerste keer terug op school na 3 weken thuis.
De dag na het huisbezoek (geen lesdag) zijn eerst K.en later T. aanwezig op hun op gesprek op school.
In dit gesprek komt bij K. naar boven dat hij het moeilijk heeft om alles wat de voorbije maand gebeurde in zijn familie en in de familie van T. een plaats te geven. Hij geeft toe vaker naar softdrugs te grijpen om dit alles te kunnen verwerken. Hij staat open voor het idee om te 'praten' om zijn hoofd te kunnen klaren. We spreken af dat we samen op zoek gaan naar professionele mensen waar hij mee kan gaan praten. Hij wil ook graag op eigen benen staan, los van zijn familie. Er wordt afgesproken dat dit stuk opstarten BZW overgedragen wordt naar CLB. Hij geeft ook toe dat de gesprekken die daarvoor met hem gebeurden (thuis en via facebook) hem geholpen hebben. K. start de eerstvolgende lesdag in een nieuwe richting, ik ga met hem die dag op bezoek bij zijn nieuwe leerkracht BGV.
T. komt diezelfde dag in de namiddag op gesprek. Ze komt moeilijk los en heeft een eerder afstandelijke houding op school. We gaan het gesprek aan over haar schools traject en er wordt beslist dat ook zij kan herstarten in een nieuwe BGV richting. Ik ga met haar op bezoek bij haar nieuwe leerkracht BGV. Na dit bezoek geeft T. te kennen dat ze eigenlijk wel eens wil praten met iemand. Aangezien ze zich op school nogal onwennig voelt beslissen we om een koffie te gaan drinken in de buurt van school. Toen kwam ze los. Ze wil een toekomst voor zichzelf, maar voelt zich letterlijk verdrinken in haar verplichtingen. Ze kan geen neen zeggen tegen haar familie en heeft het gevoel dat haar leven geleefd wordt. Ook haar relatie met K. is voor haar soms verstikkend, maar ze kan dit niet echt overbrengen. T. wil dolgraag tijd voor zichzelf, ze geeft aan dat haar leven op dit moment te 'eng' aanvoelt en wil daar wel iets aan doen. In gesprek komen we er op uit dat T. dolgraag danst, ze heeft dit vroeger nog gedaan en zou dit graag opnieuw doen, alleen... We spreken af dat ik samen met haar op zoek ga naar een dansclub in haar buurt waar we kunnen gaan informeren om in te schrijven voor danslessen. T. vertrekt die dag naar huis met een optimistischer gevoel.
Eerste lesdag
Na 3 weken thuiszitten startten T. en K. op vrijdag 23 oktober opnieuw de lessen op school. Die dag is er echter een woordenwisseling op school tussen T. en een medeleerlinge. T. is hierdoor na de middag niet meer teruggekeerd naar school.
De dinsdag daaropvolgend ga ik bij T. en K. terug op huisbezoek. K. kan het incident op school vrij goed plaatsen en is in staat om er rustig over te praten. T. is echter heel negatief en staat nog niet open voor een gesprek met de medeleerlinge. We spreken af dat we dit voorval even laten rusten en na de vakantie nieuwe afspraken maken... Zowel T. en K. konden zich hier in vinden, T. en K. blijven via facebook communiceren, vragen stellen over school, bedankingen sturen voor de extra aandacht. Op dit moment is er nog steeds contact met school en is er nog de mogelijkheid om concrete afspraken in te plannen.
Waar we in de voorbije fase veel tijd en energie gestoken hebben in het blijven behouden van de band met school, proberen we om na de vakantie ook concrete afspraken in te plannen in een dansclub, bij Tejo, bij De Sleutel. Wordt vervolgd...
05-11-2015, 20:15 geschreven door Tineke en Jorgen 
|