Bovenaan vangen we de kabels op in kabelgootjes. Het lijken misschien veel te veel kabels maar ik heb er liever eentje te veel dan eentje te weinig (leg er later maar eens eentje bij...) Ik denk aan zonnepanelen (voeding + en -), 220v voor de batterijlader, D+ naar de koelkast (AES-systeem), minstens 2 voedingen naar verdeelbord (ik kan dit verantwoorden), enfin, er is over nagedacht.
Als achter de bijrijder de batterijkast moet komen, moet er ook een toegang zijn tot die kast, en liefst langs buiten. De kast zou naar binnen toe hermetisch afgesloten moeten zijn. Er kan waterstof gevormd worden bij foute manipulatie van de batterij, en dat hebben we binnen niet nodig... Echter vlug een luikje in de carrosserie steken was toch weer een hele dag werk. Wanneer maken ze nu toch een carrosserie eens recht en strak?
Een proefke. In alle eerlijkheid moet ik toegeven dat ik een beetje geïnspireerd ben door Wingamm, een italiaanse camperbouwer (eindelijk ene die inziet dat er een beperkte ruimte is die moeilijk door zes of meer personen kan benut worden!), Wingamm rond alle hoeken af met een serieuze radius. Gaan we ook proberen, ik heb het eerder nog eens gezegd: waarom gemakkelijk als het moeilijk ook kan... (verdikke, zal ik het dan nooit afleren) De douche/wc ruimte, 1meter op 1meter. Door de veel te grote wielkasten (tja, ik wou absoluut een dubbelasser) heb ik niet veel keus, 20 cm achter de zitbank moet ie komen. Starten met een frame van 10mm populieren multiplex, half inzagen om rond te kunnen leggen en daarop een 3mm, ook half ingezaagd, multiplex lijmen. En 't lukt nog ook. Later wordt die 10mm opgevuld met de 'geëxpandeerde kurk' en daarover polyesterplaat van 1mm, hebben we weer een sandwichconstructie!
En zo ziet het er langs de voorkant uit. Stevig verpakt met recht materiaal. Het kleurverschil dat in de bocht te zien is, is water, enfin, om de spanning weg te nemen van het hout heb ik alles met een vernevelaar, zo'n plantensproeier, bevochtigd. Het hout wordt dan iets bereidwilliger. Opspannen en laten drogen is de boodschap. Uitsparing voor electriciteit en warmelucht circulatie moet voorzien zijn.
En het lukt echt, de 'achterkant' van de douche maken we op dezelfde manier. Dit mag nu efkens rusten, ikke niet. We starten aan het kastje achter de bijrijder, waar ook de batterijkast moet komen. Ook dit wordt zoveel mogelijk afgerond, als ge met iets begonnen bent moet ge 't ook zo afwerken! Voor dat die kast effectief kan gemonteerd worden moet de bijrijderstoel met draaiplateau en al, geplaatst worden, waar zou ik anders moeten beginnen of eindigen met die kast, de stoel moet volledig kunnen ronddraaien zonder de kast de raken. Weerom starten wet een frame van 10mm multiplex, ingezaagd waar nodig. Electriciteit en verwarming op zijn plaats...
Eenmaal de hardboard op zijn plaats en gelijmd, kan het frame verder vervolledigd worden. Op de plaats waar de kastdeurtjes moeten komen moet ook nog multiplex komen, kan alles opgevuld worden met de kurk.
En als dat alles klaar is de buitenkant afwerken met een 3mm multiplex. Later komt er nog een beukendesign formica op. Maar dat is echt iets voor later.
Om het mij later toch niet te moeilijk te maken, moet ik nu hier en daar toch al formica plakken, nu kan ik de kanten nog afwerken! Een eerste 'proefke' was denderend mislukt. Lijmen met contactlijm, twee oppervlakken insmeren, efkens wachten en dan de delen op mekaar. Echter door de koude was de lijm beginnen klonteren, van een strakke afwerking was geen sprake meer. Een tweede 'proefke ging al veel beter, watervaste witte houtlijm, één deel insmeren, weer efkens wachten, de formica erop en persen met een warm strijkijzer (wol is de goeie temperatuur).
Ook de ronde wanden van de douchecabine moeten al afgewerkt worden. Bijzonder fragiel jobke, de formica scheurt vrij snel. 'tIs een redelijk prijzig spul, dus voorzichtig zijn is de boodschap. We herhalen de truuk met de witte lijm en het strijkijzer, met succes.
Ook de hoeken van de kasten moeten afgerond worden, ik kan hier echter geen grote radius maken, dan maar met een kwart rond hout van 22mm. Ook proper...
En de combinatiekachel kan op zijn definitieve plaats komen. Schouwke en verbrandingslucht van buiten aanbrengen, 12v en gas erop, thermostaat op, schakelaartje op, en .... in gang. Voor een occassieke van 65 niet slecht....
Tussen de douche en het vast bed komt een groooote kast. Men neme een multiplexplaat, 12mm volstaat. Zaag er de nodige stukken af zodat ze mooi past, lijm er beuken-formica op. Draai de plaat om, dus met de formica naar beneden, teken de deuren af, dwing de cirkelzaag erdoor (werkt dan als 'voorritser' en slaagt de formica niet kapot!!), ronde hoeken zaag je uiteraard met de wipzaag, en voila de kastwand is klaar. Leuk detail is dat de tekening van de beuken afwerking mooi doorloopt in de deurtjes.
Vooraf waren de tussenschotten al geplaatst met haaks erop stroken hout, iets breder dan de deuropeningen, zo ontstaat er een 'rabat' waar de deurtjes tegenaan komen bij het sluiten. RVS scharniertjes eraan, en de wand is afgewerkt.
Het keukenmubilair.... Hier wil ik weer met de ronde kasten verder. Ik kan de kastjes echter niet in de camper maken omdat er ook formica op moet en de kast opgesloten zit tussen de kolomkast van koelkast en de zijwand (ronde, doorlopende hoek...) De formica moet er dus vooraf op om recht de kunnen affrezen. Dus, kast prefabben. Om de multiplex mooi rond te krijgen maak ik eerst drie platen met precies dezelfde afronding, deze worden vastgezet op het tussenschot van de kast, zo kunnen ze niet meer weg. Hardboard erop, geëxpandeerde kurk, en multiplex van 3mm, lukt zelfs zonder inzagen!
De kast 'volledig' maken. De ronding moet erg precies zijn. Als er in de ronding een holle of bolle plaats is, lukt het lijmen van de formica niet. Formica is namelijk niet flexibel. En het oog mag ook wat hebben.