Na soep zijn ook (verse) vruchtensapjes goed voor de gezondheid. Ze blaken van vitamines en mineralen en gaan heel gemakkelijk naar binnen. Sinaasappelsap De bekendste en wellicht ook meest gedronken vruchtensap. Een glas dagelijks zou de kans op artritis en beroerte doen verminderen. Bijkomend voordeel: de vitamine C uit de sinaasappels helpen bij de opname van ijzer in het lichaam, waardoor zuurstof beter door het lichaam getransporteerd word. Belangrijk is wel ongezoet fruitsap te nemen, liefst mét pulp. Of ze zelf te persen, natuurlijk. Appelsap An apple a day, keeps the doctor away. Of toch bijna: twee tot vier geperste appels per dag zouden de hersenen beschermen tegen 'oxiderende stress', wat de hersencellen beschadigt en leidt tot geheugenverlies. Hoe troubeler het sap, hoe beter: dat betekent dat er meer anti-oxidanten in aanwezig zijn, wat beschermt tegen de stress. Granaatappelsap Een heel bijzonder sap van een bijzondere vrucht: verlaagt de bloeddruk en herstelt de schade aangericht door cholesterol. Zou ook kunnen helpen tegen prostaatkanker.
Tomatensap Een stof in tomaten, lycopene, zou beschermen tegen prostaat- en longkanker. Citroensap Zou moeten beschermen tegen astma en bepaalde types huidkanker. Maar wie het puur binnenkrijgt, da's een andere vraag.
Kersensap Bij ons bekend in combinatie met appel, maar puur kersensap zou wel eens extra voordelen kunnen bieden voor de spieren. Kersen zitten barstensvol antioxidanten die artritis en andere spierontstekingen tegengaan.
Veenbessensap Blaasontsteking, hartproblemen en te hoge cholesterol: daar kan veenbessensap bij helpen. Braambessensap Dit sap zou Alzheimer kunnen tegengaan. Ook hier zijn het weer de anti-oxidanten die de positieve effecten leveren