Via de krant Nea Kriti kwam ik dit interessant artikel tegen van Stavros Moudoufaris: The "rusty" lava in the ... mountains of Crete.
Een artikel over het ontstaan van Kreta en waarom er toch een vorm van lava voorkomt op Kreta. Vulkanen zijn er niet op Kreta en toch zijn er ook restanten aangetroffen van lava afkomstig van de uitbarsting van de vulkaan op Santorini 3600 jaar geleden met een enorme tsunami tot gevolg die de Minoische beschaving deels verwoestte.
Dit artikel vertelt nog een ander verhaal over het onstaan van Kreta en het terugvinden van "roestige"(rood) en groene lava.
80 miljoen jaren geleden toen Kreta nog niet bestond, was opgerezen uit de zee, kookte de zeebodem van de lava van de onderzeese vulkanen. Kreta verscheen na 55 miljoen jaren aan de oppervlakte.
De aanwezigheid van deze vulkanen was bekend voor deskundigen, maar voor de meesten van ons lijkt het op een onverwachte ontdekking zoals die van de "roestige" rode rotsen van Viannos en de bredere omgeving en de bijbehorende groene rotsen in andere delen van Kreta, het blijkt ongelooflijk wat er over is van die primordiale vulkanische uitbarstingen. Dit is een bijzonder geval in de geologie van het gebied, zoals verklaard door de geoloog van het Natuurhistorisch Museum van de Universiteit van Kreta, Charalambos Fasoulas.
Deze vulkanen uit de diepten van de geologische geschiedenis waren vergelijkbaar met die in het Midden- en Nabije Oosten, Saoedi-Arabië, de Rode Zee en baai van Aden en zij bereiken Afrika. Ze zijn gevormd in de zee en het bewijs van hun aanwezigheid zijn de rotsen die vandaag op veel plaatsen van Kreta worden terug gevonden, met de nodige natuurlijke veranderingen die ze gedurende miljoenen jaren hebben ondergaan.
Volgens de bekende geoloog van de NMU, creëerde de lava, door de aardwortels met de ijsgrond overweldigd door het koude zeewater, bollen.
De bevroren buitenlagen openden zich of "ontploften" onder de druk van het zeer pure materiaal dat erin zat, waardoor nieuwe bolletjes op elkaar werden neergelegd, en zo "gelaagde lagen" vormden of zeer vereenvoudigde "bubbels" op de "bubbels".
De natuur, in de rol van een kunstenaar, heeft zich ertoe verbonden zijn 'werk' te voltooien met behulp van planktonachtige micro-organismen die op sedimentstenen, zoals modder en andere desintegrerende organismen zijn gedeponeerd en hun schelpen op de ijzige lava achter laten. Aangezien deze rotsen werden blootgesteld aan atmosferische omstandigheden oxideerden ze, d.w.z. donkerder gemaakt, wat resulteerde in deze rode kleur. En toen de bergen van Kreta zich begonnen te vormen, de 'geboorte' van ons eiland, 25 miljoen jaar geleden, samen met Pindos en de Peloponnesos, rezen deze rotsen op en bereikten de hoogte die ze vandaag hebben. Net als deze rode bastions van Viannos en bredere omgeving zijn deze in Gaidouronisi en het zuiden van Asterousia.
Het corresponderende proces is datgene dat de groene rotsen heeft gecreëerd die het landschap in Malevizi, Spili, Gones en de westelijke Asterosië domineren.
Het verschil ligt in het materiaal - dat geen restant van lava is, maar van het materiaal daaronder, sediment en bodem modder - die in de tijd 140 miljoen jaar geleden en op veel grotere diepten van de zee werden gecreëerd. Deze rotsen, volgens de heer Fasoulas, worden "serpentieten" genoemd en zijn sinds de oudheid beroemd, aangezien de beroemde Minoische rhyton(drankbeker) van de stier van Zakros van dit mineraal is gemaakt.
Het verleden van Kreta
Kreta was niet altijd zoals we het vandaag kennen. Het ontstaan is relatief recent, volgens de geologische "klok" in de omgeving. 80 miljoen jaar geleden was Griekenland zelf een vage herinnering aan de ... toekomst, want er was alleen de bergketen van Rhodope. Veertig miljoen jaar geleden verschenen de Cycladen, Olympos en Centraal Macedonië. Kreta is relatief jong, zoals het 25 miljoen jaar geleden is ontstaan, samen met de bergketen Pindos en Peloponnesos

|