Gisteren Valentijn gevierd in het Boutique Lato hotel in Heraklion. Na onze positieve zomerse ervaring in het dakrestaurant Herb's Garden van dit hotel hadden we nu een tafel gereserveerd in het Brillant Restaurant. Het dakrestaurant is geopend van april tot eind oktober. De chef is dezelfde, kyrios Kosmadakis. In tegenstelling tot het dakrestaurant in de open lucht met prachtig zicht op de haven van Heraklion is het Brillant restaurant opgebouwd in een moderne sfeer. Het restaurant situeert zich in het betonnen geraamte van het hotel. Donkere betonnen wanden met mooie decoratieven en sfeervolle belichting. Mooi tafeldekking en gisteren volledig aangepast aan het Valentijn gebeuren. Rood licht, overal hartjes, gewoon top gedaan. Crisis? Geen sprake van, het restaurant was vol geboekt. Nu ja Kretenzers houden van feesten, zoals al eerder gemeld. Wat mij is opgevallen met Nieuwjaar en ook nu, de prijzen zijn zeer democratisch wat de speciale menu's betreft voor deze feestdagen.


 Laat u niet misleiden door de lege plaatsen achter mijn vrouw. Wij arriveren meestal rond 20.30u. De Kretenzers komen gewoonlijk nog wat later toe 
het menu : 23 pp We kozen voor een fles rose Akakies van Kyr Yanni. (24)
* Aperitief : glaasje bubbels (11pp)
* Handgekneed brood en broodsticks. Romige kaas met Louisa( een Kretenzisch kruid dat lijkt op Verbena,ijzerkruid) en zoete paprika.
* Zoete pompoen en groenten cappuccino met krokante graanvlokken.(zie bovenstaande foto)
* Bladerdeeg torentje gevuld met kalkoenfillet, spinazie en venkel, met kaassausje en marjoleinblaadjes.
* Salade van tuingroentjes met geroosterde wilde appelen, granaatappel zaadjes en kruimels van ksinomizithra.(kretenzische zachte zure roomkaas) en een zachte citrus vinaigrette.
* Kalfsvlees zacht gekookt in een gastra(ovenpotje) met bier, molasses(bijproduct van rietsuiker) en kruiden. Opgediend met couscous gekookt in het sap van bloedappelsienen en geroosterde amandelen.
* Souffle van warme donkere chocolade met clementinesaus en vanilla ijs, overgoten met mastiek likeur.(Mastiek is een soort hars dat gebruikt wordt in kauwgum en afkomstig van het eiland Chios).
***************************************** Verjaardagsdiner met vrienden.
Als aperitief een flesje Moët & Chandon 90
De wijnen : Ktima Lantidis Chardonnay 25 Akakies rose Kyr yanni 22 Boutari xinomavro reserve 24
De bestelde voorgerechten :
* Soep van witte zaagbaars met gember, Louiza(Kretenzisch kruid zoals Verbana, ijzerkruid) en aardappelen 4,50
* Apaki (gerookt varkensvlees met kruiden en een vleugje azijn) met witte bonen gebakken in de oven met gedroogde tomaten en geraspte wortelen. 6,50
* Gebakken rundslever met salie, opgediend met zachte ajuin, rode wijn en mosterd saus 6,50
* Gevulde champignons met wilde prei, yoghurt en graviera kaassaus en gegarneerd met zachte rode pepers. 6
Hoofdgerechten :
* 2x Filets van rundsvlees met hazelnoten, geroosterde zonnebloemen zaadjes en zure room. Opgediend met krokante amandel aardappelballetjes. 20
* Gambas met Strifoudi (Kretenzische huisgemaakte pasta), moscato(muskaat) wijn en kefalotiri (Kretenzische harde kaas) 15,50
* Varkensbout, langzaam gekookt in een gastra (ovenvaste schotel) met gerookt bier, groene appel en druivenmost. Opgediend met aardappelpuree en venkel, gekookt in wijn. 14
Desserten : deze werden door het huis aangeboden voor de jarige, samen met een boek over de Griekse gastronomie.
* Yoghurt crème met huisgemaakte opgelegde appel, sausje van botersnoepjes en gemalen hazelnoot 6
* Gepocheerde peren in mavrodaphne (zoete Griekse aperitiefwijn) en zoete kruiden gevuld met choclade-appelsienen mousse 6,50
* Warme vloeibare zwarte choclade soufflé met kardemon en vanille ijs 6,50
Warm and moist dark chocolate soufflé with cardam & vanilla ice cream 6,50
Wij hebben dit alles doorgespoeld met een paar Metaxa's (Griekse cognac) 12 sterren. 8
De service en bediening was super, zeer bezorgde manager en obers. Het restaurant was volgeboekt en er was live muziek. Alleszins een geslaagd, plezierig verjaardagsdineetje. Voor herhaling vatbaar. Daarna rustig huiswaarts met de taxi van onze vriend Jannis.
|