Een mooi trip is een dagje naar Spinalonga. Maar op weg naar Spinalonga kun je even halt houden bij het klooster van Selinari. Een mooie rustpauze met een prachtig uitzicht op de kloof van Selinari. Kijk ook even rond, een paar honderd meter voorbij de kloof tegen de bergwand, waar een klein kerkje staat : daar is een rustplaats van de vale en de lammergieren. Met wat geluk kun je daar deze mooie roofvogels zien rondvliegen of zitten ze te rusten op de richels. De plaatsen zijn dikwijls goed te herkennen aan de witte smurrie(vogelpoep), die op de rotsen hangen.
De grootsten hebben een vleugelwijdte tot 280 cm en zijn van kop tot staart tot 110cm groot! Ook het klooster is de moeite om even in rond te kuieren. In het klooster bevindt zich een mooi kerkje met prachtige fresco's.


Daarna kun je je weg vervolgen naar Spinalonga. Spinalonga is te bereiken met de boot vanuit Agios Nikolaos, Elounda of Plaka. De langste en duurste boottocht is deze vanuit Agios Nikolaos. Vanuit Elounda duurt de tocht een 30tal minuten en vanuit Plaka, een klein vissersdorpje tegenover het eiland 10 minuutjes. Onze voorkeur gaat naar Elounda. Een mooie plaats, voldoende ruime parkings. Aan het einde van de haven is een parking, waar je altijd plaats vindt als de andere plaatsen in de haven bezet zijn. Agios Nikolaos bevalt ons niet als stad. Moeilijk parking te vinden, als voornaamste aantrekkingspunt is er het kleine Voulismenismeertje in de stad, dat in verbinding staat met de zee. In Elounda is het aangenaam toeven: leuke winkeltjes, terrasjes en restaurantjes. Voor Elounda sla je links af bij de verkeerslichten bij het binnenrijden van Agios Nikolaos. Staat trouwens aangegeven op de wegwijzers. Nog even een bijkomende tip : ga je aan deze lichten rechts dan kun je naar het authetieke bergdorpje Kritsa. Leuke tavernes, winkeltjes met handwerk zoals in Fodele, tafelkleden, macramé handtasjes enzovoorts. Voor Kritsa bevindt zich de kerk van Panagia Kera met eeuwenoude fresco's.

De restaurantjes in Elounda bevinden zich achter het gebouw links op de eerste foto. Ook de boten voor Spinalonga liggen daar aangemeerd en bij de parking aan de andere zijde van de haven. Op de tweede foto zie je de vredesduiven. Een standbeeld op het pleintje bij de haven. Wat voor lekkers je kunt vinden zie je op de andere foto!!
Tussen Agios Nikolaos en Elounda bevindt zich het Marbella of Saint -Tropez van Kreta. Althans wat de hotels betreft. Aan de baai van Mirabello ("mooi uitzicht", komt van de Venetianen) liggen de duurste hotels van Kreta. Tal van beroemdheden uit de politiek, muziek en filmwereld brengen hier hun vakantie door. Geniet ook van het uitzicht van de baai van Mirabello!
Ook niet vergeten dat in Elounda de tv-serie "Wie betaalt de Veerman" werd opgenomen. Het restaurant uit de serie ligt aan het einde van het straatje met de restaurants aan de haven. Foto's van de opnames staan(stonden) buiten aan de ingang.
Wij namen de boot "Agia Barbara" met kapitein Manolis, om naar Spinalonga te gaan. Bootticket is 10 en toegang tot Spinalonga 2.
Spinalonga ("de lange den" in het Italiaans) is bekend als het melaatseneiland. Toch heeft het eiland een lange historische geschiedenis. De oorspronkelijke Griekse benaming was Stin Elounda. In het jaar 824 toen de Arabieren Kreta binnenvielen werd het een toevluchtsoord voor de Christenen. Tijdens de Ventiaanse bezetting van 1204 tot 1669 werd in 1538 een fort gebouwd om de haven van Elounda te beschermen tegen de aanvallen van de Turken. Toen de Turken in 1669 het eiland in handen kregen duurde het nog tot 1715 vooraleer ze Spinalonga in bezit kregen. De Turken bouwden er een klein dorp en maakten van het fort een gevangenis. Toen er in 1903 een Franse marinebasis werd gevestigd op het eiland en de Griekse regering de opdracht gaf dat alle Turken moesten vertrekken van Kreta, zochten vele Turken hun toevlucht op het eiland onder bescherming van de Fransen. Omwille van het feit dat lepra in die tijd op Kreta heerste en de leprozen overal over het eiland verspreid leefden, afgezonderd van de anderen, besloot de regering het eiland toe te kennen aan de lepralijders. Hierdoor vluchtten de Turken van het eiland uit angst besmet te worden. Toen in 1946 het geneesmiddel, dapsone, tegen lepra werd uitgevonden duurde het nog tot 1950 vooraleer het op Spinalonga werd gebruikt.Vele mensen genazen en keerden gezond terug naar Kreta. Over het aantal mensen die gestorven zijn aan lepra heeft men geen gegevens. Wel is bekend dat de bewoners van het eiland, ondanks een vergoeding betaald door de staat, in ondankbare omstandigheden moesten leven op Spinalonga, zonder de noodzakelijke voorzieningen. Handelaars die voeding aanbrachten verkochten die niet altijd kwaliteitsvolle waren tegen woekerprijzen. Het eiland zag er in die periode niet uit zoals het er nu is. De Griekse regering heeft huizen bij gebouwd na 1950 om het armtierige van het lepradorp een beetje te verdoezelen.
Je krijgt een uur de tijd om rond te wandelen op het eiland. In feite zou je gerust een half uur, tot een uur meer tijd mogen krijgen om het eiland te bezoeken. Het is wel mogelijk langer op het eiland te verblijven en met een andere boot met uw ticket terug te keren.
Neem wel drinken mee bij uw vertrek uit Elounda, want de drankenkiosk op Spinalonga is gesloten!!(toen wij er waren!) In het gerestaureerde dorp kun je in verschillende huizen binnengaan en bezittingen en medische uitrusting bekijken. Ook hangen overal kaders met een uitleg over de geschiedenis van het eiland en het leven van de melaatsen. Als je dit allemaal rustig wil bekijken en dan nog een rustige wandeling wil maken rond het eiland heb je meer tijd nodig dan dat ene uur.

Op onze terugreis naar Elounda, sprak de kapitein van onze boot over de oorspronkelijke naam van Elounda. Dat zou Olous zijn. Olous is een verzonken Minoïsche stad, gelegen naast Elounda en waar duikers een kijkje kunnen nemen bij de onderwater ruïnes. Hij ging een ommetje maken en over de ruïnes varen. Je ziet inderdaad omtrekken van muren onder het wateroppervlak. Op onderstaande foto's zie je de plek waar Olous was. Ook hier zou de vulkaanuitbarsting van Santorini en de bijhorende tsunami oorzaak zijn van het feit dat de stad onder water verdween. Later werd op dezelfde plaats het dorp Oloundo gebouwd, maar dat werd vernietigd door een grote aardbeving 500VC. De brug links op de foto verbindt het huidige Elounda met het (schier)eiland Spinalonga. Het eiland met het fort noemt in feite Kalidoni. Volgens bepaalde bronnen zou ook het eiland deel uitgemaakt hebben van het eigenlijke Spinalonga, maar de Turken zouden de verbinding met het vasteland verbroken hebben door deze op te blazen met dynamiet, zodat de gevangenen niet konden vluchten.
De baai van Mirabello werd ook gebruikt door de Engelsen als aanlegplaats voor bevoorrading van hun watervliegtuigen op weg naar Egypte.
Indien je na de tocht naar Spinalonga een restaurantje zoekt en je vindt je gading niet in Elounda, kan je nog altijd een vijftal kilometer verder naar Plaka. Een klein, toeristisch, vissersdorpje met enkele restaurantjes, waar natuurlijk veel vis op het menu staat.
|