Het "Theater van de velden" hebben we gisteravond nog maar eens bezocht met een aantal vrienden. Wij krijgen dikwijls de opmerking van onze Kretenzische vrienden : jullie weten meer over Kreta en kennen meer restaurants dan wij.... Deze zaak hebben wij ook leren kennen door een Belg die hier al jaren woont. Het is een unicum, zeker voor de regio en misschien wel voor gans Kreta. De 2 zaken van eigenaar Ioannis bevinden zich in het dorpje Kyparissi. Een tocht van ongeveer 40 minuten met de wagen vanuit Amoudara. In de zomer is het eigenlijke restaurant gesloten van april tot eind september en worden optredens georganiseerd in "Het theater van de velden" : een zelfgebouwd amfitheater waar reglmatig hoofdzakelijk Griekse artiesten optreden met folkloristische muziek. Er is dan de mogelijkheid om een kleinigheid te eten van de bbq . We zijn zelf nog niet daar geweest in de zomer, want wat ons het meest begeesterd is zijn "winterrestaurant". Voor weekends is zelfs reservatie nodig. De bezoekers komen uit alle lage van de bevolking : studenten tot notabelen, alle vinden de weg naar dit authentieke restaurant. Zo ook gisteren : we kwamen aan in het dorp parkeerden onze wagen en liepen door de smalle straatjes naar het restaurant toe. Al babbelend kwamen we bij de ingang en ik zei tot onze vrienden: voila, aub ga maar binnen! Men keek mij aan en verwonderd kwam de vraag : hier, deze deur??? Inderdaad je merkt niet dat je bij een restaurant staat. Geen enkele aanduiding, een zeer, zeer oud gebouw en en kleine houten deur die openstond. Je komt binnen en voelt direct de gloed van de houtkachel, want je passeert direct door de keuken! Een aarden vloer, donkere ruimte en forse Ioannis met zijn geweldige baard die je hartelijk begroet. Dan kom je in het restaurant terecht, donker, enkel kaarsen op de tafels verlichten de ruimte. Recht voor je valt je oog onmiddellijk op de 12 tonnen gevuld met wijn. Wijn geproduceerd door de familie. Op elk wijnvat staat geschreven van wie de wijn is en welke wijn er in het vat zit : kokkino pappous = rode wijn van grootvader; lefko Maria = witte wijn van Maria en dit op elk wijnvat. Intussen zijn je ogen gewend aan de duisternis en krijg je dat overweldigend gevoel van : dit wordt een apart, romantisch, gezellig avondje!! Dat oeroude gebouw, onveranderd, kaarslicht, brengt een enorm, ongekende sfeer met zich mee, je zou het als een therapie kunnen beschouwen om eens echt compleet te relaxen. Je zoekt jezelf een tafel uit in één van de twee ruimtes in het restaurant en onmiddellijk worden er lege wijnglazen en een lege karaf van 1 liter op tafel geplaatst. Opletten de enige dranken die worden geserveerd zijn wijn en water rechtstreeks uit de eigen bron. Geen frisdranken, geen bier! Waarom : men gaat in dit restaurant er trots op dat alles wat op tafel komt eigen producten zijn. Zo, de volgend stap is dat je met je glas naar de wijnvaten stapt en gaat proeven tot je de wijn vindt die je best smaakt. Dan vul je zelf de karaf en intussen staan er al wat gerechten op tafel. Het is ook zo : men eet wat de pot schaft, geen menukaart. Gisteren bijvoorbeeld hadden we panzaria(rode biet, koud in olie en azijn), tzatziki (de yoghurt met look en komkommer), fava ( de bonenpuree) chorta (een bordje veldgroente, die je overal, langs de weg, op braakliggend land kunt vinden) en een bordje met graviera(kaas) en een mandje lekker zelf gebakken brood. Na een tijdje bracht men voor ieder van ons een bordje overheerlijke chamopilafi (huwelijksrijst, de rijst gekookt in het vocht waarin het geitevlees wordt gekookt) en een schotel katzika (geitevlees). Daarna volgde een frisse groene sla en een bord met arni (schapevlees gegrild). Intussen werden bordjes met fritten op tafel geplaatst. Indien men meer lust, geen probleem, gewoon bijvragen wat je graag hebt. Na het eten komt natuurlijk de raki op tafel met fruit en heerlijk gebak. De tijd ook voor Giorgos, neef van de eigenaar, om bij ons te komen zitten en mee te keuvelen en lachen. Hij kent ons natuurlijk al heel goed en we maken er altijd een gezellige boel van. Het toffe is dat soms gezelschappen, vooral in de weekends, van jongeren, studenten, komen en die hebben dan dikwijls een gitaar of bouzouki bij en dan is het ambiance ten top : iedereen zingt mee en wordt één grote familie Zeker als dan ook nog Ioannis de eigenaar er zich gaat bijzetten en zijn talenten ten toon spreidt met echte Kretenzische liederen. In de vroege uurtjes proberen we dan veilig naar huis te rijden. Wat kost nu een avondje Kyparissi? Wel tot vorig jaar betaalden wij 18 per persoon, vanaf dit jaar.... slechts 15 per persoon.
Een aanrader dus voor iedereen die wil overwinteren op Kreta! Ik wil altijd wel uw gids zijn, een avondje Kyparissi mag je nooit afslaan. Hier vindt je het echte Kreta terug, het Kreta beschreven door Kazantzakis, het oeroude, authentieke, gezellige, rustige Kreta!! Het Kreta zonder crisis, zonder zorgen, Kreta waarvoor het staat : genieten van het leven, samen zijn met vrienden, gezelligheid van de "parea"(gezelschap)! Hier past ook weer de slagzin : waarom doen we het, wel hiervoor doen we het!!!
|