Deze paasvakantie gingen we 4 dagen naar Parijs. Ideaal moment dus om nummer 7 van mijn checklist af te vinken, namelijk op de Eiffeltoren staan. Ik ging met Jolien en Saartje helemaal tot boven (wel met de lift). Het was een hele belevenis, voor hen, maar ook voor mij. Saartje voelde zich op het hoogste puntje wel niet helemaal op haar gemak, maar we hebben toch van Parijs vanuit die hoogte kunnen genieten. Zeker een must als je in Parijs bent. En voor degenen die een beetje hoogtevrees hebben: dat heb ik ook en ik heb me op geen enkel moment ongemakkelijk gevoeld. Dus laat dat je niet tegenhouden.
nummer 29: een kookboek kiezen en ALLE gerechten uit dit boek maken deel 7
Nummer 29: chateaubriand met gebakken bloemkool: heel lekker! alleen ga ik de bloemkool toch volgende keer kleiner snijden zodat het beter doorbakken is
Nummer 30: Carpaccio van zalm met slierten van groene asperges en een heerlijk oosters sausje met pindanoten: overheerlijk! ideaal gerechtje/hapje/voorgerechtje ook voor als er mensen komen eten.
Nummer 31: Dikke spinaziesoep met feta: dit vonden we echt niet lekker. De spinaziesoep heeft een rare textuur en smaakt te weinig door.
Nummer 32: Gegrilde zalm met courgetterolletjes: lekker, maar veel te veel werk als je dit voor 4 man moet klaarmaken. De zalm zo klaarmaken is heel eenvoudig en lekker, maar de courgette ga ik toch in het vervolg gewoon in stukjes doen. De kinderen vonden het sausje erbij ook niet zo lekker
Nummer 33: chocolademousse met sausje van grand marnier: heel lekker en ook heel gemakkelijk klaar te maken voor bij bezoek. Voor de kinderen wel zonder het sausje :)
Nummer 34: Rosbief met spinazie en wortelsausje: dit vonden we allemaal heel lekker, voor herhaling vatbaar
nummer 29: een kookboek kiezen en ALLE gerechten uit dit boek maken deel 6
Nummer 23: slaatje van zalm met krokant gebakken zalmvel: heel lekker, ook lekkere vinaigrette en het gebakken zalmvel is overheerlijk
Nummer 24: appel met mozarella in de oven: hier waren we niet zo zot van
Nummer 25: chips van rode biet met hummus van kikkererwten en rode biet: heel lekker, alleen is het in chips snijden van de rode biet nogal veel werk, dit moet eenvoudiger kunnen. De hummus is heel lekker, ook als broodbeleg of dip voor iets anders. Dit maak ik zeker nog eens opnieuw
Nummer 26: kruidige quinoa met broccoli en gebakken paddenstoelen: een heel lekkere combinatie, vooral de hazelnoten er in zijn heel verrassend. Dit was de dag erna koud als lunch ook nog lekker. Dus absoluut een aanrader.
Nummer 27: Konijn met ratatouille: mijn moeder maakt overheerlijk konijn met biersaus en deze versie heeft me dus niet kunnen overtuigen. Toch liever het konijn van mijn moeder :)
Nummer 28: roodbaarsfilet met ratatouille: heel lekker en ook heel eenvoudig en snel klaar te maken. Ideaal gerechtje dus voor een drukke werkweekavond.
Nummer 29: een kookboek kiezen en ALLE gerechten uit dit boek maken deel 5
Gerecht 16: chocolademoelleux zonder meel: jammer genoeg heb ik deze te lang in de oven gelaten, dus het was een cakeje ipv een moelleux. De smaak zat wel heel goed
Gerecht 17: groene asperges in omelet en ham gerold: overheerlijk en gemakkelijk te bereiden; ideaal als lunch of als deel van een brunch
Gerecht 18: wraps van spitskool gevuld met geitenkaas en groenten: hier kon ik van blijven eten, zoooo lekker en je kan inderdaad de restjes van je groenten erin verwerken
Gerecht 19: linzenpaté: vonden wij heel lekker (maar de kinderen hebben het niet willen proeven), gemakkelijk om mee te nemen naar het werk samen met een fris slaatje
Gerecht 20: rauwe heilbot met sesamolie en koriandersausje: de heilbot met sesamolie vonden we heel lekker, maar koriander is ons ding niet
Gerecht 21: soepje met garnalen, champignons en lente-uitjes: echt superlekker en eenvoudig klaar te maken; dit hebben we zelfs ondertussen al twee keer gegeten en Sven vraagt nu al om het een derde keer klaar te maken
Gerecht 22: gebakken groene groenten: dit heeft iedereen gesmaakt, maar is niet super origineel, we eten de groenten ook liever apart
nummer 29: een kookboek kiezen en ALLE gerechten uit dit boek maken deel 4
Gerecht 11: koekjes met zaden, noten en fruit: veel verschillende en dure ingrediënten nodig en niet zo speciaal, de kindjes aten dit niet graag
Gerecht 12: salade van wortel en rode biet met pistachenoten en granaatappel: heel gemakkelijk te maken en superlekker, dit zou ik iedere week wel kunnen eten
Gerecht 13: gerookte zalm opgevuld met krab, zalmeitjes, groenten en dillesaus: sven vond dit heel lekker, maar ik niet, de krab in blik smaak bevalt me totaal niet en verpeste het gerecht
Gerecht 14: zadengebak: sven vond dit lekker, maar ik vond het nogal droog
Gerecht 15: wrap van nori met zalm, avocado, tomaat en garnaal: de vulling is superlekker, een ideaal fris hapje, maar de nori smaakte sven niet. De nori was ook nogal taai, misschien dat ik iets fout hiermee gedaan heb.
Nummer 35: twee weken zonder tv in de winter: check
Ondertussen heb ik mijn twee weken zonder tv in de winter afgerond en het ging eigenlijk allemaal veel vlotter dan dat ik gedacht had. Ik heb de tv totaal niet gemist (enkel op zondagavond omdat er dan 2 reeksen zijn die ik echt volg). Daarbij komt nog dat alles veel rustiger was in huis. Geen gestress om alles gedaan te krijgen zodat ik toch na bedtijd van de kinderen, naar tv zou kunnen kijken. Ik verschoot er van hoeveel tijd ik extra had om nog wat andere dingen te doen, zoals lezen, betere menu's op maken, ons inschrijven voor een voedselteam (wat al jaren het plan is, maar je moet er tijd voor kunnen vrijmaken), praten met Sven, vroeger gaan slapen, ... Het is zelfs zo goed meegevallen voor ons beiden, dat we besloten hebben om de programma's die we echt willen zien, op te nemen en dan die op 2 à 3 avonden te bundelen. Op de andere avonden gaat de tv gewoon uit na bedtijd van de kinderen. Hopelijk houden we dit goed vol en vervallen we niet in onze vroegere gewoonte...
nummer 29: een kookboek kiezen en ALLE gerechten uit dit boek maken, deel 3
Ondertussen heb ik weer wat gerechtjes uit Puur Eten gemaakt. Een aantal zijn super meegevallen, andere dan weer niet. Ik merk toch vaak dat als ik op voorhand denk dat iets lekker gaat zijn, dat het ook is. Terwijl ik, als ik twijfels heb aan combinaties, het meestal ook niet zo goed vind.
Gerecht 4: Gekruide gare kerstomaatjes met feta: gemakkelijk klaar te maken, wel lekker, maar ook niet super. Ik denk niet dat we dit nog eens maken.
Gerecht 5: Gehaktballen met groenten: dit vonden we niet lekker. Het was ook een heel gedoe om die balletjes rond te krijgen, het mengsel viel constant uit elkaar.
Gerecht 6: chocolade met noten: superlekker, alle vier hebben we hier enorm van gesmuld, dit maken we zeker nog!
Gerecht 7: Courgettes en tomaten met feta: heel lekker, met die geroosterde hazelnoten. Jammer genoeg vonden de kinderen het niet zo lekker.
Gerecht 8: heerlijke rilletes met makreel: ideaal hapje voor in de zomer, heel origineel en lekker
Gerecht 9: citrusvruchten met ricotta en pistachenoten: dit vonden we allemaal overheerlijk, we hebben het wel als middagmaal gegeten, omdat ontbijten bij ons heel snel moet gaan. Dit zou ik ieder weekend wel kunnen eten! De kinderen willen het de volgende keer zonder mandarijntjes en met meer pompelmoes
Gerecht 10: Ragout met slierten van courgette: overheerlijk! De smaken zitten helemaal goed en het is lekker vullend. Goed alternatief voor de spaghetti. De kinderen waren er ook zot van, vooral van het gehakt/wortelmengsel. Dit gaan we vaker maken.
Misschien moet ik eerst wat uitleg geven over waarom ik dit eens wil doen. Ik ben overdag vaak druk bezig met het werk, de kinderen en het huishouden. Daardoor plof ik op de avonden dat ik niet moet werken of nergens moet zijn, meestal om 8u 's avonds in de zetel voor tv en kijk ik het een programma na het andere, of ik het nu goed vind of niet. Ik lig echt heel graag in de zetel te zappen. Voor mij is dat de ideale manier om op korte tijd ontstressed te raken. Het is gewoon een automatisme geworden waar ik niet meer teveel over nadenk. Op vakantie is dit natuurlijk wel anders, dan mis ik de tv totaal niet, omdat ik geen seconde van de vakantie wil missen. Dus nu wou ik eens uittesten of ik, als ik verplicht 14 dagen geen tv mag kijken, of ik dan automatisch andere zaken (misschien creatief, misschien organisatorisch, misschien huishoudelijk) zou gaan doen. Maar dit vooral zonder het vooraf te plannen wat ik 's avonds ga doen. De bedoeling is om, als dit een positieve ervaring is, toch meer selectief te worden in wat we kijken en tijd te steken in andere zaken. Dus nu ben ik dag 2 bezig zonder tv. Gisterenavond was ik later thuis en heb ik op facebook gezeten, een spelletje op de ipad gespeeld en vroeger in bed gekropen om te lezen. Vanavond ben ik al iets gaan afhalen van freecycle en hebben Sven en ik de agenda's overlopen. Direct beginnen we aan de menu en het boodschappenlijstje voor volgende week. Tot nu toe dus geen enkel probleem, maar ik vrees dat ik zondag, wanneer er twee goede reeksen zijn die we volgen, het wel moeilijk ga hebben. Wat me wel tot nu toe al opvalt, is hoe rustig het in huis is zonder tv. Niet onaangenaam. De rest van dit bericht zal volgen binnen 12 dagen.
nummer 29: een kookboek kiezen en ALLE gerechten uit dit boek maken, deel 2
gerecht 2: koekjes van havermout, banaan en kokos: superlekker en echt letterlijk 3 ingrediënten mengen en dan bakken, dus ook heel gemakkelijk. Dit maken we nog eens.
gerecht 3: kip met curry: heel eenvoudig te maken, heel lekker (alleen voor Sven volgende keer de koriander in zijn portie weglaten). Ook de kinderen hebben er van gesmuld!
nummer 29: een kookboek kiezen en ALLE gerechten uit dit boek maken
Dit stond al een hele tijd op mijn to-do-lijstje. Ik hou enorm van koken en het ontdekken van nieuwe gerechten, maar als ik een kookboek koop, dan is het al een heel succes als ik effectief 5 gerechten uit dat kookboek klaarmaak. Ik hou wel van nieuwe ingrediënten, maar toch speel ik vaak op 'safe'. Smaakcombinaties die ik al ken, ingrediënten die ik superlekker vind, altijd krijgen ze de voorrang. Dus nu dus eens een kookboek van a tot z klaarmaken. Ik heb gekozen voor ' Puur eten dat je gelukkig maakt' van Pascale Naessens. Enerzijds omdat ik haar manier van koken enorm apprecieer: eerlijke ingrediënten, weinig ingrediënten en niet de klassieke tripartite: vlees, groenten, patatten. Anderzijds heb ik haar boek gekozen omdat ik natuurlijk ook wat wil afvallen de komende maanden (zie nummer 2) en ik hoop van haar gerechten een paar kilo te verliezen (gecombineerd met lopen). In totaal zijn het 60 gerechten, dus dit bericht zal zeer regelmatig een update krijgen :)
gerecht 1: spiegelei met rode biet en spinazie: de eerste hapjes hebben me enorm gesmaakt, maar na een tijdje steekt de rode biet wat tegen. Misschien gewoon de volgende keer de helft rode biet, de helft champignons, om de felle smaak van de bietjes wat tegen te gaan.
Nummer 28: de opname van een tv-programma meemaken
Gisterenavond brachten we een bezoek aan de studio waar ze 'De Quiz van het Jaar' opnemen. Na een dik uur wachten (maar wel met 2 gratis aangeboden drankjes) werden we naar de studio gebracht waar we als publiek op een zo beschaafd mogelijke manier de longen uit ons lijf moesten joelen en applaudisseren totdat ons 'pollekes' er pijn van deden. Maar leuk dat het was! Na een korte uitleg van een opwarmer kwamen we er achter wie de gasten waren (ja, ik had dat op voorhand kunnen opzoeken, maar ik wou vooral eens zien hoe zoiets opgenomen werd). En we hadden geluk: William Boeva, Siska Schoeters, Liesbeth Homans en (!!) Bart de Pauw waren de quizzers van dienst, Thomas Vanderveken de presentator. Echt boeiend om te zien waarom er af en toe onderbroken werd (bijv. omdat er een foute score werd voorgelezen, of om bij te schminken, of omdat Thomas bij het stellen van een vraag naar de foute persoon keek). Er werd tussen de kandidaten ook heel veel gezeverd tussen de opnames in. Vooral Bart de Pauw betrok het publiek bij al zijn mopjes en steken naar de andere kandidaten. Dus eigenlijk krijg je 2 uur entertainment, gratis en voor niets ;) Wat ons ook opviel, was dat er heel veel gezinnen met kinderen tussen 9 en 14 jaar bij het publiek zaten. Dus we doen dit zeker eens met de kinderen als Saartje wat ouder is.
De foto's die ik getrokken heb met Sven zijn smartphone zijn mislukt (ik kan echt niet met dat toestel overweg), maar ik zet ze er toch bij. Als bewijs hè :)
Ik ben de afgelopen jaren heel vaak begonnen met handwerkjes zoals een sjaal e.d., maar totnogtoe heb ik nog nooit zoiets afgewerkt. Voor het grootste deel omdat het me niet zo interesseert, maar ook omdat ik niet goed kan breien en haken, waardoor het ook veel te lang naar mijn zin duurt voor iets af is. Dus doelstelling nu was iets af te werken, wat ook effectief gebruikt zou worden. In september volgde ik daarom een workshop een retro muts haken bij Annamarieke. Heel wat bijgeleerd die dag, termen waar ik nog nooit van gehoord had, gonsden in het rond: halve stokjes, stokjes, magic circle, ... Het duurde nogal lang voor ik alles onder de knie had, waardoor mijn muts die dag ook niet afraakte. Ik was gelukkig niet de enige met dat probleem :).
Vandaag heb ik mijn muts eindelijk afgewerkt. Ze is aan geen kanten volgens de regels van de kunst, maar het lijkt toch een muts en ze zal wel warm zijn. Ook het bloemetje dat ik er bij gemaakt heb, heb ik moeten camoufleren met een knoop om het nog op iets te laten trekken. Maar Jolien is er heel content mee. Ze vindt het een supermuts, dus ze zal ze wel aandoen de komende tijd.
Maar voor mezelf heb ik toch de conclusie moeten trekken dat handwerk nu eenmaal niets voor mij is. Ik denk dat dit mijn eerste en laatste muts zal zijn. Toch fier hoor, eindelijk zoiets afgewerkt!
Omdat we toch in Antwerpen waren voor het MAS, hebben we direct ook nog een 2de activiteit uit het lijstje gedaan, namelijk de gezellige afternoon tea met hartige en zoete gerechtjes. We kozen voor Salon de Thé Claude, omdat dit zo'n charmant theehuis leek op hun site. En dat was het ook. We werden ontvangen met de lekkerste macarons die ik ooit proefde en een glasje cava. Daarna volgde een hele toren lekkernijen en sloten thee. Ideaal om weer wat bij te praten! Dit doen we nog eens!
Vandaag kan ik eindelijk iets van mijn lijstje schrappen, want we bezochten het MAS. Fantastisch gebouw met heel veel interessante details (handjes langs de buitenkant en de rondjes met gedicht-zonder-einde overal aan de binnenkant). Het weer was wel niet zo fantastisch, dus voor de verre zichten op Antwerpen en de haven moeten we nog eens terug gaan. De volgende keer dat we gaan, moeten we de kinderen meenemen: zij gaan al die roltrappen fantastisch vinden!
welke 40 dingen wil ik nog gedaan hebben voor mijn 40ste?
Ik ben nu sinds juni 35 jaar en heb zo'n hectisch leven dat ik helaas te vaak de dingen die ik absoluut nog eens wil gedaan hebben, naar de al dan niet verre toekomst schuif. En zo komt er natuurlijk niets van in huis. Tijd dus om alles eventjes op een rijtje te zetten en met de hulp van deze blog én het lijstje aan de slag te gaan.
First things first natuurlijk. Ik moest een lijstje hebben van de 40 dingen die ik absoluut nog wil gedaan hebben voor mijn 40ste. Ik heb niet gekozen voor de meest spectaculaire activiteiten, maar wel vaak voor dingen waarvan ik al vaak gezegd heb dat ik ze eens dringend moet doen. Misschien heb jij ze al honderd keer gedaan, of misschien staat het bij jou ook op het to do-lijstje. Ik heb ook bewust 3 zaken op het lijstje blanco gehouden omdat ik in de komende 4,5 jaar misschien nog op leuke to do's kom waar ik nu nog niet aan denk.
Ok, tijd voor het lijstje dus:
1. De 10 km lopen.
2. Afvallen tot onder de 75 kilo (al is het maar voor 1 dagje :) )
3. Met de kinderen gaan kamperen in een tent
4. Mijn haar terug laten groeien tot het in een staartje kan (ben de korte coupe meer dan beu)
5. Een vliegreis maken met de kinderen
6. Rome bezoeken
7. Op de Eiffeltoren staan
8. Een eigen klein kookboekje maken met 40 snelle, gezonde gerechten (puur voor mezelf, en voor de kindjes later)
9. Een goede taart leren maken
10. Een goede quiche leren maken (op een of andere manier is die van mij steeds wak in het midden en valt hij uit elkaar bij het aansnijden)
11. leren haken
12. Een zonsondergang op het strand meemaken met picknick
13. Een gezellige tea-time meemaken met hartige en zoete gerechtjes
14. Gaan eten in Luzine van Jeroen Meus -- > stond oorspronkelijk op het programma, maar een paar weken na het opmaken van dit lijstje, liet Jeroen Meus weten dat hij ging stoppen met Luzine. Dus dit wordt veranderd door: gaan eten in een sushi-restaurant waar de sushi op een transportband voorbij komt.
15. Gaan shoppen in Londen
16. Paintballen
17. Naar professioneel ballet gaan kijken
18. Van onze slaapkamer een gezellige kamer maken (nu is het een mengeling van kasten met het oud behangpapier van de vorige eigenaars er nog tegen en ja, ik weet het, we wonen hier nu al bijna 9 jaar, maar onze kamer heeft nooit prioriteit gehad)
19. van het terras een leuke zitplaats maken (we zitten hier nooit, terwijl we graag buiten zijn, bizar, misschien met een betere aankleding dat we sneller buiten gaan zitten?)
20. In een boomhut blijven slapen
21. Met ieder kind apart een nachtje weg
22. Meewerken aan de inzamelactie van een goed doel
23. Zelf confituur maken
24. Een film zien in een drive-in
25. Nep-nagels laten zetten
26. een winter-BBQ houden
27. Beter Frans leren spreken
28. De opname van een tv-programma meemaken
29. Een kookboek kiezen en ALLE gerechten uit dit boek maken (niet op 1 dag :p )
30. op een vespa rijden
31. een blog onderhouden over dit lijstje (jaja, mee bezig )
32. het MAS bezoeken
33. Kajakken met de kinderen
34. Park Guell bezoeken
35. 2 weken zonder tv in de winter
36. Dodentocht meedoen
37. Initiatie duiken volgen
38. ..... bezoek aan atomium en manneke pis (ik weet eigenlijk niet zo goed waarom dit oorspronkelijk niet op mijn lijstje stond. erg om toe te geven, maar ik ben op mijn 35ste nog NOOIT in het atomium geweest en ik heb het kleine manneke nog nooit zien pissen)
39. ....................................
40. ...................................
Met sommige zaken ben ik al een beetje bezig, zo kan ik al 5 km lopen en ben ik momenteel al 3 maanden niet meer naar de kapper geweest (wel 1 keer voor in model te brengen, maar niet om te knippen). Hopelijk komt mijn volgende bericht op deze blog heel snel, want dat zou betekenen dat ik al 1 to do-tje kan schrappen.