Blok Seitan van +/- 250 g 1/4 oranje paprika 2 dikke wortels 1/4 van een kleine hokkaidopompoen 1 dikke ui pijpajuin 1/2 dikke prei of 1 kleine prei 1 teentje knoflook Aramé zeewier twee koppen bruine rijst Allerlei kruiden (koriander, zeezout, tijm,...)
Hoe maken ?
Begin met de rijst te wassen en te koken in 3 koppen water en een beetje zout. Laat het water volledig wegkoken en kijk na of de rijst voldoende gezwollen is.
Snijdt de groenten (bij voorkeur biologische): - Wortels in schijfjes - Paprika in blokjes van 1/1 cm - Ajuin in reepjes - Pijpajuin fijnsnijden - Preiwit in schijfjes (zie wortels) en het groen in reepjes van +/- 0.5-1 cm breed - Pompoen eerst goed wassen, pitten verwijderen en in fijne blokjes snijden (schil niet verwijderen!) - look fijnsnipperen
Doe de groenten in een pan en verhit. Zet het vuur lager en voeg één à 2 koppen water bij. Kruiden met zout, koriander, en andere smaakmakers. Voeg ook de gebroken arame erbij (fijngesneden wakame kan ook). Wanneer de groenten bijna gaar zijn (moeten een beetje knapperig blijven), voeg dan de seitan toe die inmiddels in blokjes van ongeveer 1/1 cm gesneden is. Laat wat meesudderen.
Om het stoofvocht in te dikken, meng wat kuzu met koud water en voeg toe. Voeg op het einde nog wat shoyu toe (in functie van eigen smaak).
Doe bij het serveren wat geroosterde en fijngemalen pitten en zaden (sesam, zonnebloem, pompoen, lijnzaad) op de rijst en voeg dan de goulash toe. Je kan ook per bord nog een beetje zuurkool of een andere pikkel toevoegen om de vertering te bevorderen. Bovendien verfrist dat het geheel. Rauwe groenten zoals ijsbergsla of rucolla kunnen ook altijd toegevoegd worden.
Zin in een snelle vegetarische lunch ? Kijk hieronder! Een vegetarisch pitabroodje met zomerse groentjes is in een wip klaar en smaakt overheerlijk. Bovendien is het nog supergezond!
Was de groenten en snijd de paprika's, de ui en de knoflook in kleine blokjes. Verhit een pan met de sesamolie en doe er de groentjes bij. Even opbakken zodat de groentjes nog steeds knapperig zijn.
Steek een paar minuutjes de pitabroodjes in de oven zodat ze wat krokanter worden. Doe het seitangehakt erbij en kruid naar behoeven. Doe pas op het einde de Shoyu erbij, anders overheerst de smaak het gerecht.
Snijd de ijsbergsla in lange repen en rasp de wortel fijn.
Zodra de broodjes een beetje warm zijn, haal je ze uit de oven en snijd je ze open. Doe er dan de opgebakken groentjes & seitangehakt bij, leg er de wortel en ijsbergsla bovenop en smullen maar! De liefhebbers kunnen er ook nog wat looksaus of iets dergelijks aan toevoegen, maar eigenlijk is het niet nodig omdat de soyasaus reeds een aangename smaak geeft aan het gerecht.