Inhoud blog
  • The End
  • Ieper
  • subsidie STOP!!
  • eindejaarslijstje 2009
  • themadag rond cultuurparticipatie Generatie Z
    Zoeken in blog

    Foto
    t'portfolio
    een cultuur-portfolio
    24-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De steunpunten van het sociaal-cultureel werk
    Onderstaande tekst is een beschrijving van 8 van de steunpunten van de sociaal-culturele sector. Hun website wordt kort besproken en hun doelstellingen of missie komt ook aan bod.

    De Steunpunten van het sociaal-culturele werkveld

    Socius

    Socius is het Steunpunt voor sociaal-cultureel volwassenenwerk, en heeft een overeenkomst met de Vlaamse regering om het erkende/gesubsidieerde sociaal-cultureel volwassenenwerk te ondersteunen. Als kerntaken heeft het praktijkondersteuning,parktijkontwikkeling en communicatie. Maar lees het onderdeel praktijk als methodiek. Al deze kerntaken worden door Socius uitgevoerd in overleg met het werkveld en de sociaal-cultureel werkers.

    In het Socius e-zine van oktober 2009 staat een heel interresant artikkel over leesmateriaal voor de sociaal-cultureel werker. Socius bekeek een heel aantal publicaties over het sociaal-cultureel werk van iets dichterbij, en vormde een soort van overzicht van interresante werken.

    website: http://www.socius.be/

    Steunpunt Jeugd

    Steunpunt Jeugd is het kennis- en expertisecentrum over jeugd,jeugdwerk en jeugdbeleid. Ze ondersteunt alle actoren die met kinderen, jongeren en hun organisaties bezig zijn, met als doel het versterken van de positie van kinderen, jongeren en het jeugdwerk in de samenleving. Ze is ook gesubsidieerd door de Vlaamse overheid.

    In de Jet-update, een nieuwsbrief over het JET-congres (een tweedaags congres over jeugd, jeugdsector en het jeugdbeleid) van het Steunpunt Jeugd, staat deze maand een aankondiging voor een gesprek over de nieuwe visietekst inzake alles met jeugd. Daar zal een eerste versie worden voorgelegd aan jongeren, sociaal-cultureel werkers en andere om ook hen inspraak te verlenen in deze toekomstvisie.

    Website: http://www.steunpuntjeugd.be/

    Muziekcentrum Vlaanderen:

    Muziekcentrum Vlaanderen is het steunpunt voor het hele Vlaamse muzikale landschap. Ze ondersteunt hen in de vorm van promotie (zowel buitenland als binnenland), informatie (via online databank en nieuwsbrief), advies, begeleiding en overleg.

    Op hun website is heel wat te vinden rond het Belgische muzieklandschap. Dit gaat van alle nieuwe releases tot een heel infoplatform over beleid enz. . Het is een uiterst ideale site voor wie op zoek is naar muzikaal talent uit eigen streek, voor wie ondersteuning zoekt met zijn band, voor wie een concert wil organiseren, en ga zo maar verder!

    Website: http://www.muziekcentrum.be/index.php

    BAM

    BAM is het Vlaamse steunpunt voor beeldende, audiovisuele en mediakunst. anuit een grondige kennis van sector en beleid verstrekt het informatie, bevordert het ontwikkeling, samenwerking en netwerking en gaan ze in dialoog met verschillende overheden.

    Op hun site is er o.a. een databank met gegevens van personen, groeperingen en creatis uit de sector. Er is ook heel wat informatie te vinden over heel uiteenlopende onderwerpen uit de sectoren die BAM ondersteunt. Er is ook heel wat informatie te vinden over activiteiten, over mensen in het buitenland,...

    Website: http://www.bamart.be/home/index/nl/BAM

    Cultuurnet Vlaanderen

    Werken in op een vraag van de Vlaamse overheid, om te proberen meer mensen aan cultuur te doen participiëren. Hun voornaamste taken zijn informeren en stimuleren. Het informeren gebeurt op 3 niveau’s. Het eerste niveau is een Uitnetwerk dat voor iedere gemeente een aparte agenda met de culturele activiteiten wil zijn. Op het tweede niveau zit de UiTdatabank. Daarin kan je heel wat culturele activiteiten van over heel Vlaanderen vinden. (UiTinVlaanderen.be) Op het derde niveau vinden we het infokanaal voor kinderen, de Vlieg.

    Op hun site vind je dan ook heel wat publicaties inzake cultuur over bijvoorbeeld hoe je de cultuurparticipatie van bepaalde groepen uit onze samenleving kan vergroten. Nog heel wat andere thematieken komen aan bod in de grote lijst van literaire werken op Cultuurnetvlaanderen.

    Website: http://www.cultuurnet.be/

    FARO

    FARO is het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. De organisatie wil bijdragen tot een democratische en open samenleving, ijvert voor een duurzame zorg en ontlsuiting van het erfgoed, ondersteunt het erfgoed werkveld en communiceert met de overheden. Ze staat ook in contact met een ruim internationaal netwerk.

    Op hun sites zijn heel wat publicaties te vinden inzake cultureel erfgoed. Er is ook een ruim overzicht van projecten, activiteiten en een bibliotheek met heel wat info over erfgoed organisaties in binnen- en buitenland.

    Website: http://www.faronet.be/

    VOBK:

    VOBK is de belangenbehartiger en het overlegplatform van professionele organisaties in het domein van de beeldende, audiovisuele en mediakunst en de professionele musea. Ze is een spreekbuis naar de overheden toe, ze is een aanspreekpunt voor haar leden en organiseert samen met haar leden debatten over beleid.

    Op de website staat heel wat informatie over musea en organisaties. Ook de standpunten van het VOBK zijn er te vinden. Opvallend is wel dat deze organisatie heel veel bezig is met de politieke aangelegenheden van haar doelstellingen. Er is op de site ook een databank met informatie voor leden van het VOBK.

    Website: http://www.vobk.be/

    Het forum voor amateurskunsten

    Het forum heeft als missie het stimuleren van overleg tussen de 9 pijlers. Ze behartigt ook de belangen van de hele amateurskunstensector in Vlaanderen. Ze helpt hen subsidies te vinden (zowel Europees als Vlaams) bezorgt hen via studiedagen en workshops ook heel wat informatie.

    Op de website vinden we heel wat informatie over amateurskunsten in het algemeen, de 9 pijlers, de projecten en vormingen en heel wat praktijkvoorbeelden. Er is ook een heuse subsidiewijzer, die organisaties moet helpen om het maximum aan subsidies te bemachtigen.

    Website: http://www.amateurkunsten.be/


    24-10-2009 om 14:44 geschreven door Sander  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De persoonlijke doelstellingen voor het partim Cultuur & Beleid

    Doelstellingen die ik wil bereikt hebben na afloop van de cursus cultuur & beleid

    Na enkele weken beginnen de doelstellingen, die ik wil bereiken via het vak cultuur en beleid, eindelijk wat vorm te krijgen. Ik heb ze opgedeeld per alinea.

    De eerste doelstelling is voor mij persoonlijk ook de belangrijkste doelstelling. Het vormen van een visie inzake cultuur en cultuurbeleid. Natuurlijk bezat ik voor deze cursus begon reeds een visie over deze onderwerpen, toch was die visie ver van gedetailleerd en waarschijnlijk nog veel minder onderbouwd. Over enkele onderdelen van cultuur was hij dan misschien wel onderbouwd, toch had ik bij vele simpele aspecten van cultuur en beleid totaal geen visie, gewoon al omdat ik er nooit over nagedacht had.

    Ook details leren over het cultuurbeleid in ons kleine landje is een leuke doelstelling. Het cultuurbeleid in België, dat overigens in heel wat domeinen werd opgesplitst, is iets wat je als sociaal cultureel werker moet begrijpen. Het beleid moet transparant zijn voor jezelf, en dat moet er voor zorgen dat je er dan ook een visie over kunt vormen, en dat je ook met anderen kunt praten over dat cultuurbeleid, en wie weet ooit wel zelf meebouwen eraan.

    Hoe mensen te laten participeren aan cultuur? Het antwoord op deze vraag hoop ik tevens terug te vinden in deze lessen. Het klinkt eerder simpel, maar toch vrees ik ervoor dat, om de grote meerderheid van het publiek te bereiken, er wel degelijk grote inspanningen moeten worden geleverd. Wanneer ik dit terug koppel naar mijn eigen vrije tijd, en in het specifiek HYPNOIZ, kan ik wel zeggen dat die inspanningen noodzakelijk zijn, en dat veel van die inspanningen wanneer ze niet goed gebeuren, een groot verlies van energie zijn.

    Een even belangrijke vraag en een beetje in dezelfde trend als de vorige: "hoe kunnen we cultuur gebruiken om bepaalde doelstellingen te bereiken?"  Wat is de beste manier om die cultuur ook effectief over te brengen en op welke manier haal je er het meest profijt uit? Deze vragen leunen allemaal aan tegen de methodieken van het sociaal culturele werk.Toch hoop ik dat het ook wat aan bod komt in het vak cultuur.

    En natuurlijk de grote vraag voor ieder sociaal cultureel werker: “Kan cultuur de wereld redden?”. Is cultuur een hulpmiddel bij het redden van onze wereld en onze maatschappij. Kan het helpen de verzuring te stoppen, mensen attent te maken op wereldproblemen en ga zo maar verder. Reeds op dit moment heb ik het gevoel dat cultuur de wereld kan redden, toch weet ik nog niet echt goed te verwoorden goed. En dit laatste zal ook het onderwerp zijn van een van mijn volgende berichten hier in deze portfolio.

    Mijn persoonlijke doelstellingen zijn zeer ruim geformuleerd, omdat ik ook nog totaal niet weet in welke richting alles zal evolueren. Wie weet zullen deze doelstellingen ook nog wat worden aangepast in de loop van de volgende twee maanden.. Tussendoor zal ik proberen met wat artikels enkele van deze vragen te beantwoorden of op zijn minst wat te staven. Ik zal proberen om voor mijzelf al deze doelstellingen te bereiken, natuurlijk in de mate van het mogelijk en in de mate van relevantie.


    19-10-2009 om 17:36 geschreven door Sander  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief per week
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009

    Over mijzelf
    Ik ben Sander
    Ik ben een man en woon in Ieper () en mijn beroep is Student SCW.
    Ik ben geboren op 25/08/1990 en ben nu dus 34 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Muziek, hypnoiz, polyfinario, ....
    Ik Ben Sander, student 2 SCW aan het Hiepso te Kortrijk. Deze blog dient dan ook voor deze opleiding.
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs