Inhoud blog
  • HONEY HONEY THRILL ME HONEY, UHU
  • BYE BYE MISS SUGARPIE
  • SAVING MY SUGAR FOR THE WEEKEND
  • SOUL CONTROL SINGS
  • IT'S GOT A STRANGE EFFECT ON ME
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Sugarblues
    13 dagen suikerloos
    28-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SOUL CONTROL SINGS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ontbijt zonder suiker is het moeilijkst. Ik ben dan maar de boerentoer op gegaan. Gisteren roerei, vandaag een lapje spek. Nog ffkes en ik kan meespelen in “Het Gezin van Pamel”!

    All The Girls Want Candy Candy,
    All The Boys Get Randy Randy
    Everybody Want A Chocolate

    Ik ben ook eens op het internet gaan kijken naar de voordelen van chocolade (en al wat het internet zegt is waar natuurlijk!!)

    -       Het zorgt voor een goed humeur: serotonine

    -       Het is een uitstekend antioxidant

    -       Het bevordert de cognitieve vaardigheden omwille van flanoïden (zit ook in wijn, groene thee en bosbessen)

    -       Het bevat veel vitaminen A, D en B waaronder B12

    -       De cafeïne en teobromine werken stimulerend en ontspannen de ademhalingsorganen

    -       Volgens dokter Mary Engln blijkt uit een recent onderzoek aan de universiteit van Californië dat donkere chocolade goed is voor hart en bloedvaten.

    -       Volgens Toerisme Vlaanderen geldt dit alleen voor Belgische chocolade. Kundet geloven!??

    -       Het bevat dezelfde stoffen die in ons lichaam vrijkomen bij verliefdheid: fenylethylamine bv

    -       Aan chocolade worden verschillende pagina’s besteed op een site die heet www.leefgelukkig.be

    Geen wonder dat ik mij belabberd voel!!!Maar voor al deze stellingen vind je er evenveel die het tegenovergestelde beweren.

    Conclusie: chocolate is delicious and van het internet word je geen bal wijzer!!

    Verbazend echter is de bewering van mijn tandarts dat donkere chocolade cariës (gaatjes in de tanden) tegengaat! Die heeft waarschijnlijk een deal gesloten met Callebout.

    28-01-2012 om 19:47 geschreven door Linda Berghmans


    27-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IT'S GOT A STRANGE EFFECT ON ME

    Verbazend hoe weinig effect de afwezigheid van suiker op mijn lichaam heeft. Slechts heel even een dipje gehad. Geen hoofdpijn, geen duizeligheid, ik zie geen beestjes en ik lig niet te shaken. Mijn geest daarentegen!!!! Ik ben supergeduldig.

    Zes uur naar presentaties van studenten geluisterd, samen met mijn collega Engels Nancy. Nancy, de zachtheid in persoon, verheft nooit haar stem, altijd even beheerst. Zij heeft mij af en toe met grote ogen zitten aankijken zo van “Wat is er met dat mens, wanneer gaat zij blaffen???” Nee, Berghmans bleef rustig, beschaafd, geduldig en…geconcentreerd. The bitch in me is gone. Jammer.

    Voel ik dan totaal geen lichamelijk verschil? Tuurlijk wel!

    -       Ik spring geen gat meer in de lucht als er ook maar een nanogram suiker aan mijn tanden komt

    -       Mijn gewrichten doen minder zeer!

    -       Mijn neus is voor het eerst in jaaaaren ’s nachts en ‘s ochtends niet meer verstopt.

    -       Mijn smaakpapillen zijn ongelooflijk aangescherpt. Ook niet altijd een voordeel. Bio-yoghurt bijvoorbeeld, ik proef er de koeienstallen door.

    27-01-2012 om 00:00 geschreven door Linda Berghmans


    26-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.YOU'RE THE APPLE OF MY EYE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    YES!!

    Mijn energie is terug. Man, ik ben ertegenaan gegaan. Hele flat gepoetst, kasten schoongemaakt en herschikt, boodschappen gedaan gekookt, en alles voor school in orde gebracht. ’s Avonds bij ons Vera gaan eten en de zelfgebakken appelflappen werden danig gewaardeerd. (Thanks Inti! En inderdaad klaar in no time)

    SNIK…

    Helaas, helaas, driemaal helaas mijn humeur zit beneden 0. Nu wist ik wel dat chocolade een geluksgevoel gaf maar dat mijn gemoedstoestand zo erg van chocolade afhing, no way! De realiteit heeft hard toegeslagen de laatste dagen. Ik heb al meer gesnotterd dan het hele voorbije jaar. Kan ook het seizoen zijn. De lente komt er aan en dat is de stomste periode van het jaar. Geef mij maar de herfst en de winter met zijn korte dagen, kou, regen, storm en sneeuw als het ff kan. Zalig. Die onnozele bloempjes en “tweeterende” vogeltjes. Afschieten! Trouwens in Antwerpen fluiten de vogels ’s niet. Ze hoesten.

    GIVE ME Chocolate AND NOBODY GETS HURT!!!!!

    (t-shirt slogan)

    26-01-2012 om 23:54 geschreven door Linda Berghmans


    25-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BROWN SUGAR, HOW COME IT TASTES SO GOOD
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ingrid, “my partner in crime”, is gisteravond langsgekomen. Dat gaf een enorme boost. Wij hebben info en food uitgewisseld. Zij had een overheerlijk suikerloos dessertbuffet bij: appelflap, pannenkoeken, koekjes en stroop. Meer heeft een mens niet nodig om de dag vandaag door te komen.

    (photo original 512384pipeg)

    25-01-2012 om 19:50 geschreven door Linda Berghmans


    24-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TUTTI FRUTTI HEY RUDY!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    What a difference a day makes!

    Een frustrerende dag! Vanmorgen lectorenvergadering en ik moest mijn collega’s toespreken. Er is niets zo zielig als voor een groep mensen staan en weten dat je niets interessants te zeggen hebt. Ik heb gelukkig toffe collega’s dus ze hebben allemaal gedaan of ze het boeiend vonden alhoewel ik bij sommigen een zweem van  medeleven in hun ogen kon bespeuren.

    In de namiddag opleiding voor een nieuw computerprogramma. Een computerkenner die uitlegt hoe je een programma moet gebruiken, is als een chirurg die uitlegt hoe je een ingreep op jezelf moet uitvoeren. Scaryyyyyy! Enfin, ik ben erin geslaagd om de computer af te sluiten zonder het systeem plat te leggen en daar ben ik heel trots op. Ik heb iets verdiend. Chocolade bijvoorbeeld. Zucht…

    Slaptitude

    Heb vandaag voor de eerste keer een dipje gehad: plots duizelig maar ging snel over. Nu beetje hoofdpijn en depri. Dju.

    Mijn lieve collega Frans, Elisabeth, vertelde dat er in pure chocolade met hoog cacao gehalte mogelijk geen suiker zit. Ik meteen naar Delhaize. Vergeet het sweetie! 70% cacao heeft 26 g suiker / 100g!! en zelfs in 99% cacao zit bruine suiker. Daar staat alleen niet op hoeveel ze er hebben ingekieperd

    Dan maar fruit. In de kast staat nog een bijna onaangeroerde sapcentrifuge en daar heb ik een banaan, een appel en twee peren doorgejaagd. Ik heb het wel uit een Colaglas gedronken. Het gedacht alleen is alles.

    24-01-2012 om 00:00 geschreven door Linda Berghmans


    23-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALL I DO, IS SWEET TALKING
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    16.45 Voor de aardigheid nog eens in de biowinkel rondgelopen. Mindboggling wat ze daar allemaal aan suikerloos of met natuurlijke suikers verkopen. Heb me toch even laten verleiden: sinaasappelconfituur, 2 wortelen, 1 witte selder, 1 prei, boekweit flakes en een doosje gemengde noten. 19.07 euro!!!!! NEGENTIEN EURO EN ZEVEN CENT!!! Gezond eten kost geld, dat wisten we al. Maar zoveel geld???? En dan heb ik nog geen koekjes gekocht of wafels of glutenvrij stuff. Ze zouden dit moeten inschakelen in het ziekenfonds. Mensen die een doktersbriefje kunnen voorleggen van diabetes of glutenallergie, zouden een deel van de kosten moeten terugbetaald krijgen!!

    22.50 Helaba! Wat is hier gaande? Ik ben een halve kilo bijgekomen!  Waarschijnlijk omdat ik meer eet tijdens de maaltijden. Voordien 1 boterham, een uur later een wafel en weer wat later koekjes. Nu 3 boterhammen met beleg (zelfgemaakte kip curry: gebraden kipfilet in stukjes, zelfgemaakte mayo, zachte currypoeder van AH en stukjes appel.  Echhhh lekkerrrrr) tussendoor wat kaas en toestanden! Twee keer soep, meer aardappelen. Alles om de periode van de ene maaltijd naar de ander te kunnen overbruggen. Oké, ik zal eens fruit proberen als tussendoortje. Dik tegen mij goesting.

    23-01-2012 om 00:00 geschreven door Linda Berghmans


    22-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SWEETS FOR MY SWEET, SUGAR FOR MY HONEY
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Terugblik op zondag

    ’s Ochtends de krant gelezen en twee koppen koffie gedronken, zonder suiker. Yuk. Misschien moet ik ook maar eens met koffie stoppen, tijdelijk dan.

    Voor lunch beuling met appelmoes maar dan zonder appelmoes. Thank God voor Jeroentje! Uitgeholde appel in de oven gevuld met gestoofde ui, tijm en geplette beuling. Heerlijk. Geen suiker in de buurt.

    Daarna naar Hollands Putte gereden om te zien wat ze over de grens zoal in de supermarkt aanbieden  en Holy Moly vleeswaren zonder toegevoegde suiker!!!  Ham gekocht, spekblokjes, paprika’s, sojascheuten, augurken, vleeskruiden, appels en zoethoutthee. Alles voor nog geen 9 euro. ’t Is bijna smokkelen!

    Sugar, sugar!

    Wat niet wegneemt dat er nog heel veel suiker in de voedingswaren zit: in gerookte zalm bv! En bouillon blokjes!  Dus dat wordt zelf kippenbouillon maken morgenavond. En zoveel verschillende suikers: glucose, dextrose, glucose-dextrose stroop, fructose, invertsuiker (een mengsel van gelijke delen glucose en fructose. Opgezocht!) en zelfs caramel (in de bouillonkuipjes!) Om maar te zwijgen van de aspartaan en aanverwanten.

    Hellllllleup!

    Mijn moeder thuis afgezet. Ze is het hele weekend solidair geweest maar ik denk dat ze het niet langer zag zitten. Ze wil wellicht niet in de buurt zijn als ik uiteindelijk den ambetante  krijg.

    Zondagavond traditioneel kopjes thee met koekjes. Niet dus.  Het werd me toch te lastig. En wat doe je als je in nood bent. Je belt kreunend en zeurend… je moeder. Haar reactie: “Hangt de sukkelaar niet zo uit, je hebt het zelf gewild.” 

    Jeeesus!!!!!

    (foto brabantsdagblad.nl)

    22-01-2012 om 00:00 geschreven door Linda Berghmans


    21-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LADY SINGS THE SUGARBLUES
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    10.15u: Schandalig lang in bed blijven liggen. Hoe korter de dag, des te kleiner de verleiding. Het is nochtans slecht begonnen. In plaats van langzaam af te kicken, heb ik gisteravond nog twee grote pannenkoeken met bruine suiker achterover geslagen alsof dit het laatste avondmaal was. En nu, zaterdagochtend, wil mijn maag meer dan ooit de traditionele pistolet met confituur of een koffiekoek. Noppes, een boterham met kaas  (en zelfs daar smeer ik gewoonlijk marmalade op). Life is going to kick my ass, de komende dagen.

    14.20u: Er is blijkbaar niets zo effectief om de sympathie en de aandacht van je vrienden te krijgen als op suikerdieet gaan. De bezorgdheid, de goede raad, de steun, het  is hartverwarmend! Er zijn er die geloven dat ik dit niet ga overleven.  Kan zijn, want ik ben tussen deze eerste en derde zin al vier keer naar de koelkast gelopen in de hoop dat zich daar iets gematerialiseerd heeft dat de moeite waard is om op te eten.

    17.47u: Misschien heeft het er niets mee te maken maar ik heb voortdurend een klein hongertje en grote dorst. Ik drink water. Booooring!  En gezond kan dat niet zijn. It’s what fish fuck in and what makes pipes rust.

    18.45u: Zelfgemaakte mayo. Was vergeten hoe snel het ging en hoe lekker het is. Geen suiker!

    Pfff. Dag 1 zit er op. Nog twaalf te gaan. Beetje indrukwekkend eigenlijk. Al bij al is deze dag nog meegevallen. Moeder meegenomen om te gaan winkelen, heel veel voor school gewerkt, frietjes gebakken met groenten, kip en verse mayo en op de valreep nog online een ticket naar Parijs geboekt voor Vera, mijn nichtje.Geen mg suiker aangeraakt. Moeder blijft slapen. Ik denk dat ze bezorgd is om mijn geestelijke gezondheid. Had ze veel eerder aan moeten denken. Vanavond nog veel yogi thee gedronken van de biowinkel: women's fitness, throat comfort, bedtime. Superlekker. Vandenbroeckjes en ik steken elkaar een hart onder de riem.  Ik krijg ook het gevoel dat dit experiment wel eens zou kunnen lukken.

    (foto bakkerijheylen.be)

    21-01-2012 om 00:00 geschreven door Linda Berghmans


    20-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.I'M NICE, ALL SUGAR AND SPICE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Naar aanleiding van een Panorama-programma over suiker hebben Ingrid Van Hecke, alias Inti,  en twee van haar drie kinderen Hannah en Seppe besloten om 13 dagen suikerloos te eten. I’m going to join them!  Wij willen weten hoe groot de invloed van suiker is op ons lichaam, onze geest en op de interactie met onze omgeving. Dat we de eerste dagen wreed chagrijnig worden, zit er dik in. Tijdelijk althans want daarna worden wij weer ons eigen sweet zelve.

    En morgen is het zover! Nog een nachtje slapen en dan begint de lijdensweg. Geen suiker meer. Erger nog, geen chocolade meer.  Chocolade! Mijn beste vriend, mijn Belgische (soms Zwitserse) hoop in bange dagen, mijn ochtendritueel, mijn boost (vooral tijdens de verbetering van examens), mijn gezelschap in lege uren, mijn metgezel in zinloze momenten voor TV.  Om het met de woorden van Shakespeare te zeggen: “Chocolate, chocolate, my Kindom for some chocolate!”

    Mijn moeder zei dat ik een paar dagen vroeger moet beginnen met het suikerdieet want als ik cold turkey ga, ga ik wellicht in shock. Ik denk niet dat zij het woord “cold turkey” heeft gebruikt want dat kent ze niet maar ze is er in ieder geval van overtuigd dat ik in coma ga geraken.

    Ik heb haar woorden ter harte genomen en ben een paar dagen geleden begonnen met alle zoetigheid in huis weg te werken. Er zijn twee manieren van “wegwerken”. 1. In de vuilnisbak gooien. 2. Alles opvreten. Ik ben voor het tweede gegaan. Alle chocolade, letter- en andere koekjes, cakejes, yoghourt met fruit, frisdrank, spinnekes, neusjes, taartjes, ijs, confituur, marmalade, chocopasta, chocomelk… alles opgevreten want anders wordt het slecht. Les excuses sont faites pour s’en server of zoiets, nietwaar? De peperkoek is nog ongeopend en dat blijft voorlopig zo. Ik drink geen alcohol, dus dat scheelt alweer.

    Daarna ben ik begonnen met de labels op voedingswaren te lezen. In alles zit suiker: volle melk, half volle melk, alle groenteconserven (niet in visconserven!) mayonaise (niet in mosterd, who cares), voorverpakte spekblokjes (siroop for God’s sake!) ,pizza’s, gepekelde augurken, sommige tandpasta’s en ja dames…lipgloss!!!!!! Onze wereld is versuikerd!!! Wij leven in een snoepwinkel!!!

    Uiteindelijk vond ik suiker niet eens het bangelijkste op de labels.  Dit staat op Crest toothpaste “If more than used for brushing is accidentally swallowed, get medical help or contact a Poison Control Center right away.” Hallo dames en heren van de farmaceutische industrie!!!!! Tandpasta is wel bedoeld om in je mond te steken. En hoeveel is “more than used for brushing”? Ik durf er nogal eens een stevig kloddeke opsmeren.  En als je spoelt gaat er allicht een drupke of twee, drie, vier, vijf naar binnen. En dat een leven lang!!! Het is vooral die “right away” die mij zorgen baart.

    Enfin, we're on the road to hell!

    (photo chocolade.startxl.be)

    20-01-2012 om 00:00 geschreven door Linda Berghmans




    Archief per week
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs