alles over mountainbiken en BMX met Lily en Chantal
03-09-2011
Kenny Belaey wint halve finale op WK
Triallegende Kenny Belaey is ook in zijn tiende jaar als prof nog steeds de grootste Belgische hoop op succes op het gecombineerde mountainbike WK. De 28-jarige Aalternaar domineerde gisteren, vrijdag, de halve finale in Zwitserland. Daardoor mag Belaey op zondag als laatste van de acht finalisten starten in de 26 finale. De Red Bull atleet is de enige Belg in die finale. Iciar Van Den Bergh werd in de halve finale 10de, Pierre-Charles Thomas werd 16de. Dat de zones niet uitgesproken moeilijk waren voor de beste trialrijders ter wereld was al eerder duidelijk. Door de warmte en de duur van de wedstrijd over drie ronden van zes zones, één ronde meer dan in de finale, werd het wel een erg fysieke beproeving. Wereldkampioen Belaey bombardeerde zichzelf tot favoriet dankzij een knappe race waarin hij alleen in de tweede zone van de tweede ronde in de fout ging. Wereldbeker eindwinnaar Hermance werd tweede voor zijn landgenoot Coustellier die dit weekend de 20 en de 26 combineert. Voor de finale worden de zones wel hertimmerd en stijgt de moeilijkheidsgraad. Vandaag is het rustdag. Kenny Belaey: Ik wilde graag de halve finale winnen en ik ben heel blij dat het gelukt is. Van doorslaggevend belang is het niet onmiddellijk maar het is wel goed voor de moraal en om te anticiperen op wat de anderen doen. Door deze zege zit ik op zondag in de drivers seat, al is dat allesbehalve een garantie op succes natuurlijk! Omdat ik als laatste start zie ik wel iedereen voor mij rijden. Het was gisteren heel close, maar er zijn een pak super technische passages, wat zeker niet in mijn nadeel is. Dat weet de concurrentie ook. Toen ik in de tweede ronde in de fout ging, kwam ik op 5 strafpunten gelijk met Gilles Coustellier. Ik had er rekening mee gehouden dat hij geen fouten meer zou maken en wist dat de tijd kon beslissen over de overwinning. Daarna heb ik alle zones in recordtempo afgewerkt. Ik was supersnel binnen en bleef foutloos terwijl Gilles nog een 5 reed in de laatste ronde.
HALVE FINALE 26 1. Kenny BELAEY (BEL) 5 2. Vincent HERMANCE (FRA) 9 3. Gilles COUSTELLIER (FRA) 10 4. Ben SAVAGE 10 5. Hannes Hermann (11) 6. Aurelien FONTENOY (FRA) 11 7. John WEBSTER (CAN) 11 8. Giacomo COUSTELLIER (FRA) 12 10. Iciar VAN DEN BERGH (BEL) 18 16. Pierre-Charles THOMAS (BEL) 27
Categorie:WK
Anneke Beerten blij met de regenboogtrui
Alhoewel de Nederlandse reeds vele jaren een begrip is in de 4X en 4 World Cups op haar actief heeft, was het goud in Champery haar grote droom. De 29 jarige Milka Trek bikester domineerde heel het seizoen en ook in Champery was ze de snelste.
Anneke Beerten : " Maar het ging echt niet vanzelf. Ik reed niet zo'n goede kwalificatie en dus had ik geen goede plaats aan de start. Het was erg technisch , en hoe techischer hoe beter voor mij. Dit was echt MTB en dat zie je ook aan de uitslag De dames met DH ervaring eindigden vooraan. Dit is wel het allermooiste parcours van allemaal. Ik had een goede start en hing van bij het begin op kop en kon die plaatst vasthouden. Dit is mijn 1ste regenboogtrui; en nu heb ik alles gewonnen wat er te winnen valt. Volgend jaar ga ik misschien nog wat eliminators rijden, maar daar denken we in de winter over na. Nu ga ik eerst wat rusten en dan naar de beurs in Las Vegas. Ik neem ook nog een Nederlandse beurs mee. In de toekomst wil ik genieten van mijn regenboogtrui en hem showen. Downhillen zoals Jill Kintner ga ik zeker niet doen, we bekijken het jaar per jaar. Maar ik ben wel trots op mijn medaille." aldus de Nederlandse van het Milka Trek team.
Van het verwachte duel tussen Thomas Litscher en Henk Jaap Moorlag of Gerhard Kerschbaumer is op het Wk in Champery niet echt veel in huis gekomen. De Zwitserse Felt Otztal X Bionic biker domineerde heel de wedstrijd en pakte het goud voor het Duitse team van Jörg Scheiderbauer. Dat er iets in de lucht hing , was duidelijk aan Litscher te zien. Al voor de start was de Zwitserse belofte uitermate zenuwachtig . Voor iedereen in zijn omgeving was het vanzelfsprekend dat het een belangrijke dag zou worden in de nog jonge carriere van de Zwitser. De spanning in de teamtent was te snijden en de druk van duizende fans kwam Litscher van pas in zijn zoektocht naar de gouden medaille. Als een echte kampioen reed hij naar de zege bij de beloften. Hij klopte een verrassende Marek Konwa en de Nederlander Henk Jaap Moorlag. " Wereldkalmpioen worden is een prachtig gevoel. Ik heb alles gegeven en alles verliep perfect. Ik heb hard gewerkt om deze droom te verwezenlijken. Dit is een eer voor mezelf en mijn familie, maar ook voor het team dat in mij is blijven geloven." zei een ontroerde wereldkampioen bij zijn aankomst.
Van in het begin reed Litscher aan de leiding. Al in de eerste ronde nam hij afstand van zijn achtervolgers. Na de tweede ronde kon hij al bogen op een voorsprong van een halve minuut. Van een duel met Lichter was hoegnaamd geen sprake, zijn prestatie bood noch Gerhard Kerschbaumer ,noch Henk Jaap Moorlag enig uitzicht op het goud. Litscher, die opteerde om in de World Cup bij de elites te starten, had de beste beloften in zijn macht. Kerscbaumer viel op het einde zelfs helemaal naast het podium en ook de sterke Pool Marek Konwa kwam niet echt dicht in de buurt van Litscher. Zelfs Nederland's hoop Henk Jaap Moorlag was niet in staat een ontketende Litscher van antwoord te dienen. In 1:32:30 en met 1min 42 voorsprong op Konwa haalde Thomas Litscher het goud . Bij het Felt team was er alle reden tot feesten. Als bekroning mocht Litscher een kader met de regenboogkleuren in ontvangst nemen.
Ondanks het feit dat de Nederlandse het in de kwalificaties wat moeilijk had, heeft Anneke Beerten het goud behaald in de four cross. De nieuwste aanwinst van de Milka Trek team reed van bij de start aan de leiding en pakte de wereldtitel in Champery; de Britse Fion Griffiths het zilver en de Francaise Celine Gros eigende zich het brons toe.
Bij de heren kan de verrassing van de Michal Prokop. De geblokte Tsjech was al in de kwalificatie de snelste en wist nu ook het goud te bemachtigen. Roger Rinderknecht was goed voor het zilver en de Nederlander Joost Wichman won het brons.
1 Michal Prokop (Tsj) 2 Roger Rinderknecht (Zwi) 3 Joost Wichman (Neds) 4 Jared Graves (Australie) 5 Johannes Fischbach (D) 6 Quentin Derbier (Fr) 7 Guido Tschugg (D) 8 Lukas Mechura (Tsj)
Categorie:WK
Thomas Litscher wint WK Beloften
86 beloften ging het veld in voor de aanloop en 6 grote ronden. Met Seba Carabin, Ruben Scvheire en Jeff Luyten beloofde het een spannede wedstrijd te worden. De strijd tussen Thomas Litscher en Henk Jaap Moorlag beloofde nog spannender te worden. De Fransman Fabian Canal startte als snelste maar viel snel terug naar de 20 ste plaats. Alle favorieten vooraan ! Na de aanloop leidde Thomas Litscher voor Kerschbaumer , Rosa en Henk Jaap Moorlag. De pool Marek Konwas zat op 5 met Stirnemann in zijn wiel. Dan volgde de Duitser markus bauer en jawel ..... Ruben Scheire. Sebastien Carabin reed rond de 20 ste stelling en Marco Minnaard en Jeff Luyten zaten zowat rond plaats 30.
In de eerste ronde ontstond een duo met Litsche ren Kerschbaumer, Litscher knapte het meeste kopwerk op. In de afdaling kwam de ItaliaanKerschbaumer in de probelemen en moest enkel meters prijsgeven op de sterke Zwitser. Henk Jaap Moorlag reed in het gezelschap van de Pool Marek Konwa, gevolgd door Matthias Stirneman . Onze landgenoot Ruben Scheire kon zich in de top 10 handhaven, terwijl Sebastien Carabin naar de 24 ste stek verhuisde en Jeff Luyten nog op 30 voorbij kwam. Terwijl Litscher zijn voorsprong opvoerde naar 33sec, kwam Henk Jaap Moorlag dichter bij Kerschbaumer . Marek Konwa van Milka Trek ging over Diego Rosa en Matthias Stirneman bleef op 6 hangen. Reto Indergand reed naar de zevende plaats en zat voor de Duitser Markus Schulte Lunzum. Michiel Van der Heijden kwam in de tweede ronde sterk opzetten en reed de top10 binnen en ook Sebastien Carabin van Versluys Evenza rukte op naar de 16 de plaats. Ruben Scheire moest wat plaatsen inleveren door een val en eenlekke band en zakte naar 21 en ook Jeff Luyten moest enkele concurrenten laten passeren.
Bij het ingaan van de vijfde ronde had Felt biker Thomas Litscher 1min 18 voorsprong op de Pool Marek Konwa, die op zoek ging naar het zilver. HJ. Moorlag zat op 1min 30 in derde stelling, gevolgd door een duo met Kerschbaumer en Stirnemann. Reto Indergand wist een plaatsje goed te maken en verwees Diego Rosa naar de zevende stelling. De 8 ste plaats was voor Markus Schulte Munzum , die de Fransman Jordan Sarrou en Michiel VDH vooraf ging. Seba Carabin kwam in de tweede wedstrijdhelft sterk voor de pinnen en zat in gezelschap van Luca Braidot de Fransman Sarrou op de hielen , terwijl Ruben Scheire heel dicht naderde.
Met het goud voor ogen begon Litscher aan de laatste ronde ; Marek Konwa bleef volhouden en wist zijn tweede plaats veilig te stellen. Henk Jaap Moorlag had 1min 57 op de leider.Carabin dook de top 10 in en eerstejaars belofte Michiel Van der Heijden zat op 11 , juist voor een sterk terugvechtende Ruben Scheire. Jeff Luyten werd intussen uit de wedstrijd genomen vanwege de 80% regel. Onder oorverdovend applaus melde zich Thomas Litscher als winnaar en wereldkampioen aan de streep . Het zilver was voor de Pool Marek Konwa en Henk Jaap Moorlag legde beslag op het brons. De Waalse Versluys Evenza biker Sebastien Carabin werd nog mooi 9 de en Ruben Scheire wist terug te vechten tot de 12 de plaats.
Seba Carabin : " In de aanloopronde had ik pijn in de benen .Daarna ging het weer beter, maar toen ik eens bij de top 10 kwam ging het heel snel en was bij mij het vet van de soep. Ik ben tevreden met de 9 de plaats."
Ruben Scheire : " Ik was goed gestart. Dan ben ik gevallen; op een modderig gedeelte ben ik beginnenn schuiven en met mijn fiets een boom geraakt. Toen stond ik lek, gelukkikg op enkele meters van de materiaalpost. Maar dat hoort erbij zeker . Ik ben terug op 21 vertrokken en op 12 geeindigd; Ik ben sterker geworden tegen vorig jaar. Zonder die val had ik het beter gedaan dan vin 2010 .In Mont St Anne schoot ik wat tekort, maar nu ging het goed en ik ben zeer tevreden over mijn Epic." zei de Specialized biker na afloop.
Henk Jaap Moorlag: " Het was erg zwaar; Ik had een goede start maar had het toch moeilijk om bij de eersten te blijven.Ik heb gewoon mijn eigen tempo aangehouden en zo het brons behaald. Ik hoopte op een medaille en droomde van goud, maar Thomas en Marek waren te sterk vandaag. Met het Nederlandse team had ik een goede voorbereiding en dat resulteerde in het brons. Technisch gezien waren Thomas en Marek sterker , maar in de beklimmingen en op de rechte stukken was ik dan weer vrij goed. Ik ben in iedere geval tevreden met het brons. Ik heb al een gedeeltelijk selectie voor Londen 2012 op zak maar besef dat het moeilijker is voor de Zwitsers dan voor mij. Er zijn immezrs 7 goede Zwitserse die de plaatsen moeten verdelen. " vertelde een trotse Moorlag.
Marek Konwa : " In de eerste ronde ben ik gevallen, daarna ging het weer beter.Vooral op de technische stukken ging het goed.Dit is een mooie resultaat voor mij en mijn team. Na de laatste World Cups hoopte ik op het podium en het is gelukt. Nu wordt het tijd om te rusten. Ik hoop me volgend jaar te kwalificeren voor de Olympische Spelen." aldus de Trek Milka biker uit Polen.
Thomas Litscher : " Van zo'n dag heb ik altijd gedroomd. Met zoveel fans was het echt speciaal. Alles liep perfect en ook het materiaal liet me niet in de steek. Ik voelde me goed en alles verliep zoals ik het droomde. Ik wilde vooraan vertrekken en alles controleren, met de bedoeling om vooraan de afdaling in te gaan.Ik zag dat Kerschbaumer niet kon volgen en zo kwam ik al vrij snel alleen te zitten. Het was mooi om voor eigen volk te rijden ; al die aanmoedigingen gaven me vleugels. Ondanks deze wereldtitel is het moeilijk om mij te kwalificeren voor Londen. Misschien maak ik net als dit jaar weer een grote stap voorwaart. Anders komt er nog altijd een volgende keer." aluds de nieuwe wereldkampioen bij de beloften.
top 10
1 Thomas Litscher (Zw), 1:32:30 2 Marek Konwa (Po), + 1:42 3 Henk Jaap Moorlag (Ned), 2:13 4 Matthias Stirnemann (Zwi), 3:33 5 Reto Indergand (Zwi), 4:17 6 Gerhard Kerschbaumer (It), 5:00 7 Markus Schulte-Luenzum (D), 5:13 8 Diego Rosa (It), 5:27 9 Sebastien Carabin (Bel), 5:35 10 Jordan Sarrou (Fr), 6:03 11 Michiel Van der Heijden ( Ned) 12 Ruben Scheire (Bel)
Categorie:WK
Aaron Gwinn snelste in kwalificaties
Niet titelverdediger Sam Hill , maar de Amerikaanse Trek biker Aaron Gwin zette in Champery de snelste trainingstijd neer. Giant biker Danny Hart was beter dan de Fransman Remi Thirion en de Brit Brendon Fairclough. De Australische wereldkampioen Hill eindigde pas als 16 de, maar deze tijden worden niet in aanmerking genomen voor de startorde, aangezien het om een gechronometreerde training ging.
Iedereen mag zondag dus aan de finale deelnemen, de wereldkampioen vertrekt op kop en daarna wordt gestart volgens de UCI ranking
1 Aaron Gwin ( USA) 3:28.065 2 Danny Hart (Great Britain) 3:33.140 5.075 3 Rémi Thirion (Fr) 3:35.731 7.666 4 Brendan Fairclough (Great Britain) 3:36.131 8.066 5 Lorenzo Suding (It) 3:37.922 9.857 6 Josh Bryceland (Great Britain) 3:38.283 10.218 7 Andrew Neethling (ZAFr) 3:39.688 11.623 8 Damien Spagnolo (Fr) 3:39.928 11.863 9 Samuel Blenkinsop (New Zeeland) 3:41.610 13.545 10 Matthew Scoles (New Zeeland) 3:41.650 13.585 11 Florent Payet (Fr) 3:41.868 13.803 12 Mickael Pascal (Fr) 3:41.893 13.828 13 Mitch Ropelato (USA) 3:42.299 14.234 14 Robin Wallner (Zweden) 3:43.336 15.271 15 Michael Hannah (Australie) 3:43.925 15.860
Categorie:WK
Downhill kwalificaties Champery
Rachel Atherton ( Commencal) is haar schouderblessure volledig te boven. In Champery zette de snelste kwalificatie tijd neer en klopte de Francaises Emmeline Ragot en Myriam Nicole. Titelverdedigster Tracy Moseley eindigde als vierde.
Kunnen Kevin Pauwels of Klaas Vantornhout op 11 september de Limburger Ben Berden van de eindoverwinning houden?
Het belooft in Gent een spannende strijd te worden voor de eindoverwinning in de CMC 2011! Door de mix van klassementsrijders en tal van internationale toppers die komen meestrijden voor de dagzege, worden er opnieuw spannende wedstrijden verwacht.In de andere categorieën zal ook op het scherp van de snee gestreden worden voor het eind klassement! In Gent maken de Nederlandse Laura Turpijn en de Australische kampioen Chris Jongewaard voor het eerst hun opwachting.
Alle liefhebbers en supporters op post! GRATIS INGANG! Lokatie : St Pietersplein Gent
Categorie:Evenementen
Kwalificatie four cross
Donderdagavond om 20.30 uur werden de kwalificaties in de four cross gereden. De Tsjechische wereldkampioen Tomas Slavik kwam ten val en ook World Cup winnaar Jared Graves ging er in de eerste bocht uit. De twee topfavorieten eindigden als laatsten, maar gaan vandaag vrijdag nog naar de finale. Michal Prokop de Tsjech die in Nove Mesto de eliminator reed, won het voor de Nederlander Joost Wichman , de Tsjech Kamil Tatarkovic, Roger Rinderknecht uit Zwitserland en nog een Tsjech Michal Marosi.
Bij de vrouwen zette de Amerikaanse Melissa Buhl de beste tijd neer , achter haar eindigden de Britse Fionn Griffiths, de Nederlandse superfavorite Anneke Beerten van Milka Trek , Celine Gros en Steffi Marth.
heren : 1 Michal Prokop (Tsj) 33.02 2 Joost Wichman (Ned) 33.074 0.054 3 Kamil Tatarkovic (Tsj) 33.680 0.660 4 Roger Rinderknecht (Zwi) 34.287 1.267 5 Michal Marosi (Tsj) 34.404 1.384 6 Graeme Mudd (Austr) 34.434 1.414 7 Felix Beckeman (Zw) 34.466 1.446 8 Johannes Fischbach (D) 34.499 1.479 9 Scott Beaumont (Gr Br) 34.553 1.533 10 Harold Woolnough (Canada) 34.873 1.853
Heel de MTB scene houdt Europees kampioen Jaroslav Kulhavy in de gaten. Iedereen is benieuwd naar wat de Tsjech op het WK in Champery in petto heeft . Zijn voornaamste tegenstanders als Julien Absalon en Nino Schurter houden wel degelijk rekening met de veelzijdige Specialized biker , die voorlopig MTB en cyclocross weet te combineren. Ik doe ze allebei graag en in het veldrijden rust er geen druk op mijn schouders. zegt de 26 jarige Tsjech. Hij begon in een plaatselijk team, en toen hij herhaaldelijk won, kwamen de aanbiedingen vanzelf. Toen ik in 2003 Europees en Wereldkampioen werd bij de juniores, is alles begonnen. Het was een heel goed jaar. Daarna ging alles weer begraf, ik kreeg rugproblemen , waarschijnlijk door de groei. Ook met de teams liep het niet zoals het moest . Ik was jong en kende geen talen. Iedereen ging zich met mij bemoeien en ik wist niet altijd wat te doen en wat goed voor me was. Bij het Siemens Cannondale team kon ik mijn draai niet vinden. Het was een lang proces en het succes kwam niet van zelf. Het ging in verschillende stappen en ik moest mijn eigen weg zoeken. Ik kende mezelf en wist perfect wat ik wilde, maar iedereen fluisterde me wat anders toe en ik wist op het laatst niet meer wat te beginnen. zei Kulhavy in het interview. Sinds 10 jaar kent hij Victor Zapletal en al vier jaar beschouwd hij hem als zijn persoonlijke mentor en trainer. Victor is een vertrouwenspersoon bij wie ik altijd terecht kan. Hij is eerder een vriend dan een trainer. Op de coach van de Tsjechische Paralympische ploeg kan ik altijd beroep doen. Voor 95% doe ik echter alles nog zelf , enkel als het hoogst nodig is, zoek ik Victor op .
2005 was zijn slechtste jaar , maar in 2007 ging het hem weer voor de wind. Met een derde plaats in de World Cup U23 en de zilveren medaille op het EK voor beloften kon hij weer vertrouwen scheppen. Dan ging het weer wat minder. Tot in 2010 de definitieve doorbraak kwam. Na de zege in Windham wist ik dat ik alles aankon. Ik zat aan de top en het vertrouwen groeide. Het plaatje paste: het team, het materiaal en de gezondheid , alles liep gesmeerd! De problemen met mijn rug kon ik wegwerken door veel oefeningen te doen. 2 dagen per week zit ik in de gym, maar het loont. Op de vraag waar hij op dit WK parcours te kloppen is, antwoordde hij eerlijk : Lange klimmen zijn mijn zwakste punt; Champery is voor mij wel erg veel en lang klimmen. Het is daarom heel belangrijk dat ik goed start en onmiddellijk kan aanvallen. Ik wil controleren en me focussen op mezelf en niet op de anderen. Hij omschrijft zichzelf als groot, sterk en technisch . Alhoewel groot zijn dikwijls een nadeel is. Mijn 29 is niet zo wendbaar in de bochten en dat is een bijkomend minpunt. lichtte Kulhavy toe. In het dagelijkse leven ben ik een gewone jongen, die graag traint en voor de rest ben ik gewoon kalm. Ik ben soms wel grappig en kan goed opschieten met mijn vrienden. Last van stress heb ik nooit, ook nu voor het WK ben ik ijzig kalm. Ik ben introvert; een individualist. Ik train graag alleen, maar ben ook graag in het gezelschap van mijn vriendin. Jan Ulrich was mijn idool en naar Julien Absalon heb ik als jonge gast altijd opgekeken. Op de vraag of hij ambities had om op de weg te koersen antwoordde de Tsjech positief. Na de Olympische Spelen wil ik het op de weg proberen. Als ik een goed aanbod krijg, ga ik het zeker doen . Ik train nu 70% op de weg en 30% met de mountainbike. Ik hou wel van een nieuwe uitdaging; Ik verdien nu meer dan vorig jaar, maar op de weg betalen ze 3 keer meer. Het hangt natuurlijk ook van de resultaten af. Maar als ik Wereldkampioen wordt ,zal ik niet meer verdienen , de UCI ranking brengt het meest op..Ik verdiend nog lang niet zoveel als Nino Schurter, maar ik ben een tevreden man . Ik peilde naar zijn hobbys : Ik hou van autos! Soms mag ik eens een Ferrari of een Porche testen ; achter 2 jaar zou ik graag een familie willen stichten. Mijn moeder is nu amper 45 jaar en zij was 19 toen ik geboren werd; Ik ben dus al laat. Als ik geen renner geworden was zou ik iets in de autoindustrie gedaan hebben. Misschien iets in de logistiek. vertelde Kulhavy in een gemoedelijk gesprek . Aangezien zijn Engels nog wat te wensen overlaat, had hij een tolk om alles duidelijk te maken .
Categorie:Interview
01-09-2011
WK Champery dag 2
Ondanks het feit dat het voor mij moeilijk was om plaatjses te schieten, vanwege de strenge UCI regels heb ik toch enkele mooie beelden weten te verzamelen. Bij de podia mocht ik helaas niet bij en ook in de start en finishzone werd ik niet toegelaten.
Hiernaast rechts : bij MIJN FAVORIETEN MTB foto's is de rest te zien ! Jens Schuermans Victor Koretzky
Jared Graves
Gebr Fluckiger
Zwitsers team
Categorie:WK
WK Trial voorbeschouwingen
Kenny Belaey klaar voor de strijd!
Samen met zijn collegas Iciar Van Den Bergh en Pierre-Charles Thomas zal Kenny Belaey de Belgische kleuren verdedigen op het Wereldkampioenschap trialbike. De 28-jarige Belaey gaat in het Zwitserse Champéry op zoek naar zijn 5de wereldtitel bij de profs, in totaal de 10de wereldtitel uit zijn carrière. Morgen, vrijdag komen de trialrijders voor het eerst in actie tijdens de halve finale, zondag staat de finale op het programma. Vorig jaar werd de Aalternaar in Mont Saint Anne (Canada) wereldkampioen. Wij zochten Belaey op in het charmante Hotel lEtable, het thuischalet van de Belgische delegatie.
Hoe lang ben je al hier? Kenny Belaey: Van zondagavond, voor een WK kan je beter op afzondering gaan. Dat ik me gemakkelijk kan afzonderen en helemaal kan focussen op de wedstrijd is altijd een sterk punt geweest. Heb je tijdens het WK meer een teamgevoel dan anders? Kenny Belaey: Wat vooral anders is dat Iciar en Pierre-Charles er bij zijn. Het zijn ook collegas met niveau, dat is leuk. Maar ook met de mountainbikers is de sfeer relaxed. Bovendien zitten we hier goed, het is een tof hotel dat rustig gelegen is. Heb je de gelegenheid om iets te zien van de andere disciplines? Belaey: Nee daar heb ik de tijd niet voor. Maar het is wel leuk dat je op het WK mensen ziet die er anders niet zijn. Bijvoorbeeld de teammanager van GT bikes, mensen van GT Benelux en GT Frankrijk. Ook mijn goede vriend Hans Rey (triallegende en GT-icoon) die in de VS woont is er, dat is natuurlijk cool! Tussen de halve finale morgen en de finale op zondag heb je een rustdag. Zou je niet liever s anderendaags rijden zoals tijdens de World Cup? Belaey: Nee, die rustdag bevalt me wel. Ik kan maar optimaal presteren als ik goed heb kunnen rusten. Eigenlijk heb ik het altijd al van compensatie moeten hebben. Op sommige Wereldbekers werken we de halve finale en de finale zelfs af op dezelfde dag. Soms zit er dan maar 2 uur tussen. Dat is niet aan mij besteed. Je hebt ondertussen de zones in Champéry kunnen bekijken. Wat vind je er van? Belaey: Eerlijk gezegd valt het wat tegen. De zones zijn niet zo mooi afgewerkt, zeker niet in vergelijking met de hoogstaande wereldbekers die we dit jaar hadden. Ook sportief is het nogal teleurstellend, twee interessante zones, eentje met boomstammen en eentje in een rivier met rotsen werden aanvankelijk niet gebruikt. Gelukkig zal het parcours nog worden gewijzigd. Je voelt helaas dat trialbike op dit WK het buitenbeentje is van de vier disciplines. Om cross country, afdaling, 4X en trial op dezelfde site onder te brengen, is de ruimte te beperkt. Daar worden wij de dupe van. De zes zones liggen ook niet bij elkaar waardoor er minder sfeer zal zijn. Het is een gemiste kans. Maar ik zal er niet minder hard door strijden! Wat doet Kenny Belaey de dag voor de belangrijkste competitie van het jaar? Belaey: Ik ga vandaag rustig joggen en mijn fiets testen. Voor de rest doe ik eigenlijk niet veel, nog een keer naar het parcours gaan kijken, maar vooral rusten. Op vrijdag rij ik dan de halve finale. Zaterdag staat weer in het teken van rust, misschien doe ik dan nog een lichte recuperatietraining op rollen, meer niet.
TRIAL PROGRAMMA UCI WERELDKAMPIOENSCHAP CHAMPERY: Donderdag 1 september: 9u 30 Juniors Heren halve finale 20 13u 45 Elite Heren halve finale 20 Vrijdag 2 september: 9u 00 Juniors Heren halve finale 26 9u 15 Finale Dames 13u 15 Elite Heren halve finale 26 Zaterdag 3 september 14u Juniors Heren 20 finale 15u 40 Elite Heren 20 finale Zondag 4 september 12u 10 Juniors Heren 26 13u 50 Elite Heren 26
Categorie:Trial
Anne Terpstra verrast met vijfde plaats op WK
Na de prachtige prestatie van Rien Terpstra dit weekend in Steenwijk, was het deze week de beurt aan Anne Terpstra om op het WK in Champéry te laten zien hoe goed ze is. Op woensdag stond de Team Relay op het programma en vandaag mocht ze starten bij de U23 vrouwen.
Op het EK eerder dit jaar werd het Nederlands team met Rudi van Houts, Henk-Jaap Moorlag, Thijs Zuurbier en Anne Terpstra 9de op het onderdeel Team Relay, al een prestatie van formaat. In Champery keer stond Rudi van Houts aan de start en zette een 3e tijd naar na zijn ronde. Henk-Jaap Moorlag mocht als tweede Nederlander starten en ging helemaal los. Hij reed dan ook naar een prachtige leidende positie toe. Ook Thijs Zuurbier reed een erg sterke wedstrijd, waarna Anne mocht aantreden. In een sterke ronde liet ook zij zien in goede vorm te steken. De uiteindelijke 6de plaats was dan ook prachtig!
Een dag later stond Anne om 17.00 uur aan de start van haar wedstrijd om het Wereldkampioenschap bij de U23-dames. Uiteraard stonden alle goede dames aan de start, wat betekende dat het een hevige strijd zou gaan worden. Het zeer technische parcours leende zich uitstekend voor technisch vaardige rijdsters als Anne. In de startronde had Anne wat moeite met het inhalen, waarbij ze een aantal keren klemgereden werd. Het naar voren rijden kostte dan ook een behoorlijke inspanning. In de eerste volle ronde kon ze aansluiten bij een groepje van 4 dames dat reed om de 4e t/m 7e plaats. In de technische passages kon ze vaak het verschil maken, waardoor haar concurrentes vaak tijd goed moesten maken. De gehele wedstrijd heeft ze gestreden om haar plek, wat haar uiteindelijk een fantastische 5e plaats opgeleverd heeft! "Een 5e plaats op het WK, wat een fantastisch resultaat! Ik ben natuurlijk zeer tevreden!", aldus een zeer blije Anne!
Morgen gaat Jeff Luyten namens het MPL Specialized MTB Team om 17.00 uur van start.
Categorie:WK
Julie Bresset wereldkampioene Beloften dames
Om 17 u gingen de dames beloften in Champery van start voor de aanloop plus 5 ronden. Het begon stilaan fris te worden in de bergen, maar dat lieten de 45 dames niet aan hun hart komen. Frankrijk ging met Julie Bresset op zoek naar een derde gouden medaille . De dame uit Noord Frankrijk deed wat er van haar verwacht werd en voerde meteen het deelnemersveld aan. Na de aanloopronde had de Britse Annie Last 15 sec achterstand en zat die andere Francaise Pauline Ferrand Prevot in derde stelling.
De Oekrainse Yana Bellomoyna zat vierde met de Zwitserse Vivienne Meyer in haar kielzog. Anne Terpstra verbaasde met haar doortocht op de 9 de plaats en... het zou nog beter kunnen voor de dame van het MPL Specialized team. Na de eerste grote ronde bleef Bresset haar voorsprong opvoeren en Annie Last kreeg er 14 sec bij. Pauline Ferrand Prevot naderde evenmin en Meyer zat intussen op nummer 4 op 2min . Bellomoyna moest een plaatsje inleveren ; Anne Terpstra rukte verder op naar de 7 de stek en ging Fanny Bourdon , de Noorse Elisabeth Sveum en de plaatselijke Kathrin Stirnemann vooraf. Intussen was de Hongaarse Barbara Benko door een val uit de wedstijd verdwenen.
In de derde ronde veranderden de stellingen vooraan niet, enkel de gaten onderling werden groter. Voor de vierde plaats streden nu Yana Bellomonya, de Duitse Helen Grobert, Vivienne Meyer en Anne Tersptra , want dit viertal zat samen in de achtervolging . Daar werd gestreden voor een plaats in de top5. Dat viertal viel in de volgende ronde uiteen en Anne Terpstra trok alleen ten aanval. De Nederlandse had nog 1 min 11 goed te maken op de Franse Pauline Ferrand Prevot en kreeg uitzicht op een medaille. Jammergenoeg kon ze haar achterstand niet goed maken en kwam de Duitse Helen Grobert over haar. Met 1min 15 voorsprong op de Britse nummer 2 begon Bresset aan de laatste ronde. Pauline Ferrand Prevot behield haar derde plaats en Helen Grobert ging naar vier; tenkoste van Anne Terpstra , die enkele meters moest prijsgeven op de Duitse. Julie Bresset haalde na de Europese titel ook de wereldtitel binnen. De tweede plaats ging naar de Britse Annie Last ,die helemaal leeggereden aankwam, Pauline Ferrand Prevot ging voor het brons. De Duitse Helen Grobert wist Anne Terpstra voor te blijven en finishte als vierde .
reacties : Anne Terpstra : " Aan de top 5 had ik helemaal niet gedacht. Het was echt super, dit was mijn beste WK ooit.Top 15 was al goed geweest. Toen we met 4 samen zaten, was het de kunst om op de fiets te blijven. Toen dan de Duitse aanviel, kon ik er net niet meer bijgeraken. Het podium was op een gegeven moment 1 minuut weg, maar dat was toch wat veel." aldus de Nederlandse.
Pauline Ferrand Prevot : " Ik ben heel tevreden met het brons. Het was zwaar en ik ben blij met deze podiumplaats. Julie en Annie waren te sterk voor mij. Ik heb de World Cup gewonnen en nu het brons, mijn seizoen is geslaagd. Het goud ging naar Frankrijk en dat is een prima zaak. Goud in de Team Relay, goud voor Victor en nu goud voor Julie en brons voor mij. Het kan niet beter."
Annize Last : " Ik wou bij Julie blijven en heb alles gegeven, maar ze was echt te sterk. Ik heb echt mijn best gedaan en ik was uitgeput bij mijn aankomst .Ik voel wel dat ik steeds sterker word en daar ben ik blij om. Dit is niet alleen een succes voor mij, maar voor het hele Britse team.
Julie Bresset : " Een wedstrijd moet altijd gereden worden;Ik was heel geconcentreerd en had geen tijd om veel na te denken. In de derde ronde ben ik gevallen en heb wat tijd verloren, zo zou ik ook de wedstrijd kunnen verliezen. Er waren veel fans voor mij hier en dat is tof ,en met de aanwezigheid van mijn familie was ik blij Het was ook speciaal om tegen de meisjes U23 te rijden. Normaal rij ik bij de elites en zie ik ze niet zo vaak. Ik heb mijn doel kunnen verwezenlijken en daar ben ik blij om."
Victor Koretzky pakt goud voor Frankijk in Champery
Om 15 uur sloeg het moment van de waarheid. Bijna 100 juniores hadden zich in Champery gemeld en gingen op zoek naar eeuwige roem. Alle ogen waren gericht op een duel tussen de Nieuw Zeelander Anton Cooper en onze landgenoot Jens Schuermans. Met Victor Koretzky , Maxime Urruty en Andri Frischknecht waren de overige topfavorieten bekend. Zes Belgen aan de start ; voor Jens Schuermans, Pieter Geluykens , Didier Bats, Nicolas Scheire , Kevin Panhuyzen en Boris Cara waren heel wat Belgen naar Zwitserland afgezakt. Het was gedurende nacht niet droog gebleven, maar het parcours droogde snel op, al had de zon het wat laten afweten. In de start kwam he tal tot schermutselingen en Nicolas Scheire moest ongeveer vanaf de laatste positie het veld in. Andri Frischknecht voerde het commando, maar kwam in de aanloopronde al ten val en moest de Brit Grant Ferguson voorlaten. De Costaricaan Andrey Fonseca kon de tweede plaats innemen, voor Michael Mayer en Miguel Londono. Onze landgenoot Jens Schuermans; de Belgische hoop op een medaille, ging als 15 de de eerste grote ronde in. Didier Bats volgde op 24, Kevin Panhuyzen op 33 en Boris Cara zat 3 plaatsen verder. Peter Geluykens reed rond de 45 stelling en Nicolas Scheire reed zich na zijn hachelijk avontuur in de start naar de 50 ste stek.
De Fransman Victor Koretzky nam de leiding in de eerste ronde voor Andrey Fonseca en Grant Ferguson. De Nieuw Zeelander Anton Cooper was van 13 opgerukt naar de 8 ste plaats en Jens Schuermans volgde in zijn kielzog. Kevin Panhuyzen reed zich intussen naar de top 20 en de Waal Boris Cara zat op 28. Didier Bats moest wat inleveren en kwam op 38 voorbij, terwijl Nicolas Scheire in 45 ste en Peter Geluykens in 50 ste stelling aan de finish voorbij kwamen .
Terwijl de Fransman, die gisteren het goud won in de Team Relay aan de leiding bleef, liep het fout voor Jens Schuermans, de Belg verliet na een valpartij , met pijn in de arm ,de wedstrijd. Koretzky behield de leiding voor de Costaricaan Fonseca , Maxime Urruty en Grant Ferguson. Kevin Panhuyzen was dan de beste Belg en zette zijn opmars verder en reed in 14 de stelling, Boris Cara op 25 en Didier Bats op 37 . Met 1min 38 voorsprong ging Koretzky de laatste ronde in. De Costaricaan Fonseca bleef zijn tweede stelling handhaven maar de Zwitser Dominic Zumstein kwam nog sterk opzetten. De Brit Ferguson zat op vier met een sterke Anton Cooper op de hielen; Maxime Urutty die in de eerste ronde op 3 reed werd door technische problemen naar de 15 de plaats teruggeslagen.
Kevin Panhuyzen streed intussen dapper verder en zat al in 8 ste postitie met Thibault Geneste en Christian Pfaffle die de top 10 rond maakten. Boris Cara bleef rond 25 hangen. In de laatste ronde wist Koretzky zijn goud veilig te stellen, maar reed Anton Cooper zich naar het zilver, het brons was voor de Costaricaan Andrey Fonseca. Ferguson viel met zijn vierde plaats naast het podium en Dominic Zumstein finishte als vijfde. De verrassing kwam van de Limburger Kevin Panhuyzen, die ons landje met veel brio naar de zesde plaats reed. In een wedstrijd die gekenmerkt werd door de talrijke valpartijen finishte Boris Cara als 19 de, Nicolas Scheire kwam terug tot op 34 en Pieter Geluykens kwam ondanks ademhalingsproblemen op 37 binnen. In twee dagen tijd haalde de Fransman Victor Koretzky 2 keer goud....... een unieke prestatie ! Naar verluidt kampte Jens Schuermans al voor de wedstrijd met remproblemen . Die remprobelemen zouden aan de basis liggen van zijn valpartij en de opgave die daarop volgde.
reacties : Kevin Panhuyzen : " Ik heb heel de koers alles gegeven . Err zijn er veel gevallen, en ik ben gelukkkig recht gebleven. Toen ik hoorde dat ik op 13 hing begon het vanzelf te gaan. Ik snap het zelf nog niet. Dit had ik nooit verwacht als eerstejaars. Dat belooft voor volgend jaar."
Anton Cooper : " Het was een zware dag. Ik moest van ver terugkomen.Het was zwaa,r maar ik ben tevreden met de tweede plaats. In Nieuw Zeeland is XC niet zo bekend en met dit zilver wordt de sport zeker gestimuleert. Downhill doet het goed bij ons, maar ik probeer daar verandering in te brengen. " aldus de Nieuw Zeelander.
top 10 1 Victor Koretzky (Fr) 1:07:18 2 Anton Cooper (Nieuw-Zeeland) + 1:18 3 Andrey Fonseca (Costa Rica) + 1:19 4 Grant Ferguson (Gr. Britain) + 1:48 5 Dominic Zumstein (Zw) + 2:18 6 Kevin Panhuyzen (Bel) + 2:44 7 Lorenzo Samparisi (It) + 3:02 8 Howard Grotts (USA) + 3:15 9 Maxime Urruty (Fr) + 3:22 10 Christian Pfäffle (D) + 3:28
19 Boris Cara 34 Nicolas Scheire 37 Pieter Geluykens 46 Didier Bats
Categorie:WK
Persconferentie met Julien Absalon
De Franse ploeg logeerde in Hotel Suisse, dat voor de gelegenheid omgedoopt werd tot Hotel France.De internationale pers werd uitgenodig om een babbeltje met Julien Absalon te slaan. De tweevoudige Olympische kampioen stond heel ontspannen de pers te woord .
" Ik heb alles afgestemd op dit WK en heb enkele marathons gereden als voorbereiding. Kulhavy is de te kloppen kandidaat voor de wereldtitel. Hij is sterk, heeft heel wat kracht en is ook nog snel aan de meet. Het zal zaterdag dus spannend worden. Vorig jaar was Nino Schurter de man om in de gaten te houden, dit keer is het de Tsjech. In 2010 ging Hermida met het goud aan de haal. Het is wel moeilijk om in te schatten wie er gaat winnen, er zijn verschillende kanshebbers. Kulhavy, Nino Schurter, misschien Burry Stander of k Hermida . Jaroslav Kulhavy is de favoriet bij uitstek en niemand weet hoe hem te kloppen. Misschien is het hier wel mogelijk om hem te verslaan. Zeker makkelijker dan in Val di Sole. Een strategie kan je niet uitwerken ; hij is immers erg veelzijdig. Maar die echte lange klimmen zijn niet zijn sterkste kant. Iedereen zal hem in de gaten houden; als we hem in de eerste ronde laten gaan, zien we hem nooit meer terug. Dus het is een kwestie om bij hem te blijven. De jonge Franse rijders zijn op goede weg en kunnen misschien van nut zijn. Marotte en Tempier zijn in ieder geval de toekomst van Frankrijk." besloot de meervoudige Franse kampioen.
Categorie:WK
Champery dag 1
De foto's zijn er! Klik hier rechts bij MIJN FAVORIETEN MTB foto's 2011 Champery WK dag 1
Categorie:WK
Rocky Roads officieel hoofdsponsor van UCI World Cup
Terwijl de ziekenboeg aangroeide vanwege het extreme parcours , kwam er ook positief nieuws van Belgische zijde. Het slechte nieuws was dat de Tsjechische Tereza Hurikova haar sleutelbeen brak, en daarmee het Central Haibike team van Sabine Spitz een troef ontnam. De Duitse kampioen Moritz Milatz kwam eveneens ten val en bezeerde zijn ribben, terwijl de Fin Jukka Vastaranta met een toegetakeld gezicht werd afgevoerd om de nodige hechtingen te laten uitvoeren.
Het goede nieuws kwam geheel onverwacht uit Belgische hoek. Op de persconferenite in Champery tekende UCI voorzitter Pat Mc Quaid een contract met het Belgische Rocky Roads . Met deze overeenkomst wordt Rocky Roads en Sietse Schelpe de sponsor van UCI Mountain Bike World Cup voor 2012, 2013 en 2014.
Volgend jaar zal de RockyRoads UCI Mountain Bike World Cup presented by Shimano 10 landen aandoen : nl. Zuid Afrika, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Canada, Amerika, Frankrijk, Tsjechie en Italie; maar liefst 4000 renners uit 48 verschillende landen zullen aantreden in de verschillende MTB disciplines . " Ondanks het feit dat de naam redelijk lang is, is het de bedoeling is om hem telkens volledig te gebruiken. Dat komt zowel de sport en de sponsor tengoede." beklemtoonde de Ierse UCI voorzitter Pat McQuaid.
" We zijn heel blij met deze overeenkomst en we kijken uit naar de samenwerking met de UCI. Van in het begin was het onze bedoeling om de MTB te steunen en toegankelijk te maken voor het grote publiek. We denken dat deze sponsoring een stap is in de goede richting." zei Sietse Schelpe. Rocky Roads, met hoofdzetel in Antwerpen staat bekend als Belgische MTB website en telt 10 medewerkers in Europa . Het nieuws is beschikbaar in 3 talen nl Engels, Frans en Duits . Dhr Schelpe kreeg van de UCI een kunstwerkje overhandigd en op de nieuwe samenwerking er werd een glaasje geheven.
Categorie:cross country
Goud voor Frankrijk in Team Relay
In de Team Relay gingen vier renners uit verschillende categorien van start, die elk 1 rondevan 4,3 km dienden af te leggen. Elk landenteam bevatte één elite, een vrouw, junior en belofte. Uiteindelijk kwamen 22 teams in actie in Champery. De eerste ronde werden enkele toprenners ingezet. Rudi Van Houts, Manuel Fumic, Thomas Litscher, Gerhard Kerschbaumer en Jaroslav Kulhavy beten de spits af. De eerste Amerikaan ging tegen de vlakte en zette zijn team op ruime achterstand. De Nederlander Rudi Van Houts startte snel en eindigde op 3 na Manuel Fumic voor Duitsland en Kulhavy voor Tsjechie. Felt biker Thomas Litscher eindigde 19 sec voor de Italiaan Gerhard Kerschbaumer, aanstaande vrijdag zijn voornaamste concurrent in de reeks der beloften .
Henk Jaap Moorlag reed Nederland overtuigend naar de leiding in de tweede ronde en ging Canada , Duitsland , Zwitserland en Frankrijk vooraf . In de derde ronde namen heel wat dames het tegen elkaar op: Sabine Spitz, Julie Bresset, Eva Lechner, Nathalie Schneitter, de Canadese Pendrel en de Britse wereldkampioene DH Tracy Moseley gaven het beste van zichzelf. Ook Thijs Zuurbier wist Oranje op nummer 1 te houden tijdens de 3 de ronde. Catharine Pendrel reed Canada naar de tweede plaats en Julie Bresset bracht Frankrijk op nummer 3. Duitsland begon als vierde aan de laatste ronde en Zwitserland moest zijn vijfde plaats zien te verbeteren. Nino Schurter, Marco Aurelio Fontana en Maxime Marotte gingen in de laatste rond aan de slag. Frankrijk maakte met Maxime Marotte grote sier en ging naar de leiding. Nino Schuter kwam sterk opzetten, maar kon de Fransen niet van de wereldtitel houden. Na het EK in Dohnany ging ook de Wereldtitel in de Team Relay naar de sterke Franse formatie. Zwitserland legde beslag op het zilver en Italie werd dankzij Marco Aurelio Fontana mooi derde.
"We hebben, een sterk team. Na he goud op het t EK durfden we hopen op de wereldtitel. Eén ronde alles geven is wel zwaar , maar we zijn zeer tevreden met deze titel. Feesten zal er voorlopig nog niet inzitten, we moeten immers nog allemaal rijden in de komende dagen;" zei Julie Bresset in naam van het Franse team.
"We zijn heel tevreden met het brons. Een Team Relay is altijd heel spannend en we zijn allen blij met het resultaat. Voor Lorenzo Sampariss is het pas zijn tweede Team Relay. Hij is nog maar 18 jaar en kan nog veel betekenen voor Italie." zei de Italiaanse woordvoerder Marco Aurelio Fontana.