alles over mountainbiken en BMX met Lily en Chantal
23-08-2011
EK Jongeren onder 17 Graz
Trek KMC biker Kenneth Coomans brengt verslag uit van zijn EK ervaring in Graz.
Dag 1 :
Op de eerste dag was er een tijdrit van 900m (per team moest 1 iemand deze rijden). Deze tijdrit zou de start volgorde van de team relay (later op die dag) en de plaats van de box (technische zone) bepalen. In de start van de tijdrit zat ik niet meteen in de pedaal , maar voor de rest liep alles perfect en legde ik de 24e tijd af. 4-5 sec. trager dan Remy Metz.
De team relay was om de beurt een rondje op het parcours rijden ; ik mocht als 24e starten. Na mijn ronde hing ik 18e. Na de ronde van Michelle Verstrepen en Nick Vanpol zijn we 30e geëindigd.
Dag 2:
Na de technische proeven (die ik heel slecht deed) moest ik als 67e starten op 2.40 min straftijd van de 1ste. In de start (met een man of 6) nam ik het wiel van Scott Seykens , die evenveel strafpunten had. Na 2,5 ronde reed ik plat .Gelukkig kon ik blijven rijden tot op 50m voor de bevoorrading. Enkele plaatsen verloren maar toch nog als 45e over de finish. Dag 3:
de XCO X large was 1 grote ronde en dan 1 kleinere. Eerst 6km klimmen gevolgd door een afdaling vol rotsen van 5 km! Dan weer de eerste 4 km van de klim en de laatste 3 km van de afdaling in de start zat ik rond de 30e positie na 4 km klimmen zat ik 24e. Op het einde van de eerste ronde hing ik in een groep van 5 voor de 31e plaats. Samen met de perfecte locomotief, een Deen die wou geven op het asfalt en een perfect tempo reed. Op de laatste klim haalde we man na man in.. Ik zat 3 van de 4km in het wiel en nam pas de laatste km over. Ik schakelde een tandje bij en probeerde weer men cadans te zoeken. Na enkele honderden meters zag ik dat hij moest lossen en trok ik nog eens stevig door tot op in het wiel van een Hongaar (die 50m voor me reed) te komen op het asfalt 26. Ik kon net het wiel nemen en kon dan even uitblazen voor de 23e plaats. Net voor de stenen nam ik over maar maakte een slipper in het gras en zat hij terug voor me. De Deen die ik los reed kwam er terug bij en in de afdaling reed een of andere zot me voorbij Ik ging in het wiel van de Deen (als 26e) het gras op en moest nog sprinten voor de 25e plaats (men doel vooraf) maar ik kon er net niet over (1 honderdste) Dag 4:
De XCO : ik mocht als 39e starten (individueel klassement) met als doel top 25 (en top 30 in het klassement) in de eerste bocht (na 20 meter) hing ik al 30e ik kon deze positie in de startronde houden (de ronde waar ik het meeste schrik voor had) in de eerste van de 3 ronde kwam ik als 25e door. Maar ik zat al fel in het rood tijdens men 4de wedstrijd! Maar blijkbaar zat de rest er helemaal door en kwam ik na de 2e ronde als 21e door en kon ik in de laatste ronde nog 3 man inhalen en werd ik heel tevreden 18e. (4e eerstejaars)
In het eindklassement kwam ik 2 punten tekort voor de top 30. Ik werd dus 31e (8ste eerste jaars) en 2e Belg (Remy Mertz was 7e)
Het was een ervaring die ik niet vlug zal vergeten! Nu een paar dagen rusten en dan op naar Langdorp
Categorie:cross country
Kris Janssens haalt zilver op het EK masters
Afgelopen zondag stond Kris Janssens opnieuw aan de start van het Europees Kampioenschap Marathon masters in Graz, Oostenrijk, met ambities om zijn derde plaats van vorig jaar te evenaren. De 37 jarige biker van team Deacthlon werd 12 de algemeen , wat goed was voor de zilveren medaille bij de masters 1.
" Na een starklim van 500 hoogtemeter aan een gemiddelde van 28% die mij helemaal niet ligt zit ik pas ergens rond de 20ste plaats doseren want het is pas 8u00 s morgen, het is dan al heet en er volgen nog 100 kilometers met flink wat stevige klimmen (totaal +3800hm) en steile, rotsige, superlastige afdalingen die me veel beter liggen ! Vorig jaar reed ik nog lek, dit jaar dus gekozen voor nog stevigere velgen en banden, waardoor ik voluit kan afdalen. Door de felle buien van de dag voordien lagen de rotsen er in de bossen dikwijls nog glad bij waardoor veel concurrenten stukken te voet afdalen. Zo schuif ik in elke afdaling stilaan op. Jammergenoeg gaat dat deels weer verloren wanneer ik in een dorp, samen met een Italiaan, verkeerd rij en zo een tweetal minuten verlies. De bewegwijzering is niet optimaal ! Eens halfweg blijft mijn diesel vlot draaien terwijl de motor van menig concurrent begint te sputteren. Op het dak van de rit lig ik al 3de en daarna volgt enkel nog een afdaling van 1000 hoogtemeter naar de finish met nog twee klimmetjes tussenin. De eerste knik is te steil en te glibberig om te rijden. Terwijl ik mijn wandeling begin, zie ik 80m boven mij de tweede stappen, ik schat een tweetal minuten voor. Goed voor een alles of niets finale : ik stort me naar beneden in de single tracks bezaaid met rotsblokken en het laatste knikje trek ik een spurt dat de het melkzuur er langs de oren uitkomt 1000m voor de finish zit ik nog 50m achter en valt hij tussen de dikke rotsblokken en enkele boomstammen, maar ik kan er niet voorbij. Iets verder zie ik een gaatje, schiet er voorbij en zet mijn kamikaze rit verder. Aan de finish hou ik 10 seconden over ! Steendood, maar wel met een zilveren medaille !" aldus Janssens, die eerder dit jaar het brons wegkaapte op het BK in Halle.
Op voordracht van de bondscoaches selecteerde de Sporttechnische Commissie volgende renners om deel te nemen aan de Wereldkampioenschappen MTB & Trial, die zullen plaatsvinden van woensdag 31 augustus tot zondag 4 september 2011 in Champéry (Zwitserland) :
MTB:
Heren Juniores
Didier BATS Boris CARA Pieter GELUYKENS Kevin PANHUYZEN Nicolas SCHEIRE Jens SCHUERMANS
Heren U23
Sébastien CARABIN Jeff LUYTEN Ruben SCHEIRE
Heren Elite
Kevin VAN HOOVELS
TRIAL:
Heren Elite 26 inch
Kenny BELAEY Pierre-Charles THOMAS Iciar VAN DEN BERGH
Categorie:WK
Henk Jaap Moorlag 26 in Tsjechie en 16 de in Italie
De Nederlander Henk Jaap Moorlag sluit het World Cup serie af met een goed gevoel. Met zijn 16 de plaats in Val di Sole heeft de 21 jarige Rabobank Giant biker immers aan de helft van de Olympische selectienorm voldaan. "Ik had echt niet gedacht dat ik deze halve nominatie nog zou krijgen. Ik ben er een beetje stil van." zegt de man uit Onstwedde.
Het NOC hield rekening met de 7 Zwitsers die zich naar de top10 reden in Val di Sole , en waarvan er max. 3 naar de Spelen mogen. Als Moorlag in 2012 nog één keer in de top twaalf rijdt in een World Cup wedstrijd, heeft hij een ticket voor Londen te pakken.
" Eigenlijk had ik de Spelen al een beetje uit mijn hoofd had gezet. Maar dit geeft weer hoop. De wereldbeker van 2011 zit er alweer op en ik heb hem prima kunnen afsluiten. Na het EK in Slovakije zijn we 2 dagen later afgereisd naar Tsjechie voor de 6e wereldbeker van het seizoen . Ik voelde me de hele week erg sterk de hele en dat kon ik ook laten zien in de wedstrijd. Het was een geweldige wedstrijd met enorm veel publiek . Zo'n 25.000 man stonden er naast het parcours van 4.5 km en dit zorgde voor kippenvel bij elke klim. De wedstrijd ging erg goed ik kon mij de hele wedstrijd handhaven in de top 20 maar de laatste 2 ronden zakte ik er een klein beetje door ik werd 26e maar het gevoel was super. Wel was ik helemaal kapot na de wedstrijd en moest ik 45 minuten liggen. 1 dag later zaten we 12u in de auto en ging de reis naar Italie voor de finale van de wereldbeker. Ik moest op dinsdag even goed herstellen zodat ik woensdag weer fit kon trainen. Dit lukte ook prima ik. Donderdag deed ik nog een duurtraining en vrijdag een gewone wedstrijd voorbereiding. Ik hoopte dat ik bij de beste 20 kon rijden.
Bij de start was er een valpartij helaas lag Rudi van Houts hierbij, ik kon er net omheen en kon in de startronde mijn positie behouden. De eerste volle ronde probeerde ik zoveel renners in te halen samen met mijn teamgenoot Fabian Giger. Ik wist dat , als ik Fabian kon volgen , dat ik goed zat want hij is een van de beste klimmers van het peloton en het was een rondje met heel veel klimmen. Na 2 ronden moest ik hem laten gaan en lag ik op plek 18. Ik hoopte dit vol te kunnen houden. Maar aan het begin van de 4e ronde zag ik dat andere renners het zwaar kregen , ik voelde mij steeds nog goed en kon plekje voor plekje opschuiven. Toen ik de laatste ronde in ging lag ik slechts 15 sec achter plek 10. Ik probeerde het gat te dichten want als ik bij de beste 12 kon finishen had ik een halve nominatie binnen. Helaas kon ik het gaatje niet dichten maar ik kon nog wel een paar plekken goed maken. Ik moest sprinten voor plek 14 , maar helaas verloor ik de sprint maar ik werd wel heeeeel tevreden 16e.
Dit was ongetwijfeld mijn beste wedstrijd van het seizoen als ik 1minuut sneller had gereden had ik in de top 5 gezeten maar 1 minuut is een heel groot verschil. Het geeft een heerlijk gevoel dat ik in de laatste wereldbeker nog een super prestatie neer heb kunnen zetten dit geeft mij een goed gevoel voor volgend jaar.
Ik ben van Munchen naar huis gevlogen, ik ga even 2 dagen herstellen en dan zal ik nog 3 dagen pittig maar kort trainen. Vrijdag vertrek ik naar Champery (Zwitserland) voor het WK. Ik hoop deze goede conditie vol te kunnen houden en dan iets moois neer te kunnen zetten op het Wereld Kampioenschap! "
Categorie:cross country
Patrick Meersschaert Bikepark.
Zondag is in aanwezigheid van de familie Meersschaert in de Houtvoortstraat in St Gillis Waas het gerenoveerde sportpark officieel in gebruik genomen. Blikvanger op de plechtigheid was de opening van het Patrick Meersschaert Bikepark. Daarmee eert de gemeente de overleden mountainbiker . Volgens de Waaskrant was het sportcomplex in de Houtvoortstraat twaalf jaar na de opening aan renovatie toe . Enkele lokaties werden niet meer gebruikt en lagen er verwilderd bij, terwijl er grote nood is aan sport- en spelruimte in de gemeente. Het complex kreeg onder andere een joggingpad, een Finse looppiste, een skateterrein en een hondensportveld. Ook de speeltuin werd opgesmukt en kreeg twee picknicksets. De gemeente liet in samenwerking met Nico Vink en Kris Hertsens een mountainbikeheuvel aanleggen, die de naam kreeg van de bekendste en invloedrijkste mountainbiker die Sint-Gillis-Waas de voorbije jaren heeft gekend, nl. Het Patrick Meersschaert Bikepark.
Patrick Meersschaert begon zijn sportcarrière rond 1990 en werd drie keer wereldkampioen bij de masters . Midden augustus 2009 kreeg Meersschaert, op de vooravond van z'n vertrek naar het WK in Pra Loup, een hartstilstand. Op zaterdag 18 december 2010 is hij overleden .Patrick Meersschaert was niet alleen drievoudige wereldkampioen mountainbike ; hij was ook Belgische Kampioen, leraar economie van het College en promotor van de mountainbikesport. Als medeoprichter van de Ronde van het Waasland MTB, organisator van wedstrijden voor de jeugd en coach in de mtb-school Waasland wist hij als geen ander de jeugd warm te maken voor de sport.
Categorie:cross country
Jim Thijs ontgoochelt op Europees Kampioenschap XTERRA
Na zijn uitstekende prestatie op de XTERRA manche in Tsjechië, trok Jim Thijs met hoge verwachtingen naar het Europees Kampioenschap XTERRA dat afgelopen zaterdag plaatsvond in Duitsland. Maar Jim kende een totale offday en kwam pas als 14e over de eindmeet. Jim startte vrij vlot in het zwemmen maar na 200m moest hij de groep met de favorieten al lossen. Uiteindelijk kon hij pas als 24e aan de mountainbikeproef beginnen. Ondanks mijn slechte zwemprestatie, begon ik nog niet te panikeren, vertelt Thijs achteraf. Na mijn goede prestatie in het moutainbiken in Tsjechië wist ik dat ik mijn achterstand nog kon goedmaken. Maar de realiteit was anders. Thijs vond nooit zijn superbenen van in Tsjechië en kreeg de leiders nooit in zicht. Jim zette uiteindelijk al zijn hoop op het lopen, maar ook hier bleek het kalf al verdronken. Hij verloor zelfs nog een plaats en kwam zo pas als 14e over de meet. De enige verklaring die ik kan geven, is dat ik nog niet voldoende gerecupereerd ben van de XTERRA wedstrijd in Tsjechië. Desalniettemin ben ik zwaar ontgoocheld. Als je weet dat ik dit jaar op 3 XTERRA wedstrijden al 2 keer als 3e Europeaan over de meet kwam, dan had hier meer ingezeten. Dit is zelfs mijn slechtste resultaat ooit in een XTERRA wedstrijd. De Zwitster Marceau mocht zich uiteindelijk tot Europees Kampioen kronen, de Duitser Dietz werd 2e en de Tsjech Zadak derde.
Categorie:varia
SKS Sauerland marathon
De Nederlander Bram Rood heeft de Sauerland marathon in het Duitse Grafschaft op zijn naam geschreven. De lange afstand hield 109km met 2800 hoogtemeters in .
Twee grote ronden moesten er gereden worden. Na ruim1 ronde besloot de 27 jarige biker van het Mitsubishi mountainbiketeam een tempoversnelling te maken , wat hem meteen een voorsprong opleverde ; deze heeft hij gedurdende de wedstrijd weten te vergroten, met winst als gevolg. Stefan Danowksi eindigde meer dan 8 min later als tweede. Ad De Brabander won de wedstrijd bij de masters 1.
Birgit Sollner was in 4:51:25.1 de snelste dame op de 109 km . De Nederlandse Giant bikester Monique Zeldenrust werd mooi tweede.
109 km 1. ROOD Bram Ned 2. DANOWSKI Stefan 3. HERMANN Peter
59km 1. FRIEDRICH Max 2. WÜLLNER Anselm 3. HOFFMANN Henrik
47km 1. KAMPHAUS Christopher 2. WIEGELMANN Maurice 3. BRAUN Julian
Categorie:Marathon
Police Bike Marathon Ouren
Zondag waren de politie-agenten nog meer dan anders onze vrienden. Ze stelden namelijk het Belgisch Kampioenschap MTB Marathon voor politiediensten open voor alle bikers. Deze wedstrijd over 90km en 2000hm trok door het Eifel gebied. De start en finish lagen in Ouren, een dorpje buiten de wereld, vlakbij het drie landen punt Duitsland-Luxemburg-België, waar ook de Wallonia Cup te gast was. Kort voor de start regende het een tiental minuten vrij hard, even schuilen, maar de rest van de wedstrijd zou het droog blijven en zelfs vrij warm worden. Jonas De Backer werd de uiteindelijke winnaar voor Kristof Houben en Bram Saeys. Michiel Van Aelbroeck eindigde na een vrij hectiche wedstrijd als 4 de. Zijn Relaas :
" We startten aan de brug over de Our en na minder dan een kilometer draaiden we de eerste lange klim op. Kristof Houben en Jonas De Backer gingen er als speren vandoor. Ik spartelde ergens rond de 10e plaats. Na een tiental kilometer passeerden we aan het kasteel en door het dorp van Burg-Reuland. Het parcours was vrij snel. Uitendelijk zou een tien procent ervan over toffe singletracks gaan, maar ertussen zaten heel wat verbindingsstukken over grindwegen en asfalt. Duitse stijl dus, al zaten er enkele toffe cross-country singletrack bosjes in die je in een Duitse marathon nooit zou tegenkomen. Ik hing continu op een minuut van een groepje van 5 bikers die voor de derde plaats aan het strijden waren. Na ongeveer 35km zag ik ze echter in tegengestelde richting komen. Geen pijlen meer En nochtans waren we tot op dat punt zeker juist, want niet veel ervoor stond er nog een pijl. Misschien een corrupte agent die een pijl te veel tekende om zijn zegekansen te verhogen? Gelukkig had Jan Gettemans het parcours op zijn gps staan. We reden nu met een groepje van 7 in derde positie. Er volgde een lang stuk asfalt dat we gebruikten om wat te herstellen. Hierna volgden de steile hellingen elkaar op en Bram Saeys was bergop een maatje te sterk voor de rest van de groep. Ik ging één keer enthousiast mee maar forceerde me en vervolgens liet ik de groep rijden om mijn eigen tempo te zoeken voor de laatste 30km. Op Bram na, zou ik de rest van de groep nog inlopen. Al was Jan normaal buiten schot gebleven, ware het niet dat hij in volle finale nog even verkeerd reed. Die finale was niet van de poes, na 92km passeerden we in Ouren en we zagen de finish liggen. We moesten echter nog een rondje van 3km afleggen met niet minder dan 100 hoogtemeters en een stevige singletrack afdaling. De leuke extra afdaling was mij de klim wel waard, ook al zat ik net als de meeste andere bikers al een hele tijd kapot. Alice ,mijn vriendin stopte zelfs boven op de klim om te bellen (geen ontvangst uiteraard), want ze had al 71km en vond het niet normaal om opnieuw van Ouren weg te rijden De 65km bleken er bijna 73 te zijn. Jonas De Backer won voor Kristof Houben en Bram Saeys. Ik finishte als 4e in een tijd van 4u10. Camille Martin was de sterkste politieman. Marc Vanacker en zijn team zorgden met beperkte middelen voor een toffe dag op de bike, al moeten er nog wat verbeteringen aangebracht worden. De bepijling moet een stuk beter. Vaak kwamen we pas in of zelfs soms na de bocht te weten waar we heen moesten. Dit is vervelend als je bvb in een afdaling een kloofje kan slaan. Tegen wanneer je de juiste weg gevonden hebt, zitten de anderen terug in het wiel. Verder was een briefing bij de start nuttig geweest, zodat de mensen het exacte aantal kilometers kenden en wat reserve konden houden voor deze loodzware finale. Het moet ook mogelijk zijn om hier en daar enkele asfaltstroken te vervangen door een extra singletrack. Bij de finish kregen we een heerlijke braadworst, alsook een verfrissende Cola. Bovendien was er een altijd-prijs aanwezigheidstombola. Ik wil ook de mensen van Squirt even bedanken. De afwisseling van modderpoeletjes, wat natte wegen en de warmte zorgen vaak voor een erg droge krakende ketting. De Squirt wax laag die ik deze week aanbracht, zorgde ervoor dat de ketting van start tot finish gesmeerd liep." aldus Van Aelbroeck van het Waasland MTB Team.
uitslagen volgen asap
Categorie:Marathon
Trans Scharzwald : Frans Claes op 4
Vandaag stond in de Trans Schwarzwald de laatste rit op het programma met vertrek in Murg-Niederhof en aankomst boven op de Feldberg. Het werd een korte etappe (62km) met veel klimkilometers (2000hm) . Markus Kauffmann won de laatste etappe voor Hannes Genze en de Zwitser Andres Kugler. Onze landgenoot Frans Claes eindigde op de warmste dag ( 34°C) op de vierde plaats. De 32 jarige Andreas Kugler van het Multivan Merida team ging met de eindzege aan de haal. Hij haalde het met 46 sec voosprong op zijn ploegmaat Hannes Genze en Markus Kaufmann. Frans Claes eindigde verdienstelijk op de vierde plaats in de eindstand.
" Van bij de start moet er stevig bergop gefietst worden. De benen voelen bij aanvang van de rit minder fris aan en ik moet me beperken tot aanklampen bij de eerste groep. Hoe verder de rit vorderde hoe beter het begon te lopen en op de laatste helling voelde ik me zelfs nog goed genoeg om een gooi te doen naar een felbegeerde ritzege. Op de laatste steile stroken door een weide gingen Kauffman, Kugler en Genze er op hun 29er van door en kon ik net niet mee. Met deze 4de plaats en de 4de plaats in de eindstand ben ik echter zeer tevreden. Vooraf had ik me top5 als doel gesteld en met de aanwezige tegenstand en de behaalde 4de plaats kan ik alleen maar met een goed gevoel terugblikken op deze editie van de Trans-Schwarzwald." aldus Frans Claes van het Connections team.
Bart Aernouts werd vandaag 7 de en dat leverde de biker van het Rabobank Giant team de 6 de plaats op in de rangschikking. C Bear biker Jan Dams kwam in de laatste etappe als 21 ste over de eindmeet en werd 12 de . Geoffry Maes van team Bike Inn finishte 19 de en werd daarmee, na 471 km, 24 ste in het klassement.
De Finse Pia Sundstedt won alle vijf de etappes en daarna de Trans Schwarwald 2011, voor Milena Landtwing en de Nederlandse Daphny Van Den Brand.
Onze landgenoten Hans Planckaert en Silvio Claes werd vandaag voor het eerst 3 de bij de masters 1. De 4 tweede plaatsen leverden de mannen van het Smart Cycling team de tweede plaats in de eindstand op. Udo Bolts en Andreas Strobel wonnen alle vijf de etappes en vanzelfsprekend ook het eindklassement. Het Flandria duo met Marc Roggen en Paul Andries waren goed voor de 8 ste stek ; Pasal de Kort en Johnny Goetschalckx werden 9 de en Gunther Van den Hende en Guy De Vleeshouwer vervolledigden de top 10 bij de teams.
Heinz Zinke en Marc Detaille waren niet uit de top 3 weg te slaan en eindigden bij de masters 2 op de derde stek. Dat de concurretie aan elkaar gewaagd was, bewees het duo Luc Smits en Ben Mattheus dat met 4 vierde plaats op nummer 4 eindigde in dezelfde reeks.
Rudi Geentjens ( Bike Inn) werd tweede in de reeks van de masters 3 en moest zelfs geen minuut toegeven op Ralf Hubler, de Duitse winnaar.
Tot slot vermelden dat ook bij de mixed teams er 2 Belgische teams in de top 10 zijn geëindigd: 7de plaats voor Wim Peers en Katrien Geuens (Bike Inn Herentals), net voor het MTB Trust team (8ste plaats) met Mieke Deroo en Wouter Declerq.
Afgelopen zaterdag vond in het Overijsselse Oldebroek ( Ned) de eerste editie van de 'Van Werven 6 uurs race 'plaats. ATB- vereniging Oldebroek had op hun thuisparcours een ongeveer 6 km tellende wedstrijd ronde uitgezet. Dat voornamelijk uit veel draai en keer werk bestond en enkele korte klimmen. Om 11.00 uur werd het startsein gegeven en om 17.00 was de finish. Binnen 6 uur moesten de ruim twintig teams in estafette vorm of individueel zoveel mogelijk ronde afleggen. Het MTB-Crossride-team was met twee teams en twee individuele renners aanwezig. Het eerste team met; Bas Veen , Roelof de Roos en Harold Brouwer, wist vanaf het startschot mee te doen om de podiumplaatsen. Na een harde maar sportieve strijd wist kopman Bas Veen in de laatste ronde een gat te slaan met de concurrentie en een zwaar bevochten derde plaats in de wacht te slepen. Het tweede team met de youngsters; Daniëlle Runhart, Bernard Piest en Jurjan Gritter wisten zich uitstekende staande te houden tegen veelal oudere renners. In een tactische ingedeelde race wisten zij een uitstekende 7e plaats in de wacht te slepen.
Gastrenner Klaas Super verbaasde vriend en vijand door een uitstekende 7e plaats te behalen in de individuele race. Ype Weijdema liet met een top vijftien klassering in de individuele race zien nog lang niet versleten te zijn.
Uitslag:
Van Werven Glason team 1 Oldebroek (Hans Beek, Arjan Hofman en Henry Mol) MTB Team Wezep 1 (Dave Van Eeden, Richard Van Brummen en Erjan ten Hove) MTB Crossride Team 1 Oldebroek ((Bas Veen, Roielof de Roos en Harol Brouwer )
Bij de solo rijders ging de eerste plaats naar Gert Ruitenberg, voor Wichard v.d. Streek en op plaats drie eindigde Richard Feiken. Bij de dames legde Claudi Gritter beslag op de zege en werd Danielle Runhart tweede.
Categorie:meerdaagsen
EK marathon voor masters in Graz
Niet enkel de jongeren onder de 17 jaar verzamelden voor hun EK in het Oostenrijkse Graz, ook de masters streden er voor de Europese titel marathon. Voor de heren stonden er in Graz 104 km met 3818 hm op het programma, de dames gingen voor 84 km met 3061 hm.
De Oostenrijker Thomas Stobl won in 5:02:12,5 het goud bij de masters 1 voor de Tsjech Karel Hartl en de Oostenrijker Gunther Birnstingl. Voor zijn landgenoot Georg Koch was de tweede plaats algemeen en dat leverde hem het goud bij de masters 3 op .
De Belg Kris Janssens eindigde op de 12 de plaats. Zo maakte hij in de reeks van de masters 2 het zilver buit. Het goud ging naar de Italiaan Marco Minucci.
De Italiaan Giberto Perini was met zijn vierde plaats overall de snelste master 4, terwijl de Duitser Matthias Ball met zijn vijfde plaats het goud haalde in de reeks van de masters 5.
Sabine Sommer was op de 84 km de beste dame. In 5:00:16 won de Oostenrijkse het goud voor de Nederlandse Arielle Boek- Van Meurs t( Team Santos ) ; het zilver ging naar de Duitse Kartin Schwing.
Categorie:Marathon
21-08-2011
WC Trial Pra Loup
De laatste World Cup trial vond plaats in het Franse Pra Loup. Het was van 2004 geleden dat de trial scene te gast was in het Franse skioord . Mede door de hitte werd het een ware uitputtingslag , die gewonnen werd door de Fransman Gilles Coustellier voor zijn landgenoot Vincent Hermance en onze landgenoot Kenny Belaey .
De 22 jarige Iciar Van Den Bergh uit Tremelo werd mooi 5 de , hij strandde op amper 3 punten van de vierde plaats. ' Dit noem ik geen verrassing meer , dit is de bevestiging ! " luidde de korte commentaar van Nodrugs coach Maarten Gijbels.
Vincent Hermance wint de UCI World Cup trial 26" voor Kenny Belaey en Giacomo Coustellier. De Spanjaard Benito Ros schrijft de World Cup 20"op zijn naam .
26" 1 Gilles COUSTELLIER FRA 2 Vincent HERMANCE FRA 3 Kenny BELAEY BEL 4 Giacomo COUSTELIER FRA 5 Iciar VAN DEN BERGH BEL 6 Guillaume DUNAND FRA 7 Andrei BURTON GBR 8 Kevin AGLAE FRA 9 Pierre-Charles THOMAS BEL 10 Hannes HERRMANN D
20 " 1 Benito José ROS CHARRAL SP 2 Abel MUSTIELES GARCÍA SP 3 Daniel COMAS RIERA SP 4 Rick KOEKOEK NED 5 Matthias MROHS D
Categorie:Trial
Ouren (Burg-Reuland).
De marathon van Ouren werd gewonnen door Jonas De Backer uit Vilvoorde. De RR biker haalde het van de Limburgse Univega biker Kristof Houben en Bram Saeys . Waaslander Michiel van Aelbroeck werd vierde op de 95 km met 2200 hm in 4u10 .
Voor de derde keer werd de Police Bike Marathon gereden in het mooie en uitdagende Belgische Eifelgebied. De snelste politieman was Camille Martin ( PZ Brussel Hoofdstad) .
Categorie:Marathon
Hans Becking wint in Landgraaf
In het Nederlandse Landgraaf (Snow World) stond een nationale XC wedstrijd op het programma. Landgraaf bood een echt MTB parcours. Met één lange steile klim langs de skipiste omhoog van ongeveer 18% , dan een single trail , gevolgd door switch backs naar onder. Daarna volgde een vlak, modderig stukje ; het had geregend en het was slippen geblazen . Dan terug naar boven in 2 stappen ; met 1 langere klim op klinkers! Volgens kenners een mega cool MTB parcours ; een World Cup waardig.
Bij de elites won Hans Becking ; de Nederlander van het Cube Nutswerken team , die in het Belgische Wetteren woont. Onze landgenoot Tim Wynants (Milka Trek ) werd tweede voor Frank Beemer en Liwald Doornbos.
Bij de dames deed Joyce Vandebeken haar Belgische trui alle eer aan en won voor Natasja Nieuwenhuizen en Marlo Koevoet.
Maikel Govaarts won bij de masters 1 voor onze landgenoot Gody Jacobs ( Trust team ) . Jean Biermans maakte zijn heroptreden met een 14 de plaats. Ondanks een valpartij op het asfalt bleef hij in de wedstrijd. " "Terug vechten en een zo goed mogelijk resultaat neerzetten , na enige verplichte time out wegens ziekte , was de boodschap "zei de GT biker.
Bij de masters 2 toonde Frans Groenendijk zich de sterkste, terwijl bij de nieuwelingen de zege naar Milan Vader ging. De jonge biker uit Middelburg won voor Rik Jansen en Lehvi Braem.
Onze landgenoot Dylan Beeckman won de reeks der juniores voor Robbert Keus en Yannick Runhart.
uitslag eliten :
1 Hans Becking 2 Tim Wynants B 3 Frank Beemer 4 Liwald Doornbos 5 Twan van den Brand 6 Marcel Lommers 7 Bas Theys 8 Gerben Mos 9 Wilco Verwegen 10 Dennis Ebert
Categorie:cross country
MPL Specialized nieuws
Het MPL Specialized MTB Team is na de wereldbeker van vorige week in Nove Mesto doorgereisd naar Val Di Sole, waar de laatste wereldbeker van het seizoen plaatsvond. Het zware parcours, de grote hitte en het sterke deelnemersveld maakte deze wedstrijd een waardige finale van de wereldbekerserie!
In tegenstelling tot de laatste wereldbekers was het ditmaal niet aan Rien Terpstra om de spits af te bijten, maar mocht Jeff Luyten als eerste lid van het MPL Specialized MTB Team zijn opwachting maken in de wedstrijd bij de beloften. Jeff heeft de afgelopen weken laten zien in een uitstekende vorm te steken en liet ook tijdens de wedstrijd weer zien enorm sterk te zijn. In een wedstrijd waarbij de top-15 ongewoon dicht bij elkaar bleef reed hij uitstekende rondes en leek alles in zijn wedstrijd te kloppen. Zijn sterke optreden leverde hem ook deze week weer een fantastische 11e plaats op! Hierbij mag ook zeker vermeld worden dat hij vorige week in Nove Mesto 11e werd met meer dan 3 minuten achterstand, terwijl dat deze week slechts 1,5 minuut was!
Na Jeff was het de beurt aan Anne Terpstra om te laten zien dat haar beste prestatie in een wereldbeker ooit van vorige week zeker geen toevalligheid was. Bij de start was Anne erg goed weg, maar al in de eerste ronde kreeg ze te maken met technisch malheur. Hierdoor zakte ze terug in het veld en moest ze alles op alles zetten om nog een goed resultaat neer te zetten. Het was prachtig om te zien hoe ze zich steeds verder naar voren knokte, wat haar uiteindelijk een 33e plaats opleverde! Gezien de situatie is dit natuurlijk een prachtig resultaat en geeft het vertrouwen richting het WK!
Als laatste mocht ook Irjan Luttenberg zich zaterdag nog opmaken voor een zware koers. Vorige week nog moest Irjan zijn wedstrijd vroegtijdig staken vanwege de lichamelijke problemen die het resultaat waren van een aantal dagen ziek zijn. De dagen na de wereldbeker liet hij al weten dat het de goede kant op ging, dus de verwachting was dat hij gewoon kon starten! Irjan eerder deze week:"Ik heb vandaag vier ronden getraind op het parcours en kon alweer behoorlijk diep gaan. Ik voel me weer een stuk beter en de training ging goed!".Bij de start leek er dan ook een goed resultaat in te zitten, wat zijn doorkomst op de 44e plek ook liet zien. Na de start zakte hij verder weg in het rennersveld en besloot hij zijn wedstrijd op een nog altijd prima 68e plaats.
Op zondag was het aan Rien Terpstra de taak om het MPL Specialized MTB Team te vertegenwoordigen. Na een goede startloop kwam hij als 12e door en leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Toch zakte hij in de rondes daarna terug tot een plaats rond de 30e plaats. Rien had erg veel last van de warmte , die op deze benauwde zondag behoorlijk drukkend was. Toch wist hij er de laatste ronde nog een behoorlijke inspanning uit te persen en finishte hij toch nog op een verdienstelijke 23e plaats!
Komende week staat er voor de renners van het MPL Specialized MTB Team weer een wedstrijd op eigen bodem op het programma, waarna een deel van het team zich zal gaan opmaken voor het WK in Champéry!
Categorie:World Cup
Kids Trophy Blegny
103 deelnemertjes dienden zich zaterdag aan voor de Kids Throphy op het Fort van Barchon Op het relatief snelle parcours in Blegny heeft Andries Baert (MTB Team Jolan) zijn 2de overwinning van het seizoen bij de miniemen gehaald. Louis Jamin reed tot halfweg koers samen met Andries Baert, maar kreeg af te rekenen met een lekke band. Door een snelle wielwissel kon hij echter nog 2 de worden . Kort daarna kwam Alexander Bunn over de meet ; die werd tevens winnaar bij 13-jarigen. De Nederlandse kampioen Roel Van Der Stegen kwam op geen enkel moment in aanmerking voor de overwinning en werd 4de.
Onze landgenoot Ives Verbruggen is voor de derde keer op rij wereldkampioen geworden in de 24 u solo voor masters 1. In het Duitse Sulzbach-Rosenberg zat alles mee voor de 41 jarige biker van het XP-SPort team . Nadat hij in juli de 24 u solo van Bad-Griesbach won, twijfelde niemand aan de goede vorm van Verbruggen. De biker uit Molenstede leverde voor de derde keer op rij een onmenslijk zware presatie, met de regenboog trui als beloning.
Categorie:Marathon
Aaron Gwinn super
Niemand is sneller dan Trek biker Aaron Gwinn. Even zag het er in de laatste World Cup naar uit dat Giant biker Danny Hart de perfectie benaderde , maar dat was zonder de Amerikaan Aaron Gwinn gerekend. De poulain van John Tomac bevestigde in Val di Sole en won zijn vijfde wereldbeker van het seizoen en meteen ook de eindstand in de World Cup DH 2011 . Met vijf zeges deed niemand deed het ooit beter .
Gwinn : " Ik ben heel gelukkig. Het was een mooie wedstrijd, haast perfect. Dit is mijn vijfde zege en ik kan het haast niet geloven. Het was een mooi jaar voor mij en ik wil iedereen bedanken die mij steunde en achter me stond. Nu ben ik moe en ga me voorbereiden op het WK in Champery. " aldus de Trek biker.
oa. Steve Peat, Mickael Pascal en Markus Pekoll ging tegen de vlakte en kwamen niet in aanmerking voor de ereplaatsen.
top 10 1 Aaron Gwin (USA) Trek World Racing 3:10.356 2 Danny Hart (GBr) Giant Factory Off-Road 3:11.588 + 1.232 3 Gee Atherton (GBr) Commencal 3:14.470+ 4.114 4 Troy Brosnan (Aust) Monster Energy - Specialized 3:15.773 +5.417 5 Cameron Cole (NZl) Lapierre International 3:16.529 +6.173 6 Greg Minnaar (ZAfr) Santa Cruz Syndicate 3:17.329 +6.973 7 Brook Macdonald (NZl) MS Evil Racing 3:18.393+ 8.037 8 Matti Lehikoinen (Fin) Chain Reaction Cycles 3:19.752 +9.396 9 Andrew Neethling (ZAfr) Giant Factory Off-Road 3:19.763+ 9.400 10 Matthew Scoles (NZl) Team Cingolani Trek 3:19.951+ 9.595
Categorie:World Cup
Jolanda Neff heerst ook in Val di Sole
Met het oog op het WK in Champery waren heel wat nationale teams vertegenwoordigd in Italie. 34 juniores dames ging het veld in voor hun laatste World Cup. De nieuwe Europese kampioene Jolanda Neff trok er in de eerste ronde al op uit en won met 1min 13 voor de Duitse Johanna Techt en diens landgenote Lena Putz. De Nederlandse Britt van den Boogert eindigde als 14 ; weer een mooi resultaat voor de jonge dame van team Cube Nutswerken, die op het EK in Dohnany mooi 11 de werd.
top 15
1 Jolanda Neff (Zwi) 0:55:27 2 Johanna Techt ( D) + 1:13 3 Lena Putz (D) + 1:32 4 Barbora Machulkova (Tsj ) + 1:57 5 Andrea Waldis (Zwi) + 2:26 6 Julia Innerhofer (Ita) + 3:56 7 Margot Moschetti (Fra)+ 4:09 8 Alessia Bulleri (Ita) + 4:28 9 Perrine Clauzel (Fra) + 5:05 10 Monika Zur (Pol)+ 5:24 11 Ramona Forchini (Zwi) +5:50 12 Sara De Leo (Ita) +6:21 13 Giulia Gaspardino (Ita)+ 7:06 14 Britt Van Den Boogert (Ned) + 8:09 15 Marketa Drahovzalova (Tsj) + 8:21
Categorie:World Cup
Myriam Nicole wint DH finale
top 10 dames
1 Myriam Nicole (Fra) Riding Addiction Commencal 3:52.231 2 Floriane Pugin (Fra) Scott 11 3:53.040 + 0.809 3 Rachel Atherton (GBr) Commencal 3:54.405 + 2.174 4 Emmeline Ragot (Fra) Team GR 4:02.855+ 10.624 5 Tracy Moseley (GBr) Trek World Racing 4:03.225+ 10.994 6 Emilie Siegenthaler (Zwi) Scott 11 4:07.484 15.253 7 Sabrina Jonnier (Fra) Team Maxxis - Rocky Mountain 4:11.136 +18.905 8 Manon Carpenter* (GBr) Madison Saracen 4:11.240 +19.009 9 Petra Bernhard (Oostr) Alpine Commencal Austria 4:11.887 +19.656 10 Jill Kintner (USA) Transition/Red Bull 4:17.872 +25.640