DEZE BLOG BEKIJKEN Kan het best door te klikken op het onderwerp van uw keuze, bv.havendammen, bij CATEGORIEËN, daar zie je dan alle postings over dit onderwerp samen.
Waar we het al over de westelijke dam hadden in een vorige post, nu het tweede deel over de havendammen met de noordelijke dam richting Bredene.
Hieronder een tekening hoe het ongeveer eruit zal komen te zien.
Nog even de lange nele meenemen, de vuurtoren van Oostende, die noordelijk van de Oostendse haven staat.
De Haro blokken.
Ondertussen wordt er uitgediept dat het een lust is, de havengeul wordt rechtgetrokken en breder gemaakt, dat gebeurt met een kraan waarbij er nu en dan nog een oorlogstuig of bom bovengehaald wordt. En ligt nogal wat oorlogstuig in de haven, en dan is het veiliger om op deze manier de havengeul uit te diepen. Nadien kunnen er schepen tot 200 meter binnenvaren, die ook stabieler kunnen in en uitvaren door het afremmen van de zijwaartse stromingen, en het beteugelen van de golven door de twee havendammen .
De duinenbunkers van de duitse bezetters in de laatste wereldoorlog.
Op de frontale foto's zie je niet zo direct de knik in de oostelijke havendam, waar hij een zwenk neemt richting staketsel.
Beide havendammen omarmen om zo te zeggen de oude pier, die blijft bestaan.
In de verte..
In de verte is nog net de haven van zeebrugge te zien.
Deze stoere knaap sleurt met de Haro blokken, een soort stapelblokken.
Deel één van de reeks havendammen . Eerst nog even vermelden dat een aantal postings met foto's verdwenen zijn, mogelijk door de werken en vernieuwingen aan de blogs van skynet, waar de problemen zich opstapelen bij het posten, zodat er een andere blogplatform is gebruikt, Bloggen.be..
De aanleg van de havendam aan het vissersstandbeeld te Oostende. Ze zijn vandaag 23 april, gestart met de onderlaag aan te brengen, een middengrove kiezel die op een ponton langs zee aangevoerd is geworden. Van daar overgeladen wordt op laders die het beetje bij beetje dieper in zee dumpen, genivelleerd door enkele bull's.
Voor de volledige reeks over de Havendam werken, Ga in de rechter zijkolom naar Catergorieën- Havendam werken , de oudste berichten staan onderaan.
Al in 1985 voerde de Vlaamse overheid een studie uit om de kustverdediging van het Oostendse centrum te onderzoeken, waarbij bleek dat Oostende absoluut niet goed beveiligd was tegen overstromingsgevaar. Het zou nog 12 jaar duren voor het eerste plan werd gemaakt om de haventoegang breder te maken Nog eens tien jaar later konden de werken pas echt van start gaan. Ondertussen zijn er vele studies, en de gevolgen voor het milieu onderzocht en is de afbraak van het Oosterstaketsel een feit.
Een van de projecten ter verbetering van de nautische toegankelijkheid van de Oostendse haven is onder andere de bouw van de oostelijke en westelijke havendam. De Vlaamse Overheid wil de haven toegankelijk maken voor schepen met een lengte tot 200 m. waarvoor momenteel de oostelijke havendam wordt gebouwd , een nieuwe vaargeul en de dokken worden uitgebaggerd.
De buizen die het zand opspuiten om het strand op te hogen, zonder deze steeds terugkerende werken was er al lang geen strand meer te Oostende.
Stoere mannen klaar voor de job.. Voor diegenen die twijfelen, ik heb het over die in de voorgrond ;-)
De bull op het ponton, die de op en af rijdende truck volkiepert met kiezel voor de fundatiewerken.
Op 27 januari 2010 werd de vergunningsfase van de westdam afgerond en kan er gestart worden met de voorbereidende werken voor de aanleg van deze dam. Met de aanleg van de westdam werd op 23 april 2010 gestart (zie fotos). De werken omvatten de plaatsing van zinkstukken, bouw van de bermen en plaatsing van de kern met filter- en deklaag ter hoogte van de laagwaterlijn. De voltooiing is voorzien op 25 mei 2010. Aansluitend volgt een tweede fase. Op de beide dammen is in de afwerkingfase ook een wandelstrook voorzien.
Even ter zijde
Ik heb al op tientallen werven foto's genomen, en overal vol sympatie onthaald, maar deze keer niet. Een iets jongere 'baas' wees mij op beleefde schoolmeester manier de deur, of eigenlijk meer het hek, die op een brede kier stond, en waar ik doorgeglipt was, nietske gevaar, geen vallende stenen of slippende camions daar... Nu, als ik jong was deed ik mij misschien ook wel eens stoerer en belangrijker voor dan ik wel was. Niettegenstaande ik begrijp dat er wel enige veiligheidsvoorzieningen in acht moeten genomen worden, daar kan ik rood jasje nog wel in volgen....;-)
Er waren wel meer fotografen die deze werken op de plaat zetten , zoals deze ietwat oudere vriendelijke heer van het andere deel van het wankele België, de Walonië, waar ik natuurlijk een praatje mee maakte.
Nog enkele tegenlicht beelden vanaf het staketsel
De dam wordt enkel bij laag water en geschikte weersomstandigheden gebouwd, die in de zomer een betere kans op slagen hebben door kalmer water, dit kan de aannemer -indien nodig- ook toelaten bij nacht te werken.
Het klein strand is volledig afgesloten, maar er zal geen verkeershinder zijn door de werken. De aanvoer van de onderdelen van de dam verloopt immers hoofdzakelijk van over zee. Ook de heraanleg van de Albert I-promenade blijft gewoon doorgaan.
Het staketsel blijft ook verder toegankelijk en kan een mooi uitzicht bieden op de grootschalige werken.
De visser, bovenaan op het als eerbetoon aan de scheepslui die op zee zijn gebleven, vissersstandbeeld tegenaan het klein strand.
Het was lang geleden dat ik nog iemand op klompen zag, een mens met een hard leven.. Maar met een formidable artistieke kop.
Ook aan de andere kant van de pier, aan het oud oosterstaketsel die ondertussen voor het merendeel afgebroken is, is het ook een en al bedrijvigheid, daarvan morgen meer...
Door de werken aan de dijk kan ik niet zo gemakkelijk meer de werken vanaf de dijk opvolgen, buiten enkele schoots vanaf de verhoogde berm bv aan het casino Kursaal kon ik nog een foto maken die niet gehinderd werdt door de afrasteringen. Alhoewel het soms ook wel mooi kan zijn.
Ook bij ons thuis is het soms onbegonnen werk om de straat in te rijden door de werken aan de riolering en nutsaansluitingen, waardoor de uitgebroken straat nu plots een 70 tal cm dieper is komen te liggen, en een dikke slijklaag tot gevolg als het regent. Dan is er met mijn Hell Angels car niet door te komen.
Maar toch dus een paar foto's, van verschillende tijdstippen in oktober-november.
Bij een stevige storm kunnen de werken ook niet doorgaan...
Fotoreeks 21 augustus 2010 Havendam werken Oostende
Nog even de havendam werken opvolgen in augustus...
Hier zie je hoe een sleper de wilgetakkenmat naar de zinkplaats sleept.
Mooi op tijd voor het platform met de rotsblokken die al aan komt gevaren..
Ondertussen is de avond al gevallen. tijd om huiswaarts te keren.
augustus 2010 havendam werken.
Havendam west oostende augustus 2010 deel B
De werken schieten goed op aan de havendammen. je kan de bocht al zien in de westelijke dam, en stilaan is ook te zien dat dit een immens bouwwerk aan het worden is. De havengeul, samen met de oude pier ziet er zo veilig omarmt uit, je kan ook al zien dat de golven sterk in kracht afnemen in de haven inkom. Denk dat, eens dit volledig afgewerkt is, dit een toeristische meerwaarde zal hebben voor Oostende, zonder de veiligheid bij stormen te vergeten.
Als er ooit nog een 'maale' in het staketsel vaart, dan zal het zeker zijn omdat de kapitein zo zat is als een spaans galioenkanon.
De rotsblokken hebben al een reuzegroot karakter gekregen als je de man bij deze stenen bekijkt.
Deze meeuw is de drukte al gewoon, hij bleef maar gewoontjes op de reling zitten, al zag hij er niet bijzonder frisjes uit, dacht ik.
Honderden duizend tonnen stenen zijn al gestort waar ooit de wandeldijk komt..
Deze week nog eens gekeken hoe het er bij de havendamwerken aan toe gaat. Veel verandering is er niet te zien, maar dit wil niet zeggen dat er niet gewerkt wordt. Het uitgestrekte van de werken en de diepte van de zee toont niet zo direct de voortgang der werken, maar duizenden tonnen rotsen worden voortdurend verzonken waar de westelijke dam zal komen..
Volgende Fotoreeks van 22 februari 2011.
Na een tijd inactief geweest te zijn, daar ik niet door onze straat kon komen door wegenwerken, kan ik eindelijk, na drie maanden cachot weer eens een ritje doen. En dan is het staketsel een van de plaatsen die ik bezoek om de werken te verslaan aan de havendammen in Oostende. Ondertussen zijn ook de werken aan de dijk begonnen ter hoogte van het zeemans standbeeld, waar de vebinding met de wandeldijk op de westelijke dam zal komen. Ik heb al even de plannen mogen inzien, en dat komt prachtig met fontijnen zitgelegenheden en evenementen ruimte met niveau's en al dat erbij hoort. Weer een realisatie die Oostende aantrekkelijker en naar een hoger niveau zal tillen.
De op de foto te zien echt indrukwekkende gevaarten die in de noordzee op een zandbank zullen verzonken, worden, om daar de windmolens op te plaatsen , zijn nog beter in te schatten als je even inzoomt op de grootste 'voet'van de vijf, die bijlange nog niet de eindafmetingen heeft, en daar de vijf mensen aan het werk ziet.
De windmolen sokkels van C- POWER voor de de Thornton zeebank, bijna klaar om geladen te worden op de wielenmonsters , en vandaar opgenomen te worden door de Rambiz ponton die ze dan naar de Thorntonbank zal transporteren.
De 60 windturbines, die tegen 2011 volledig klaar zou zijn komen op de Thorntonbank 30 km buiten de kust. Ze kunnen elektriciteit leveren voor ongeveer 250.000 gezinnen.
C-POWER bestaat uit vijf Belgische bedrijven, zoals Dredging International, Interelectra, de windturbine fabrikant Turbowinds, en twee Waalse maatschapijen milieuholding Ecotech Finance en investeringsmaatschappij Socofe.
De ideale plaats om daar foto's te nemen is vanaf een schip uiteraard, maar je moet wel iemand kennen om dat te bereiken.
De bouw van een windturbinepark op de Thorntonbank is voor de Belgische regering ideaal om tegemoet te komen aan de Kyoto- verplichtingen. Het kan ook rekenen op publieke en politieke instemming, daar het argument van zichtvervuiling vervalt door de plaatsen op 30 km vanaf de kuststrook.
Door de berichten van de opwarming van de aarde is de vlaamse bevolking steeds meer en meer gewonnen voor deze vorm van alternatieve energie winning. Groene stroom, iedereen vaart er wel bij.
Ook in zee, aan de Thornton bank worden er onderwijl grootse werken uitgevoerd, wegzuigen van de bovenste losse zand en sedimentlaag, en stabiliseren met grind met fundatie. De bank is zo een 20 km lang met uitlopers tot aan zeeland, het hoogste punt zit ongeveer 10 meter onder de zeespiegel, die dan aflopen in de sleetgeulen naar 35 meter en meer.
De windmolens zijn met het gedeelte op de zeebodem bijgerekend een 184 meter hoog, de rotordiameter bedraagt 126 meter . Dit zorgt voor een vermogen, bij windsnelheid van dertien meter per seconde, van 5 MW. Minimaal hebben ze 3 m/s. nodig om rond te draaien. Hij kan ook bij zware wind doordraaien, en stopt automatisch bij 31 meter per seconde windsnelheid, wat dan al storm is = 29 m/s.
Ook zijn er ongeveer 140 km. zware bekabeling nodig die ondergronds aangelegd worden en naar de hoogspanningsfabriek op het Sas slijkens lopen.
De 60 turbines van elk 5MW. zouden elk jaarlijks 8.450 uur draaien, goed voor een toraal aan energie van 1THh.
Het project zal ongeveer 800 miljoen euro gaan kosten, waarvan de windturbines en de bekabeling het leeuwenaandeel uitmaken.
Even telelensje mee om de windmolenfunderingen van ver vast te leggen op de bouwwerf aan de oosteroever te Oostende. De firma C- Power staat in voor de bouw van deze voeten, waar ze dan in zee op een zandbank worden afgezonken met het ponton Rambiz, daarop komen dan de windturbines op hun masten;
Daar ik toch effen dichterbij mocht komen op de werf van C-POWER, kon ik sommige beelden van dichtbij maken, maar eigenlijk zijn ze supergrote mastadonten die voor een dichtbij foto niet nodig zijn, maar toch bedankt **.
De Rambiz ponton , aangekomen in Oostende om de windmolen funderingen naar de Thorntonbank in de noordzee te brengen.
De Rambiz die nu in Oostende aangemeerd ligt klaar om met een fundering voor de windmolens op de Thorntonbank weg te varen, heb ik dus ook even op de plaat gezet, samen met enkele van de stoere en tevens vriendelijke kerels die deze indrukwekkende blok metaal bevolken, een belevenis om dit te zien.
Twee mastadonten op een plaatje, de Rambiz en het Europacenter in de stad Oostende.
Overal waar je keek, zelfs in de hogere regionen, waren er wel mannen in de weer.
Een van de grote kabelwinders.
Die in verbinding staan met deze torens.
En vandaar naar deze meer dan mensengrote klomp.
Bemerk de dikte van de stalen kabels bij hun benen, Als mieren...
....Zijn ze overal bezig, duwend met de voeten aan vuistdikke kabels...
Oplettend, altijd op alles voorbereid...
Hoor je constant richtlijnen in de walky talky's.
Ondertussen staan in de achtergrond de eerste vijf van de zestig stuks funderingen te wachten voor het windmolenpark van de Thorntonbank op deze felle stoere mannen.
Ook deze heer kwam uit het veraf gelegen Kortrijk om enkele beelden van dit uniek spektakel te schieten.
C Power brengt de Rambiz naar Oostende om de funderingen van de windmolens te verplaatsen naar de Thornton bank. Copyright Roysfoto.
Thorntonbank windmolenpark , de verhuis van de eerste fundering voor het windmolenpark
Het ponton Rambiz in actie
Royfoto keek ernaar, hier het verslag
Hier staat de windmolen funderingsvoet op de laders en is naar de halve maan kade gereden.
Hier kun je nog eens zien wat de verhoudingen zijn, als je de mensen op het ponton Rambiz bekijkt.
De groene metalen buisconstruktie is tegen het kantelen van de windmolen funderingvoeten.
Hier hangt dan eindelijk de twee miljoen achthonderdduizend kilo aan de kabels boven het water. Deze worden van iets in het water afgezonken om het gewicht te verminderen.
Hier moet ik naar huis vertrekken, kreeg weer plots erg last van pijnscheuten.
Overal stonden veel mensen die het gebeuren wilden volgen, en de kamera's waren alom vertegenwoordigd. Tien jaar terug zag je bij zo een event een tiental fotogragen, maar nu , in het digitale tijdperk zijn er wel honderden.
Ook deze dame wachtte netjes het goede moment af om van het gebeuren een plaatje te maken.
...Nog 59 windmolens te gaan.. voor C- POWER, de Thorntonbank en Oostende...Tot 2011.
Copyight Roysfoto ostend
Roy's fotoserie van het opladen eerste funderingsvoet van de windmolens te Oostende met de Cambis voor de zandbank Thornton op Zaterdag 26 april 2008.
Vandaag was er weer een fundatie voor de windmolens klaar, en zou verscheept worden naar de Thorntonbank. Zeer veel en felle zon, ideaal om buiten te vertoeven, maar minder goed weer om foto's te maken.
Ik ben er iets dichter bij gekomen deze keer ...
De supergrote windmolen voeten worden op verhoogde liggers gemaakt, zodat de platte transportwagens er onder en tussen kunnen.
Zo kun je hier de fundatie voor de windmolens op de platte karren zien staan, en zo op de laadkade gereden aan de halve maan.
En hier hangt hij in de stabilisatiestang van het ponton de Rambiz.
Ondertussen word er druk aan de overige voeten verder gewerkt.
Onder een hels sissend geluid worden de palen glad gemaakt met hoge druk, terwijl een wolk stof ontsnapt van onder de plastieken afdekking.
Alle openingen worden nu met gewapend beton gedicht, zodat na het afzinken op de thorntonbank de holle pijpen van de windmolen voeten kunnen gevuld worden met zand,.