Fotoreeks havendammen in oostende van 6 mei 2010.
Alle foto's zijn geregistreerd, en onder © copyright, en mogen onder geen geding gecopieerd, opgeslagen of gebruikt worden zonder bevestigde uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de maker.
Tweede deel van de aanleg havendammen in oostende
Waar we het al over de westelijke dam hadden in een vorige post, nu het tweede deel over de havendammen met de noordelijke dam richting Bredene.
Hieronder een tekening hoe het ongeveer eruit zal komen te zien.



Nog even de lange nele meenemen, de vuurtoren van Oostende, die noordelijk van de Oostendse haven staat.


De Haro blokken.


Ondertussen wordt er uitgediept dat het een lust is, de havengeul wordt rechtgetrokken en breder gemaakt, dat gebeurt met een kraan waarbij er nu en dan nog een oorlogstuig of bom bovengehaald wordt.
En ligt nogal wat oorlogstuig in de haven, en dan is het veiliger om op deze manier de havengeul uit te diepen.
Nadien kunnen er schepen tot 200 meter binnenvaren, die ook stabieler kunnen in en uitvaren door het afremmen van de zijwaartse stromingen, en het beteugelen van de golven door de twee havendammen .



De duinenbunkers van de duitse bezetters in de laatste wereldoorlog.

Op de frontale foto's zie je niet zo direct de knik in de oostelijke havendam, waar hij een zwenk neemt richting staketsel.
Beide havendammen omarmen om zo te zeggen de oude pier, die blijft bestaan.

In de verte..


In de verte is nog net de haven van zeebrugge te zien.

Deze stoere knaap sleurt met de Haro blokken, een soort stapelblokken.
Deel één van de reeks havendammen .
Eerst nog even vermelden dat een aantal postings met foto's verdwenen zijn, mogelijk door de werken en vernieuwingen aan de blogs van skynet, waar de problemen zich opstapelen bij het posten, zodat er een andere blogplatform is gebruikt, Bloggen.be..
De aanleg van de havendam aan het vissersstandbeeld te Oostende.
Ze zijn vandaag 23 april, gestart met de onderlaag aan te brengen, een middengrove kiezel die op een ponton langs zee aangevoerd is geworden.
Van daar overgeladen wordt op laders die het beetje bij beetje dieper in zee dumpen, genivelleerd door enkele bull's.
Voor de volledige reeks over de Havendam werken,
Ga in de rechter zijkolom naar Catergorieën-
Havendam werken , de oudste berichten staan onderaan.


Al in 1985 voerde de Vlaamse overheid een studie uit om de kustverdediging van het Oostendse centrum te onderzoeken, waarbij bleek dat Oostende absoluut niet goed beveiligd was tegen overstromingsgevaar. Het zou nog 12 jaar duren voor het eerste plan werd gemaakt om de haventoegang breder te maken
Nog eens tien jaar later konden de werken pas echt van start gaan. Ondertussen zijn er vele studies, en de gevolgen voor het milieu onderzocht en is de afbraak van het Oosterstaketsel een feit.


Een van de projecten ter verbetering van de nautische toegankelijkheid van de Oostendse haven is onder andere de bouw van de oostelijke en westelijke havendam.
De Vlaamse Overheid wil de haven toegankelijk maken voor schepen met een lengte tot 200 m. waarvoor momenteel de oostelijke havendam wordt gebouwd , een nieuwe vaargeul en de dokken worden uitgebaggerd.

De buizen die het zand opspuiten om het strand op te hogen, zonder deze steeds terugkerende werken was er al lang geen strand meer te Oostende.




Stoere mannen klaar voor de job..
Voor diegenen die twijfelen, ik heb het over die in de voorgrond ;-)

De bull op het ponton, die de op en af rijdende truck volkiepert met kiezel voor de fundatiewerken.
Op 27 januari 2010 werd de vergunningsfase van de westdam afgerond en kan er gestart worden met de voorbereidende werken voor de aanleg van deze dam. Met de aanleg van de westdam werd op 23 april 2010 gestart (zie fotos). De werken omvatten de plaatsing van zinkstukken, bouw van de bermen en plaatsing van de kern met filter- en deklaag ter hoogte van de laagwaterlijn. De voltooiing is voorzien op 25 mei 2010. Aansluitend volgt een tweede fase.
Op de beide dammen is in de afwerkingfase ook een wandelstrook voorzien.

Even ter zijde
Ik heb al op tientallen werven foto's genomen, en overal vol sympatie onthaald, maar deze keer niet.
Een iets jongere 'baas' wees mij op beleefde schoolmeester manier de deur, of eigenlijk meer het hek, die op een brede kier stond, en waar ik doorgeglipt was, nietske gevaar, geen vallende stenen of slippende camions daar...
Nu, als ik jong was deed ik mij misschien ook wel eens stoerer en belangrijker voor dan ik wel was. Niettegenstaande ik begrijp dat er wel enige veiligheidsvoorzieningen in acht moeten genomen worden, daar kan ik rood jasje nog wel in volgen....;-)


Er waren wel meer fotografen die deze werken op de plaat zetten , zoals deze ietwat oudere vriendelijke heer van het andere deel van het wankele België, de Walonië, waar ik natuurlijk een praatje mee maakte.
Nog enkele tegenlicht beelden vanaf het staketsel


De dam wordt enkel bij laag water en geschikte weersomstandigheden gebouwd, die in de zomer een betere kans op slagen hebben door kalmer water, dit kan de aannemer -indien nodig- ook toelaten bij nacht te werken.

Het klein strand is volledig afgesloten, maar er zal geen verkeershinder zijn door de werken. De aanvoer van de onderdelen van de dam verloopt immers hoofdzakelijk van over zee. Ook de heraanleg van de Albert I-promenade blijft gewoon doorgaan.
Het staketsel blijft ook verder toegankelijk en kan een mooi uitzicht bieden op de grootschalige werken.

De visser, bovenaan op het als eerbetoon aan de scheepslui die op zee zijn gebleven, vissersstandbeeld tegenaan het klein strand.

Het was lang geleden dat ik nog iemand op klompen zag, een mens met een hard leven..
Maar met een formidable artistieke kop.

Ook aan de andere kant van de pier, aan het oud oosterstaketsel die ondertussen voor het merendeel afgebroken is, is het ook een en al bedrijvigheid, daarvan morgen meer...


