Waar zijn kinderen dol op? Gehaktballetjes in tomatensaus. Ik heb er een persoonlijke toets aan gegeven en als ik heel eerlijk ben, de saus was super!
Ingrediƫnten voor 6 personen.
Ik gebruik meestal verse tomaten . Snij eerst een kruisje in de top van elke tomaat. Zo kan je de schil makkelijker verwijderen.
2 ajuinen
2 teentjes look
1/4 chutneypompoen
1 koffielepel Sambal
cayennepeper
zwarte peper van de molen
verse tijm, een takje rozemarijn
peterselie
zout
5cl rode wijn
klontje boter of olijfolie
tomatenpuree; klein blikje
1 koffielepel suiker
2 dl room ( ik gebruik meestal lichte room van Gervais)
Voor de gehaktballetjes
400 g kippengehakt + 200 g gemengd gehakt
2 eetlepels paneermeel (panco)
nootmuskaat, peper en zout
verse peterselie
Voor de puree
1 kg bloemige aardappel
1 ei
klontje boter
pezo, nootmuskaat
beetje melk
Bereiding
Gehaktballetjes
Neem een ruime mengschaal en doe daar het gehakt in. Kruid met pezo en nootmuskaat. Voeg het ei toe en de verse peterselie (fijn hakken). Was je handen en kneed het gehakt tot een stevig maar droog mengsel. Zet een braadpan op het vuur en doe een beetje olijfolie in de pan en rol van het gehakt stevige balletjes. Je kan de balletjes best een beetje platdrukken. Bak de balletjes mooi goudbruin en zet het vuur dan lager zodat ze kunnen garen.
Tomatensaus
Zet een stoofpot op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
Pel de uien en snij ze grof. Plet twee teentjes knoflook en stoof ze samen met de uien in de hete olijfolie. Schil de pompoen en verwijder de zaden. Snij 1/4 van de pompoen in stukjes en voeg toe aan de stoofpot ( ik had maar een kleine pompoen). Schenk de rode wijn bij de groenten en laat het vocht voor een groot deel verdampen. Verwijder de schil van de tomaten, snij ze in 4 delen en voeg ze toe bij de stoofpot evenals de tomatenpuree.
Voeg de verse kruiden toe; tijm en rozemarijn , laurierblad, pezo, cayennepeper, provencaalse kruiden en een koffielepel sambal.
Laat de saus een 20' tal minuten sudderen en mix ze dan met een staafmixer; haal wel het laurierblad en het takje rozemarijn eruit. Je kan de saus dan zeven maar dat heb ik niet gedaan. Voeg de room toe maar laat de saus niet meer koken. Je kan ook nog wat verse peterselie aan de saus toevoegen als garnituur; fijn versnipperen.
Aardappelpuree
Kook de bloemige aardappelen in gezouten water gaar.
Giet het water af en plaats de kookpot met aardappelen eventjes terug op het vuur om het vocht te laten verdampen.
Voeg dan wat boter toe, een beetje melk of een eitje, pezo en nootmuskaat. Pureer de aardappelen.
Smakelijk!
Morgen staat Videe op het menu! De kippenbouillon is al klaar!
|