Food for the soul
Inhoud blog
  • Vlechtbrood
  • Vlechtbrood
  • Kerstdiner
  • kippenbouillon
  • Gehaktballetjes in tomatensaus met puree

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Heerlijke en eerlijke gerechten
    01-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kippenbouillon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De kippenbouillon is klaar! Morgen lekkere videe!
    Kippenbouillon
     1 soepkip of enkele kippenbouten.
    4 wortels
    4 stengels bleekselder
    4 preistengels (groene van de prei)
    laurierblaadjes 2
    kruidnagels 2
    2 teentjes look
    3 dl water
    15 zwarte peperbolletjes
    bouquet garni (tijm, laurier en peterseliestengels)
    2 takjes verse rozemarijn
    zout naar smaak.
    Bereiding

    Was al de groenten en snij ze in grove stukken.
    Zet het water in een grote kookpot en breng het aan de kook op een matig vuur. Voeg een beetje zout toe.
    Voeg de groenten toe en het bouquet garni en de andere smaakmakers.
    Leg na 15' sudderen e verse kip in de bouillon.
    Laat een uurtje koken op een matig vuur.
    Schuim de bouillon af met een schuimspaan en giet het mengsel door een zeef.
    Deze bouillon is een ideale basis voor soepen en sauzen.
    Je kan het invriezen en de komende weken gebruiken voor allerhande lekkere gerechten!


    01-12-2013, 21:26 geschreven door Johanna's kitchen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktballetjes in tomatensaus met puree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Waar zijn kinderen dol op? Gehaktballetjes in tomatensaus. Ik heb er een persoonlijke toets aan gegeven en als ik heel eerlijk ben, de saus was super!
    Ingrediƫnten voor 6 personen.
    Ik gebruik meestal verse tomaten . Snij eerst een kruisje in de top van elke tomaat. Zo kan je de schil makkelijker verwijderen.
    2 ajuinen
    2 teentjes look
    1/4 chutneypompoen
    1 koffielepel Sambal
    cayennepeper
    zwarte peper van de molen
    verse tijm, een takje rozemarijn
    peterselie
    zout
    5cl rode wijn
    klontje boter of olijfolie
    tomatenpuree; klein blikje
    1 koffielepel suiker
    2 dl room ( ik gebruik meestal lichte room van Gervais)

    Voor de gehaktballetjes
    400 g kippengehakt + 200 g gemengd gehakt

    2 eetlepels paneermeel (panco)
    nootmuskaat, peper en zout
    verse peterselie
    Voor de puree
    1 kg bloemige aardappel
    1 ei
    klontje boter
    pezo, nootmuskaat
    beetje melk
    Bereiding
    Gehaktballetjes
    Neem een ruime mengschaal en doe daar het gehakt in. Kruid met pezo en nootmuskaat. Voeg het ei toe en de verse peterselie (fijn hakken). Was je handen en kneed het gehakt tot een stevig maar droog mengsel. Zet een braadpan op het vuur en doe een beetje olijfolie in de pan en rol van het gehakt stevige balletjes. Je kan de balletjes best een beetje platdrukken. Bak de balletjes mooi goudbruin en zet het vuur dan lager zodat ze kunnen garen.


    Tomatensaus
    Zet een stoofpot op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
    Pel de uien en snij ze grof. Plet twee teentjes knoflook en stoof ze samen met de uien in de hete olijfolie. Schil de pompoen en verwijder de zaden. Snij 1/4 van de pompoen in stukjes en voeg toe aan de stoofpot ( ik had maar een kleine pompoen). Schenk de rode wijn bij de groenten en laat het vocht voor een groot deel verdampen. Verwijder de schil van de tomaten, snij ze in 4 delen en voeg ze toe bij de stoofpot evenals de tomatenpuree.
    Voeg de verse kruiden toe; tijm en rozemarijn , laurierblad, pezo, cayennepeper, provencaalse kruiden en een koffielepel sambal. 
    Laat de saus een 20' tal minuten sudderen en mix ze dan met een staafmixer; haal wel het laurierblad en het takje rozemarijn eruit. Je kan de saus dan zeven maar dat heb ik niet gedaan. Voeg de room toe maar laat de saus niet meer koken. Je kan ook nog wat verse peterselie aan de saus toevoegen als garnituur; fijn versnipperen.

    Aardappelpuree
    Kook de bloemige aardappelen in gezouten water gaar.
    Giet het water af en plaats de kookpot met aardappelen eventjes terug op het vuur om het vocht te laten verdampen.
    Voeg dan wat boter toe, een beetje melk of een eitje, pezo en nootmuskaat. Pureer de aardappelen. 

    Smakelijk!

    Morgen staat Videe op het menu! De kippenbouillon is al klaar!




    01-12-2013, 21:11 geschreven door Johanna's kitchen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 30/12-05/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs