Fettisdagen
Dinsdag, 4 maart, was het 'Vette dinsdag' hier in Zweden, oftewel 'Fettisdagen' genoemd. Dit is de dag voor Aswoensdag en omdat het dus de laatste dag is voor de vasten begint, vieren ze dat hier door 'Semlor' (of Fettisdagsbullar) te eten. Dit zijn ronde deegbollen gevuld met room en een soort van amandelspijs.
Hier bestaan ondertussen ook al varianten op zoals bijvoorbeeld een Semla met room en pudding, een Semla uit bladerdeeg... Maar een échte Zweedse Semla is dus gemaakt met room en amandel.
In de kleuterschool moesten ze hier natuurlijk ook aan meedoen. Alles stond in teken van 'Semlor'. Elk kindje mocht zijn eigen Semla maken, rollen, duwen en bakken. Achteraf konden ze dit ook nog opvullen met room en confituur (i.p.v. de amandelspijs wegens allergische kindjes). Ze hebben genoten en gesmuld. Het was erg leuk en ook leerrijk voor mij. Het recept heb ik meegekregen en nu kan ik eindelijk zeggen dat ik iets typisch Zweeds kan bakken.











11-03-2014 om 21:44
geschreven door Marthe 
|