De eerste indrukken in Nieuw Zeeland konden me gelijk bekoren. Eerst met het uitzicht vanuit het vliegtuig. Later met het gezel pleintje in Christchurch, dat ik met behulp van de 'Lonely planet' heb kunnen vinden. De met zongedroogde tomaten opgevulde kippenborst was een voltreffer in de leuke huisbrouwerij. Ik voelde me gelijk een beetje in Belgie in deze sterk engels geinspireerde stad. Enkel dan Rugby op de TV ipv voetbal.
De 3 dagen dat ik in Christchurch was heb ik echt de toerist uitgehangen ('punting' op de Avon zoals in venetie, ritje met de oude stadstram en met de skilift naar het uitzichtpunt over Christchurch en de haven Lyttleton. Moet je zeker eens via google earth bekijken dan kan je zien hoe deze plaatsen via 2 grote vulkanen ontstaan zijn.)
En vermits het stadje niet zo groot is heb ik het zo goed als alles gezien, de Art Gallerij, botanische tuinen en het museum inclusief.
Vrijdag de 17e december is de georganiseerde trip begonnen. De internationale groep bestaat uit 13 waarvan, ongelooflijk maar waar 3 ander belgen. Het is een leuke groep, we hebben al veel gelachen.
Zo ook bij onze eerste nacht waar de jongens zichzelf hadden buitengesloten in hun kamer door de sleutels er achter te laten en de deur dicht te doen.
De concierge was niet meer te bereiken en zo konden we na de bar onze nacht op de zetel doorbrengen. Hopelijk gaat dit geen gewoonte worden ;-)
Het weer in NZ is het eerste deel van de trip al heel wisselvallig geweest. De ene dag ( meestal de dag dat we rondtoeren met de bus
) is het stralend mooiweer en de andere dag regent het gans de dag pijpenstelen. Niet voor niets dat ze deze streek dan ook de 'Wet coast' noemen ipv de 'West Coast'.
De gletsjerwandeling op de 'Frans Joseph glacier' en de boottocht op de fjord bij 'Milfort Sound' hadden zoveel kunnen zijn (en ook de fotos) bij een heldere hemel. Het voordeel is wel dat door de overvloedige regen er duizenden kleine en imposant grote watervallen te bewonderen zijn. Op weg naar 'Milfort Sound' was er op een bepaalde plaats voor 270graden rondom alleen maar stijle rotsen te zien waar de ene waterval naast de andere naar beneden vallen.
De natuur hier is prachtig; de bomen hebben een enorme varieteit aan korstmossen en er zijn veel bloemen in de wlide natuur. De verscheidenheid van landschappen is ook indrukwekkend. Ik vroeg me al af waar frodo of king kong bleven maar voorlopig blijven ze goed verstopt. Ik blijf zoeken ;-)
Queenstown is de stad op deze planeet gemaakt voor outdoor activiteiten. In de stad kan je het ene boekingskantoor naast het andere kan vinden. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het hier wel ergens doen. Natuurlijk zijn ze weersafhankelijk en daardoor is de canyoning niet kunnen doorgaan. Voor de Sky dive hadden we echter veel meer geluk want tijdens de 3 dagen dat we in Queenstown waren is de Skydive maar 1 voormiddag kunnen doorgaan.
Geweldige ervaring en het uitzicht vanaf 12000ft is magnifiek boven Queenstown.
Na Queenstown stond op Kerstmisdag een bezoek aan Mont Cook op het programma. Mt cook is de hoogste (3754m) berg van het land. Onze lunchplaats aan lake Wanaka met uitzicht op Mt Cook kon niet lang genoeg duren. Het antal fotos dat genomen zijn kunnen dit verraden. Na de lunch zijn we verder richting de hoogste berg gereden om ten slotte te voet naar het gletsjermeer te wandelen. Wederom veel fotos genomen. Deze keer was het niet enkel omwille van Mt Cook maar ook door de knappe steeds veranderende bizarre wolken- en lucht achtergronden.
's Avonds zijn onze Kerstcadeautjes van eigenaar verwisseld. Het is ne keer iets anders een pluche kiwi krijgen voor Kerstmis en ik weet nog eens niet wie ik er voor moet bedanken. "Secret Santa" dan maar zeker.
Op 2e Kerstdag gin de tocht terug richting Christchurch. Hoewel we op de middag nog niet zeker waren of we op onze slaapplaats konden geraken omwille van de aardbeving (4.9 volgens Richter) van die ochtend. Later bleek dit wel het geval te zijn maar heel veel straten van het centrum bleken afgesloten te zijn omwille van gesneuvelde ramen en brokstukken van gebouwen.
De zoektocht naar een degelijke eetgelegenheid was dan ook niet evident. Het was na 22u voor het eten geserveerd werd in het Bangladesh restaurant. Bij ons danske dat we plasseerden waren we iets te enthousiast want een nieuwe aardbeving (4.4) was het gevolg.
Blijkbaar zijn ze in Christchurch en omgeving wel wat gewoon want in 2010 zijn er bijna 4000 bevingen en naschokken geweest. In september zelfs 1 van 7.3 maar diegene van 4.9 heeft wel de meeste schade berokkend.
In Kaikoura botst de koude zuidelijke zeestroom tegen de warmere continentale wateren waardoor een voedingrijke plaatsen een paradijs vormen voor de zeebeesten. Hier kan je bijna met 100% garantie walviswatch en dolfijn-zwem excursies beleven. Het zeehond zwemmen dat ik gedaan heb was een ongelooflijke wildlife ervaring. Doordat de zeehonden nieuwsgierig van nature zijn kan je tot vlak aan hun broedkolonies zwemmen en al snorkelend samen met hen door het water klieven. De baby zeehondjes (die nog niet kunnen zwemmen) zien er vanop 4m afstand nog schattiger uit dan van veraf.
Ja het is wat met het natuurgeweld in NZ. We konden al wel genieten van de prachtige landschappen en fauna en flora . Bij het weer en de natuurrampen hadden we minder geluk; Eerst was er de weg naar Milfort Sound die door een aardverschuiving versperd was. Gelukkig was deze tijdig terug open. De sneeuwlawine van een gletsjer aan Mont Cook was gelukkig ver genoeg weg van waar we stonden. Dan hadden we de bevingen die uiteindelijk niet zo veel van onze planning in de war gooide.
Erger was het wanneer we na Christchurch onze weg verder zette naar Nelson. Door overvloedige regenval was de weg overstroomd en delen, vooral bruggen waren beschadigd.
Genoodzaakt moest er een tussenstop in Picton genomen worden.
Vermits onze zeil en kayaktocht, in het kleinste maar meest bezochte "Tasman" Nationale park, vastgelegd was zijn we om 6u vertrokken richting Nelson. Op de zeilboot konden we dan rustig chillen onder een stralende zon met een frisse wind in de haren (of hetgeen er nog van overblijft ;-) )
Als er geen vulkanen of bosbranden roet in onze planning strooit dan nemen we morgen (30/12) de ferry naar hoofdstad Wellington op het Noord-eiland om daar het nieuwe jaar in te zetten.
Gaat het daar ook zo wisselvallig en spannend worden zoals op Noord?