Ik onderschrijf uiteraard het CD & V-programma voor de volgende legislatuur, maar vanuit mijn ervaring zullen een aantal specifieke programmapunten mij speciaal bezig houden:
UITGANGSPUNT:
Omdat binnen een tiental jaren de jongeren en de ouderen elk ongeveer 30 % van onze bevolkingzullen uitmaken (samen dus 60 % van de Evergemnaars) en het gaat om groepen die kwetsbaar zijn, wil ik in het bijzonder voor hen opkomen.
Aangezien ik van kleinsaf actief met kunst ben beziggeweest, hecht ik ook belang aan cultuur.
Vanuit mijn ervaring als OCMW-secretaris:
De ouderenzorg in Evergem op een hoog niveau houden betekent:
1.Onze OCMW-diensten NIET overhevelen naar commerciële privé-initiatieven.
2.De realisatie van een nieuw woonzorgcentrum Ter Caele in Evergem (inclusief extra serviceflats).
3.De kortopvang en het lokaal dienstencentrum inschakelen bij de mantelzorg (bedoeling om rustperiodes te organiseren voor mantelzorgers en hen te ondersteunen en motiveren).
4.De thuiszorg, inclusief de dienstenchequeonderneming, op peil houden (ouderen willen zolang mogelijk in hun thuisomgeving blijven)
5.Vrijwilligerswerk beter organiseren.
Vanuit mijn ervaring als voorzitter van de VZW Weweko (Chiro Wippelgem):
1.Jeugdorganisaties moeten intensiever ondersteund worden door de gemeentelijke jeugddienst en moeten zich op een hoog niveau kunnen ontwikkelen.
Het gaat hier niet alleen om de klassieke jeugdbewegingen zoals chiro, scouts, KLJ, KSA maar ook andere jeugdwerkingen zoals jongerenkoren ensportorganisaties voor jongeren.
2.De vraag naar eengemeentelijke fuifzaal kan opgelost worden door beter gebruik te maken van de bestaande jeugdlokalen en via goede afspraken in dat verband; de jeugddienst moet hierbij coördineren.
3.De bestaande jeugdlokalen moeten nog meer aangewend worden voor jeugdtoerisme (o. a. bivakken en vorming). In Wippelgem is in dit verband nog een grote potentie in combinatie met de terreinen van het kasteel van Wippelgem.
Vanuit mijn ervaring als amateurkunstenaar en secretaris van de Evergemse kunstvereniging Stimulans:
1.Meer Evergemnaars betrekken bij cultuur.
2.Cultuurparticipatie is een ideaal middel in de strijd tegen de kansarmoede.
3.Vrijwilligerswerk beter organiseren.
De achterliggende bedoeling is om aan Evergem, waar het vandaag goed is om te wonen, ook het imago te geven van een gemeente die uitdrukkelijk zorgt voor zijn jeugd en de ouderen.
Ouderenvoorzieningen en het verwachte tekort eraan, zijn vandaag weer actueel. Degenen die tijdens de komende decennia in deze voorzieningen zouden moeten terecht komen worden echter weinig gehoord. Wat willen de ouderen van vandaag die over 10 à 20 jaar zouden in aanmerking komen voor een verblijf in een woonzorgcentrum (vroeger rusthuis en tegen die tijd wellicht nog anders benoemd)?
Mijn ervaring met de ouderensector heeft mij geleerd dat er over een periode van 50 jaar een evolutie is geweest gaande van hoera er is plaats voor mij in het rusthuis! tot ze zullen mij daar moeten binnen dragen!.
Tot in de jaren 70 van de vorige eeuw was een opname in een rusthuis voor velen nog een verbetering van de levenssituatie, met goed eten, verzorging en met de verwachting om er nog verschillende jaren te verblijven.
Wie eens rondluistert, weet dat ouderen vandaag enkel nog in een wooncentrum terecht komen als het niet anders meer kan.
Wanneer we de vergrijzingsproblematiek bekijken, moeten we er ook rekening mee houden dat er, zelfs op halflange termijn, geen efficiënte medicatie te verwachten is om de niet te ontkomen dementiegolf tegen te gaan; een expert als professor Christine Van Broeckhoven is daarin zeer formeel.
Uitgaande van deze vaststellingen blijf ik dan ook bij mijn eerder ingenomen standpunt dat we in de nabije toekomst woonzorgcentra vooralzullen nodig hebben om zwaar dementerenden te verzorgen en om aanvullend palliatief te werken.
Dit impliceert dat voor de grote meerderheid van de toekomstige ouderen de verzorging in de thuissituatie het enige alternatief is. De thuiszorg zal dus minstens op peil moeten worden gehouden en aanvullend zal mantelzorg op vrijwillige basis, sterk moeten worden geactiveerd.
Voor Evergem betekent dit dat het huidige woonzorgcentrum Ter Caele (deelgemeente Evergem) de komende jaren moet worden omgevormd tot een voorziening die zich voorbereidt op de dementiegolf met een palliatieve afdeling en met kortverblijven om de mantelzorgers te ontlasten.
Aangezien een dergelijke investering, omwille van de noodzakelijke, kwalitatief hoogstaande dienstverlening, in economische termen, geen winst kan opleveren, is het niet aangewezen om daarbij het privéinitiatief in te schakelen. Met andere woorden het OCMW zal het moeten doen!
Verder dient de thuiszorg van het OCMW minstens op niveau te worden gehouden. De door sommigen aangekondigde afbouw van het dienstenchequebedrijf van het OCMW , omwille van te verlieslatend is daarbij niet aanvaardbaar. Vòòr de dienstencheques was het financieel verlies van het OCMW in de thuiszorg trouwens heel wat groter.
Tenslotte wordt coördinatie en samenwerken in de toekomst essentieel, zowel in de residentiële zorg als in de thuiszorg. De openbare OCMW-voorzieningen moeten maximaal gaan samenwerken met vandaag goed functionerende Vzws in de ouderensector. Hierbij wordt in eerste instantie gedacht aan gemeenschappelijke wachtlijsten en kwaliteitsafspraken.
Als we dit kunnen combineren met een maatschappij die in de toekomst, minstens ook uit noodzaak, terug wat socialer en minder individualistisch wordt, ziet de horizon er toch heel wat rooskleuriger en minder vergrijsd uit!
Ik ben Luc Van Vynckt
Ik ben een man en woon in Evergem (België) en mijn beroep is gewezen OCMW-secretaris.
Ik ben geboren op 24/01/1952 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: vrijwilligerswerk, schilderen, kokkerellen, sporten,....