Inhoud blog
  • Verwerkingsopdracht 'Participatie' #2
  • Verwerkingsopdracht 'Participatie' #1
  • Verwerkingsopdracht 'Kunsteducatie' #1
  • Verwerkingsopdracht 'Kunsteducatie' #2
  • Verwerkingsopdracht 'Kunsteducatie' #3
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Categorieën
  • Samenvattingen (7)
  • Verwerkingsopdrachten (8)
  • Voorwoordje (1)
  • Methodiek cultureel werk
    Kunst- en cultuureducatie
    12-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunst in de wereld - Participatiestrategieën

    Drie factoren voor een kritische invulling van participatie:

    1.       De hedendaagse toename van sociale ongelijkheid.

    2.       Economische ongelijkheid

    3.      Culturele stagnatie à geen of onvoldoende antwoord op sociale ongelijkheid als verklarende factor voor het gebrek aan cultuurparticipatie. Wordt vaak aanzien als ‘dit aanbod staat ons niet aan’. Kunst is weggelegd voor welgestelden want de leefwerelden die er worden aangereikt zijn niet hun leefwerelden.

    Ongelijke cultuurparticipatie heeft 2 participatie dilemma's

    -          In hoeverre kan/mag een persoon worden ingewijd in een cultuur zonder dat zijn vrijheid wordt aangetast à bv: vrijheid in afwijken van ‘de goede smaak’.

    -          In welke mate het gerechtvaardigd is om de voorkeuren van mensen te verwerpen. Kunnen we verandering brengen in deze voorkeursstructuur bij de betrokkenen indien ze zelf zouden mogen kiezen wanneer de alternatieven bekend waren?

    è Gedwongen tussen de autonome burger en ideale samenleving die gedragen wordt door een gedeelde cultuur à debat tussen cultuuridealisme en cultuurrelativisme.

    Positieve vrijheid

    Cultuur gaat niet langer over het overdragen van voorkeur, maar wel om het scheppen van sociale condities waarin eenieder de mogelijkheid krijgt om zelf een voorkeur te ontwikkelen of zelf te bepalen of men al dan niet deelneemt aan bepaalde culturele activiteiten = positieve vrijheid. Mensen moeten beschikken over de capaciteiten om keuzes te maken. Als sociaal werker moeten we de mogelijkheden van deze mensen vergroten zodat ze een divers cultuurpalet leren kennen en op die manier keuzes leren maken.

    Oordelende openbaarheid

    Oordelend vermogen wordt gevormd door oordelende openbaarheid maar dit is verdwenen. Communicatief handelen kan dit opnieuw installeren. ‘Het handelen van een gemeenschap met redelijke argumenten om tot een consensus te komen. Manier om het systeem te verbinden met de leefwereld. Dit handelen is gericht op wederzijds begrip, een machtsvrije dialoog (bewust zijn voor verandering). Middel om kritisch te gaan reflecteren over grenssituaties en over te gaan tot verandering. Is mijn situatie nu noodlot of niet? De vraag blijft of dit wel kan want macht is immers een onderdeel van de samenleving en kan die discussie van ongelijke cultuurparticipatie hier dan los van gezien worden? Herverdeling van macht à democratie, empowerment en macht zijn het proces tot zeggenschap en macht. Maar er is weerstand voor een verandering in structuren.

    Discussie ongelijke cultuurparticipatie

    Waarom wordt de discussie voor ongelijkheid in cultuurparticipatie enkel voor kansengroepen gevoerd? Het cultuuraanbod is te eenzijdig. Het vertrekt en het eindigt bij de middengroep. De cultuurproductie is altijd deels getekend door de culturele achtergrond en leefwereld van het personeel. Brede lagen van de bevolking komen niet in beeld.

    Voorwaarden participatiestrategieën

    Ten 1ste moet het de positieve vrijheid bevorderen. Ten 2de is het een breder plaatje en nooit volkomen. Ten 3de gebeurt het altijd in een context en ten 4de moet worden geïnvesteerd in de culturele habitus met klemtoon op kinder- en jeugdjaren (thuis en op school)

    è Het beleid voorziet het voorwaardenscheppend kader

    è De participant ontwikkelt zijn vermogens en verlegt diens grenzen

    Participatiemethoden

    Ø  Kunstinteractie als methode: kansengroepen gaan actief participeren aan het creëren van artistieke symbolen. Ze zijn voornamelijk de producenten en niet enkel de consumenten.

    Ø  Lokale trajecten als afstemming: ontwikkelen van een gedeelde visie en aansluitende praktijken op lokaal niveau. Verschillende lokale initiatieven gaan samenwerken aan een gedeeld beleid. Op deze manier wordt integraal en transversaal werken mogelijk. De erkenning van culturele gelijkwaardigheid staat hierbij centraal.

    Ø  Transversaal handelen als vernieuwing: datgene als thema nemen wat net tussen de mazen het net valt en op die manier een wijk en zijn burgers betrekken.

    è Gemeenschappelijke noemer: vitale coalities

    12-03-2016 om 00:00 geschreven door Lindsay Debeaussaert  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Samenvattingen
    >> Reageer (0)
    10-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het raadsel rond de intrinsieke waarde van kunst

    Naast de excentrieke waarde van kunst, heeft kunst ook een intrinsieke waarde. Meer nog, het komt op de eerste plaats en is van belang voor de ontwikkeling van individuen en voor de samenleving als geheel. De zoektocht naar intrinsieke waarde is echter niet gemakkelijk! Intrinsiek betekent ‘tot het wezend behorend’ maar wat wil men daar nu juist mee zeggen? 

    De intrinsieke effecten gaan in feite over de effecten van kunst op de samenleving, het voegt iets toe van waarde aan een mensenleven. Een heel moeilijk te meten factor dus. Intrinsieke waarde gaat over de subjectieve beleving van het individu. Kunst wordt als een specifieke vorm van communicatie gezien waarbij het pure plezier voorop staat. Men kan het vergelijke met fysiologische opwinding, het houdt de mens alert. = GEBOEID ZIJN. (Zowel positieve als negatieve ervaring mogelijk).

    Om intrinsieke effecten te bereiken gaat men het onbekende gaan verkennen. Kunst kan op die manier grensverleggend en horizon verbredend zijn. Op deze manier kan men ervaringen op doen die men in het dagdagelijkse leven niet zou kunnen. Het uitzicht wordt enkel begrenst door de fantasie van de kunstenaar. Denk maar aan een goed boek of een goeie film. Maar ook bij reële kunst kan de kunstenaar iemand mee nemen in zijn beleving. Intrinsieke waarde is ook heel belangrijk bij kinderen. Men droomt ervan te zijn wat ze willen zijn maar niet zijn. Bv: een kind uit een eenouder gezin leest boeken en kijkt films over ‘Het perfecte tweeouder gezin.’

    In het verlengde hiervan liggen instrumentele effecten: verbreden van het referentiekader en het inlevingsvermogen. Het gaat onderlinge verdraagzaamheid gaan vergroten. Kunst slaat een brug, een brug tussen de realiteit waar het dagdagelijkse niet meer aan reikt, maar dan wel in de kunst wordt uitgedrukt. Kunst is bijgevolg geen luxe maar een niet ondenkbare factor in onze samenleving. 

    - Anita Twaalhoven

    10-03-2016 om 00:00 geschreven door Lindsay Debeaussaert  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Samenvattingen
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 07/03-13/03 2016

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs