Organisatie

Voedselbanken Nederland is de landelijke koepelorganisatie waarbij acht Regionale Voedselbanken zijn aangesloten. De landelijke organisatie voert geen operationele activiteiten uit. Er bestaat dus geen Landelijke Voedselbank met een centrale vestiging en hoofdkantoor. Er is meer sprake van een coördinatie- en overlegplatform.
Het directe werk wordt uitgevoerd voor de mensen van de Regionale Voedselbanken, die elk een vertegenwoordiger in het bestuur van de landelijke organisatie hebben. Elk bestuurslid van de landelijke organisatie heeft één of meerdere portefeuilles.
De acht Regionale Voedselbanken hebben op hun beurt een bestuur dat is samengesteld uit afgevaardigden van de Lokale Voedselbanken die in de betreffende regio actief zijn.
Er is dus sprake van een getrapte structuur waarbij elke voedselbank via de regio mee kan praten over de landelijke ontwikkelingen.
De landelijke bestuurders houden zich bezig met de activiteiten, behorend tot hun portefeuille, samen met de verantwoordelijke mensen van de regio’s die zich met het betreffende onderwerp bezighouden. Op deze manier kan er vanuit de basis binnen de regio’s beleid worden ontwikkeld en kunnen eventueel afspraken worden gemaakt voor alle voedselbanken in het land.
Er zal de komende tijd nog veel moeten gebeuren om de beoogde en gewenste landelijke structuur en organisatie verder vorm te geven. Veel vrijwilligers binnen zowel de lokale, regionale als landelijke organisatie zetten zich daarvoor in.
Informatie/voorlichting…
De Voedselbank is niet meer uit onze maatschappij weg te denken. Het is (helaas) een begrip. Een flink aantal mensen wordt door de Voedselbank geholpen waardoor hun problemen een beetje worden verlicht.
De buitenwereld weet vaak niet wat de Voedselbank precies doet, hoe ze aan voedsel komt, wie voor een voedselpakket in aanmerking komt en hoe en wie de kosten betaalt.
De Voedselbankorganisatie wordt daarom nogal eens gevraagd om voorlichting te komen geven. Op bijeenkomsten van gemeenten, kerken, serviceclubs, vrouwenverenigingen enz. En dat doen we graag. Het is immers een goede zaak dat de burger inzicht heeft en weet hoe het allemaal werkt.
Wilt u ook graag nader geïnformeerd worden? Neem dan contact op met de afdeling PR & Communicatie via telefoon 06-51627035 en we proberen dit in uw regio te regelen.
Donateurs
Donateurs
Voedselbanken Nederland heeft geen inkomsten als gevolg van verkoop. Wij stellen de voedselpakketten immers altijd gratis ter beschikking. Onze operationele kosten proberen wij laag te houden (zo werken we uitsluitend met onbetaalde vrijwilligers) en we betalen niet voor voedsel. Ook onze bestuurders worden niet betaald. Veel zaken financieren we door giften van bedrijven, instanties en service clubs. Gemeentelijke overheden geven in veel gevallen een subsidie.
Deze bronnen van inkomsten zijn bij lange na niet genoeg om al onze operationele kosten te dekken. Wij hopen dat u donateur wilt worden voor een langere periode, maar zijn ook ontzettend blij met een eenmalige gift.
Wij zijn door de belastingdienst erkend als ANBI. Dat wil zoveel zeggen dat u gift (onder voorwaarde) aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Uw gift wordt dus voor de volle 100% nuttig gebruik door Voedselbanken Nederland.
Uw gift komt ten gunste van de landelijke organisatie van voedselbanken. Indien u de voedselbank bij u in de buurt wilt ondersteunen kunt u zich daar aanmelden als donateur.
Het geld dat u doneert aan de landelijke organisatie wordt voor het grootste deel doorgegeven aan de voedselbanken in Nederland. Een klein deel wordt gebruikt voor de landelijke kosten zoals het onderhoud van de website. Een deel wordt aangehouden als calamiteiten fonds en het resterende bedrag wordt naar rato verdeeld over de regio's.
Eenmalige landelijke donatie
U kunt uw eenmalige landelijke donatie overmaken naar:
Stichting Voedselbanken Nederland
omschrijving: donatie Voedselbanken Nederland
Bankrekeningnummer: 1071 50 824
Maandelijkse landelijke donatie
klik hier voor het machtigingsformulier
Als u wilt dat uw geld gericht in een regio komt, kunt u overwegen uw donatie over te maken naar de regio van uw keuze. klik hiervoor de regio aan op de landkaart van de home-page voor de adressen! Uw geld wordt in dat geval gebruikt om zaken zoals huisvestingskosten van het regionale distributiecentrum, energiekosten en regionale logistieke kosten te betalen.
Ook bij u in de gemeente doen veel gezinnen een noodgedwongen beroep op de plaatselijke voedselbank. Met uw geld ondersteunt u rechtstreeks de lokale voedselbank bij u in de gemeente; een directere vorm van doneren is nauwelijks denkbaar.
Voedselbanken Nederland opnemen in uw testament?
Bij het nalaten van geld of goederen aan Voedselbanken Nederland steunt u ons terwijl u, als u de fiscale regels op dit gebied goed toepast, ook belasting bespaart. Als u geen testament maakt, bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn. Als u zelf wilt bepalen hoe uw nalatenschap wordt verdeeld, is het belangrijk om een testament te maken. Uw notaris kan u hierbij helpen.
Zie ook: http://www.nalaten.nl/

Klik in het landkaartje voor een overzicht van alle voedselbanken in betreffende regio of zoek specifiek uw voedselbank in onderstaande zoekbalk.
Links