zes EU-landen geven aanzet tot eengemaakt luchtruim
Tourism, an ever-changing sector
16-12-2010
De top 5 vakantietrends voor 2010 waren:
1) Treinreizen
Gemakkelijk, comfortabel, goedkoop en milieuvriendelijk. Treinreizen zijn te maken in iedere uithoek van de wereld. Van een stedentrip door Europa en een rondreis door Zwitserland tot verdere bestemmingen, zoals de Verenigde Staten, Azië en Afrika. Natuurliefhebbers kunnen ook naar Canada, waar de treinreis door de Rocky Mountains voert, of naar Zuid-Amerika om het Amazone-Regenwoud en het Andes-gebergte te doorkruisen.
2) Glamping
Haren in het doucheputje, een toiletrol onder de arm en insecten in het te kleine tentje zijn verleden tijd. Glamorous kamperen combineert de luxe van een 5-sterren hotel met romantisch slapen onder een sterrenhemel. Midden in de natuur met tent waarin rechtop staan mogelijk is, een kingsize-bed en een eigen badkamer en keuken. Overal ter wereld zijn glampings te vinden. Van Frankrijk en Spanje tot Montana en Kaapstad.
3) Voormalig oorlogsgebied
Vakantie vieren in Afghanistan, Irak, Sarajevo of Ethiopië. Waarschijnlijk staat niet iedere vakantieganger meteen te springen, maar op vakantie naar een voormalig oorlogsgebied is hip! Vooral voor liefhebbers van spanning en sensatie zijn deze bestemmingen heel geschikt.
4) Luxueus backpacken
De lusten van een backpackvakantie zonder de lasten om alles zelf te organiseren. Luxueus backpacken wordt steeds populairder. Een startpakket voorziet in vlucht en een paar overnachtingen, zonder dat je als reiziger ergens aan vast zit. Daarnaast geven adviseurs advies over de beste accommodaties en de mooiste plekken en bezienswaardigheden in landen als Australië, Argentinië en Thailand.
5) Ecoreizen
Een andere trend was zo milieuvriendelijk mogelijk op vakantie gaan. Natuur, cultuur en mensenrechten staan hierin centraal. Reizen om een dier(soort) te helpen of te bestuderen, meehelpen met bouwen van een school en alleen bij de lokale bedrijven je geld uitgeven zijn heel eco-verantwoord. Natuurlijk wordt er gereisd met de trein in plaats van het vliegtuig en zo min mogelijk met de auto gereden in het vakantieland.
In mijn volgend artikel kan je de vakantietrends van 2011 vinden + een vergelijking tussen de vakantietrends van 2010 en 2011...
Van 12 januari tot 15 februari is het uitverkoop in Parijs. Voor de vijfde keer wordt dan in de Franse hoofdstad 'Soldes by Paris' georganiseerd.
De kortingen tijdens deze grote winterverkoop gelden niet alleen in winkels en warenhuizen, ook heel wat restaurants en hotels doen mee. Sommige hotels geven kortingen tot 60%.
Er zijn ook zeven winkelroutes uitgestippeld met zaken die koopjes aanbieden en waar speciale evenementen plaatsvinden.
Om maximaal te kunnen genieten van de solden is de Frans-Engelse gids Paris Shopping Book 2011 uitgegeven. Die is vanaf begin januari gratis te krijgen in de Parijse VVV's en de deelnemende hotels en winkels.
Ryanair schrapt nog meer verbindingen in Duitsland
De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair schrapt vanaf het zomerseizoen 2011 op verschillende Duitse luchthavens in totaal 34 verbindingen. Oorzaak is de Duitse vliegtaks.
Eind Oktober kondigde Ryanair al gelijkaardige maatregelen aan. Nu verdwijnen er 13 verbindingen, of 84 wekelijkse vluchten, op de luchthaven Düsseldorf-Weeze, vlakbij de Nederlandse grens. Acht verbindingen ( 58 wekelijkse vluchten) worden geschrapt in Bremen en vier verbindingen (122 vluchten) op de luchthaven Berlin-Schönefeld, aldus Ryanair. Eerder had ze al aangekondigd negen verbindingen (150 wekelijkse vluchten) te schrappen op de luchthaven Frankfurt Hahn. Volgens Ryanair vallen door het snoeien in totaal drie miljoen passagiers per jaar weg en gaan 3.000 banen verloren.
De Ierse maatschappij stelt de Duitse regering verantwoordelijk. Vanaf 1 januari 2011 geldt in Duitsland een belasting op alle passagiersvluchten die in het land vertrekken. Het bedrag van de taks bedraagt 8,25 of 45 euro per ticket, afhankelijk van de vlucht-afstand. De taks moet Duitsland 1 miljard euro per jaar opleveren. Ryanair verzet zich ook tegen gelijkaardige belastingen in Ierland en Groot-Brittanië.
Als men deze Duitse vliegtaks gaat doorvoeren denk ik dat we in een vicieuze cirkel terecht gaan komen. Een ticket bij Ryanair gaat dus duurder worden waardoor veel mensen voor een luchtvaartmaatschappij gaan kiezen met meer luxe (ongeveer drie miljoen passagiers per jaar minder). Alles veel mensen zo gaan denken gaat deze taks Duitsland nooit 1 miljard euro per jaar opleveren. Er verdwijnen ook nog eens 3.000 jobs. Is het invoeren van deze taks dan wel zo een goede zaak voor Duitsland?
60.000 Nederlanders in België verwacht tijdens kerstvakantie
Tijdens de kerstvakantie zullen naar schatting bijna zestigduizend Nederlanders naar België op vakantie gaan. Dat verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). België is samen met Oostenrijk de op een na populairste buitenlandse kerstbestemming van de Nederlanders, na Duitsland.
In totaal zullen ongeveer 800.000 Nederlanders tijdens de kerstperiode op vakantie gaan. Van hen vieren er 350.000 de vakantie in eigen land, 450.000 trekken naar het buitenland. Duitsland is met 30 procent de belangrijkste buitenlandse bestemming, voor Oostenrijk en België (13 procent), zo luidt het. Zestig procent gaat met de auto naar het buitenland. Voor bijna de helft van de buitenlandse verblijven wordt een hotel geboekt.
Logeren in een 'country house' op Sicilië = 'Agritoerisme'
Sinds enkele jaren is het 'Agritoerisme' in Italië sterk in opkomst. Alleen al bij het horen van het woord, zie je in gedachten kleurrijke en warme beelden. Bij 'agri' denk je aan het beeldige italiaanse landschap, aan groene weiden, aan glooiende heuvels, aan olijfbomen en wijnranken... 'Agritoerisme' wordt dan een 'dolce far niente' op het paradijselijke italiaanse platteland. Wij hebben zo'n plekje ontdekt. Een plekje om een heerlijke vakantie door te brengen. Een plekje waar je niet veel woorden nodig hebt om de mensen om je heen te begrijpen. Een plekje waar er niet veel voor nodig is om gelukkig te zijn.
Het aantal 'boerderijen' die zijn ingericht voor 'Agritoerisme', is in Italië de laatste jaren sterk toegenomen. Ze liggen stilletjes te baden in het zonlicht. Je bent er nooit geweest maar als je er binnenloopt, word je getroffen door de familiaire sfeer. Je voelt je er direct thuis. En je kunt er van alles doen (paardrijden of wandelen door de bossen, een oude burcht in de omgeving bezoeken, of de kunstwerken in het plaatselijke museum bewonderen). Of gewoon niets doen. Uitrusten of genieten van de natuur, van de plaatselijke keuken.
Het eiland Sicilië met zijn honderden kilometers kust, bijvoorbeeld, biedt de bezoekers vele mogelijkheden om te logeren in bekende (en drukke) kustplaatsen, maar wij geven de voorkeur aan 'groen toerisme'. En 'groen toerisme' is te vinden in het hart van dit goddelijke eiland. Hier vind je 'country houses' waar je kunt logeren in een nog ongerepte natuur, waar je volop kunt genieten van de pure lucht, van de mediterrane begroeiing maar ook van de antieke ruines uit de oudheid.
Ik vind dit een goed initiatief want zo bevorder je 'groen toerisme'. Heel veel mensen uit drukke steden vluchten weg naar de natuur, stilte,...
Zo een agritoerisme zou niet alleen in Italië moeten bestaan. Elk land zou hieraan moeten meedoen. Zo krijgt men volgens mij ook meer respect voor de natuur.
Er zijn schokkende beelden opgedoken van het cruiseschip Clelia II, dat eergisteren werd getroffen door enorme golven. Het stormweer veroorzaakte elektrische pannes op het 90 meter lange schip, dat daardoor een dag vertraging opliep.
De boot was van de Zuidpool op de terugweg naar Argentinië toen een negen meter hoge golf het rechtse raam van de brug vernielde en wat elektronische circuits beschadigde, zegt de internationale Associate van Antarctische Touroperators.
"Dat veroorzaakte een tijdelijk communicatieverlies en beïnvloedde de performantie van de motor. De beide motoren bleven wel werken, en de snelheid werd verminderd."
Geen ernstige letsels Er werden geen passagiers gewond, maar een lid van de bemanning liep wel lichte verwondingen op. Volgens de maatschappij waren 88 passagiers Amerikanen, en het merendeel van de 77 bemanningsleden Filipino's. Er zijn geen Belgen aan boord.
Een ander Antarctisch cruiseschip, de National Geographic Explorer, bleef bij de Clelia II terwijl de reparaties werden uitgevoerd, en zette daarna zijn reis verder. De Clelia II wordt eerstdaags verwacht in het Argentijnse Ushuaia.
De Egyptische autoriteiten houden halsstarrig vol dat het veilig zwemmen is in de populaire badplaats Sharm-el-Sheikh. Zelfs de dood van een Duitse toeriste gisteren na een agressieve haaienaanval, doet hen niet van gedachten veranderen.
Ook de rode vlag geeft aan dat er niet mag gezwommen worden.
Terwijl de meeste toeristen zelfs niet durven pootjebaden en duikexcursies massaal worden geannuleerd, verklaart de minister van toerisme vandaag doodleuk dat er niets aan de hand is. Is de overheid zich nog steeds niet bewust van het gevaar of trekt men zich er gewoonweg niets van aan? Het is een onbegrijpelijke uitspraak wetende dat verschillende duikers de afgelopen dagen zwaargewond moesten worden afgevoerd na een haaienaanval en een Duitse toeriste het snorkelen met haar leven heeft bekocht. Kortom een nieuwe blunder van de overheid lijkt in de maak.
Vorige week al raakten vier toeristen gewond bij aanvallen van haaien voor de kust van Sharm el-Sheikh. Een dag later deelden de autoriteiten triomfantelijk mee dat ze twee witpunthaaien die volgens hen achter de aanvallen zaten, hadden gevangen. Maar zondag voltrok zich dus een nieuw en dit keer dodelijk incident.
Na de aanval met dramatische afloop gisteren, werden de stranden in de omgeving van de populaire badplaats nog gesloten en alle watersportactiviteiten opgeschort. De sluiting van de stranden zou 72 uren gelden maar na de uitspraak van de minister van toerisme wagen sommige toeristen zich alweer in de zee ... tot er zich opnieuw een incident voordoet. Wil de Egyptische overheid het toerisme in Sharm-el-Sheikh helemaal naar de haaien helpen?
Het ziet er beroerd uit voor het Cambodjaanse tempelcomplex waarvan Angkor Wat het kroonjuweel is. Omdat in de buurt gelegen hotels en bedrijven te veel water oppompen, vrezen specialisten dat de tempels zullen kraken of instorten. Nabij het tempelcomplex pompen zeker 6.000 installaties water op. De hotels pompen water op voor hun gasten en voor hun tuinen. Een van de mogelijkheden is water aanvoeren van het op meer dan 20 km gelegen meer Tonle Sap. Maar dat is een dure optie voor het straatarme Cambodja.
Ik denk dat de regering van Cambodja toch moet optreden. De tempels en ruïnes van Angkor staan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Als de nabijgelegen hotels en bedrijven zoveel water blijven oppompen dan bestaat er over een jaar geen Angkor Wat tempel meer. Men heeft dus 2 mogelijkheden:
1) overvloedig water blijven oppompen door hotels en bedrijven met als gevolg dat er achter een jaar geen tempelcomplex meer is en dus ook geen toerisme meer is. Dit wil dus zeggen minder inkomsten voor het land. Als je de cijfers bekijkt, kun je zien dat jaarlijks 2 miljoen mensen het tempelcomplex bezoeken.De meeste mensen die naar Cambodja op vakantie gaan, willen dus ook dit tempelcomplex zien.
2) het oppompen van water beperken zodat het toerisme in Cambodja + het tempelcomplex kan blijven bestaan.
Mijn keuze zou dus snel gemaakt zijn en ik zou voor de tweede mogelijkheid opteren.
Dozens of airports are
using advanced imaging technology to screen passengers
There are three things that are all but certain
during the winter high-travel season: family gatherings, plenty of food, and
strict security at the nation's airports.
To improve the safety of passengers, the federal
government has introduced advanced imaging technology at some of the country's
airports. These are machines designed to screen people for weapons, explosives,
or other items that might present a security risk.
Here is some information to help you learn more
about how this technology works, as well as tips to help you prepare for the
busiest travel season of the year.
How Advanced
Imaging Technology Works
The Transportation Security Administration (TSA)
has installed two types of body scanners with advanced imaging technology at
dozens of airports across the country. These scanners are:
Millimeter Wave Unit: This machine uses electromagnetic waves to
create a black-and-white, three-dimensional image of the passenger
Backscatter Unit: This machine emits x-rays to create a
reflection of the passenger's body
Advanced imaging technology is optional, although 99% of passengers prefer this
type of screening, according to the TSA. Passengers who do not want to go
through these machines can opt for a pat-down inspection by an official.
Measures to
Protect the Privacy of Passengers
The officer who is assisting the traveler never
sees the images produced by these machines. Instead, these images are sent to a
separate room where they are evaluated. The officer helping the traveler will
then receive the results of the scan via a wireless headset.
To protect the privacy of passengers:
Faces of passengers subjected to the
Millimeter Wave Unit are blurred. The Backscatter Unit blurs or modifies
the entire image to preserve the anonymity of the passenger
These machines cannot store, print, transmit
or save images
TSA officials are prohibited from entering the
room where images are inspected with electronic devices such as cameras,
camcorders, or cell phones
Advanced
Imaging Technology Is Safe
The technology used by these machines is safe for
all passengers, including children, pregnant women and people with medical implants.
To compare it to other situations where individuals are exposed to radiation,
TSA notes that:
The energy generated by The Millimeter Wave
Unit is thousands of times less than a cellular phone transmission
The Backscatter Unit emits a level of radiation
equivalent of two minutes of flight on an airplane
Tips For
Going through Airport Security
Body scanners are designed to detect metallic and
non-metallic items that a person might have hidden under his or her clothes. To
move quickly through the airport security checkpoint and to avoid leaving items
behind:
Remove accessories such as wallets, belts,
jewelry, keys, and cellular phones from your pocket
Place these and other items in your carry-on
bag before entering the security checkpoint
Airports with Advanced Imaging Technology offer more information on site. You
can also visit TSA.gov for more information.
USA.gov and GobiernoUSA.gov are the U.S.
Government's official web portals in English and Spanish, and part of the U.S.
General Services Administration (GSA).
Het Spaanse luchtruim is opnieuw geopend. Het zal wel nog 24 tot 48 uur duren om naar de normale situatie terug te keren.
De luchtverkeersleiders zijn vanmiddag naar hun werkpost teruggekeerd nadat de regering eerder vandaag de noodtoestand afkondigde.
Gevolgen van de ondoordachte acties:
- vandaag stonden er 4300 vluchten gepland
- gisteren werden 2000 vluchten geschrapt
- honderdduizenden reizigers zijn gestrand als gevolg van de staking van de Spaanse luchtverkeersleiders
Als de luchtverkeersleiders weigerden te werken, konden ze door de afkondiging van de noodtoestand gearresteerd worden en vervolgd voor het niet gehoorzamen van militaire wetten. Ze riskeerden een gevangenisstraf tot 6 jaar. Het is van 1975 geleden dat de noodtoestand werd afgeroepen.
De spontane actie sinds gisterenavond, is vandaag ook nog voelbaar in Zaventem. En deze actie is vandaag ook voelbaar in Charleroi. Drie vluchten naar Valencia, Barcelona en Madrid zijn afgelast.
Wat ik in mijn vorig artikel schreef wordt hier bevestigd. Wie is weer de dupe van deze ondoordachte actie: honderdduizenden reizigers
Zes EU-landen geven aanzet tot eengemaakt luchtruim
Zes Europese landen hebben in Brussel een verdrag ondertekend voor de oprichting van een 'functioneel gezamenlijk luchtruim', wat op termijn zou kunnen uitgroeien tot een eengemaakt Europees luchtruim. Vliegtuigen zullen daardoor minder omwegen moeten maken en dus korter en zuiniger kunnen vliegen.
Ministers en staatssecretarissen uit de zes betrokken landen: België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en niet-EU-lid Zwitserland plaatsen hun handtekening onder het document, net als militaire verantwoordelijkheden uit elk van de landen.
Het nieuwe luchtruim van zo een 1.7 miljoen vierkante kilometer bevat verscheidene grote luchthavens zoals: Parijs, Schiphol, Frankfurt, München, Zürich en Brussel. Bovendien passeert niet minder dan 55 procent van alle luchtverkeer in Europa over het gebied. In totaal gaat het om zo een 5.5 miljoen vluchten per jaar.
Harmonisering regels
Door de ondertekening verbinden de landen zich ertoe alle passende maatregelen te nemen voor de harmonisatie van regels en procedures, het verlenen van luchtvaartdiensten, civiel-militaire samenwerking, toezicht, prestaties en bestuur. Een nog op te richten FABEC-Raad zal dit alles in goede banen moeten leiden. Ik stel me toch vragen bij de samenstelling van deze Raad: wie gaat er in zetelen, hoe worden ze verkozen?
In een eerste beweging zullen de betrokken landen een plan opstellen met concrete doelstellingen op vlak van veiligheid, financiën, ecologische duurzaamheid en capaciteit, en dat voor de periode 2012 - 2014.
In aanloop naar het verdrag gingen de FABEC-landen al over tot de implementatie van een 'Netwerk van Nachtroutes'. Dat resulteerde in 115 nieuwe routes, waardoor vliegtuigmaatschappijen al 4.800 ton kerosine konden uitsparen en 16.000 ton CO2 minder de lucht in stuurden.
Een eengemaakt luchtruim lijkt een goede zaak want alles wordt positief voorgesteld. Als dat maar goed afloopt.
4 luchthavens in Spanje gesloten wegens tekort aan luchtverkeersleiders
In Spanje zijn vrijdagavond 3 december 4 luchthavens gesloten, waaronder de internationale luchthaven van Madrid (Barajas). Aanleiding is een tekort aan luchtverkeersleiders. Heel wat verkeersleiders hebben zich ziek gemeld, maar waarnemers menen dat het om een bedekte staking gaat. Er wordt al lang onderhandeld over nieuwe loon -en arbeidsvoorwaarden, vooralsnog zonder resultaat.
Ook de luchthavens van Ibiza, Palma de Mallorca en Menorca waren vrijdagavond 3 december gesloten. De actie zorgt ook voor hinder in België: op de website van Brussels Airport staan enkele geplande vluchten naar de Spaanse hoofdstad aangekondigd met vertraging.
Welk is het volgende land dat problemen gaat krijgen met zijn luchtverkeersleiders? Eerst België, nu Spanje, volgende week...
Bij zo een actie wordt er duidelijk niet nagedacht over de gevolgen:
- vluchten vertraging, afgelast waardoor ook andere landen in de problemen komen
- zo een actie kost handenvol geld
En dat allemaal omdat men te koppig is om onderling tot een akkoord te komen.
Ik denk dat het logisch is dat ruimtetoerisme enorme gevolgen heeft voor het klimaat op onze aarde.
De uitstoot van auto's en vliegtuigen spelen al een grote rol in de opwarming van de aarde. Als je er nu nog een raket bijneemt, versnel je volgens mij alleen maar het proces van de opwarming van de aarde.
In 2020 staan er al duizend vluchten gepland. Maar ik stel me toch de vraag of zo een ritje in de ruimte wel veilig is?
Harde feiten:
- Raketten stoten roet uit en dit doet de temperaturen op de polen hard stijgen, waardoor het ijs met een recordsnelheid smelt.
- 1000 vluchten produceren samen zo een 600 ton roet. Dit komt hoog in de atmosfeer vrij en regent daar niet weg, maar blijft er tot tien jaar lang hangen.
- het roet wat de raket uitstoot zorgt voor een temperatuurstijging en zorgt er dus voor dat het ijs smelt
- Mensen in de ruimtetoerisme- business maken zich niet druk en beweren dat hun vaartuigen veel minder roet uitstoten dan de onderzoekers denken.
Uit dit artikel kan je concluderen dat de toerisme industrie altijd maar op zoek gaat naar nieuwe dingen om toeristen te lokken en geld te incasseren.
Wat is het volgende dat men gaat uitvinden en hoelang zal onze aarde nog blijven bestaan?
Het kan misschien wel een onvergetelijke ervaring zijn in de lucht maar toch denk ik dat we voorzichtig moeten omgaan met dit onderwerp en eens goed moeten nadenken over onze aarde voor we mensen de lucht insturen.
Eén op de twee Belgen wil dat het Wereldkampioenschap voetbal in 2018 in België en Nederland gespeeld wordt. Dat blijkt uit een exclusieve enquête met 950 respondenten. Uit deze enquête blijkt dat 51% van de mensen het WK in ons land ziet zitten, 34% wil het WK niet.
Wat opvalt is het verschil tussen Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen zegt 43% van de mensen 'JA', in Brussel en vooral in Wallonië ligt dat een stuk hoger. Meest markant is misschien wel dat de Belg niet wil betalen voor een WK in eigen land. Uit een studie blijkt dat 33 euro van het belastinggeld van iedere Belg naar de organisatie van het WK zou gaan, maar dat ziet de Belg niet zitten. Een vraag die ik me hierbij stel is: men gaat investeren in nieuwe infrastructuur met het geld van de Belg, wat gebeurt er met deze infrastructuur na het Wereldkampioenschap voetbal? En wat is het voordeel voor de Belgen om zo een mega-evenement te organiseren?
Conclusies bij de organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal:
1) Mensen die naar het Wereldkampioenschap voetbal komen hebben een totaal andere interesses dan gewone toeristen. Enkel een deel van België/ Nederland profiteert van hun aanwezigheid.
2) vele toeristische attracties hebben tijdens dit evenement minder klanten omdat de 'gewone toerist' niet naar België/ Nederland komt als het zo druk is.
Ik denk wel dat België het Wereldkampioenschap voetbal kan organiseren. Waarom zouden andere landen dit wel kunnen en wij niet?
November 2010
Taalbat in Luik (Haute Ecole Charlemagne) van 29 november t.e.m. 3 december.
December
8 & 9 december BTE expo in Brussel. Met als onderwerp 'Tour en Taxis'
Over mijzelf
Ik ben Laura Hulsmans, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Laura.
Ik ben een vrouw en woon in Houthalen (België) en mijn beroep is Student Toerisme -en Recreatiemanagement in Xios Hogeschool Limburg.
Ik ben geboren op 21/01/1989 en ben nu dus 36 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: reizen, shoppen, alles over toerisme ontdekken, ....
Hallo iedereen,
Ik ben een laatstejaarsstudent en ik heb deze blog gemaakt naar aanleiding van het vak 'Actua' dat ik