zes EU-landen geven aanzet tot eengemaakt luchtruim
Tourism, an ever-changing sector
28-01-2011
Vulkaanuitbarsting in Japan hindert trein -en vliegverkeer
Op het Japanse eiland Kyushu, in het zuidwesten van Japan, spuwt de vulkaan Shinmoedake sinds woensdagavond rook en as de lucht in. Vandaag moest daardoor een deel van het vlieg- en treinverkeer worden opgeschort. Enkele inwoners van de naburige stad Takaharu brachten de nacht van donderdag op vrijdag noodgedwongen in een opvangcentrum door.
De Japanse luchtvaartmaatschappijen ANA (All Nippon Airways) en JAL (Japan Airlines) hebben hun vluchten van en naar Miyazaki voorlopig geannuleerd en de spoorwegmaatschappij JR in Kyushu schortte het treinverkeer in de regio op.
Op televisiebeelden is te zien hoe een dikke grijze rookpluim ontsnapt uit de top van de 1.421 meter hoge berg. Ook tonen ze inwoners die de as op straat proberen op te ruimen met een schop. Volgens de politie is er momenteel geen sprake van slachtoffers of van schade.
Heel wat Belgen zijn momenteel op zoek naar de vakantiebestemming van hun dromen, maar volgens Claude Pérignon van ABTO zou dit jaar duurder kunnen uitvallen dan vorig jaar. "Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar het risico op brandstoftoeslagen is groot door de stijgende prijs van kerosine en de zwakkere euro".
De Nederlandse tegenhanger van ABTO verklaarde eerder deze week dat vluchten in de toekomst sowieso duurder worden omdat luchtvaartmaatschappijen steeds meer Europese boetes moeten betalen bij een vertraging van meer dan drie uur. Dan heeft de consument immers recht op een compensatie tot 600 euro. "In België hebben die boetes niet zo een invloed op de uiteindelijke prijs", meent Pérignon. "Het klopt wel dat de passagier bij zo een vertraging recht heeft op een compensatie, hoewel die regeling zwaar onder vuur ligt. Maar omdat het niet zo vaak voorkomt dat een vliegtuig drie uur te laat is en er soms sprake is van uitzonderlijke omstandigheden, blijft de prijsstijging daardoor eerder beperkt. Natuurlijk is het zo dat kosten van maatschappijen doorgerekend worden naar alle klanten. Hoe meer mensen dus om compensatie gaan vragen, hoe meer kosten een maatschappij heeft en hoe hoger de prijzen van de vluchten worden."
Bewust van rechten
Volgens Saïd El Khadraoui, die zich in het Europees Parlement bezighoudt met transportdossiers, is er geen reden waarom de prijzen door de compensatieregeling zouden stijgen. "De regeling bestaat al sinds 2005, dus ik zie niet in waarom er nu plots sprake zou zijn van een prijsstijging. Natuurlijk worden passagiers zich meer en meer bewust van hun rechten en dat kan ik alleen maar toejuichen. Maar voor een hogere prijs zorgt dit niet. Je zou ook kunnen zeggen dat maatschappijen die wel op tijd vliegen, geen boetes moeten betalen en dus goedkopere tickets kunnen aanbieden."
Veiligheid in gedrang?
"Dat verhaal klopt niet helemaal", aldus Claude Pérignon. "Een betere bescherming van de Europese luchtvaartpassagier bestaat inderdaad sinds 2005, maar het is door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in november 2009 dat er ook financiële compensaties voor vertragingen in het leven zijn geroepen. De industrie is daar uiteraard niet blij mee, want ook zij zijn de dupe van vertragingen. Bovendien ga je door zo een financiële compensatie luchtvaartmaatschappijen pushen om toch op tijd te komen en daardoor zou de veiligheid in het gedrang kunnen komen. Een piloot die niet zeker van zijn zaak is, vraagt nu gemakkelijker om nog een extra check-up. Als hij gepusht wordt om op tijd te zijn, laat hij dat misschien vallen. Daarom wordt er nu veel gediscussieerd over deze regeling. Het High Court in Engeland heeft ook al meer juridische duidelijkheid gevraagd."
Gouden tip
Claude Pérignon geeft nog één tip mee: wie brandstoftoeslagen wil vermijden deze zomer neemt best een 'fuel protection'. Hiermee kom je in de zomer niet voor onaangename verrassingen te staan. Door een paar euro extra te betalen, verzeker je je immers van dezelfde brandstofprijs. Dat kan een serieus verschil betekenen. In 2008, toen de kerosineprijs recordhoogtes bereikte, moesten heel wat Belgische gezinnen tientallen en zelfs honderden euro's bijbetalen."
Reisorganisator Jetair heeft vandaag 383 toeristen uit Tunesië teruggehaald. Daarmee zijn nu alle 1.027 klanten weer in België. Alle reizigers van Thomas Cook zijn de afgelopen dagen al naar ons land overgevlogen. Beide touroperators hebben alle geplande reizen naar Tunesië opgeschort.
In een tijdspanne van 25 uur heeft touroperator Jetair haar 1.027 reizigers uit Tunesië naar ons land teruggevlogen. Gisteren zette Jetair drie speciale vluchten in, waarmee 644 reizigers terugkeerden. Vandaag waren er eveneens drie speciale vluchten, met 383 reizigers.
De eerstvolgende vlucht van Jetair naar Tunesië is geschrapt. De betrokken reizigers kunnen hun reisplannen wijzigen naar een latere datum of naar een andere bestemming, of ze kunnen hun reis annuleren, met terugbetaling. De beslissing over de latere vluchten zal vallen na verdere evaluatie van de situatie ter plaatse.
Bij Thomas Cook Belgium landde de laatste repatriëringsvlucht uit Tunesië gisteravond al. Thomas Cook heeft tot volgende week vrijdag al zijn vluchten naar het land geschrapt.
Buitenlandse Zaken handhaaft negatief reisadvies
Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Tunesië af. "Ons advies blijft gelden", zegt woordvoerder Patrick De Boeck. Buitenlandse Zaken en de Belgische ambassade in Tunis blijven de situatie op de voet volgen.
Reizen naar Tunesië worden momenteel afgeraden. Belgen die zich nu ter plaatse bevinden, wordt aangeraden om de actualiteit te blijven volgen en onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen. Ze worden ook aangeraden om in hun huis te blijven gedurende de duur van de avondklok, die loopt van 17.00 uur 's avonds tot 07.00 uur 's morgens.
Thomas Cook Belgium heeft vrijdag beslist om zijn reizigers uit Tunesië te evacueren. Een eerste toestel vertrok donderdagavond richting Enfidha om er 180 Belgische reizigers in het noordoosten van Tunesië op te halen. Zaterdag volgden nog 2 repatriëringsvluchten.
Thomas Cook Belgium nam de beslissing na overleg met hun lokale vertegenwoordigers in Tunesië. Om 23 uur donderdagavond vertrok het eerste toestel van Thomas Cook Airlines Belgium leeg richting Monastir om de 180 reizigers op te halen. Thomas Cook Belgium heeft eveneens alle heenreizen richting Tunesië tot en met vrijdag 21 januari opgeschort.
Jetair, dat om en bij de duizend klanten heeft in Tunesië, liet vrijdagmiddag een eerste toestel vertrekken. "Al is het onmogelijk dat daar vrijdagavond nog op werd teruggekomen.
Thomas Cook beslist ook om alle heenreizen richting Tunesië minstens tot vrijdag 21 januari op te schorten. Klanten hebben recht op een omboeking of een terugbetaling. Ook bij Jetair is een kosteloze annulatie mogelijk.
Brussels Airlines heeft het afgelopen jaar 4,89 miljoen passagiers vervoerd, een stijging met 4,4% tegenover 2009. Zonder het effect van de IJlandse aswolk en het strenge winterweer, zou de maatschappij de 5 miljoen passagiers hebben gehaald.
En dan nu maar hopen op een jaar zonder tegenslagen. Dan kan men misschien wel 5 miljoen passagiers halen.
De Belg trekt in 2011 weer massaal naar de Turkse en Spaanse stranden, met de auto door Frankrijk of op citytrip naar New York. De klassieke toppers krijgen wel concurrentie vanuit alle hoeken van de wereld: van Sri Lanka tot Kenia en Chicago.
Door de vele vroegboekkortingen sloeg de Belg in november al aan het boeken voor de zomer. "Januari en februari zijn wel de drukste boekingsmaanden", zegt Hans Vanhaelemeesch, woordvoerder van Jetair. "Klassiekers als Turkije en Spanje blijven de populairste vliegvakanties. Voor de exotische bestemmingen steekt de Dominicaanse Republiek boven de rest uit.
"Ook bij Thomas Cook en Neckermann behoren Turkije, Spanje en de Dominicaanse Republiek nog altijd tot de favorieten. "Voor de autovakanties blijft Frankrijk de absolute nummer één", zegt woordvoerder Baptiste van Outryve.
Bij Connections is New York de topbestemming voor 2011. "Voor prijsbewuste citytrippers is het al jaren hot", aldus Nico Tempelaere.
Maar de touroperators hebben nog veel meer in hun hoed voor 2011. Wij zetten enkele opkomende bestemmingen op een rij:
1) Chicago:
Alternatief voor New York. Hippe Citytrippers die New York al als hun broekzak kennen, richten dit jaar hun pijlen op Chicago. De derde grootste stad van de VS is een populair alternatief voor The Big Apple. Chicago biedt voor ieder wat wils: van het Michigan Meer tot allerlei architecturele parels. Het is ook de ideale uitvalsbasis voor de aanvang van een rebelse trip op de Route 66.
2) Kenia:
Strand en Safari. Leeuwen, zebra's, giraffen: wilde dieren spreken tot de verbeelding van kinderen. Waarom gaat u niet eens op safari met de kids? Gezinnen met kinderen vanaf een jaar of tien kiezen steeds vaker voor een vierdaagse safari in Kenia of Tanzania, in combinatie met enkele dagen luieren op het strand.
3) Kaapverdië:
Exotische stranden. Zon, witte stranden, blauwe zee en comfortabele hotels: voor wie genoeg heeft van de volle stranden in Turkije en Spanje, vormen de Kaapverdische eilanden een exotische reisbestemming op slechts zes uur vliegen. De rechtstreekse vluchten vanuit Brussel, zorgen ervoor dat de bestemming aan het boomen is. Ik ben vorig jaar zelf in Kaapverdië geweest. Het is een prachtig eiland en echt de moeite om eens te bezoeken.
4) Sri Lanka: Culturele rondreis. Theeplantages, boeddhistische tempels, wat couleur locale en eventueel een paar dagen strand als aanvulling. Door de onstabiele politieke situatie kreeg Sri Lanka in de voorbije decennia weinig bijval, maar een rondreis in Sri Lanka is nu weer in trek. U kan een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel boeken.
5) Tokio:
Aziatische grootsteden. Ook de Aziatische grootsteden vallen in 2011 in de smaak. Zo is Tokio met zijn zesde stek in de top tien van Connections de sterkste stijger van de ticketaanbieder. Een supersonische stad met indrukwekkende metrolijnen, maar ook oude tempels en paleizen. Ook Shanghai en Peking zijn hot.
6) Montreal:
Twee steden in één. Ook Montreal is één van de populaire nieuwkomers. Wie naar Montreal vliegt, krijgt twee steden voor de prijs van één. Boven de grond bestaat deze Canadese stad uit een mix van wolkenkrabbers en gezellige historische wijken. Het verwarmde ondergrondse deel is een parallelwereld die bestaat uit een groot netwerk van ondergrondse hallen en tunnels.
In het noorden van Iran is een vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij IranAir gecrasht. Aan boord waren 95 passagiers. Volgens de eerste berichten hebben zeker 50 mensen de crash overleefd.
Het toestel, een Boeing 727, stortte in slecht weer neer, vlak voor de landing in Orumiyeh, 700 kilometer ten noorden van de hoofdstad Teheran. Ongeveer de helft van de passagiers zou de klap overleefd hebben.
De vijf meest extreme vakantiebestemmingen ter wereld
1) Antarctica
Vind je een strandvakantie in Ibiza maar niets? Is alpineskiën niet spannend genoeg of vind je een trektocht door Zweden te saai? Dan ben je misschien wel op zoek naar een extreme vakantiebestemming. Ze zijn steeds meer in trek bij toeristen die op zoek zijn naar plekken waar het eerste sterrenhotel nog moet gebouwd worden. Om je zoektocht iets eenvoudiger te maken, maakten we alvast een lijstje met de meest extreme vakantiebestemmingen voor avontuurlijke meerwaardezoekers. Op nummer 1 staat Antarctica, de koudste plek op aarde. De laagste temperatuur die er ooit gemeten werd, was -89,2°C, een wereldrecord. Vergeet dus alvast je thermisch ondergoed niet!
In Antarctica is het iets te koud voor mij. Geef mij maar een warme bestemming.
2) De Grote Zoutwoestijn, Iran
Wie het liever wat warmer heeft, kan dan weer naar de Grote Zoutwoestijn of de Dahst-e Kavir in Iran, een van de warmste plaatsen ter wereld. In de zomer wordt het er tot 50°C, maar het temperatuurverschil tussen de dag en nacht kan er oplopen tot 70°C.
3) Tristan Da Cunha
De ontdekkingsreizigers raden we graag Tristan Da Cunha aan, het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld, in het Zuiden van de Atlantische Oceaan. Er wonen maar 300 mensen en het grootste deel van het eiland is zo goed als onbewoonbaar.
4) K2, Himalayagebergte
De K2, ook wel de Killer Mountain genoemd, staat onder bergbeklimmers bekend als de moeilijkste beklimbare berg ter wereld. Het sterftecijfer bedraagt ongeveer 25%. Vooral de afdaling is berucht omwille van de vele verraderlijke kloven en afgronden.
5) Meghalaya, India
Minder gevaarlijk is het in de Indiase provincie Meghalaya, de natste plek op aarde. Door de zware moessonregens regent het er maanden aan een stuk. De stad Cherrapunjee mag zich officieel de natste stad ter wereld noemen.
Great Barrier Reef door overstroming in Australië bedreigd
De overstromingen in Australië bedreigen het Great Barrier Reef, het grootste koraalrif ter wereld.
Dat zegt onderzoeker Michelle Devlin van de James Cook Universiteit, in het noorden van de getroffen deelstaat Queensland. Door de overstromingen vloeit niet alleen bron- en regenwater naar de oceaan, maar belanden ook pesticiden, puin, bezinksel en 'warm' water in het zeewater. Doordat het water weken blijft stromen, zal het uiteindelijk ook het rif bereiken dat ten oosten van Queensland ligt. Devlin volgt de vervuilende rivierstromen in de oceaan en probeert de schade aan het koraalrif te meten. Zij vreest dat zeegras in sommige gebieden wordt vernietigd. Ook gedijen zeesterren goed in het vervuilde water, maar die dieren zijn een ware pest voor het rif.
Ik hoop dat er snel een oplossing komt voor dit probleem. Het zou jammer zijn als het Great Barrier Reef zou verdwijnen. Want dat wil zeggen dat er minder mensen naar daar gaan.
Het aantal passagiers op het vliegveld Maastricht Aachen Airport is in 2010 met 44 procent gestegen.
Het aantal ging van 181.000 naar 260.000 en ook de vrachtvolumes groeiden met meer dan 10 procent. Vliegveld Maastricht Aachen Airport vestigde daarmee een record. De toestroom van passagiers kan vooral op het conto van Ryanair worden geschreven. De prijsvechter voegde vorig jaar vijf routes aan het aanbod toe.
Vliegtuig maakt onvoorziene landing omdat piloot koffie morst
Een Amerikaans passagiersvliegtuig op weg van Chicago naar Frankfurt is niet verder gekomen dan Toronto. De piloot moest het toestel eerder deze week noodgedwongen in de Canadese stad aan de grond zetten, nadat hij een kop koffie over zijn communicatieapparatuur had gegooid.
Door de gemorste koffie zond de Boeing 777 van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines een noodsignaal uit dat normaal gesproken gebruikt wordt bij een kaping. De gezagvoerder besloot daarop uit te wijken naar Toronto. Het toestel had 255 passagiers en bemanningsleden aan boord.
Ik zou me toch niet meer veilig voelen in het vliegtuig bij zo een onhandige piloot.
Vorig jaar vielen er 828 doden bij vliegtuigongelukken
2010 was een slecht jaar voor de luchtvaartveiligheid: wereldwijd kwamen er 828 mensen om bij vliegtuigongevallen.
Uit een balans van het Britse bureau Ascend blijkt dat er vorig jaar 28 dodelijke vliegtuigrampen waren, een stijging met 22 procent. Daarbij kwamen 828 passagiers en bemanningsleden om, 13 procent meer dan de 731 slachtoffers in 2009. "In 2009 gebeurde één ongeluk per 1.5 miljoen vluchten, waarmee 2009 het beste jaar ooit was wat de veiligheid betreft. In 2010 betrof het daarentegen één ongeluk per 1.3 miljoen vluchten", luidt het. Het zwaarste vliegtuigdrama vorig jaar gebeurde met een Boeing 737 van Air India Express die crashte bij de landing bij de landing in het Indiase Mangalore. Daarbij vielen 158 doden. Andere vliegtuigdrama's waren de crash van een Airbus A321 van Airblue in Pakistan (152 doden), een A330 van Afriqiyah in Libië (103 doden) en een Boeing 737 van Ethiopian Airlines in Libanon (90 doden).
Ik snap niet dat er vorig jaar meer dodelijke slachtoffers waren bij een crash dan in 2009. De vliegtuigen worden toch steeds beter gemaakt? Vorig waren er 28 dodelijke vliegtuigrampen. Dat zijn er dus 28 te veel. Ik hoop dat er dit jaar geen zijn.
Vliegtuig van Ryanair botst met ree op luchthaven Eindhoven
Een vliegtuig van Ryanair is gisterenavond op Eindhoven Airport in botsing gekomen met een ree.
Het incident gebeurde rond 18.30 uur toen het vliegtuig opsteeg. Het toestel met 168 passagiers aan boord moest terugkeren naar de vertrekhal. Niemand raakte gewond. Na een verplichte inspectie werd 'minimale schade' aan het vliegtuig vastgesteld. De vlucht naar Dublin kon drie uur later alsnog doorgaan. "De ree heeft de confrontatie niet overleefd", aldus de woordvoerder van Eindhoven Airport. Het dier is waarschijnlijk over een hoog hek gesprongen. De 168 passagiers merkten nauwelijks iets van de botsing.
Ik vind het niet meer als normaal dat men een inspectie van het vliegtuig deed. Stel je voor dat ze dat niet hadden gedaan en er toch iets kapot was. Ik kan me ook niet inbeelden dat er ineens een ree op de startbaan staat.
Een week geleden werd Best Tours, de grootste onafhankelijke touroperator van ons land, failliet verklaard. Het bedrijf raakte onder meer in de problemen door de Ijslandse aswolk, de rellen in Thailand en de Mexicaanse griep.
Best Tours komt in handen van de Zwitserse touroperator Kuoni. De 35 werknemers van de failliete reisorganisator kunnen in de kantoren in Wemmel aan de slag blijven. De activiteiten worden voortgezet onder de naam Best Tours.
Kuoni houdt zich vooral bezig met verre reizen en bezit onder meer Koning Aap.
Ze bestaan voor iedere sector: classificatiesystemen met
sterren, punten en awards. Zo zijn er voor ambitieuze restauranthouders de
beroemde sterren van Michelin of de koksmutsen voor GaultMilau. Maar ook in de
toeristische sector bestaan er tal van ratings en onderverdelingen voor hotels,
campings en touroperators. Hotels worden opgedeeld in categorieën van 1, 2 tot
zelfs 7 sterren. Kwalitatieve touroperators onderscheiden zich met erkenningen,
labels en awards. Een beknopt overzicht.
Hotels: de criteria om een ster te krijgen verschillen van land tot land. Maar over
het algemeen zijn er een aantal richtlijnen waarmee de beoordelaars rekening
houden. In de Benelux gelden de volgende algemene regels:
·1 ster Een hotel met één ster heeft alle voorzieningen voor een basisverblijf.
Elke kamer heeft een raam en is uitgerust met een bed en bijhorend beddengoed.
Op de kamer moet ook minstens een tafel met een stoel, een kast, een wastafel
met warm en koud water en zeep aanwezig zijn. U zal in een éénsterrenhotel geen
grote suites of luxueuze faciliteiten aantreffen, maar functionele kamers met
alle noodzakelijke voorzieningen voor een comfortabele overnachting.
·2 sterren Hotels met twee sterren hebben, naast de basisvoorzieningen, ook meestal
nog wat extra faciliteiten zoals computers, gemeenschappelijke
ontspanningsruimtes en een dagelijkse schoonmaakservice. Daarnaast moet
tenminste in een derde van de hotelkamers eigen sanitair aanwezig zijn en
moeten de uitbaters hun gasten kunnen ontvangen aan een bemande receptie.
·3 sterren Een driesterrenhotel heeft minstens dezelfde voorzieningen, maar
beantwoordt daarbovenop nog aan een aantal bijkomende eisen. Zo moet iedere
kamer eigen sanitair, douche-arktikelen, radio, telefoon en schoenpoetsmiddelen
hebben. Een televisie is niet verplicht, maar moet wel op aanvraag beschikbaar
zijn.
·4 sterren Vanaf 4 sterren spreken we van een luxehotel. Iedere kamer heeft eigen
zetels en een schrijftafel. Er zijn kranten verkrijgbaar en er is een safe bij
de receptie. Er is roomservice aanwezig in het hotel en in de meeste
viersterrenhotels zijn er ook een heel aantel extra luxevoorzieningen. Denk
maar aan een zwembad, een sauna, een fitness of een wellnesscentrum.
·5 sterren Vijfsterrenhotels zijn van alle mogelijke luxe voorzien. In iedere kamer is
er minstens een airco, een kluis en een minibar aanwezig. Er is 24 uur op 24
roomservice beschikbaar, en het hotelpersoneel staat permanent klaar om u op uw
wenken te bedienen. Vijfsterrenhotels hebben een parkeer en taxiservice, een
à-la-carterestaurant, een kapper, een wassalon en alle mogelijke
ontspanningsfaciliteiten.
Touroperators: Maar de kwaliteit van uw vakantie hangt uiteraard niet alleen af van de
kwaliteit van uw verblijfplaats. Ook de organisatie van uw reis moet aan
bepaalde kwaliteitsnormen beantwoorden. Daarom werden er ook voor touroperators
labels en awards in het leven geroepen.
·ABTO-kwaliteitslabel ABTO is de Association of the Belgian Touroperators. Zij verdedigen de
belangen van deBelgische Touroperators, maar brengen zelf ook een
kwaliteitslabel uit waaraan u een erkende reisorganisator kan herkennen. Het
ABTO-kwaliteitslogo vindt u terug in de brochures van de reisorganisaties. Om
met een gerust hart op reis te vertrekken, kiest u dus best een erkende
ABTO-touroperator.
·Garantiefonds
Reizen Als u een reis boekt bij een touroperator die aangesloten is bij het
Garantiefonds Reizen, bent u verzekerd tegen hun financieel onvermogen. Dat
wil zeggen dat het geld dat u aan zo een reisagent betaalt, in veilige handen
is. Indien de touroperator failliet zou gaan, bent u uw geld dus niet kwijt.
Bovendien krijgt u in zo een geval bijstand en zorgt het garantiefonds ervoor
dat u uw reis zonder problemen kan verderdzetten.
·Prijzen
en awards In de toeristische sector wordt ook regelmatig gewerkt met prijzen of
awards. Zo kunnen organisatoren erkenning verdienen als ze een uitzonderlijk
goede service kunnen bieden aan hun klanten. Zo is Aussie Tours vorige maand
nog uitgeroepen tot Best Overal Touroperator to Australie voor de hele
Benelux. Ze wonnen de Qantas Iron Boomerang Award 2010 en krijgen zo een
erkenning voor hun dienstverlening aan Europeanen die naar Australië willen
reizen.
Ik vind het heel goed
dat dit artikel bestaat. Zo zijn de mensen meer op de hoogte over hun rechten
en plichten als ze een reis boeken. Ik vind wel dat de criteria om een ster te
verkrijgen in alle landen hetzelfde moet zijn. Voor veel mensen is het
verwarrend dat een 3 sterrenhotel in België als een beetje luxe is, maar als je
dan naar een 3 sterrenhotel in Egypte gaat dan besef je toch dat dat hotel niet
aan dezelfde criteria voldoet. Een uniforme regelgeving zou perfect zijn. Het
is goed dat er een ABTO-kwaliteitslabel bestaat. Zo kunnen goede en kwaliteitsvolle
TOs zich onderscheiden van de minder betrouwbare TOs.
Er zijn in het totaal zes kandidaten opgedoken voor de overname van de failliete touroperator Best Tours. Dat zegt curator Joris-Jan De Smet. De overname van moet voor het einde van de week afgerond zijn, want het personeel van Best Tours staat maar tot eind december onder contract.
In Moskou heerst er chaos op de internationale luchthavens Domodevo en Sjeremetjevo. Zo een 20.000 passagiers zitten er geblokkeerd omdat hun vlucht is geannuleerd door de ijsregen in de Russische hoofdstad.
Het parket van Moskou stelt een onderzoek in naar de oorzaken van de enorme vertragingen op Domodevo en Sjeremetjevo. Onderzoekers van het gerecht onderzoeken de rechten van de geblokkeerde passagiers ter plaatse.
Door de ijsregen in Moskou zijn honderden vluchten afgelast of vertraagd. Op de luchthaven van Domodevo is de elektriciteit uitgevallen, was er een gebrek aan verluchting en was er een gebrek aan water in de toiletten van de luchthaven. "Veel mensen zitten aan de rand van een zenuwcrisis", zegt een woordvoerder van het parket. Volgens een woordvoerder van Domodevo is de stroomvoorziening op de luchthaven inmiddels hersteld.
Op de luchthaven van Sjeremetjevo hebben boze gestrande reizigers de paspoortcontrole bestormd. Velen wachtten al meer dan een etmaal op hun vlucht en namen het niet dat ze geen informatie kregen. Ook zouden ze geen slaapplaatsen of maaltijdbonnen hebben gekregen.
Domodevo en Sjeremetjevo zijn de belangrijkste luchthavens van Moskou. Vorig jaar verwerkten ze respectievelijk 19 en 15 miljoen passagiers.
Ik vind niet dat je gewelddadig moet worden als je vlucht afgelast wordt. Men doet dat alleen maar voor je eigen veiligheid. Als ik kon kiezen tussen een geannuleerde vlucht of dood gaan door een crash. Ik zou het wel weten.
Global Golf GPS is een toonaangevende aanbieder in Azië van WiFi
golfbaan management systemen. De Banyan Golf Club, dat werd benoemd tot Beste
nieuwe golfbaan in Azië-Pacific 2009-2010 zal het nieuwe state-of-the-art
Inforemer Golf Management Systeem op hun 18-hole golfbaan installeren.
Stacey Walton, General Manager bij de Banyan Golf Club
verklaarde: Niet alleen zal het GPS systeem de golfervaring van onze gasten
verbeteren, ook de commerciële waarde voor de ontwikkeling van het Resort is
van belang. Het systeem werd al geïnstalleerd op enkele andere van de beste
golfbanen in Azië, dus het versterkt ook ons merk. Ik ben ervan overtuigt dat het
ons veel exposure zal opleveren.
De Banyan Golf Club beschikt al over uitstekende caddies en
hoopt met de installatie van het GPS systeem de service naar een nieuw niveau
te tillen. Het GPS systeem is tevens uitgerust met informatie over de baan,
maar er zit ook een mogelijkheid op om hapjes en drankjes te bestellen, een
noodoproep en een live scoring board in de toernooi module.
Ik vind het wel een goede uitvinding. Maar ik stel me wel een paar vragen bij deze uitvinding:
1) men moet zo een systeem toch kunnen betalen, gaat het dan niet onbetaalbaar worden om er te kunnen golfen?
2) Het systeem bevat informatie over de baan, is het niet beter dat iemand gewoon zegt hoe de baan in elkaar zit. In plaats van op een schermpje te kijken?
Als het aan de Lonely Planet ligt, gaan we in 2011 in groten getale naar Albanië. Reisexperts van de beroemde uitgever van reisgidsen hebben het Balkanland verkozen tot meest veelbelovende bestemming voor het nieuwe jaar.
"Albanië zal niet langer een uitzonderlijke reisbestemming zijn", zo luidt de conclusie van het team achter Lonely Planet, waaronder oprichter Tony Wheeler. "Sinds backpackers het land begonnen te bezoeken in de jaren 90, is het het best bewaarde geheim van de Balkan."
De lancering van de campagne 'A New Mediterranean Love' door het nationaal bureau voor toerisme moet hier verandering in brengen. In een filmpje op youtube laat Albanië zien wat ze in huis heeft: azuurblauwe stranden, cultureel erfgoed, een bloeiend nachtleven en onbedorven natuur.
Butrint
Albanië ligt aan de Adriatische en Ionische Zee, ingeklemd tussen Griekenland, Kosovo, Montenegro en Macedonië. Een van de trekpleisters is het zuidelijk gelegen Butrint, een een belangrijke archeologische plaats met monumenten uit de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse tijd.
Naast historische steden zijn de ongerepte kustlijn en ruige berggebieden in trek bij reizigers. De toeristische sector staat echter nog in de kinderschoenen, en vooralsnog zijn het voornamelijk mensen uit de regio die Albanië bezoeken.
Dictatuur
Tot 1985 ging het Balkanland gebukt onder het medogenloze bewind van de communistische dictator Enver Hoxha. Na diens dood kende Albanië nog een lange periode van instabiliteit, wat haar imago wat betreft toerisme lang geen goed heeft gedaan.
Albanië is ongeveer zo groot als België en daarom gemakkelijk te bereizen vanuit hoofdatd Tirana, waar zich de internationale luchthaven bevindt.
Aan de kust heerst een kustklimaat met warme zomers en milde winters, terwijl het in het bergachtige binnenland in de winter zeer koud kan worden.
Brazilië en Kaapverdië staan op respectievelijk nummer twee en drie van de Lonely Planet top 10.
Ik zie in ieder geval potentieel in deze bestemming
De Israëlische toeristenindustrie heeft een recordjaar achter de rug. Volgens voorlopige berekeningen bezochten dit jaar 3,45 miljoen toeristen het land, veertien procent meer dan in het oude recordjaar 2008. Vorig jaar was het toerisme in Israël net als in veel andere landen door de wereldwijde economische en financiële crisis sterk teruggelopen.
De meeste bezoekers waren afkomstig uit de Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Meer dan twee derde waren christenen en 23 procent joden.
Ik denk dat dit aantal in 2011 alleen nog maar gaat stijgen
November 2010
Taalbat in Luik (Haute Ecole Charlemagne) van 29 november t.e.m. 3 december.
December
8 & 9 december BTE expo in Brussel. Met als onderwerp 'Tour en Taxis'
Over mijzelf
Ik ben Laura Hulsmans, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Laura.
Ik ben een vrouw en woon in Houthalen (België) en mijn beroep is Student Toerisme -en Recreatiemanagement in Xios Hogeschool Limburg.
Ik ben geboren op 21/01/1989 en ben nu dus 36 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: reizen, shoppen, alles over toerisme ontdekken, ....
Hallo iedereen,
Ik ben een laatstejaarsstudent en ik heb deze blog gemaakt naar aanleiding van het vak 'Actua' dat ik